Rekenkamer Utrecht: ‘Nog geen groei zichtbaar in het aandeel middenhuursegment’ Rekenkamer Utrecht: ‘Nog geen groei zichtbaar in het aandeel middenhuursegment’

Rekenkamer Utrecht: ‘Nog geen groei zichtbaar in het aandeel middenhuursegment’

Rekenkamer Utrecht: ‘Nog geen groei zichtbaar in het aandeel middenhuursegment’
Utrecht
Het aantal woningen in Utrecht binnen het segment middenhuur zou moeten groeien, volgens de plannen van de gemeente. Maar dat is nog niet gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer Utrecht.

Het aantal woningen in Utrecht binnen het segment middenhuur zou moeten groeien, volgens de plannen van de gemeente. Maar dat is nog niet gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer Utrecht.

Het doel dat de gemeente zich in 2014 heeft gesteld, is dat in 2040 een kwart van de woningen in het segment middenhuur moet vallen. De Rekenkamer heeft onderzocht hoe dit beleid in de praktijk werkt. Niet naar behoren, blijkt uit het onderzoek. Het aandeel middenhuur in de woningvoorraad is nog niet gestegen.

Volgens de Rekenkamer heeft dat meerdere oorzaken. Enerzijds is het volgens het onderzoek niet vast te stellen of het handelen van de gemeente effect heeft op de ontwikkeling van de Utrechtse middenhuur. Zelf zou de gemeente ook niet voldoende zicht hebben op de omvang en het aantal ontwikkelde woningen. Het ontbreekt ze aan meerjarige gegevens.

Daarbij stelt de Rekenkamer dat het moeilijk vast te stellen is wat de gemeente precies doet binnen de projecten. Dat zou komen doordat er op verschillende manieren wordt gestuurd, maar ook doordat de aanpak van de gemeente projectgebonden is. ‘Dit bemoeilijkt leren en verantwoorden’, zegt de Rekenkamer daarover.

11 procent

Wel is het middenhuursegment is tussen 2019 en 2021 met ongeveer 1.800 middenhuurwoningen gegroeid. Toch blijft het als percentage in de totale woningvoorraad vrijwel stabiel met 11 procent; er zijn ook veel andere woningen bij gekomen.

Het middensegment is ‘zeer belangrijk voor een goede volkshuisvesting’, zegt  de gemeente, maar eveneens een segment waarop de gemeente niet zoveel invloed kan uitoefenen. De gemeente wil in de ontwikkeling van woningen in de middenhuur graag de regie pakken. Hierin is ze echter ook ‘afhankelijk van vele, vaak ook externe, factoren’.

“Juist omdat bouwen een kwestie van de lange adem is en het uiteindelijke doel ook pas over jaren kan worden bereikt is er nu tijd om bij te sturen zodat het doel niet uit het oog verloren wordt”, beveelt de Rekenkamer aan.

10 Reacties

Reageren
  1. W

    Dat is het segment voor:
    Onderwijzers/onderwijzeressen
    Verpleegkundigen
    Politieagenten! die wij in onze stad zo nodig hebben.

    Als ik baas van het Antoniusziekenhuis Leidsche Rijn was bouwde ik zelf tijdelijke woningen voor mijn personeel op het nog braakliggende terrein naast het ziekenhuis ipv de gemeente toestemming geven hier tijdelijke woningen te laten bouwen!!!

    Gisteren in NRC 2 pagina’s gewijd aan autoloze wijk Merwede! in Utrecht!
    Volgens mij wordt dat een wijk met woningen voor vooral yuppen.
    Al die extra kosten voor e-bikes, € 200,00 per mnd huur parkeerplek in garage. Geen pakketbezorgers?

  2. Henk

    Het aantal middenhuur woningen gaat de komende tijd nog verder omlaag. Door het rampzalige beleid van de regering (Hugo de Jonge) gaan huiseigenaren er fors op achteruit als de zittende huurder vertrekt door de afgekondige gemaximeerde huur en belaste huurinkomsten. Het rendement wordt dan negatief en dus gaan zij deze woningen dan verkopen.
    Ook investeert er hierdoor niemand meer in de (nieuw)bouw van deze woningen. Er zullen dus nog minder huurwoningen beschikbaar komen voor o.m. de onderwijzer/verpleegkundige/politieagent. Die zullen de grotere huizen (vanaf ca. 80/90m2) in het vrije huursegment moeten gaan huren, maar die worden eveneens schaarser en dus zal de huur daarvan zich naar (ruim) boven de € 1.500 per maand bewegen.

