‘Rooftopbar in de Neudeflat’ infiltreerde maandag bij het architectencafé | De Utrechtse Internet Courant ‘Rooftopbar in de Neudeflat’ infiltreerde maandag bij het architectencafé | De Utrechtse Internet Courant

‘Rooftopbar in de Neudeflat’ infiltreerde maandag bij het architectencafé

‘Rooftopbar in de Neudeflat’ infiltreerde maandag bij het architectencafé
Ze blijven het proberen: De actiegroep ‘Rooftopbar in de Neudeflat’ weigert te accepteren dat de bovenste verdieping van de flat geen publieke plek in de stad wordt. Daarom ‘kaapte’ één van de initiatiefnemers afgelopen maandagavond tijdens het architectencafé over het gebouw wat spreektijd.

Ze blijven het proberen: De actiegroep ‘Rooftopbar in de Neudeflat’ weigert te accepteren dat de bovenste verdieping van de flat geen publieke plek in de stad wordt. Daarom ‘kaapte’ één van de initiatiefnemers afgelopen maandagavond tijdens het architectencafé over het gebouw wat spreektijd.

Marit Overbeek is één van de gezichten achter de actie en voelde zich maandag in de Neudeflat gesterkt door gesprekken die ze opving in de wandelgangen van het café. “Ik hoorde architecten tegen elkaar zeggen ‘wat een prachtige plek. Dit gaan ze toch niet afsluiten voor het publiek?’. Toen uitvoerder De Nieuwe Norm aan het begin van de avond het woord nam kregen ze het ook direct voor de kiezen. De architecten waren behoorlijk kritisch en vroegen zich af bij het zien van de plannen wat er nieuw is aan De Nieuwe Norm.” Bij het huidige plan worden er vier penthouses op de bovenverdieping van de Neudeflat gerealiseerd.

Overbeek vertelt dat dat ze op een gegeven moment zelf het woord nam nadat er onwaarheden werden verteld. “Er werd op een gegeven moment gezegd dat de realisatie van een rooftopbar moeilijk was vanwege de houding van de gemeente. Maar dat is niet zo: die hebben juist aangegeven dit idee helemaal te zien zitten. Ook werd het argument van de drukbezette lift, die gepaard gaat met de komst van zo’n bar en voor veel overlast gaat zorgen voor de bewoners van de flat, weer uit de kast getrokken. Maar het worden starterswoningen en die gaan echt niet op de Neude wonen voor hun rust. Uiteindelijk werd er gezegd dat nog niks zeker is en exploitanten voor de bar zich kunnen melden.”

Ton van Jaarsveld, uitvoerder bij De Nieuwe Norm, laat weten dat het allemaal niet zo op het scherpst van de snede werd gespeeld als geschetst. “Het hele verhaal over de rooftopbar is natuurlijk al lang bekend en daar kwamen wij maandag ook niet voor. Wij kwamen om een presentatie te geven rondom dit Maaskant-gebouw. Als ontwikkelaar krijgen wij te horen dat men het positief vindt hoe het gebouw eruit komt te zien. De plannen die er nu liggen zijn financieel haalbaar. Met de aanpassingen die verschillende mensen maandag voorstelden kunnen we nu niks, helaas.”

Overbeek houdt hoop en zegt tot slot: “Kijk ook eens naar de watertoren op Rotsoord. Dat is een doorslaand succes, moet je nagaan als er zoiets midden in de stad ook mogelijk is. Te gek toch?”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Helemaal super, blijven proberen! Zodra dit penthouses worden is deze plek definitief verloren voor het publiek.
  Hopelijk wordt er dit keer niet naar het snelle geld gekeken maar ook naar de langere termijn.

