Ruim 8000 euro per vierkante meter voor appartement Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Ruim 8000 euro per vierkante meter voor appartement Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Ruim 8000 euro per vierkante meter voor appartement Utrecht

Ruim 8000 euro per vierkante meter voor appartement Utrecht
Bron: Funda / Ludenhoff Groep Makelaars Utrecht
De huizenprijzen blijven nog steeds stijgen in Utrecht en een appartement op de Nicolaas Beetstraat is daar een mooi voorbeeld van. Aangeprezen als ‘wonen op stand’ wordt daar een woning aangeboden van 26 vierkante meter voor 210.000 euro.

De huizenprijzen blijven nog steeds stijgen in Utrecht en een appartement op de Nicolaas Beetstraat is daar een mooi voorbeeld van. Aangeprezen als ‘wonen op stand’ wordt daar een woning aangeboden van 26 vierkante meter voor 210.000 euro.

Voor het bedrag van 210.000 euro krijgt de nieuwe bewoner wel een balkon op zuiden. Het appartement mag weg voor 8077 euro per vierkante meter. Op Funda wordt de woning een ‘trendy 2-kamer appartement’ genoemd, met een ‘perfecte locatie’ aan de rand van het centrum. Het huis uit 1905 heeft energielabel A.

Hoewel de prijsstijging van koopwoningen in Utrecht afvlakt stijgen de prijzen nog flink. Het tweede kwartaal van dit jaar stegen de huizenprijzen alsnog met 9,7 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hiermee was de stijging in Utrecht groter dan in Rotterdam, Amsterdam of Den Haag.

30 Reacties

Reageren
 1. JdV

  220k lenen. 2% rente. 4k per jaar. 330 euro per maand. Bruto. Voor een woonkamer/keukentje. Slaapkamer. Badkamertje. 26m2. Luxer, ruimer en goedkoper dan een willekeurig studentenhok. Prima deal dus.

 2. Gideon

  Plus € 100,00 per maand voor ” servicekosten”

 3. Rob Huibers

  @JdV Slordig rekenwerk! De rente wordt met een optimistische 2% €367 per maand en dan heb je nog helemaal niets afgelost.

 4. Willem

  @jdv je vergeet de verplichte aflossing. € 583 erbij en dan heb ik kosten koper nog niet meegerekend. Oh en vergeet de servicekosten niet, ozb, onderhoud, gas water licht. Prachtige deal, maar het staat nog te koop? Onbegrijpelijk…

 5. Erwin

  @Rob Huibers:
  Wat bedoel je met een optimistische 2%?
  Een 10-jarige hypotheekrente bij de ABNAMRO is 1,09%.
  Dat is ongeveer 2400 € per jaar, oftewel 200 per maand. Bruto!
  Netto rond de 140 €.
  100 euro servicekosten erbij (Gideon ook z’n zin, maar geen idee waar ie die vandaan haalt), ben je dus 240 euro kwijt.
  Dan nog paar honderd euro voor aflossing.
  laten we het afmaken op 500 euro totaal. Geen geld toch??
  En het wordt nog meer waard ook. Prima investering dus, en veel beter dan een hut huren.

 6. JdV

  @RobHuibers: Sorry, tikfoutje. Had willen tikken 200k. Aflossen doe je van de rente die je terugkrijgt, daardoor wordt bruto netto.
  Dan blijft het nog steeds een koopje. 330 euro bruto. 110 belastingteruggave die je als aflossing gebruikt. Gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Zelfs met 100 euro servicekosten (kan bijna niet voor 26m2 maar vooruit) 430 euro netto per maand. Echt vele malen beter dan een luizige studentnetnkamer van 16m2 met gedeelde keuken en badkamer voor datzelfde of zelfs meer geld in centrum 030.
  Je kan het ook kopen als belegging en gemeubileerd verhuren voor 600 euro per maand.

