Start bouw 454 nieuwe huurwoningen in Leidsche Rijn centrum Start bouw 454 nieuwe huurwoningen in Leidsche Rijn centrum

Start bouw 454 nieuwe huurwoningen in Leidsche Rijn centrum

Start bouw 454 nieuwe huurwoningen in Leidsche Rijn centrum
Leidsche Rijn Centrum krijgt er 454 nieuwe huurwoningen bij. Twee derde valt in de sociale huur, een derde in de middenhuur. Het complex krijgt de naam BUUR en wordt gerealiseerd in de zuidpunt van Leidsche Rijn Centrum, nabij NS-station Leidsche Rijn. Een officieel startmoment van de bouw is deze week komen te vervallen, nadat Nederland in lockdown is gegaan.

Leidsche Rijn Centrum krijgt er 454 nieuwe huurwoningen bij. Twee derde valt in de sociale huur, een derde in de middenhuur. Het complex krijgt de naam BUUR en wordt gerealiseerd in de zuidpunt van Leidsche Rijn Centrum, nabij NS-station Leidsche Rijn. Een officieel startmoment van de bouw is deze week komen te vervallen, nadat Nederland in lockdown is gegaan.

Het gebouw krijgt een parkeergarage, fietsenstalling en op de begane grond voorzieningen. Op de kop aan de zuidkant bij de Grauwaartsingel en Centrumboulevard telt het ontwerp negen verdiepingen, de rest is zes hoog. Naar verwachting worden de eerste woningen opgeleverd in de tweede helft van 2023.

“Utrecht is een van de snelst groeiende steden van het land”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn). “Wij willen de Utrechtse woningvoorraad tot 2040 met ongeveer 60.000 woningen laten toenemen. Daarom is onze ambitie om elk jaar 3.000 woningen te bouwen. Utrecht bouwt gestaag door. Dit project is een mooi voorbeeld hoe we samen optrekken en investeren voor sociale woningbouw en middenhuur, mede voor starters op de woningmarkt.”

18 Reacties

Reageren
 1. Joas

  Wat is dat toch, dat architecten weer 1 op 1 de Bijlmermeerarchitectuur copy pasten tegenwoordig?

  De vastgoedsector is weer vooral overal goedkope puinzooi aan het bouwen, die voor een hoofdprijs verkocht en verhuurd wordt,

  Hier gaan we spijt van krijgen als samenleving……ook gelet op de mogelijke maatschappelijke gevolgen (negatief) van dergelijke architectuur.

 2. Manou De R.

  Nog meer blokkendozen. Hoe groot moet die Vinex bouwput worden?

 3. Erwin

  Prachtige architectuur!
  Waar @Joas vandaan heeft dat dit Bijlmermeerarchitectuur zou zijn is volslagen onduidelijk.
  Ben ook enorm benieuwd naar de negatieve maatschappelijke gevolgen van deze architectuur waar @Joas over rept.
  #roeptoeterengewoonomdathetkan

 4. Joas

  @ Ewrin

  Ik zie flatgebouwen zoals flatgebouwen zijn. Flats zoals ze vanaf de jaren zestig gebouwd zijn. Ik zie maar weinig verschillen met die bouwwerken, zij het wellicht in de materiaalkeuze.

  Als het net nieuw is het gebouw misschien nog vers, maar verder is het een massaal grauw blok zonder identiteit. Saaie grauwe rechttoe, rechtaan meuk. En het euvel van deze architectuur is; ieder op zichzelf in zijn hok, weinig sociale cohesie. Dat zit hem in het ontwerp zelf. Dat leidt onheroepelijk vaak tot problemen.

  Dit heeft weinig met roeptoeteren te maken, maar gewoon een analyse op basis van de visuals.

  En je ziet, over smaak valt wel degelijk te twisten.

  Plus: het ontwerp is gewoon goedkoop vierkante meters stapelen, Dubbel verdienen aan hetzelfde oppervlak. Niet het ontwerp staat hier centraal, maar de winstmaximalisatie.

 5. jan

  Ik ben het wel met Joas eens. Je kan met weinig geld het geheel een stuk mooier maken als je een goede architect erop loslaat. Maar nee, dit is saaie rommel gebouwd voor winstmaximalisatie. Vanwege de richtlijnen vanuit de gemeente Utrecht is er nog een aardige voorgevel ingepland, maar daarmee is het wel gezegd.

