Straatnamen nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede bekend; Bierbrouwersplein, De Grootgrutter en De Fietsenmaker Straatnamen nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede bekend; Bierbrouwersplein, De Grootgrutter en De Fietsenmaker

Straatnamen nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede bekend; Bierbrouwersplein, De Grootgrutter en De Fietsenmaker

Straatnamen nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede bekend; Bierbrouwersplein, De Grootgrutter en De Fietsenmaker
Bewoners wonen straks onder andere aan De Boomkweker of De Polderwerker in de nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede. De gemeente heeft de nieuwe straatnamen van Merwede bekend gemaakt en laat weten waarom deze namen gekozen zijn. De nieuwe groene stadswijk biedt straks ruimte aan 12.000 bewoners en is gelegen tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk. 

Bewoners wonen straks onder andere aan De Boomkweker of De Polderwerker in de nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede. De gemeente heeft de nieuwe straatnamen van Merwede bekend gemaakt en laat weten waarom deze namen gekozen zijn. De nieuwe groene stadswijk biedt straks ruimte aan 12.000 bewoners en is gelegen tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk. 

De Opzichter, De Pottenbakker, Letterzettersplein; het zijn nog enkele voorbeelden van straatnamen in de nieuwe wijk. De scholen in de nieuwe wijk komen aan De Letterzetter en De Boekbinder. Boodschappen kunnen bewoners straks doen aan De Grootgrutter. 

Waarom deze straatnamen

Bij het maken van de straatnamen heeft de gemeente gekeken naar wat Merwede, Merwede maakt. “In de geschiedenis van Merwede hebben er altijd makers en doeners gewerkt. We hebben ons dus laten inspireren door de beroepen van deze doeners en makers rondom 3 historische periodes van dit gebied.” 

De eerste historische periode markeert een tijdvak tot ongeveer 1880, die bekend stond om de landbouw. De tweede periode gaat over het graven van het Merwedekanaal (1885-1892), waardoor industriële ontwikkeling mogelijk was en enkele bedrijven gevestigd waren in dit gebied. De laatste historische periode gaat over 1950 tot nu, waarin het bedrijventerrein verder ontwikkeld werd. 

Merwede

Tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk bouwt Utrecht een buurt voor 12.000 bewoners. Merwede wordt een groene, autovrije buurt. Naast woningen en scholen komt er ook ruimte voor een sporthal, horeca, een gezondheidscentrum en een wijkcultuurhuis.

25 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Ja maar, als er een fietsenmaker in de Pottenbakker komt wordt alle post verkeerd bezorgd.

 2. Jan Vanel

  Als men echt kijkt naar de ambachten welke tussen Merwedekanaal en park Transwijk plaats vonden, maken ‘de Koekenbakker’, ‘de Matrassenmaker’ en ‘de Tippelaarster’ dus óók een kans…

 3. FK

  Had het woordje DE eraf gehaald. Nu woon je op de letterzetter en niet eraan! En geeft het verwarring als je een adres moet opgeven. Beetje suf.

 4. André Veenbrink

  De “letterzetter” is een vreemde eend in de bijt, want dit is een keversoort, terwijl de andere straatnamen oude beroepen zijn.
  Waarschijnlijk bedoelt men “handzetter”.

 5. Koel Hoofd

  Veel te moeilijke straatnamen, immers 30% is functioneel analfabeet als ze school verlaten, en dan zijn er nog die vele buitenlanders (studenten, expats, kenniswerkers, arbeidsmigranten, statushouders en asielzoekers) die onze taal niet eens beheersen.
  De Pottenbakker of Letterzettersplein.
  Ik wens ze veel succes met spellen want vele computersystemen zullen voorlopig bij de postcode vermelden ‘adres onbekend’.

 6. wollie

  ik mis nog de struikrover en doodgraver

 7. Pieter

  @André Veenbrink
  De keversoort ontleent zijn naam juist van het oude beroep van letterzetten. Letterzetter of handzetter kunnen beiden gebruikt worden om het beroep te benoemen, maar denk dat letterzetter bekender is dan handzetter.

  @Koel Hoofd
  Als straatnamen op bepaalt moeten worden op basis van het percentage analfabeten, expats etc etc dan kunnen we net zo goed stoppen met überhaupt ergens namen aan te geven.

  Wel eens met FK dat het woordje De weggelaten moet worden staat beetje knullig. Verder wel geinig om kleine knipoog naar het verleden te maken.