 7. Harry

  Studentenhok is inclusief water warmte en stroom en gemeentelijke lasten

  Ach 1 crisesje en dan komen de huilie huilie verhalen vanzelf weer van de particuliern (beleggers). Ezels en lemmingen die houden de huizenmarkt gaande.

 8. Hans

  @ Jdv en @ Rob Huibers.
  Inderdaad, Rob Huibers heeft volkomen gelijk. De kneep is dat er geen gratis geld bestaat dus dat die 300.000 euro tot op de laatste cent aan de bank dient te worden terugbetaald. Een normaal mens doet daar toch gemiddeld 30 jaar over. Wie gaat er dertig jaar lang in zo’n schraal appartementje zitten? Ja, ja, je kunt verkopen -lees: de ene torenhoge schuld verruilen voor de andere. Wat koop je dan terug? Waarschijnlijk iets even kraps & bekrompens. Als straks deze tulpenhandel implodeert – dat gaat geheid een keer gebeuren! zit je ook nog eens met een enorme restschuld waar je waarschijnlijk levenslang niet meer vanaf komt. Dit soort veredelde kippenhokken wordt handig taalkundig aangeprezen als ‘wonen op stand’. Wie de taal smeedt, smeedt de geesten. Volgens mij woon je in Bosch en Duin, Wassenaar en in Laren NH nog altijd op stand. Wie dat wil moet over echte middelen beschikken. Koop je zo’n armoedig flatje dan huur je gewoon van de bank terwijl je je taalkundig – daar heb je ‘m weer, die taal – ‘eigenaar’ mag noemen. Men zij gewaarschuwd.

 9. architectuur Utrecht

  Het is echt een top locatie vindt ik zelf , ik heb vroeger in deze rustige wijk gewoond.
  Vlak naast CS ben je in 30 min op Schiphol, en in 3 uurtjes in Frankfurt met de ICE.
  De oude binnenstad is 5 min.lopen…wat wil je nog meer.?
  Denk dat een prijs van pakweg 500 euro per maand toch nog gunstig afsteekt bij kamer bewoning….en de kans dat de waarde afneemt is gering aangezien Utrecht nog steeds onder de werkelijke vraag bouwt voorlopig.
  Een echte inhaalslag lukt pas als Utrecht geen angst meer heeft om hoger in Leidse Rijn langs spoor of aan A’dam rijnkanaal te bouwen. Waarom niet daar de lucht in gaan tot 150 m.?
  Rotterdam heeft de bouwhoogte verlegd na 250 m nu.

 10. Katja

  Woning ? Veredelde bezemkast.

 11. trol

  Wat loopt iedereen toch te zeuren. Hoge prijs voor weinig meters…ach…je hoeft er niet te wonen toch. Feit is wel dat het goedkoper is dan huren. En als je een beetje aflost, maakt een nieuwe crisis ook niet meer uit. Het probleem met de vorige crisis was het aflossingsvrije verhaal. (niet aflossen en iet sparen….vrij dom) Anders kun je het altijd nog verhuren voor 1000+ 🙂

  Wist niet dat de rente al zo laag was Erwin….dan wordt netto bijna hoger dan bruto, door de forfait.

 12. JdV

  @hans: welke 300k? Bedoeld u 200k?
  @harry: energielabel A. Gas licht water? Max 75 euro per maand. 330+50 servicekosten+75gwl. 455 euro. Koopje.

 13. JdV

  @katja. Locatie, locatie, locatie. Beter een veredelde bezemkast op een topplek/A-locatie dan 3 kamers in een achterbuurt als de ASW, tussen de lachgas en scheurgolfjes.

