Rijk wil bijna 90 miljoen euro inleggen voor woningbouw in Utrecht Noordwest en Zuidwest Rijk wil bijna 90 miljoen euro inleggen voor woningbouw in Utrecht Noordwest en Zuidwest

Rijk wil bijna 90 miljoen euro inleggen voor woningbouw in Utrecht Noordwest en Zuidwest

Rijk wil bijna 90 miljoen euro inleggen voor woningbouw in Utrecht Noordwest en Zuidwest
Het Rijk wil de gemeente Utrecht een cofinanciering bieden voor de versnelling van de woningbouw in de komende drie tot vijf jaar. Het gaat om een bedrag van 87,5 miljoen euro. Daar staat een bijdrage van 105 miljoen euro van de gemeente zelf tegenover. 

Het Rijk wil de gemeente Utrecht een cofinanciering bieden voor de versnelling van de woningbouw in de komende drie tot vijf jaar. Het gaat om een bedrag van 87,5 miljoen euro. Daar staat een bijdrage van 105 miljoen euro van de gemeente zelf tegenover. 

Utrecht wil dit geld gebruiken om onder meer 6.200 nieuwe woningen in Utrecht Zuidwest te bouwen. Deze woningen moeten in Papendorp, Groenewoud en Kanaleneiland komen. Ook moeten hier aanpassingen aan de bereikbaarheid worden gedaan; er moet met name meer ruimte komen voor fietsers. Voor dit alles wordt 71,7 miljoen euro uitgetrokken door het Rijk.

In Utrecht Noordwest moeten 1.544 nieuwe woningen komen, in de gebieden Wisselspoor, Cartesius en Thomas á Kempisplantsoen. Ook wil de gemeente dat er een fietstunnel bij de Boorstraat komt, die onder het spoor loopt. Voor deze aanpassingen legt het Rijk 15,75 miljoen euro opzij.

Provincie

In totaal gaat er een bedrag van 125 miljoen euro naar zes verschillende woningbouwlocaties in de provincie Utrecht. Naast de gemeente Utrecht heeft het Rijk ook afspraken gemaakt voor de versnelling van de woningbouw op de locaties Woerden stationsgebied, Nieuwegein City/Rijnhuizen, Soesterberg en Veenendaal Groenpoort. 

12 Reacties

Reageren
  1. Paulus van Gent

    Daalse park blijft

  2. Realist

    Goed zo, nog meer mensen op een klein stukje aarde. We hebben de mond vol over het milieu en het klimaat maar creëren wel een overbevolkte stad wat niet echt bevorderend is voor het milieu en het klimaat. Jammer dat elke discussie hierover in een extreme hoek wordt gedrukt.

  3. JdV

    FF rekenen. 105 + 87,5 = 192,5 miljoen. Zeg 7750 nieuwe woningen. Een kleine 25 k per woning.
    Op welke manier gaat dat iets uitmaken? Geen idee. Waarom zou dit bedrag per woning moeten worden uitgegeven aan fietstunnels en een tunneltje?
    Je zou denken dat er betere bestedingen te bedenken vallen voor 200 miljoen euro.

  4. Wim

    @ Paulus van Gent
    De singel heeft daar een mooie afsluitende wand nodig. Daarachter mag er dan een grasveldje blijven.

  5. Confusius

    Gaat dit geld dan ook richting betaalbare huisvesting?

    Huren tot 750 euro, ook voor woningen tussen de 47 en 65 m2?
    EN koopprijzen tot 300.000?

    Of gaan we weer de vastgoedsector spekken met subsidiegeld en de rijken der aarde nog weer rijker maken met behulp van belastinggeld?

    Overigens heeft de rekenkamer gisteren aan de alarmbel getrokken.

    De 1 miljard die het rijk wil uittrekken gaat waarschijnlijk tot GEEN één huis extra leiden. Echter worden met die 1 miljard wel bankrekeningen gespekt van sluwe vossen, zeg maar Siewertjes. Want het gaat al heel lang zo in Nederland.

  6. JdV

    Ik bedoelde fietspaden en een tunneltje

  7. Bill

    @Realist: Ga eerder de discussie aan hoe een dichter bevolkte stad en milieu en klimaat hand in hand kunnen gaan, want dat kan. En die meer mensen op dat kleine stukje aarde is juist goed om het gebied erbuiten vrij te houden van bebouwing en zo een groen gebied te (be)houden voor de inwoner van de stad. Ofwel, juist meer meer mensen op een klein stukje aarde, kom maar op met die natuurinclusieve en klimaatadaptieve hoogstedelijke verdichting in Utrecht.

  8. Koel Hoofd

    @JdV
    Op elke nieuwe (voornamelijk grondgebonden NB!) woning in LR zit €45.000 “vergader-/overlegkosten”. Dat was in 2010 al bekend.
    Want er zitten jarenlang al heel veel verschillende partijen aan tafel voordat er uberhaupt een opdracht naar de architect kan. Dan volgen er nog vele overleg- en aanpasronden die ook jaren kunnen duren. Allemaal arbeidsuren van hoogopgeleiden….
    Dus die kleine 25K per woning die je berekende, zegt mij dat het flats worden.
    De ‘markt’ verteld me dat dit project jaren gaat duren en vokkomen onbetaalbaar wordt. Gebrek aan materialen, handjes, stijgende energieprijzen en inflatie, om nog maar te zwijgen van problemen met energie infrastructuur.
    Mijn koffiedik heeft een winstwaarschuwing: Sta maar niet raar te kijken als het goedkope tijdelijke flexwoningen worden….

  9. Woningnood

    Daagse park is een vluchtheuvel…annex parkeer terrein.
    Natuurlijk moeten hier zsm ook woningen komen.! De plannen zijn juist heel goed en voorzien in een parkje met wel rust, door de gesloten singel wand.
    Waardoor ook meer veiligheid in de avond uren ontstaat…

  10. Wim Vreeswijk

    Dit terwijl Utrecht volgens de bron Metatopos op 8 gemeentes ná de meest overbevolkte stad van Nederland is met alle excessen van dien. Onze Utrechtse beleidsmakers moeten zich diep, heel diep schamen met de alsmaar toenemende onleefbaarheid

  11. W

    Wim Vreeswijk, U hebt helemaal gelijk!
    Mensen gaan elkaar’opeten’!
    Men loopt elkaar in de weg.
    Hebben steeds kortere lontjes, kijk naar de weggebruikers in het verkeer.
    Kijken bij elkaar binnen, zo dicht wordt er gebouwd.
    Hebben nauwelijks leefruimte, zo vol wordt het.
    Dat vraagt allemaal om meer politie en boa’s om maatschappelijke ontwrichting tegen te gaan. Waar wonen die beleidsmakers zelf?
    En de politiek snapt niet hoe dit allemaal komt!

  12. Wim Vreeswijk

    W; prima analyse ! U begrijpt het !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).