 8. Klaasjan

  Ik mis de Pooier. En de Scherpschutter.

 9. de Kreek

  Ik zou er niet willen wonen, hutje mudje wonen en kan bij de overburen zien wat ze op hun bord hebben liggen.
  Ze gaan er ook gelijk maar vanuit dat iedereen die je kent met het openbaar vervoer naar je toekomt, die buiten de stad wonen en waar het openbaar vervoer nog niet of nauwelijks bestaat!!!!
  Ik weet wel als je daar woont en je moet iets gedaan worden aan je woning, dat je diep in je buidel moet tasten, de VAKMENSEN om in de termen te blijven van de straatnamen, kunnen hun bedrijfsauto niet of nauwelijks kwijt en tijd kost geld!
  Ook zijn de huizen wel erg klein en wel heel erg prijzig en de service kosten zouden ook wel aan de prijs zijn, want deze mensen die het schoon moeten houden, moeten op de fiets komen, deze woningen zouden nu best wel verkocht worden, maar als er zo meteen een overschot van woningen zijn, dan zijn dit de woningen die het hards zakken in prijs.
  (voor mensen die een auto nodig heeft, zijn deze woningen ongeschikt en worden gelijk al buitenspel gezet, ja, mooie kunnen ze het niet maken in Utrecht)

 10. R. Jansen

  Doet me eerder denken aan Amsterdamse straatnamen maar voor Utrecht, echt,
  en De Fietsenmaker hoe krijgen ze op papier en daar heeft de gemeente Utrecht dus jaren over nagedacht, wat een aanfluiting .

 11. Diny

  Mis nog Koeienmelker! Grootouders van mijn man hadden er (schuin naast Mobach ) een boerderij.

 12. Louitjie van Pietjie

  echt “smaakvol”………… Er zijn zoveel componisten, kunstenaars, schrijvers, honderdduizenden. Wat doe je ‘fietsenmaker’ Stel amateurs !!!!!!!!!!!! Welke ambtenaar met 6 chateau’s , 3 tesla’s en 4 appartementen die hij onderverhuurt verzint zo iets?

 13. G.H.

  LOL @Klaasjan, benieuwd wat onze huislibertariër te S. daar zelf van zou vinden.

 14. WvR

  @Louitjie van Pietjie 6/6/2024 – 19:19
  Wat is er mis met een fietsenmaker?
  Nuttig beroep, anders waren ze wel uit het straatbeeld verdwenen.

  Je post proeft als een stukje frustratie van een componist/kunstenaar/schrijver die nog nooit wat gepresteerd heeft en zich ondergewaardeerd voelt.

 15. Fvw

  Ik mis de GVU straat, het verkwanseld gemeentelijke vervoer bedrijf. Heeft er jaren de remise gezeten.

 16. Koel Hoofd

  @Pieter
  Precies daarom werken ze in de USA met straatnummers met toevoeging windstreken.

 17. Boogschutter

  Zolang er maar in gewoond kan worden.

 18. Utrecht

  Graag een speciale wijk bouwen voor deze azijnzeikerds hierboven. Noem het gelijk de azijnzeikerd straat. Man man man druk maken om een straatnaam. Gewoon bouwen die handel mensen leven op straat! Zie nog geen schep de grond in daarzo.

 19. Utrechter

  Wat denken we van de Claustrofobie allee.

 20. Herman

  Ik mis nog “de Afwerkplek”, en ” Heroinehoertje”.
  Dat was ook allemaal te vinden in het gebu3d

 21. cas

  Ze hadden een straat erbij moeten doen met de naam spuit, die waren daar nogal vaak te vinden namelijk. Eens kijken wie op nummer 11 wilt wonen.

 22. Klaasjan

  En dan ook De Kwakzalver, De Homeopaat en De Antroposoof.

 23. Pee

  Gewoon getallen gebruiken.
  Nummer 1 straat
  ” ” 2 straat
  Enz.

 24. Poinggggg

  Sporthal? Het zal toch niet?

 25. Wel compleet zijn met beroepen...

  Inderdaad De Tippelaar, De bus Chauffeur, De Marketing man, alle beroepen die bestonden daar voor de komst van deze wijk. Er waren heel veel beroepen actief.
  Lijkt me wel verwarrend, de fietsenmaker zit op De pottenbakker 103 .
  Waarom niet een keer een Utrechtse Artiesten Wijk namen ? Wim Kan, Sylvia Kristel, etc.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).