SSH pakt woonfraude via Airbnb aan en dreigt met uitzetting | De Utrechtse Internet Courant SSH pakt woonfraude via Airbnb aan en dreigt met uitzetting | De Utrechtse Internet Courant

SSH pakt woonfraude via Airbnb aan en dreigt met uitzetting

SSH pakt woonfraude via Airbnb aan en dreigt met uitzetting
Het Johanna-gebouw van de SSH in Utrecht. In dit gebouw geldt de clausule al.
Stichting Studenten Huisvesting (SSH) gaat mensen die hun woning te huur aanbieden via Airbnb stevig aanpakken. De afgelopen weken heeft de SSH met name uit Utrecht klachten en meldingen ontvangen over overlast van toeristen.

Stichting Studenten Huisvesting (SSH) gaat mensen die hun woning te huur aanbieden via Airbnb stevig aanpakken. De afgelopen weken heeft de SSH met name uit Utrecht klachten en meldingen ontvangen over overlast van toeristen.

Alle bewoners hebben vandaag een mail gekregen waarin de SSH uitlegt dat de woonfraude stevig wordt aangepakt. Huurders die hun woning zonder toestemming onderverhuren hebben tot 8 augustus de tijd om zich te melden.

Klachten

“De meeste woningen die wij verhuren staan in Utrecht. Het merendeel van de klachten komt ook daar vandaan”, vertelt Roeland Kreeft, manager Strategie van de SSH. “In woningen die wij verhuren voor één persoon zitten nu bijvoorbeeld vijf toeristen.”

De SSH is een onderzoek gestart nadat het verschillende klachten ontving. Hoeveel klachten er precies zijn binnengekomen kan Kreeft niet zeggen, maar volgens hem heeft de SSH enkele tientallen dossiers aangelegd van huurders die hun woning aanbieden via een boekingsite.

Melden

“We hopen dat huurders die zich schuldig maken aan woonfraude zich melden. Met hen maken we dan een afspraak. We brengen in beeld wat de aard van de activiteiten is en komen met een passende schikking”, zegt Kreeft. Als zij dat niet doen, dan riskeren ze uitzetting.

Huurders die zich niet melden kunnen juridische stappen verwachten. De SSH meldt bij huurders in Utrecht de woonfraude bij de gemeente. “Hopelijk zien mensen de ernst ervan in”, aldus Kreeft.

De komende jaren blijft de SSH streng toezien op de illegale onderhuur van woningen via bijvoorbeeld Airbnb. Volgens Kreeft gaat de SSH dit soort praktijken nog scherper in de gaten houden dan in het verleden.

14 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Dit schandelijke graaigedrag door studenten mag wat mij betreft genadeloos worden aangepakt. Het betreft hier veelal nota bene (door de belastingbetaler) gesubsideerde woningen, waar de studenten (die ook al studeren op kosten van de gemeenschap) voor een prikkie kunnen wonen dankzij de gemeenschap.

    Ongekend hebzuchtig om na een dergelijk altruistische daad van de belastingbetaler de huurwoning -willens en wetens tegen alle regels in- onder te verhuren voor winst en wat mij betreft past daar sowieso maar 1 maatregel voor dit laakbare gedrag: onmiddellijke uitzetting en vordering van de opbrengsten die de student in kwestie genoten heeft. No if’s, but’s or maybe’s.

    Eigenaar SSH is hier nog bijzonder mild!

  2. vivantomnesvirgines

    @Scherpschutter
    Ik ben al jaren student-af maar kan nog heerlijk genieten van een prachtig huisje in het centrum voor nog geen 400 euro. Die paar weekendjes Airbnb per maand halveren dit nogmaals ruim 🙂
    Het is heerlijk leven hoor, zo zonder noemenswaardige woonlasten. De belastingbetaler hoeft ook absoluut niet bang te zijn dat het geld verspild wordt. Ik steun bijvoorbeeld KLM met gemiddeld vijf retourtjes azie per jaar. Afgelopen mei was ik een impulsief weekendje weg in tokyo en over een weekje weer eens naar Bali. Dan is het toch fijn dat airbnb dat ongeveer dekt!
    Hoop dat je nu iets meer inzicht en begrip hebt voor de airbnb’ende SSH-bewoner. Carpe diem 🙂

