Mitros en BAM Wonen zijn het eens over de realisatie van 212 energiezuinige sociale huurwoningen aan ‘De Omloop – Laan van Chartroise’ in Ondiep. Op de plek van de nieuwe woningen staan nu nog 168 woningen die sterk verouderd zijn.
Femke Ellenbroek-Schultz, vastgoedontwikkelaar bij Mitros: “Met dit project krijgen we nu de kans om extra woningen bij te bouwen, iets wat hard nodig is met de huidige wooncrisis.”
De verouderde woningen worden gesloopt. Er zal worden gekeken of bepaalde materialen opnieuw ingezet kunnen worden. Volgens BAM Wonen is het doel om zo min mogelijk materiaal als afval af te voeren.
15 jaar wijkvernieuwing
“Het wijkvernieuwingsplan in Ondiep was nodig, want veel woningen kampten met vocht- en tochtproblemen en waren toe aan een opknapbeurt”, zegt Perry van Leeuwen van BAM Wonen. Met de realisatie van dit project wordt de wijkvernieuwing, waarvan 15 jaar geleden de eerste plannen op tafel legen, afgesloten.
Van Leeuwen: “We zijn blij dat we de opdracht van Mitros hebben gekregen en gaan de komende tijd hard aan de slag om de eerste woningen in 2022 op te leveren.”
Eerder werden er al woningen aan de Laan van Chartroise, tussen de Marnixlaan en de Palissanderstraat vervangen door nieuwbouw.
15 Reacties
ReagerenHet zal je huis maar wezen.
Wat gebeurt er met de bakker en de slager die er nu nog zitten?
Het is idd het huis van Mitros 🙂
Mooi. Ondiep is de laatste jaren al enorm opgeknapt na renovatie en nieuwbouw.
En het betreft niet de Anton Geesinkstraat.
@Ton: Nou inderdaad. Slopen ze je oude tochtige woning en krijg je een mooi nieuw energiezuinig huis er voor terug. How dare you !
@Henk: niets, die vallen net buiten het project.
@JdV ik ben toch benieuwd of de huidge bewoners er daadwerkelijk een “nieuw huis voor terug krijgen, of dat al die vernieuwing en modernisering gepaard gaat met een flinke huurverhoging waardoor de huidige bewoners er niet meer terug kunnen keren…
Zal niet voor het eerst zijn geloof ik.
Beter, wat er nu staat is echt rotzooi (en ik ben meestal voor renoveren ipv slopen). Maar dit moet je niet willen behouden.
@Henk
Ik heb iemand horen zeggen dat die slager een vegetarische slager gaat worden………
@Vissers
De nieuwe woningen zijn energiezuinige sociale huurwoningen.
Daar ze energiezuinig zijn zullen de huren hoger zijn dan bij oude woningen, maar dit levert ook een besparing op de uiteindelijke energie rekening.
Dus het hoeft niet zo te zijn dat huurders maandelijks in het geheel meer geld kwijt zijn.
Overigens moet je aan een energiezuinig huis ook denken aan het verhogen van het woongenot, een oude slechte woning geeft minder woongenot.
Wat Vissers zegt. Dus.
Leuk en fijn zo’n nieuwe woning, maar als arme sloeber kun je dat heus niet betalen.
Mitros had de woningen ook kunnen onderhouden. Maar dat doen ze niet.
Verkopen die huizen of slopen dus.
Al jarenlang worden Ondiepers hun wijk uitgejaagd.
Ondiep zit echt al zo lang met de rotzooi en de herrie. Het is ook wel een keer genoeg.
Het is al meer dan vijf jaar verhuurd aan studenten met een tijdelijk contract via SSH. Die betalen er flink voor schijnt het.
Nieuwe duurzame woningen betekend hogere huren voor dezelfde ruimte, of kleinere woonruimte voor dezelfde huur. Aangezien er meer sociale woningen moeten komen, zullen het wel veel kleinere woningen zijn (35m2 voor 1 persoon, 45m2 voor 2, enzovoorts).
Waarvan de ramen niet open kunnen omdat er een duur klimaatsysteem is ingebouwd, men gek wordt van geluidsoverlast van warmtepompen, of altijd in de kou zit om dat die moderne technieken toch niet zo goed blijken te werken .
Dus inderdaad HOW DARE YOU!
Vocht en tocht en veroudering is op te lossen met renovatie van ‘cultureel erfgoed’. Dat vind Utrecht toch ook van een ordinaire kraan uit de jaren zeventig bij Merwedekanaal, ‘cultureel industrieel erfgoed’ met een hoereca bestemming. Dit zijn huizen uit de jaren vijftig en zestig met een specifieke bouwstijl, particuliere kopers maken daar leuke paleisjes van!
Dit lijkt echt op verkapte gentrification onder het mom van duurzaamheid in opdracht van GL en D66.
Is het mogelijk een keer een andere architect in de hand te nemen dan elke keer diezelfde die onder andere de blokkendozen op de Marnixlaan heeft ontworpen? Over een paar jaar weet je anders niet of je in Utrecht bent of in de Vinex-blokkendoos-bouwput Leidsche Rijn.
de huizen in ondiep zijn onbetaalbaar geworden