SSH gaat experimenteren met duurzame studentenflats in Tuindorp | De Utrechtse Internet Courant SSH gaat experimenteren met duurzame studentenflats in Tuindorp | De Utrechtse Internet Courant

SSH gaat experimenteren met duurzame studentenflats in Tuindorp

SSH gaat experimenteren met duurzame studentenflats in Tuindorp
Het Tuindorp West Complex. Foto Google Maps
SSH gaat 3 woningen, waar 10 studenten kamers hebben, in het Tuindorp West Complex op 3 verschillende manier verduurzamen. Op deze manier onderzoekt SSH hoe ze hun gebouwen het beste duurzaam kunnen krijgen.

SSH gaat 3 woningen, waar 10 studenten kamers hebben, in het Tuindorp West Complex op 3 verschillende manier verduurzamen. Op deze manier onderzoekt SSH hoe ze hun gebouwen het beste duurzaam kunnen krijgen.

De SSH heeft als doel om de CO2-uitstoot van haar panden te verlagen. Het verduurzamen van de 30 kamers, in de 3 woningen, is daar een pilot voor. De maatregelen variëren van kleine ingrepen tot zware maatregelen.

Het Tuindorp West Complex is een gemeentelijk monument, wat betekent dat de uitstraling van het gebouw gelijk moet blijven. Dat in combinatie met het grote aantal bewoners van de hoogbouwflats en het feit dat de SSH de studentenkamers in oppervlakte niet wil verkleinen, maakt het verduurzamen van dit gebouw een grote uitdaging.

Infrarood

SSH heeft met verschillende bedrijven contact gezocht waaruit drie scenario’s ontwikkeld zijn. Deze variëren van infraroodverwarming tot het aanbrengen van isolerende coatings waarbij iedere wooneenheid een unieke aanpak krijgt.

Tijdens deze pilot monitort de SSH gedurende één jaar het energieverbruik, de gebruikerservaringen en het wooncomfort en vergelijkt deze met een gelijkwaardige referentiewoning. De input hiervoor wordt verzameld door middel van diverse sensoren en meters in de panden en gesprekken met de bewoners.

De resultaten hiervan zet de SSH in voor de verduurzaming van de rest van het Tuindorp West Complex en andere (monumentale) studentenpanden. SSH wil haar woningvoorraad in 2050 klimaatneutraal hebben.

10 Reacties

Reageren
 1. Ad gladium

  Goed idee, in principe. Ik hoop dat er rekening gehouden wordt met de statistische significantie van (3x) zo’n N=1 experiment … Een nulmeting van een jaar, maar liever een gemiddelde over een aantal voorgaande jaren, voor het implementeren zou ook niet overbodig zijn dunkt me.

 2. Ssh-huurder

  Grappig dat er alleen deze positieve, duurzame, berichtgeving over ssh is. We wonen met 13 personen in een voormalig klooster van ssh en er wordt al sinds jaar en dag verzocht om dubbel glas te installeren, maar dit is te duur voor ssh. Wel wilden ze onze gasfornuizen vervangen voor elektrische. Ik vermoed dat het verbruik van gas in ons huis maximaal voor 10% door het koken veroorzaakt is. Niet de beste ingreep voor het milieu én onze portemonnee dus.

 3. Scherpschutter

  @Ssh huurder

  Waarom betaalt u het zelf niet dan? Als u zo betrokken bent en dit zo belangrijk vindt…

 4. Ssh-huurder

  Omdat ik als ik dát kon betalen niet bij de sociale studentenhuisvesting zou huren.

 5. Scherpschutter

  @Ssh huurder

  Waarom verwacht u dan dat anderen dat wel even voor u betalen?

 6. Kadoendra

  @SSH-huurder

  Huur Corporaties hebben het al jaren flink financieel moeilijk door de verhuurdersheffing.
  Deze vrij nieuwe belasting heeft er al voor gezorgd dat er al ruim 300.000 (driehonderdduizend) sociale huurwoningen zijn verkocht om die belasting te kunnen betalen.
  Ook zijn er veel minder nieuwe woningen gebouwd daar er dus veel minder geld beschikbaar is bij de huur corporaties.
  Dus er zal ook wel minder geld aanwezig zijn voor het verduurzamen van bestaande woningen.

 7. Harry

  Een pluim voor de kloppende informatie van Kadoendra. Alleen wanneer de subsidies voor (heel erg domme maar door de Groene Khmer zo gewenste) gasafsluitingen worden omgebogen naar warmteisolatie lijkt me dat een veel betere besteding.

  Daarnaast heeft ook de SSH de juridische taak als verhuurder om haar klanten in goed geïsoleerde woningen te laten wonen. Daar betalen deze studenten tenslotte huur voor.

  Of zou de SSH weigeren te investeren in energiemaatregelen zoals GL doet bij hun hoofdkantoor op de Oudegracht?

 8. TWC'er

  Even de berichtgeving samengevat vanuit SSH;
  ‘Hey, wij vervangen even jullie meterkasten (eigenlijk zijn we daar al lang mee begonnen, maar we laten dit pas een dag van te voren weten) Daarom werken jullie spullen straks niet meer, maarja wij hebben er geen last van als jullie niet kunnen koken dus we gaan niks vergoeden. Joejoe!’
  Sympathiek hoor.

 9. Binnenstadbewoner

  Probleem bij SSH is dat de huurders niet voor hun eigen gebruik betalen en dat er dus geen financiële prikkel is om minder te verbruiken.

  Al het verbruik wordt namelijk omgeslagen. De student die vrijwel nooit de verwarming aanzet en heel kort doucht betaalt net zoveel voor G/W/L als de student die de hele winter stookt met het raam open en dagelijks een half uur onder de douche staat.

 10. trol

  11:53 uitstekende vraag scherpschutter. Ik zie vaak genoeg dat mensen geen idee hebben wat een woning eigenlijk kost.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).