Plan voor sloop sociale huurwoningen Overvecht voor huur- en koopwoningen | De Utrechtse Internet Courant Plan voor sloop sociale huurwoningen Overvecht voor huur- en koopwoningen | De Utrechtse Internet Courant

Plan voor sloop sociale huurwoningen Overvecht voor huur- en koopwoningen

Plan voor sloop sociale huurwoningen Overvecht voor huur- en koopwoningen
Er ligt een plan om in Overvecht 80 sociale huurwoningen te slopen en daar 140 huur- en koopwoningen voor terug te laten komen. De sociale huurwoningen komen op andere plekken in de stad terug. Op deze manier moet de verdeling van verschillende woningtypes in verschillende wijken verbeteren.

Er ligt een plan om in Overvecht 80 sociale huurwoningen te slopen en daar 140 huur- en koopwoningen voor terug te laten komen. De sociale huurwoningen komen op andere plekken in de stad terug. Op deze manier moet de verdeling van verschillende woningtypes in verschillende wijken verbeteren.

De woningen staan aan de Vader Rijndreef, Camera Obscuradreef en de directe omgeving. Woningcorporatie Mitros, gebiedsontwikkelaar BPD en de gemeente Utrecht onderzoeken of het een goed idee is om de woningen te vervangen. De sociale huurwoningen die uit Overvecht verdwijnen komen terug op andere locaties in de stad.

Door andere woningtypes hier te bouwen, en de sociale huurwoningen in andere plekken in de stad toe te voegen, moet de leefbaarheid verbeteren. Op deze manier komen er meer gemengde wijken.

Sloop

In de flats die gesloopt moeten worden, wonen nu nog vijf reguliere huurders. Mitros is in gesprek met deze bewoners over een oplossing. Ook de openbare ruimte zal veranderen. Het terrein waarop nu nog garageboxen staan en het afgesloten tuinengebied zal, volgens de plannen, deel gaan uitmaken van het groengebied. Ook de squashvereniging en de ambulancepost worden bij de plannen betrokken.

Het is nu nog een plan op hoofdlijnen. In de komende maanden gaan partijen dit verder vormgeven met inbreng van mensen uit de omgeving. Zodra er een verder uitgewerkt haalbaar plan ligt, volgt de benodigde procedure. De samenwerkende partijen verwachten in 2021 te kunnen starten met de sloop in Overvecht, om daar in 2022 nieuw te bouwen.

Op 22 mei en op 11 juni zijn er bewonersavonden voor toelichting en vragen.

14 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Er is geen betaalbaar huis meer te vinden.
    bewoners worden hun huis en hun wijk uitgejaagd voor dit soort projecten. Waar moet je heen dan ?!
    Komen dus in een veel duurder huis terecht, of moeten zelfs de stad uit.
    Je sociale netwerk ook foetsie als je pech hebt.
    Mitros zal wel mooie beloftes maken, maar daar zal wel weer niet veel van terecht komen.

  2. GeenStijl@Utrecht

    Mitros is een onbetrouwbare organisatie die het niet zo nou neemt met de rechten van zijn huurders, en zeker niet met de belangen vd stad Utrecht.

  3. Bernhard

    Stap in de juiste richting. Alleen door meer mensen uit de middenklasse naar Overvecht te trekken, kan die wijk uit het slop getrokken worden. Momenteel te veel kwetsbare/arme mensen op elkaar in lelijke flats.

  4. Rudy

    Segregatie tegengaan in Overvecht is misschien zinvol maar wanneer worden er ter compensatie tachtig sociale huurwoningen bijgebouwd in Oog in Al? Of honderd woningen in Wittevrouwen?

    Lagere sociale klassen worden structureel de stad uit gejaagd. Schandalig dat het zo gaat in een overwegend linkse stad.

  5. Rottebert Peermans

    Het werd tijd dat de gemeente de doelgroepenverordening ook eens inzet om de bouw van (betaalbare) koopwoningen af te dwingen i.p.v. huurwoningen. Hoop dat dit nu ook echt gebeurt.

  6. Fred

    Goede zet. Het is onwenselijk dat zoveel mensen met een zwakkere sociaal-economische positie zo geconcentreerd bij elkaar wonen.

    En huurders die gaan roepen dat ze de stad worden uitgejaagd: ga werken, ga meer werken, ga beter betaald werk zoeken, ga je omscholen, maar kruip vooral uit je slachtofferrol en pak de regie over je eigen leven!

  7. Dirk

    Goed initiatief.

    En inderdaad: hoe halen mensen het in hun hoofd om te klagen over de beschikbaarheid van gesubsidieerde woningen? Ga je handen eens uit de mouwen steken om je eigen situatie te verbeteren in plaats van te klagen over het geld dat anderen niet willen investeren om jou in je levensonderhoud te voorzien.

