Tekorten op woningmarkt in Utrecht; wat doet wethouder Diepeveen om de crisis aan te pakken? Tekorten op woningmarkt in Utrecht; wat doet wethouder Diepeveen om de crisis aan te pakken?

Tekorten op woningmarkt in Utrecht; wat doet wethouder Diepeveen om de crisis aan te pakken?

Tekorten op woningmarkt in Utrecht; wat doet wethouder Diepeveen om de crisis aan te pakken?
Wethouder Kees Diepeveen
Er is sprake van een woningcrisis, ook in Utrecht. Dat geeft wethouder Kees Diepeveen – die in de stad verantwoordelijk is voor de portefeuille wonen – ruimschoots toe. Hij begrijpt dan ook goed dat mensen hun stem willen laten horen over het onderwerp, zoals bij het woonprotest dat aanstaande zondag in Utrecht plaatsvindt. Maar, zo zegt hij, er wordt ook flink gewerkt om de situatie te verbeteren.

Er is sprake van een woningcrisis, ook in Utrecht. Dat geeft wethouder Kees Diepeveen – die in de stad verantwoordelijk is voor de portefeuille wonen – ruimschoots toe. Hij begrijpt dan ook goed dat mensen hun stem willen laten horen over het onderwerp, zoals bij het woonprotest dat aanstaande zondag in Utrecht plaatsvindt. Maar, zo zegt hij, er wordt ook flink gewerkt om de situatie te verbeteren.

De huizenprijzen stijgen al jaren explosief, het totale aantal koopwoningen in Utrecht is twee jaar op rij gedaald en het aantal sociale huurwoningen neemt ook niet toe waardoor mensen nog steeds vele jaren op de wachtlijst staan. Er lijkt dus weinig verbeterd te zijn de afgelopen jaren. Een geschikt huis vinden wordt er niet makkelijker op. Toch wordt er nog wel flink gebouwd in de stad. Jaarlijks komen er zo’n 3000 woningen bij, het aantal huurwoningen in de vrije sector is de afgelopen jaren dan ook toegenomen. In 2020 is de bouw gestart van in totaal zo’n 3500 woningen, waarvan de helft sociale huur is.

Wethouder Diepeveen gaat over de woningmarkt in Utrecht. Althans, niet over de volledige woningmarkt maar hij is hoofdverantwoordelijk voor het woonbeleid van de gemeente Utrecht. “Ja die woningmarkt is zwaar overspannen. Er zijn eigenlijk op alle vlakken grote tekorten en er spelen ook andere problemen. Dat is natuurlijk niet alleen een probleem dat we hier in Utrecht hebben, het speelt landelijk en zelfs in andere steden in Europa.”

Wat wordt er gedaan?

Hoewel de situatie dus niet op korte termijn ineens verbetert, vertelt Diepeveen dat er al flink wat maatregelen zijn doorgevoerd. Ook worden er op dit moment nog meer nieuwe regels gemaakt om de situatie te verbeteren. Een van de regels die moet gaan bijdragen is de opkoopbescherming, dit zorgt ervoor dat huizen niet zomaar door beleggers opgekocht kunnen worden voor de verhuur. Dit gebeurt nu nog veel en kan de positie van particuliere huizenkopers verslechteren.

Recent zijn er in verschillende wijken in Utrecht nog brieven rondgebracht waarin het bedrijf de Nederlandse Vastgoed Participatie woningbezitters vraagt om hun huis te verkopen aan het bedrijf. De Nederlandse Vastgoed Participatie gaat de woningen vervolgens verhuren. In de brief wordt ook gerefereerd aan de regelgeving die volgend jaar gaat veranderen – zoals de opkoopbescherming – waardoor haast geboden is voor de belegger. Eerder noemde de gemeente Utrecht dit soort praktijken al frustrerend, omdat het zorgt voor prijsopdrijving van woningen en daarmee tot een verslechtering van de positie van startende kopers.