 6. Koel Hoofd

  Bijlmermeer versie 2020?

  Een appartementje van 75m2 met met VvE servicekosten €120/mnd uit bouwjaar 2015 boven “voorzieningen” op 2km afstand van het station in een ‘rumoerige buurt’ kost tegenwoordig in Utrecht minstens €350.000.
  Voor die mensen die nog de gulden als betaalmiddel kennen:
  Dat is 770.000 gulden voor 75m2 boven een takkeherrie met een overlast wat begint om 6uur ‘s ochtends en pas ophoudt als de “voorzieningen” weer sluiten.
  Korte nachtrust dus, en nooit zon in huis. Dat appartement was binnen een maand verkocht!

  Dus die mensen in de appartementen van LRC komen te wonen, zullen echt wel blij zijn.

 7. Wim

  Waar blijven de torens toch.
  Suburbia blijft zo plat als een pizzadoos.

 8. WvR

  @Jan:
  Denk ik ook. Maar ik denk dat de goede architect daar dan wel voor betaald wil worden. En dat het dan een stukje duurder uitvalt. Of zouden alle ontwikkelaars alleen maar niet zo goede architecten in dienst nemen, omdat die even duur zijn als hele goede architecten?
  Je krijgt waar je voor betaalt.
  En voor sociale bouw mag dat best voor de goedkopere prijs.

 9. JdV

  Wat is dat toch met het bouwen van parkeergarages bij sociale huur.
  Op een enkele medische uitzondering na zouden mensen die zich een auto kunnen veroorloven ( toch een behoorlijk bedrag per maand aan verzekering, brandstof, onderhoud en wegenbelasting) geen sociale huurwoning moeten krijgen.

 10. Fred

  Och och, mensen die weer gaan klagen over schrale architectuur… Vind je het gek?!

  Is een logisch gevolg van het feit dat dit complex voor 66,66% uit sociale huurwoningen moet bestaan. Waar voor een belegger geen reet mee te verdienen valt, en dus besparen op ontwerp.

  Zo werkt de wereld mensen, dus niet de ontwikkelaar/belegger de schuld geven, maar uw eigen linkse College/ambtenaren.

 11. Fred

  Wat meer hoogbouw zou welkom zijn, bijna heel LR is laagbouw, en dus ook hier weer.
  Als je ziet hoeveel woningen er nog nodig zijn zou je denken, ga wat meer de hoogte in, hogere dichtheden, bouw een cluster hoge woontorens in de buurt van LR centrum.
  Allemaal erg fantasieloze en laffe architectuur, de grote middelmaat.
  Jammer.

 12. Joas

  @ Fred, wat een onzin

  Even voor de goede orde.

  In dit geval 2/3 sociale huur, maar dat lijkt een keus van de vastgoedbaas te zijn, waarschijnlijk om een blok verder nog harder te kunnen cashen aan volledige vrije sector huur en koop. Complexen moeten gemiddeld soms (en aan die afspraken heeft de vastgoedwereld ook schijt zien we in verschillende projectgebieden) 20% sociale woningbouw bevatten. Overigens, reken je 680-720 euro huur per maand, dan is je woning officieel sociaal. Weinig mensen met een lager inkomen die dit kunnen betalen. Binnen 2-5 jaar zitten die woningen door huurprijsstijgingen in de vrije secror en zijn ze de sociale grens overschreden. Dan kan het nog grotere cashen beginnen.

  Je zit vast zelf in die sector, getuige je puur emotionele uitbraak. Stel je voor dat mensen, de kopers en huurders, de waarheid ontdekken van de tot op het bot verrotte huizenmarkt in Nederland. Stel je voor.

  Aan die 30-80% vrije sector huur en koop wordt heeeeeel erg veel verdient. Heeel erg veel. Slapend rijk worden noemt men dat.

  Uitgaven aan afwerkingsniveau en uitstraling stellen weinig voor. Zijn zo terugverdient
  Maar de vastgoedwereld is nog te bekrompen om daar wat centjes aan uit te geven. Argumenten die we vaak zien is dat een hoger afwerkingsniveau hele hoge huren rechtvaardigen. Die slaan net zo min ergens op. Iets duurdere tegeltjes. Iets duurder keulenblok》 zo terugverdient. En de onderbetaalde Portugese en Oost-Europese bouwvakkers? Daar weigert men ook al geld aan uit te geven. Werken via allerlei dubieuze constructies vaak onder minimumloon. Een steeds groter aantal beland in de daklozen scene (zie ander artikel op DUIC) En de bouw in Nederland》 afwerking op het oog/ zicht; het werk is toch vaak erg slecht gedaan.

