Sterke stijging van aantal miljoenenwoningen in Utrecht Sterke stijging van aantal miljoenenwoningen in Utrecht

Sterke stijging van aantal miljoenenwoningen in Utrecht

Sterke stijging van aantal miljoenenwoningen in Utrecht
Het aantal miljoenenwoningen in Utrecht is vorig jaar flink gestegen. Onze woonplaats telt nu 2.150 woningen die meer dan een miljoen euro waard zijn. Voor 1 miljoen euro krijg je in Utrecht ongeveer 165 vierkante meter. Dat blijkt uit gegevens van Calcasa.

Het aantal miljoenenwoningen in Utrecht is vorig jaar flink gestegen. Onze woonplaats telt nu 2.150 woningen die meer dan een miljoen euro waard zijn. Voor 1 miljoen euro krijg je in Utrecht ongeveer 165 vierkante meter. Dat blijkt uit gegevens van Calcasa.

Niet alleen in Utrecht steeg het aantal miljoenenwoningen. Eind 2019 waren circa 60.000 woningen Nederland een miljoen of meer waard. Een jaar later telt Nederland maar liefst 84.400 miljoenenwoningen. Een stijging van zo’n veertig procent. Nog niet eerder was de toename van het aantal miljoenenwoningen in één jaar zo groot als het afgelopen jaar.

Utrecht doet daar nog een schepje bovenop. Van de tien gemeenten waar de meeste miljoenenwoningen staan, groeide het aantal in Utrecht met 54,6 procent het hardst. Utrecht telt nu 2.150 woningen die een miljoen euro waard zijn. Amsterdam is koploper met 14.250 woningen.

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Nou ja, op een miljoen zit je al snel tegenwoordig. En heel duur is het nou ook weer niet. Voor iets meer dan 1200 euro netto heb je een hypotheek van 1 miljoen euro.
  Stukje aflossingsvrij, stukje aflossen. En dan koop je best een aardig huis. Gemeente Utrecht. 2 onder 1 rieten kap. 215 m2 wonen. 300 m2 grond. 2 parkeerplaatsen. Warmtepomp. Zonnepanelen. Gloednieuw.
  Dus waar die mensen nou allemaal zo over klagen? Genoeg te koop wat mij betreft.

 2. Lombokker

  Zolang de Europese Centrale Bank de rentes kunstmatig laag blijft houden, zal dit alleen maar erger worden. Door de lage rente kunnen huizenkopers een hogere hypotheek krijgen, wat voor prijsopdrijving zorgt.

  Beleggen in vastgoed levert momenteel ook veel meer op dan staatsobligaties, terwijl de risico’s niet veel hoger zijn. Het woningtekort in Nederland maakt het nog eens extra aantrekkelijk, met name als je woningen in de vrije sector verhuurd.

  Lachende derden in dit verhaal zijn landen als Italië en Griekenland, die de rente op hun torenhoge staatsschulden nu met gemak kunnen betalen. Staatsschulden die zij hebben laten oplopen terwijl wij ons kapot bezuinigden.

 3. Ted Danson

  Mooi plaatje hoor JdV. Ik neem aan dat dit advies onder de Wft valt. Ik verdien meer dan €1200 netto per maand, waar kan ik tekenen?

 4. trol

  1200 is niet heel realistisch. Zo ja, dan wil ik inderdaad weten bij welke bank/geldverstrekker, ga ik er vandaag nog naar toe.

  Met die stiijgende huizenprijzen lachen de gemeenten (OZB) en landelijke overheid (forfait) zich de ballen hun broek. Belastinginkomsten klotsen over de plinten zo.

 5. JdV

  @Ted: Geen idee hoeveel meer je dan 1200 euro per maand verdiend. Als dat 8800 euro meer dan 1200 euro is zou het prima moeten lukken. Zoek een goede hypotheekadviseur en veel succes man !

 6. Pee

  Omgerekend naar guldens betaal je voor een doorsnee rijtjeswoning al een miljoen.

 7. Koel Hoofd

  @Ted Danson
  Je mag pas tekenen als je netto inkomen minimaal €4.000 en coronaproof is.
  Maar dan heb je de woningen wel voor het uitzoeken in Utrecht.

 8. Trude

  Ohoo rijke tatta JdV, ‘niet heel duur’ definieer jij als ‘goedkoop genoeg voor mensen met inkomen vanaf 10k netto per maand’. Ieder z’n perspectief natuurlijk.

 9. JdV

  @Trol: 10 jaar vast tegen 1,8% x 1.000.000 is 18.000 per jaar rente; 1500 bruto per maand. HRA van 300 euro en klaar. Aflossen is geen woonlast. Aflossen is sparen. In tegenstelling tot huur is dat geld niet weg maar verminder je je schuld.
  @Trude: Ik denk dat er heel veel mensen in Utrecht 1200 euro (of stukken meer zelfs) huur betalen. Voor een huis dat echt geen miljoen euro kost of waard is.
  Hypotheken worden berekend over brutosalarissen trouwens. 10k bruto is 5 k netto.

 10. Scherpschutter

  Nog even en alle woningen in Utrecht zijn miljoenenwoningen. Helaas kosten biertjes binnenkort dan ook duizend Euro.

  Modern Money Theory. Iedereen miljonair en iedereen straatarm.

 11. Scherpschutter

  Pee

  Yep. En over 10 jaar koop je voor 1.000.000 Euro een garagebox. Je toiletpapier heeft meer intrinsieke waarde dan het nepgeld dat je van overheidswege dient te gebruiken.

  Wie weet hoe het werkt wordt en hedged op de juiste momenten wordt slapend rijk. Wie niet weet hoe het werkt gaat het armenhuis in.

 12. Mop Naas

  Scherpschutter, luistert er weleens iemand buiten de DUIC-reaguurderssectie naar je gezwam over politiek en economie?

  Tweede vraag: het moet ongeveer tijd zijn voor je tienjarig jubileum hier. Is er een boek in de maak met al je ‘scherpe’ bijdragetjes?

 13. Manou De R.

  Iedereen lekker meeblazen met die luchtbel totdat die vanzelf weer een keer klapt.

 14. Utrechter2

  @Scherpschutters: bij linkse economen zijn de analyses vaak beter dan de oplossingen. Ook Piketty geeft aan dat het in de wereldeconomie steeds meer om bezit en posities draait i.p.v. ouderwets keihard werken en studeren. Want met bezit en posities kun je ANDEREN voor je laten werken, zoals elke huisjesmelker weet (en ook elke ouder die voor zoon en dochterlief een huis kan kopen). En inderdaad, de middenklasse wordt zoet gehouden met fictieve vermogenswinsten maar als er echte winst voor de middenklasse is, dan is dat omdat ze zonder dat ze het weten hun eigen pensioenen aan het opeten zijn en een transfer krijgen van de onderste helft van Nederland, de huurders: die zijn hun rentevergoeding al jaren kwijt want dat is nieuwe HRA-subsidie voor de mensen die nog wel kunnen kopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).