Steeds minder huizen in Utrecht opgekocht door particuliere beleggers Steeds minder huizen in Utrecht opgekocht door particuliere beleggers

Steeds minder huizen in Utrecht opgekocht door particuliere beleggers

Steeds minder huizen in Utrecht opgekocht door particuliere beleggers
Archieffoto
Particuliere beleggers kopen steeds minder huizen op met het doel ze daarna te verhuren. Dat geldt voor Utrecht, maar ook voor andere grote steden in Nederland, zo blijkt uit de gegevens van het Kadaster.

Particuliere beleggers kopen steeds minder huizen op met het doel ze daarna te verhuren. Dat geldt voor Utrecht, maar ook voor andere grote steden in Nederland, zo blijkt uit de gegevens van het Kadaster.

Investeerders kopen minder woningen op met als doel om die woningen te verhuren, blijkt uit het kwartaalbericht woningmarkt van Kadaster over het eerste kwartaal van 2022. De verklaring voor die terugloop is een aantal maatregelen van de overheid – zoals de zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming – om de activiteiten van investeerders terug te dringen. Die moeten starters op de huizenmarkt meer kansen geven op de woningmarkt.

Huizen in Utrecht en de andere grote steden zijn met de maatregelen een stuk minder aantrekkelijk geworden voor opkopers. En dat is te zien aan de cijfers van het Kadaster. Het aantal woningaankopen in Utrecht door beleggers is significant gedaald.

Drie huizen

Het Kadaster keek op verzoek van de Volkskrant onder meer naar aankopen van investeerders; mensen die niet in het gekochte huis gaan wonen en zelf minstens drie woningen hebben.

Het percentage huizen in Utrecht dat door deze investeerders werd gekocht, was in 2020 nog 4,7. In 2021 daalde dat al naar 3,1 procent en in 2022 werd nog maar 2,2 procent van de huizen in Utrecht aan investeerders verkocht.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  VVD, D66, CDA, CU, PvdA, GL helpen ons land echt de economische afrond in met hun waanzin.

 2. JdV

  Tja. Hard ingrijpen om 2,2% van de markt te verstoren. En tegelijk talloze sociale huurwoningen afbreken. Andere sociale huurwoningen tegen de hoofdprijs verkopen aan import in plaats van aan de eigen inwoners. Bouwplannen frustreren ten gunste van windmolens. Met zo’n bestuur sloop je de woningmarkt vanzelf. Daar maken die 2,2% investeerders helemaal geen verschil in. Arm Utrecht.

 3. jan

  Ik ben benieuwd naar het totale percentage van huizen die in het bezit zijn van beleggers. Dat kan ik nergens vinden

 4. Fred

  Sowieso gaat het dus om hartstikke kleine percentages. Terwijl de politiek moord en brand schreeuwt en doet voorkomen alsof beleggers hét probleem zijn op de woningmarkt. Minder beleggers betekent ook minder beschikbare studentenkamers en huurwoningen.

 5. Pedro

  En nu maar wachten op de huizenbezitters die geen fatsoenlijke prijs voor hun huis meer ontvangen.

 6. wil

  @koel hoofd: ijzersterke bijdrage! slaat als een tang op een varken.
  Je hóeft niet te reageren he?!

 7. Rob

  Particuliere bellegers. Maar niet particuliere bellegers dus grote bedrijven, equity funds(die laatste actief binnengehaald door Stef Bos) blijven nog wel ‘investeren’ in de huizenmarkt? Zie dat mooie pand aan de ouwe gracht gekocht door ASR vastgoed. Fijn dat de politiek zijn burgers niet bediend maar wel het grote geld..

 8. Wim Vreeswijk

  Met al dat onheil wat ons staat te wachten is er steeds minder animo om risico te lopen als particuliere belegger. Hierdoor komen nog minder huurders aan de bak in Utrecht en worden de wachtlijsten voor iedereen alleen maar groter

 9. TeringJantje

  @Jan

  Ik woon in een appartementencompex waar de appartementen toch wel voor ongeveer 50% zijn opgekocht en worden verhuurd. De laatste jaren gaat het toch aardig de richting op van een IBB studentenflat. Starters komen er nauwelijks tussen.

 10. Claire Obscur

  Nog even geduld mensen en even wachten tot er zometeen veel meer aanbod in het voorjaar door alles wat aan het omvallen is. De koopjes liggen straks letterlijk voor het oprapen.

 11. Simon

  Dan moet ik jullie teleurstellen. De informatie die jullie gehad hebben klopt niet. Alleen bij mij in de straat al zijn afgelopen 2 maanden 2 huizen opgekocht voor studentenverhuur… in wittevrouwen in 2 maanden 4 huizen… Met toestemming van de gemeente (zoek maar terug online) . dus dit klopt niet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).