  En dan je laatse argument. Linkse ambtenaren? Uit onderzoek is gebleken dat die erg vaak VVD/ D’66 stemmen. Zakelijke “vrienden” van de projectontwikkelaars vaak ook. Ambtenaren bepalen overigens niet het percentage sociale huur bij projecten. Dat heeft de gemeenteraad vastgesteld (een meerderheid van de partijen), maar daar kan je dus makkelijk onderuit, blijkt.

  Het stadsbestuur zelf dan? Nou, D’66 en Christen Unie zijn geen linkse partijen, maar midden partijen, waarbij Christen Unie weer meer naar rechts aan het schuiven is. Hou je 1 linkse partij in het bestuur over. In de gemeenteraad van Utrecht hebben de linkse partijen, in tegenstelling tot wat mensen denken, niet de meerderheid.

  Het gevolg van dit alles: de wereld wordt er niet mooier op.

 13. Bill

  Inderdaad, bouw meer de hoogte in. Andere steden bewijzen ook dat er zeer mooie hoogbouw inpasbaar is. Is dat Leidsche Rijn centrum Noord plan ook weer in de prullenbak verdwenen? Duurt er lang voordat Utrecht beseft dat men met dit soort laagbouwblokjes geen 125000 woningen in de stad kan inpassen. In dat gebied had je tenminste in dichtheden richting de 10/15 lagen moeten/kunnen bouwen.

 14. Rivierenwijk

  Een parkeergarage. Toe maar!

 15. Grock

  @fred, ga eens eens een goed boek lezen en leer van de geschiedenis. V.a. Lubbers en vervolgens Heerema, Tommel, Remkes (nu o.a. comm. bij Portaal), Alders, Blok (de grootste kneus van allen), kortom CDA, VVD, PvdA, D66, hebben zij allemaal de woningmarkt om zeep geholpen. Kijk naar hoe de sociale woningbouw er vroeger uitzag; waar demiddenklasse met veel genoegen woonde, en bovendien vaak in architectonische pareltjes. Tegenwoordig is de FIRE (finance, insurance, real estate) oppermachtig. Vroeger ging geld van beleggers naar bedrijven, tegenwoordig andersom, vandaar dat er uitgemolken gebouwd moet worden. Er wordt enkel nog naar het verdienmodel gekeken en niet langer naar wat goed is voor de maatschappij. En dat geldt vervolgens bij alles sinds het marktdenken van Milton Friedman gemeengoed is geworden. Lees Ayn Rand en zoek uit wie haar volgers waren of zijn en je begrijpt waarom tegenwoordig veel mensen roepen dat het goed gaat met henzelf maar niet met de maatschappij. Gelukkig komt er na regen altijd zonneschijn, dus blijf hopen dat er ooit een ommekeer gaat plaatsvinden.

 16. WvR

  @Joas:
  “…Uit onderzoek is gebleken dat die erg vaak VVD/ D’66 stemmen…”

  Ongeveer even vaak als op Groen Links volgens het laatste onderzoek dat ik kon vinden (uitgevoerd in opdracht van Binnenlands Bestuur uit 2017).

  https://www.ioresearch.nl/actueel/ambtenaren-stemmen-vooral-d66-groenlinks-of-vvd/

  Overigens interesseert het me werkelijk waar helemaal niks wat ambtenaren stemmen, dat moeten ze zelf weten.

 17. Wim

  @ Bill
  Dat is nog erg bescheiden. Zo’n uitgestrekt gebied verdient echte hoogteaccenten. Dat is een hoogte van 40-50 meter nog steeds niet.

 18. Dientje

  @JdV: sociale huur wordt grotendeels ook verhuurd aan mensen die gewoon voltijd werken maar niet zo’n hoog inkomen hebben. De neerbuigendheid die jij hier tentoonstelt is walgelijk zeker gezien daar ook mensen tussen zitten die in wisselende diensten in de zeg werken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).