Ruim 2300 nieuwbouwwoningen erbij in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Ruim 2300 nieuwbouwwoningen erbij in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Ruim 2300 nieuwbouwwoningen erbij in Utrecht

Ruim 2300 nieuwbouwwoningen erbij in Utrecht
Archieffoto DUIC
Utrecht heeft er ruim 2300 nieuwbouwwoningen bijgekregen in 2019. Dat laat het CBS weten. De gemeente heeft nu ongeveer 156.600 woningen.

Utrecht heeft er ruim 2300 nieuwbouwwoningen bijgekregen in 2019. Dat laat het CBS weten. De gemeente heeft nu ongeveer 156.600 woningen.

Heel Nederland telde op 1 januari 2020 bijna 7,9 miljoen woningen. Dat zijn er zo’n 77.000 meer dan een jaar eerder.

Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. Op deze manier kwamen er ook nog iets minder dan 500 woningen bij in Utrecht.

In 2018 kwamen er ruim 3000 woningen in Utrecht bij, maar op dat topjaar na is het aantal nieuwe woningen in 2019 hoger dan elk ander jaar sinds 2012.

7 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Helaas vertellen ze er niet bij dat het er ook 5000 of 15.000 hadden kunnen zijn. Maar door doorgeschoten en verhoogde complexiteit van de regelgeving qua Bouwbesluit en veranderingen in de Ruimtelijke Ordening gaat dit deels niet meer lukken.

  Erger zijn de nog strengere door de politiek opgelegde eisen om woningen nog energiezuiniger te krijgen waardoor we nu voor mensen ongezonde nieuwbouw huizen moeten bouwen waarvan het stroomverbruik verdubbeld is door de “van het gas” mijmer.

  Overigens is het ook niet zo gek dat de woningmarkt volledig op slot zit. Als je aan de dure zijde de boel dicht knoopt door ouderen zo lang mogelijk in hun huisje te houden en aan de goedkope zijde particulieren beleggers vrijspel geeft en ook nog eens voorrang geeft aan 230.000 asielzoekers dan is het de resultante van Europees, Landelijk, Provinciaal en gemeentelijk beleid.

  Dus bezuinigingsbeleid met inflatiebeleid, immigratiebeleid en klimaatbeleid resulteert in jonge startersmetrijkeoudersdienogeenwoningkunnenkopenbeleid.

  Kenmerkend voor domme, visieloze korte termijn machtspolitiek. En dan vergeet ik even de problemen in het onderwijs, zorg, veiligheid en armoede.

 2. woning te kort Utrecht loopt op.

  Dat is mooi…maar ook te weinig wil er echt effect zijn op de vrije huur sector dan dient dit aantal echt groter te worden. De komende 5 jaar zullen verder de woning prijzen boven landelijk gemiddelde en zelfs boven het verdere randstad gemiddeld stijgen.
  Het is heel goed dat zoveel mogelijk is gekozen voor Inbreiding binnen bestaande bebouwde kom. Echter is logisch ook gelijkertijd Rijnenburg op te starten om met woning bouw te beginnen. Eerst windmolens plaatsen en dan weer slopen heeft natuurlijk niets met duurzaamheid te maken. Bouw huizen die samen energie produceren gelijk aan het aantal windmolens…dat is een uitdaging.
  Hopelijk durft de gemeente innovatie te kiezen voor hoge bouwdichtheid die dit kan realiseren op het laaste stuk Utrechtse vrije weide grond.

 3. Herman1963

  Juist! Betaalbaar bouwen in Rijnenburg t.b.v. woningzoekenden uit de regio met op elke dak zonnepanelen. Vier vliegen maar liefst in één klap: woningnood gedeeltelijk oplossen, toch duurzaam, geen lelijke en immens hoge windmolens waar veel mensen last van krijgen en mooi profileren voor duurzaam- en klimaatgeil Utrecht. Graag wel infrastructuur gelijk in orde maken voordat er verkeersinfracten ontstaan.

 4. Koel Hoofd

  @ woning te kort
  Niet zo ongeduldig, er komen nog 40.000 woningen (meeste als kleine flatjes) bij, het duurt alleen nog 10 jaar ofzo.

 5. trol

  Wat ik niet begrijp is dat mensen vragen om goedkopere koopwoningen (op goede locatie), maar niemand lijkt te weten hoe dan. Stel je bouwt een betaalbare koopwoning en dan bedoel ik niet een studio van 30m2, maar iets dat wel gewoon als huis/woning door kan gaan. Stel de ontwikkelaar vraagt een lagere prijs, omdat dat de afspraak met de gemeente is… Dan is die woning bij overdracht conform marktwaarde al veel meer waard. En de vraag is wat er dan gebeurt? Kopen investeerders de woningen op?, verkopen de gelukkigen de woning direct met winst (geef ze eens ongelijk), wordt het verhuurd?

 6. cas

  @ Trol, misschien is het juist verkeert dat mensen verwachten dat ze een mooie goedkope woning in het centrum kunnen krijgen. Het is inmiddels gewoon gehuil van de starters zonder enig realistisch besef van marktwerking, hoe jammer het ook is voor je woonwens.
  Kan je het niet betalen omdat de huizenprijzen enorm zijn gestegen, jammer maar dan moet je echt een paar gemeenten verderop gaan kijken.

 7. Bill

  2300 woningen is natuurlijk erg weinig met dit woningtekort voor de grootte van Utrecht. Tijd voor een versnelling van de procedures vanuit de gemeente om het écht aan te pakken, ga nou eens aan het werk!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).