‘Tekort studentenwoningen in 2021 ingelopen’ - De Utrechtse Internet Courant ‘Tekort studentenwoningen in 2021 ingelopen’ - De Utrechtse Internet Courant

‘Tekort studentenwoningen in 2021 ingelopen’

‘Tekort studentenwoningen in 2021 ingelopen’
Een impressie van studentenwoningen op de NPD strook in Overvecht.
De komende jaren komen er op verschillende plekken in de stad ruim vierduizend nieuwe studentenwoningen bij. Dat staat in de brief over de stand van zaken Actieplan Studentenhuisvesting die vandaag naar de gemeenteraad is gestuurd. De verwachting is dat daarmee het tekort aan studentenwoningen eind 2021 nagenoeg is ingelopen.

De komende jaren komen er op verschillende plekken in de stad ruim vierduizend nieuwe studentenwoningen bij. Dat staat in de brief over de stand van zaken Actieplan Studentenhuisvesting die vandaag naar de gemeenteraad is gestuurd. De verwachting is dat daarmee het tekort aan studentenwoningen eind 2021 nagenoeg is ingelopen.

De woningen worden onder meer gerealiseerd volgend jaar aan de Briljantlaan en in Leidsche Rijn Centrum (482 eenheden). In 2019 staan in totaal 1.171 woningen op de planning aan de Gerbrandystraat (Belastingkantoor), het KPN terrein en op de locatie van Ziekenhuis Oudenrijn. In 2021 komen ook nog eens 2199 nieuwe studentenwoningen op de NPD strook in Overvecht Centrum en aan de Archimedeslaan.

Utrecht heeft op dit moment meer dan dertigduizend studenten en er zijn nog eens 5.100 studenten op zoek naar een kamer. Daarnaast groeit het aantal internationale studenten en voor hen is het lastiger om een kamer te vinden.

6 Reacties

Reageren
 1. Echtutrechtse

  Gemeenteraad: hou toch es op met al je geld maar uit te geven aan jongeren! Er wonen niet alleen jongeren en studenten in Utrecht.

  Zorg voor een breed aanbod van nieuwe woningen, appartementen, woningen voor ouderen, nieuwe woonvormen, zoals groepswonen, maar stop met het pamperen van (internationale) studenten.

 2. Katja

  En tekort betaalbare woningen voor de gewone Utrechter ? Dáár moet je voor bouwen, niet voor tijdelijke inwoners !

 3. Gregor

  Grappig altijd om te zien dat men denkt dat de gemeente geld uitgeeft aan jongeren en bouwontwikkelingen. Het KPN terrein is in eigendom van KPN die het vervolgens verkoopt aan een ontwikkelaar die daar studentenhuisvesting realiseert. De gemeente maakt hier 0,0 kosten. Het enige aan kosten die de gemeente maakt is het wijzigen van het Bestemmingsplan (plankosten en onderzoekskosten) van bestemming Kantoor naar Wonen. En sinds de invoering van de Grexwet in 2008 moet de gemeente zelfs die kosten wettelijk in rekening brengen bij de initiatiefnemer. En verder is het concept simpel: daar waar markt is wordt ingesprongen.

 4. Roel

  @Katja en echtutrechtse

  Er is meer vraag naar woningen vanuit de studentendoelgroep. Simpel.

  Overigens, wanneer er steeds meer fatsoenlijke woningbouw gerealiseerd wordt voor studenten, overigens wel de toekomstige bewoners van deze stad, komen er heel veel woningen die nu als studentenhuis verhuur worden, misschien wel vrij voor de gewone markt. Het loont zich dan om die studentenhuizen om te bouwen naar studio of appartement.

 5. cas

  Misschien moeten studenten het eens accepteren dat er niet direct een woning vrij is bij het begin van de studie.
  Voor internationale studenten moet de universiteit zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Zelf op eigen kosten bijbouwen op de campussen, of minder toelaten…
  En daarnaast drijft schaarste de prijs op, dus zullen investeerders nooit voldoende bouwen omdat anders de prijs daalt.

 6. Ssh

  @ cas

  Daarom zou de ssh ook meer moeten bouwen. Zij zijn opgericht om is het opdrijven van de prijzen tegen te gaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).