‘Wij willen de zelfbewoningsplicht invoeren voor huizen die maximaal 650.000 euro kosten’

“En daar is dus de opkoopbescherming voor bedoeld”, vertelt Diepeveen. Het idee van deze regel is dat huizen die verkocht worden ook echt bewoond moeten worden door de koper, en dus niet direct verhuurd mogen gaan worden. “En wij willen dat zo breed mogelijk invoeren. Koopwoningen moeten ten goede komen aan particuliere Utrechters en niet in groten getale aan beleggers of pandjesbazen verkocht worden. Wij willen de zelfbewoningsplicht invoeren voor huizen die maximaal 650.000 euro kosten, zo hopen we dat zoveel mogelijk huizen gekocht worden door mensen die er daadwerkelijk gaan wonen.” Nu geldt er al een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwhuizen en een antispeculatiebeding – dit houdt in dat mensen een woning niet mogen kopen om het vervolgens direct met winst door te verkopen.

Wonen, wonen en nog meer wonen

Maar zo benadrukt Diepeveen ook, het gaan niet alleen om bouwen, bouwen en nog meer bouwen. “Het gaat ook om wonen, wonen en nog meer wonen. De koophuizen die er zijn, moeten ook beschikbaar blijven voor een brede doelgroep. Ook moeten we misstanden in de huursector aanpakken en zorgen dat de huren betaalbaar blijven.” Zo werkt de gemeente aan een meldplicht voor discriminerende verzoeken aan verhuurmakelaars en zijn er prijsafspraken gemaakt met institutionele beleggers over een maximale huurstijging. Al eerder werd het actieplan Middenhuur gemaakt, waarmee de gemeente afspraken kan maken met ontwikkelaars om voor woningen van een bepaalde grootte een maximale huurprijs te vragen voor woningen, zodat er meer betaalbare huurhuizen komen. “En zo koppel je ook kwaliteit aan prijs. Het zou ons als stad enorm helpen als er ook landelijk beleid komt voor middenhuur met maxima aan huurprijzen en huurprijsstijgingen.”

Maar toch nog even terug naar dat bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Er moeten toch ook gewoon meer huizen komen? “Ja die komen er ook. We zijn spreekwoordelijk kampioen bouwen in Nederland. Er komen duizenden woningen in Merwede, Beurskwartier, Cartesius en op het Utrecht Science Park. En we werken aan een plan om op korte termijn tijdelijke woningen – die 10 à 15 jaar kunnen blijven staan – te realiseren. Daar komt binnenkort meer informatie over naar buiten.”

‘De nood is dan ook ontzettend hoog. Er moet nog veel meer gebeuren’

Oké, er wordt dus veel gebouwd, er komen tijdelijke woningbouwprojecten, er wordt gewerkt aan meer betaalbare huurwoningen, er komen nieuwe maatregelen als de opkoopbescherming en er geldt al een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw. Toch zullen veel mensen ervaren dat het de afgelopen jaren niet allemaal beter is geworden. Diepeveen: “De nood is dan ook ontzettend hoog. Er moet nog veel meer gebeuren. Dat is op dit moment ook onze oproep aan Den Haag, waar over het regeerakkoord gesproken wordt.”

Een van die oproepen aan het nieuwe kabinet gaat over de verhuurdersheffing, een belasting die corporaties moeten betalen over het verhuren van woningen. Diepeveen: “Geld dat dus niet gebruikt kan worden voor het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen, terwijl wij denken dat de corporaties dat wel zouden moeten doen. Nu zie je dat woningcorporaties soms huizen verkopen om aan geld te komen, en daar willen we juist heel terughoudend in zijn.”

Wat – en vooral ook wanneer – het nieuwe kabinet gaat besluiten om de woningmarkt weer een beetje te normaliseren is nog even afwachten. Het woonprotest dat zondag 21 november in Utrecht gaat plaatsvinden begint om 13.00 uur.

27 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    Als we de studenten afvoeren als woningzoekende wordt het hier allemaal een stuk overzichtelijker, want dan kunnen al die kamertjes panden weer normale woonhuizen worden. Laat de universiteit maar lekker zelf zorgen voor huisvesting van hun klanten i.p.v. dat probleem bij ons over de schutting te gooien. Als huisvesting voorwaarde wordt voor inschrijving staat er in no-time een grote campus op de Uithof. Dé oplossing voor heel veel overlast problemen!

  2. Martijn

    Deze uitzending van Hollandse Zaken laat precies zien wat wethouder Kees Diepeveen heeft gedaan voor de Utrechtse woningmarkt. De woningzoekenden zijn de dupe, kleine woningen en torenhoge prijzen.

    https://www.npostart.nl/hollandse-zaken/24-07-2021/POW_04981969

  3. Lombokker

    Het is al lang duidelijk dat ‘duurzaam’ en ‘woke’ bij Groen Links en de meeste andere collegepartijen veel meer prioriteit hebben dan ‘sociaal’. Gelukkig zijn er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen.