 14. Scherpschutter

  In de huidige zeer ernstige monetaire crisis (een reset is onvermijdelijk binnen 8-10 jaar) gaat het alleen nog maar gekker en gekker worden. De zuidelijke EU landen hebben zich helemaal ongans geleend. De ECB kan de rente niet verhogen…Dan klappenpotverteerders als Italie, Griekenland, Spanje en Frankrijk om. Too big to bail. Dan is het kaboem…

  De rente zal ook de komende jaren extreem laag blijven (mogelijk zelfs negatief), spaarders zoeken vluchtwegen en dankzij het compleet falende overheidsbeleid zal het aanbod van nieuwe woningen achterwege blijven. Ofwel: deze twee ton zou wel eens een absoluut koopje kunnen blijken…

 15. Yoshua

  Ik heb weleens tegen mijn vriendin geopperd om de kelder en de derde etage te verkopen.
  begint met deze prijzen een serieuze gedachten te worden.

 16. Ruben

  @JdV, de ASW een achterbuurt noemen is inmiddels wel een beetje achterhaalt vindt u niet?! U heeft gelijk vwb de golfjes en het lachgas op de straatweg zelf, maar de buurt eromheen is absoluut geen achterbuurt!

 17. Emily

  Ik zie hierboven allemaal berekeningen staan die uitkomen op een relatief laag maandbedrag waardoor het dus een ‘koopje’ is. Dat klopt, per maand is het prima te betalen. Maar de enige personen die op 26 m2 zouden willen wonen zijn (alleenstaande) studenten of mensen die net aan hun carriére beginnen. En die kunnen over het algemeen geen lening krijgen van 200k……… Nog los van het feit dat je genoeg spaargeld moet hebben voor allemaal initiële kosten die wel kunnen oplopen tot 10k. Plus wat Hans zei, het enige wat je ervoor krijgt is een schuld waar je voorlopig niet vanaf komt. Ik kon een paar jaar geleden in elk geval niet voldoende lenen voor een normaal huis(je) voor in mijn eentje. Het zure is dat de enige optie dan maar is minstens 2x zoveel huur betalen als de maandlasten die ik voor een koophuis zou moeten betalen, dat moet ik blijkbaar wél kunnen ophoesten… :-\

 18. Michiel Bilderbeek

  Er komen veel berekeningen langs, maar die zijn niet realistisch. Bij een lening van 210k tegen 1,13% rente zijn de bruto maandlasten 688 euro en na hypotheekrenteaftrek is dat 656 euro. Dat is met inbegrip van de verplichte aflossing. Dan nog de servicekosten VvE ad € 97,- en het bedrag is € 753,- per maand. Vervolgens het voorschot gas, water, elektra, internet en TV van € 175,- . Dan is het al € 928,- per maand. Vervolgens nog de nodige lokale belastingen.

  Het is maar wat je een koopje noemt.

 19. Vivienne

  Het is Nicolaas Beetsstraat!!!!

 20. Tom

  Wat Michiel Bilderbeek zegt klopt, ik vraag me af waar die andere reaguurders hun rekenmachine hebben gekocht. Daarbij komt nog dat je een inkomen van minimaal 45.000 euro per jaar moet hebben (en geen studieschuld) om überhaupt 210k te mogen lenen. De meeste mensen – laat staan starters – komen daar echt niet aan.

  En voor degene die zegt “je hoeft hier niet te wonen,” waar dan wel? Verderop in Utrecht is je hok misschien iets groter maar zijn de kosten echt niet lager. Veel banen concentreren zich rond de hubs in de grote steden: Utrecht Centraal, Amsterdam Zuid etc. Om daar binnen een redelijke tijd te kunnen komen heb je vaak weinig keuze.

 21. Hans

  Het is en blijft een grof schandaal dat zulke hokken verhandeld worden tegen dit soort woekerprijzen. Trap er niet in. Koop liever voor een fractie van dit absurde bedrag een leuke tweedehands camper. Ben je in elk geval geen horige van de bank en blijf je een vrij man / vrije vrouw. Nee, dit gaat totaal de verkeerde kant op met de woningmarkt. Het hebben van een fatsoenlijk dak boven je hoofd – en dat hoeft helemaal niet op een zogenaamde ‘toplocatie’ te zijn (wie bepaalt eigenlijk wat dat precies is? De gladde praatjesverkopende makelaar? ) het hebben dus, van een dak boven je hoofd is een grondrecht. Boycot deze flauwekul. Steek je nek niet in de schuldenstrop. De ASW en omstreken is beslist geen ‘achterbuurt’ zoals sommigen hier beweren. Het is een leefbare, mooie oude stadswijk met zijn eigen, authetieke rafelranden. En ja, ook daar is helaas ook sprake van perverse prijsopdrijving. Dit probleem, de enorme woningnood onder vooral jongeren is een zaak die schreeuwt om robuust overheidsingrijpen. Met praatjes als ‘dit is een koopje’ als het gaat om inderdaad, een soort bezemkast – lossen we de problemen nooit op maar spekken we wel de beurs van gewetenloze speculanten.