  3. lezer

    Niet altijd eens met jou, maar nu wel. De aanvullingen zijn: de meeste studenten van de nieuwere lichtingen krijgen geen basisbeurs meer maar worden nog wel via goedkoop collegegeld en via de O-studentenkaart begunstigd door de belastingbetaler (en via goedkope woningbouw natuurlijk). De oudere lichtingen studenten (en de studenten met arme ouders (waar ligt de armoedegrens in dit verband?) krijgen nog wel basisbeurs etc.. Natuurlijk kan een student de fout maken om zijn kamer in de zomerperiode onder te verhuren, maar uit mijn eigen verleden weet ik dat het netjes is om de verhuurder daarvan op de hoogte te brengen. Voor de rest een kwestie van goed lezen, zeker als je in een situatie beland die te mooi is om waar te zijn.

  4. lezer

    @scherpschutter: mijn bovenstaande reactie was in aansluiting op jouw reactie. Ik was de ‘@’ vergeten te plaatsen en er kwam ook nog eens een reactie tussendoor.

    @vivantomnesvirgines: Ten eerste: Scherpschutter zal het waarschijnlijk niet erg vinden zolang je dat met je 1) met je eigen eigendom doet dus niet met a) als huurder met andersmans bezit (tenzij eigenaar toestemming geeft). b) geen overlast veroorzaakt c) het niet op kosten van de belastingbetaler gaat en dat is bij gesubsidieerde woningen wel het geval.

    Ten tweede: ik ben niet zo van de grote bedrijven en ketens maar ze hebben wel gelijk dat oneerlijke concurrentie niet eerlijk is. Sterker nog: zij kunnen hoge boetes krijgen en zelfs intrekkingen van de vergunningen als ze zich niet aan de regels houden op allerlei gebied. Het is erg onrechtvaardig als anderen tegelijk hierin ontzien worden.

  5. JdV

    Niet zo moeilijk. Gewoon de huurders aanpakken en zorgen dat het tot een veroordeling en een strafblad komt. Dan kunnen de betreffende huurders gelijk hun toekomstige carrieres gedag zeggen, want met strafblad wegens fraude geen VOG meer en dus ook geen baan. Maar dat geeft niks want daar kiezen ze tenslotte zelf voor. Wellicht via een uitzendbureau vliegtuigen bij KLM schoonmaken? Carpe Diem 🙂

  6. Gregor

    Wat een hoop heisa om niks. Student pakt een paar tientjes extra in de tijd dat hij zomer vakantie viert. Dat halve pand op de Uithof staat dan leeg. Man man man, er zijn wel ergere graaiers op deze wereld. Begin eens in de Den Haag of de Zuidas te kijken. Dat geleuter over op kosten van de belastingbetaler komt mij al langer mijn keel. Diezelfde studenten leveren in hun werkende leven meer op voor de maatschappij dan dat diezelfde maatschappij erin gestoken heeft. Hou toch eens op met dat gezwets.

  7. Berend

    Wat een enorme aanstellerij en overdrijving weer. Een strafblad voor studenten die hun kamer een paar dagen onderverhuren? Ja, hoor… PVV-geblaat, die hebben het ook altijd over ‘law and order’ + hoge straffen.

  8. Noah

    Persoonlijk begrijp ik niet waarom hier zo boos op wordt gereageerd. Het is niet zo dat wanneer een student een paar tientjes verdient aan het verhuren van zijn of haar kamer wanneer de student deze zelf niet gebruikt dat dit ten koste gaat van iemand anders. De kamer staat anders leeg… Wanneer de student dit geld niet verdient moet hij of zij dit geld lenen, of hiervoor werken en daardoor eventueel studievertraging oploopt. Reken maar uit wat voordeliger is voor de belastingbetaler ;). Wanneer een student zelf ergens anders woont en de woning puur als inkomensbron gebruikt is het natuurlijk een ander verhaal.