  4. Meester Feester

    Studenten afvoeren, mooi omschreven Baliekluiver, maar wat een naargeestige visie in de mooie studentenstad die Utrecht is.

    Hoog tijd dat er weer eens vakkundig tegen uw voordeur wordt gevomeerd, en moge uw fietszadel bezoedeld worden door de urine van vele mooie bazen. Dompel u onder in al het moois wat de student te bieden heeft en geniet!

  5. De studie hoofdstad van Nederland

    Utrecht is zonder twijfel de leer hoofdstad van Nederland. Niet alleen de universiteiten, Hogescholen, maar ook tal van andere opleidingen,coaching en training instituten horen bij de stad. Sterker ze maken de stad tot een toekomst georiënteerd kennis stad.
    Vitaal belangrijk. De studenten hebben zo lang ik weet hier al problemen met wonen.
    Een deel van de bevolking totaal uitsluiten is niet sociaal te noemen, en onverstandig.
    Wel kun je afvragen waarom niet meer woontorens aan de zuid zijde van het UCP worden gebouwd…daar is nog volopruimte.

  6. Utrechter2

    Het lijkt alsof er hier en daar een kritische vraag wordt gesteld maar eigenlijk verdedigd GroenLinks het beleid in dit artikel dat ze al jaren heeft gevoerd, en voor de rest geeft ze de schuld aan Den Haag, en de speculanten: geen woord over Rijnenburg bijvoorbeeld.

  7. herman

    De beste man is oprecht en bedoeld het goed.

    Helaas is de vastgoedmaffia de baas in Nederland, keurig witteboorden heren worden heel rijk over de ruggen van ons.

    De politiek heeft niets meer te zeggen over dit dossier.

  8. Yoshua

    @baliekluiver,
    Met jouw voorstel is er geen probleem extra opgelost.
    Hier in Buiten Wittevrouwen worden de laatste jaren studentenhuizen terug gebracht naar gezinswoning.
    8 studenten eruit en gezin van 4 erin die er een miljoen+ voor neerlegt.

    Wethouder kan ontzettend goed praten, maar hij zegt niets.
    Waar gaat de beste man die goedkope huizen laten bouwen en vooral door wie, bouwvakkers uit Noord-Korea om de prijs te drukken?
    Grondprijzen stijgen, bouwmaterialen stijgen, lonen van bouwvakkers gaan skyhigh, maar de wethouder gaat regelen dat er goedkope betaalbare woningen worden gebouwd.

  9. Lombok

    Misschien moet er ook eens wat meer gecommuniceerd worden dat niet iedereen die dat wil in Utrecht kan wonen. Het is inmiddels lang en breed duidelijk dat met de andere belangen in het achterhoofd (natuur, duurzame energie, leefbaarheid) Utrecht nooit kan voldoen aan de vraag naar woningen. Nooit. De concentratie op investeerders is dan ook niets minder dan een afleiding van het werkelijke probleem: deze woningen staan immers niet leeg. Fundamentele keuzes blijven op deze manier uit: is het verstandig om uberhaupt nog buitenlandse studenten te trekken naar de HU en UU? Hoeveel expats willen wij in onze stad? Wat doen we met mensen die in een permanent onevenwichtige markt nooit op een normale manier aan een woning kunnen komen? Helaas hebben wij politici zonder realiteitszin en durf en die zich graag laten fotograferen bij dat ene bouwproject van 10 jaar met 100 woningen.

  10. Utrechter2

    Utrecht is altijd een studentenstad geweest maar er is een prikkel voor zowel de Universiteit als voor de gemeente Utrecht om er zoveel mogelijk aan te trekken terwijl ze geen verantwoordelijkheid dragen voor alle nadelen.

    Verder is er natuurlijk een enorm verschil tussen de toelating van studenten in Nederland (hun ouders hebben immers jaren belasting betaald en financieren het draagvlak) en het toelaten van studenten uit de hele wereld. Dat is vooral leuk voor de bedrijven die altijd arbeidskrachten (van gemiddeld 10 euro voor een 8-uren-contract) tekort komen.