 2. Mimi

  Fantastische actie, hulde!! Laten we er anders gewoon een referendum over houden -> rooftopbar zekergesteld

 3. Annick Driessen

  Kan er niet een aparte lift voor de rooftopbar langs de buitenkant lopen? Die moet dan zelf een attractie zijn, bijvoorbeeld een enorm lieveheersbeestje dat tegen het gebouw omhoog lijkt te kruipen o.i.d. Met mooi uitzicht uiteraard. Met contactloos betalen laat je dan 50 cent per retourtje afrekenen, waarmee je de lift kunt onderhouden.

 4. ACTK

  Jammer zo’n uitvoerder die zegt ‘er niets mee te kunnen’. Meestal zijn uitvoerders van ‘waar een wil is is een weg’. Maar deze dus niet. Incapabel misschien? Of bedoelde hij toch dat hij er gewoon niets mee wil?
  Kom op Ton van Jaarsveld, je hebt de kans onsterfelijk te worden als de vent die de Neudeflat acceptabel maakte voor alle Utrechters. Dat is een kans die je je niet kunt laten ontgaan. Tikje meer creativiteit en wilskracht. Dan kom het goed… Je kunt het!

 5. Frank

  Leuk om te zien hoe iedereen zich er tegenaan bemoeit en leuk amateur projectontwikkelaartje gaat spelen zonder er ook maar één cent voor uit te hoeven trekken. Een lift tegen de buitenkant voor twee kwartjes per retourtje voor het onderhoud. Welja. En de aanleg moet natuurlijk opgebracht worden met de verkoop van lucht.

  Zal ik eens schetsen wat de klandizie van de rooftopbar wordt? Mensen gaan met het hele gezin naar boven, nemen één kop koffie waar ze drie kwartier over doen en gaan dan weer naar beneden. Vijf maanden later wordt de rooftopbar gesloten wegens faillissement.

  De suggestie dat starters echt niet op de Neude gaan wonen voor hun rust en dus de overlast van een continue werkende lift wel zouden moeten accepteren is ronduit bizar.

  De Neudeflat is jarenlang verguist op een manier dat het een aard heeft. En nu er een partij is die er iets mee kan en wil, meent iedereen er volledig waardevrij zijn plotseling opkomende plasje overheen te moeten doen.

 6. Katja

  Verwijzen naar Rotsoord ? Die watertoren is compleet verknald, helemaal naar de knoppen ! Dat kan bij de Neudeflat in ieder geval niet gebeuren, is al een gedrocht.
  Jammer dat het niet gesloopt wordt..

 7. BdV

  Is het nu wel publiek dan? Ik ben er nog nooit geweest. Dat gaat dan nogal een verschrikkelijk gemis zijn.

 8. Bill

  Zelfde systeem als bij de watertoren op Rotsoord (beneden bar, en wachten op tafeltje boven) en het werkt prima…!!! Verder zijn er twee liften gepland, en twee trap opgangen, dus dit plan is 100% realiseerbaar.. Dit moet zeker een kans krijgen, anders is het mooiste uitzicht op de Domtoren voor altijd voor die vier penthouses in plaats van voor de gehele Utrechtse bevolking…!!

 9. Andre

  Lees: er gaat niets veranderen. Jammer.

 10. Mikel

  Frank en Katja, hebben jullie weer aan de paddo’s gezeten?

 11. Ritchie

  En weer laat de gemeente Utrecht (en haar gewaardeerde ambtenaren) zich in de luren leggen. Wanneer (na hoogcatharijne, declaratie rabo-brug) helpen ze de stad vooruit?

 12. RobH

  De Dom, die is pas hoog! Kunnen we daar geen bar bovenin bouwen? Voor de gehele Utrechtse bevolking?

 13. Johan

  Ik ben voor het bouwen van een luchtkasteel. Hoogte Belle van Zuylen. Doen we daar die rooftopbar in zodat alle roeptoeters hun droom vervuld zien worden in de allerhoogste biertent van Nederland. En als we hem dan op het Vreeburg neerzetten hoeft daar ook geen fontein te komen.

  Zucht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).