  9. Scherpschutter

    @vivantomnesvirgines 26/7/2017 – 17:12

    Leg liever uit hoe je het voor elkaar krijgt om voor +/- 2400 Eurootjes (12x 200 inkomsten uit Airbnb) 5x retour naar Azië kunt. Gamma-pretstudie, zeker? 😉

  10. JdV

    Tuurlijk Berend, gewoon meedoen aan de glijdende schaal hoor. Kopje thee drinken en ach, zo erg is het toch niet allemaal. Er zijn vast wel D66 rechters genoeg die dit met de mantel der liefde willen bedekken. En laten we dan ook meteen een aantal andere zaken maar vrijgeven. Typisch D66/PvdA geblaat.

  11. Toine Goossens

    Natuurlijk is het normaal dat veel SSH kamers in de zomer leegstaan, en is het niet normaal deze via Airbnb aan te bieden.
    Er komen in de zomer veel buitenlandse studenten voor cursussen naar Utrecht. Laten we die een aangenaam, goedkoop, verblijf bieden. Maar wel met medeweten en instemming van de eigenaar, anders is onderverhuur ordinaire diefstal.

    Goede actie van de SSH dus, zeker u de dossiers bekend zijn, maar er wel de gelegenheid tot inkeer wordt geboden.

    Overigens, wie de eigen woning volledig wil verhuren, heeft instemming van de hypotheek financier nodig. Kamerverhuur, al dan niet via Airbnb, is bij eigen bewoning toegestaan.

    Het is de vrijheid blijheid mentaliteit die mensen de grenzen van het toelaatbare op doet zoeken.
    Ik pleit voor meer duidelijkheid tussen wel of niet toelaatbaar. Gedoogbeleid ondergraaft die duidelijkheid. Het grootste en gevaarlijkste zwart geld circuit in Nederland, middelen in velerlei vormen voor hersenstimulatie en euforisch gevoel, is daar het gevolg van. Daar gaat veel contant geld om. Laat nou de Audibende uit Utrecht dat ook hebben ontdekt. Zonder contant geld voor drugsaankopen in de geld automaten zullen de plofkraken snel afnemen.

  12. lezer

    @Noah. De SSH reageert in elk geval zeer assertief vanwege de klachten van overlast en een (lichte?) vorm van contractbreuk (De woning zonder toestemming onderverhuren). Of de SSH vooral uit boosheid reageert (dus primair uit emotie) is de vraag. Dat is zeer vervelend en onhandig als een Airbnb-toerist overlast aan het veroorzaken is richting andere huurders, en de eigenlijke huuder (degene die de SSH kan en moet aanspreken als verhuurder) in het buitenland vakantie aan het vieren is. Je kan aangeven dat het spijkers op laag water is maar waarom kan een student dit niet gewoon vooraf met de SSH bespreken en tot een meer elegante oplossing komen waar alle partijen vrede mee hebben? Een ander aspect is natuurlijk wat er gebeurt met de woonruimte van studenten die de kamer onderverhuren i.v.m. een stage elders of master elders of een studieverblijf in het buitenland. In de oude situatie viel de tijdelijke capaciteit (in)formeel ten deel aan andere studenten. In deze situaties wordt tijdelijke capaciteit onttrokken en verschoven richting de toeristenmarkt. Ook om deze reden is het handig dat de SSH, als partij die moet voorzien in voldoende aanbod van studentenkamers, hierin regie kan houden.

  13. Hadek

    Met het internet is alles mogelijk en kan alles onmogelijk gemaakt worden. Het heeft ons veel gebracht.

  14. David

    Ik (voormalig SSH bewoner) vindt dat ze maar alles uit de kast mogen halen. Woonfraude is een problematiek, dat zich als een olievlek verspreid. Ze zouden voor mij part de sociale recherche van gemeentes mogen inlenen, om woonfraudezaken op te rollen. Makkelijk, wettelijk en met alle mandaat.

    Er is een beangstigend tekort aan sociale woningaanbod in Nederland. En zolang we geen geschikte wetgeving hebben, denken veel mensen dat hier alles maar kan… Wicked freedom. Dus laat die gemakzuchtige lekker dubbel betalen, dan komt er hopelijk weer meer woonruimte vrij voor degene die er recht op hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).