 22. Trol

  Michiel…..de meeste kosten die je noemt heb je bij een huurhuis toch ook. En 175 gwl voor die oppervlakte….daar kun je een aardige wietplantage van voeden.

 23. Rinke Doornekamp

  Nicolaas Beets geboren in Haarlem woonde van 1854 tot aan zijn overlijden in 1903
  In Utrecht in de Boothstraat Nummer 6. Zijn bekendste werk is de ‘Çamera
  Obscura’ (latijn voor donkere kamer) geschreven onder het pseudoniem Hildebrand.

 24. Rob Huibers

  Bekijk het maar eens op Funda: Nicolaas Beetsstraat 16C. Als je in de “slaapkamer” van dit trendy 2-kamerappartement een queen size bed neerzet, kan je er niet omheen lopen om het op te maken. De badkamer met wc staat in de statige 1905 kamer naast de monumentale schouw gepropt. Waar vroeger de schuifdeuren van de kamer en suite zaten, staat nu een tussenwand met een goedkoop keukenblokje met bovenkastjes ertegenaan. Het past allemaal net, en alles oogt goedkoop en er door prutsers ingepropt. Kijk hoe de CV in de woonkeuken is aangesloten, de pijpen komen een meter van de radiator uit de vloer en lopen dan op een onnavolgbare manier naar hun bestemming. Trendy?
  Nou ja, in Hong Kong hebben ze kooiwoningen van 2 m2, dat is erger.
  Dit ziet eruit als een sterk staaltje prijsopdrijving van makelaar Ludenhoff Groep. Wat een gek ervoor geeft.

 25. Fred

  Mensen, zoom even uit:

  – Structureel lage (spaar+hypotheek)rente
  – Veel te veel vraag naar woningen in Utrecht
  – Veel te weinig nieuwbouw in Utrecht (o.a. door stikstof)

  Dan is het toch logisch dat een vastgoed-investering in een stad als Utrecht rendeert. En waardevast is. En een hoge m2 prijs kent. Vanwaar de ophef?

 26. Henk

  @ Emily.

  Call me. Dan koop en verhuur ik je target

 27. Erwin in 't Veld

  Aflossen = sparen

 28. Marcel

  Echt lachen hier. 26m2 gaat t over. Gelukkig verliezen we ieder benul van waarde. 20 jaar geleden kocht je dit voor 45000 gulden. Nu kost dat 458000 gulden. Dat is een geweldige investering wil ik maar ff zeggen. Maar ja een beetje fiets kost ook 9000 gulden. 20 jaar geleden zou je aan iemand gevraagd hebben die dat wilde kopen: is u wel helemaal goed? Gelukkig heeft de huidige jeugd nergens last van met omkijken :-))

 29. bee

  @ Emily

  helemaal mee eens.

 30. Frans Borgers

  Ik woonde vroeger op een heel grote kamer aan de achterkant met uitzicht op de Dom en beneden bloeide in het voorjaar prachtige bloemen.Mijn hospita woonde aan de voorkant van het grote huis aan een plantsoen, tegenover het voormalige A.Z.U ziekenhuis
  Ik had een heel grote gedeelde badkamer + toilet en was er centrale erwarming.
  Ik heb er jaren met heel veel plezier en vrijheid gewoond
  voor 60,– euro per maand

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).