  3. Binnenstadbewoner

    ‘Utrechtse middenhuur’ is een eufemisme voor nog steeds zeer hoge huurprijzen plus ook pittige servicekosten (vergeet die niet). Het gaat dan om huurprijzen van zo 1.200 euro plus servicekosten. Kosten die elke maand terugkomen en jaarlijks meestal meer stijgen dan het inkomen.

    De inkomenseisen voor middenhuur zijn ook niet mis, zo vanaf circa 47.000 euro per maand en dat verdient de werkende doelgroep voor wie dit is bedoeld vaak niet.

    Dus ja, er er zijn 2 smaken in Utrecht wat betreft huren: of je huurt sociaal bij een woningbouwvereniging waarbij je bij elkaar opgeteld nog steeds circa 800 – 900 euro per maand betaald. Of je bent overgeleverd aan de wolven van de vrije markt en dan zit je met gemak op 1.500 – 2.000 euro of (veel) voor een bescheiden etage in een matige buurt.

  4. Marcel 59

    Heeft iemand wel eens nagerekend om hoeveel woningen dit gaat?
    De gemeente Utrecht telt op dit moment zo’n 163.000 woningen; waarvan 18.000 (11%) in de middenhuur en dus 145.000 (89%) in andere segmenten. Volgens mijn berekening moet je 30.500 woningen alleen in het middenhuursegment gaan bijbouwen om aan de 25% te komen. Eindresultaat van de rekensom: een totaal van 193.500 woningen in de gemeente, waarvan 48.500 (=25%), en dus nog steeds 145.000 woningen in de overige segmenten.
    Dit werkt dus alleen als er in de overige segmenten helemaal niets wordt bijgebouwd; ook niet in de sociale woningbouw!

  5. Scherpschutter

    @Binnenstadbewoner

    Het is allemaal wat hè? He-le-maal niemand die u voor een prikkie een royale woning wil verhuren tegen persoonlijk verlies. Het is een schande! En er is ook al niemand die u gebruik van een nieuwe BMW M5 per maand aanbiedt voor 100 Euro….De rotgraaiers! Wolven zijn het! Allemaal! LOL

    Of bent u wellicht de wolf…op zoek naar een schaap om te scheren?

  6. Utrechter2

    @Scherpschutter
    1) ik ben kritisch op liberalen maar hier niet zo.
    2) Rapport claimt dat het om ‘externe factoren’ gaat waar de gemeente helemaal geen invloed op zou hebben. Maar hoe zit het met Rijnenburg.
    3) Verder zijn er nog wel veel ‘externe factoren’ waar de Nederland geen invloed meer op heeft zoals zeer strenge klimaatwetten en strenge EU-wetgeving met betrekking tot open grenzen. Een deel van het probleem is zelf gekozen: Nederland lokt met belastingvoordelen/valse concurrentie veel expats naar de grote steden toe.
    4) LBNL: hoeveel ruime huurwoningen zijn met voorrang aan statushouders verleend in de zomer? Of vallen in dit geval alle ruime huurwoningen van corporaties buiten het middensegment?

  7. JdV

    @w: en waarom moet een politieagent, onderwijzer of zorgmedewerker die in utrecht werkt hier een middenhuur woning huren? Is er iets mis met Maarssen? Nieuwegein? De Bilt? Houten?
    Wat is toch de fascinatie dat je perse moet wonen waar je werkt, en niet 5 of 10 kilometer verderop. OV, fiets, auto. Allemaal prima opties om binnen 20 tot 30 minuten op je werk in Utrecht te zijn.

  8. Jeroen

    @Binnenstadbewoner volgens mij is 47.000 per jaar net iets boven modaal. Dat lijkt me bij uitstek de groep om in middenhuurwoningen te wonen. Wat zie jij als de werkende doelgroep die hier zou moeten wonen?

  9. Statler

    @Binnenstadbewoner:
    uw 47.000 euro per maand is hopelijk een foutje?
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  10. Binnenstadbewoner

    @ ss u bent rijk aan fantasie. Helaas lees ik elke keer hetzelfde riedeltje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).