  8. MJPD

    Ken de situatie daar niet, maar als 80 sociale huurwoningen moeten wijken voor 140 huur- en koopwoningen, dan zal het woonoppervlak per woning in dezelfde verhouding dus minder worden? Dat worden dan weer studenten- en startershokken van 40-50m2, die aan expats en dergelijke kunnen worden verhuurd boven de liberalisatiegrens. Er hoeft daarnaast veel minder te worden voorzien in parkeerplekken vanwege de lagere parkeernorm, die geldt voor dit type bewning. Dat wordt dus weer maximaal cashen voor de projectontwikkelaars, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

    @Fred/Dirk
    Lekker met gestrekt rechterbeen er in. Lucht het op vanuit de zolderkamers? Wat dacht u van ouderen en minder validen, die wellicht helemaal geen keuze hier in hebben? Het is te hopen dat u nooit in een dergelijke situatie terecht komt.

  9. mark

    @Rottebert: kan dat…betaalbare koopwoningen afdwingen? Stel ik koop zo een betaalbare woning, maar door de markt is deze direct na aankoop het dubbele waard, dan verkoop ik die toch direct weer? Zijn we weer bij het begin?

    Voor wat betreft Overvecht, wat meer mix kan daar op sommige plekken geen kwaad. Wat er gaat komen…geen idee, maar als het weer starters/studenten zijn, dan is dat weer typisch Utrecht. Links wil geen auto, dus gezinnen kunnen beter vertrekken, gevolg: alleen nog starters en studenten. Rechts wil geld verdienen, gevolg zoveel mogelijk eenheden per te bouwen object.

    Fred, Dirk en MJDP, de waarheid ligt ergens in het midden. Huurders hebben geen idee wat een woning echt kost en willen vaak inderdaad alles krijgen, maar er is wel een aardige kloof aan het ontstaan.

    Rudy, het lijkt mij wel wat, om in de rijkere buurten sociale woningbouw te plaatsen, alleen kun je gelukkig niet een veel te goedkoop te bouwen vaak lelijk woonblok in een mooi gebouwde straat proppen.

  10. JdV

    Huursubsidie is diefstal. Huursubsidie moet worden afgeschaft. Evenals hypotheekrenteaftrek. En belasting op sparen en/of vermogen. De overheid dient zich verre te houden van fiscale maatregelen rondom wonen. Indien de overheid graag wil voorzien in woningen ten behoeve van de minderbedeelden kan dit via de corporaties die woningen verhuren tegen een huur gebaseerd op het inkomen van de bewoners.

  11. Vaag bericht

    Klinkt op zich goed. Gemengde wijken zijn een pre en helpen tegen segregatie.
    – Vreemd dat er zoveel meer koopwoningen terugkomen.
    – Vreemd dat er niet staat waar andere sociale huur bij komt. Hopelijk in de dure wijken van Utrecht zoals de binnenstad, oudwijk en Wittevrouwen.

    Met dit soort onduidelijkheden vrees ik toch voor Mitros

  12. Dirk

    MJPD 21/5/2019 – 14:42

    “@Fred/Dirk
    Lekker met gestrekt rechterbeen er in. Lucht het op vanuit de zolderkamers? Wat dacht u van ouderen en minder validen, die wellicht helemaal geen keuze hier in hebben? Het is te hopen dat u nooit in een dergelijke situatie terecht komt.”

    Ja, alle klagers zijn oud, minder-valide en zielig. Mijn reactie: voor al deze gevallen zijn urgentieregelingen (in het scenario: onbeschikbare woonruimte).

    Niemand hoeft hier op straat te leven. Het zal wel allemaal niet fantastisch zijn, maar mijn punt staat nog steeds: hoe haal je het in je hoofd om te klagen over de beschikbaarheid van gesubsidieerde woningen als het je zelf niet lukt om dit voor jezelf te regelen? Er hoort in dit model een zekere onbeschikbaarheid van woningen te zijn om ervoor te zorgen dat het niet te makkelijk wordt om een leuke woning met korting te scoren.

    Mijn punt staat nog steeds MJPD: minder klagen en meer actie. Hoe eerder die boodschap bij de klagers die zichzelf enorm zielig vinden landt, hoe eerder ze zelf hieruit klimmen.

    Door alles onder de mantel der liefde te bedekken draag je eraan bij dat een deel van deze mensen hun eigen leed in stand houdt. Wat jij doet heeft niets met humaniteit te maken; je geeft ze het signaal dat het okay is om op anderen te vertrouwen en daarmee houd je ze klein.

  13. Zonnewende

    Goed punt Rudy!

    Helaas worden daar de huurwoningen vooral verkocht.

    Zelfde als infrastructurele zaken: er gaat veel eerder geld naar Oost, dan naar Zuid en Noord. Oneerlijk!

    En even voor de duidelijkheid: ik woon in Oost. En ik (h)erken dus de oneerlijkheid.

  14. cas

    Wonen is een recht, maar er is niet zoiets als recht hebben op een woning. Het is al heel goed dat wij in Nederland woningen aanbieden speciale doelgroepen.
    Het is natuurlijk niet zo dat er voor elke werkloze, student of uitkeringsgerechtigde direct een bijna gratis woning dient te zijn. En al helemaal niet in het centrum op de oude gracht zoals vele mensen graag zouden willen.
    Als je binnen de doelgroep valt mag je blij zijn als je een woning krijgt, los van de locatie (nuance, je gaat iemand uit Limburg niet in Groningen plaatsen).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).