  11. Sugar Free

    Een politieke partij kan toch tegelijkertijd wonen én natuur belangrijke onderwerpen vinden, Utrechter2? Of stem jij alleen op one-issue partijen?

  12. Titia Beukema

    Die zelfbewoningsplicht had er al kunnen en moeten zijn, waarom duurt het zo lang? De wooncrisis is niet van gisteren, maar is er al jaren.

  13. Utrechter2

    @Sugar Free: ik heb geleerd op de daden te letten en niet op de woorden, ook bij GroenLinks. In het artikel wordt inderdaad de indruk gewekt alsof GroenLinks voor beiden gaat. Maar de tactiek die al een jaar wordt toepast is het beleid van de afgelopen 10 jaar (waarin de woningnood alleen maar erger is geworden en de huren alleen maar hoger!) verkopen en brengen als een nieuwe oplossing. En uiteraard de schuld geven aan anderen. Je ziet dat het klimaatbeleid m.b.t. de woningnood zorgvuldig uit het discours wordt weggehouden. GroenLinks mag van mij trouwens wel benadrukken dat achter de schermen VVD en CDA net zo hard hebben mee getekend voor de klimaatwetgeving, dus de stikstofnormen, de CO2-normen etc..

  14. JdV

    Er is meer vraag dan aanbod. Het is niet de taak van de gemeente om hier op in te grijpen. Het staat de gemeente uiteraard vrij om op eigen kosten woningen te bouwen en aan te bieden. Dat heeft invloed op het aanbod maar ik betwijfel of het iets aan de vraag zal doen, wellicht neemt deze toe in plaats van af.
    Niet iedereen die dat wil zal in Utrecht kunnen wonen. Das helemaal niet erg. Ook niet iedereen die dat wil kan in Bloemendaal of in de Jordaan wonen. Niks mis mee.

  15. wollie

    Utrecht is niet altijd een studentenstad geweest.

    😉

  16. Marcel

    Een wethouder die zegt wat ie net heeft gezegd heeft de woningmarkt niet onderzocht. Ik doe redelijk veel in de bouw en snap niet dat we niet gewoon zeggen: grond waar u op gaat bouwen geven wij weg in aandelen voor de bouw van uw huis. Grondwerk komt uit de pot algemene middelen. Bouwen van huizen, (flat) die 20 hoog zijn met ruim balkon en ondergrondse parkeer garage, stimuleren wij, gemeente , in aanslag WOZ. Wij kopen boeren uit met veel geld en gaan bouwen met veel groen en stimuleren hout skeletbouw. Het is verboden om huizen te bouwen met een puntdak. Gewoon plat dak van 3 hoog met ruime tuin. De gemeente stelt grond beschikbaar voor zelfbouw. En alle rare regels de deur uit. Kamerbewoning weer mogelijk maken met kort contract. etc etc.

  17. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Het probleem is dat iedereen tegen elkaar worden uitgespeeld door de politieke partijen in Utrecht, zolang er geen visie is voor de toekomst zal er niets veranderen, en zullen de inwoners en studenten het slachtoffer zijn van politieke partijen die niets oplossen,dan alleen maar loze beloften.

  18. Fvw

    Ga nu toch eens echt werk maken van polder rijnenburg, daar is ruimte om te bouwen. En stop met dat onzinnige plan om er een windenergie en zonnepark van te maken. Er moeten woningen komen .

  19. Fred

    Haha, Diepeveen legt de grens voor de opkoopbescherming op €650.000, terwijl de wet bedoeld is voor voor starters en middeninkomens. De gemeente gaat deze wet niet overeind houden voor de rechter. En zelf casht de beste man €100 mio op de Merwedekanaalzone. Nee, volgens Kees moeten de huren door marktpartijen omlaag. Beter stopt hij zelf als wethouder met de grondspeculant uithangen, zodat marktpartijen die dure grond niet hoeven te vertalen in hoge huren.

  20. RABE

    Als er 3 kamerappartementen gebouwd kunnen worden, is er mogelijkheid voor alleenstaanden om een eengezinswoning achter te laten, mits de prijs (AOW) redelijk is. Dan zou er al een groot deel van het probleem opgelost zijn.

  21. Rob

    Er word altijd geroepen dat de politiek niets kan doen aan steeds maar duurdere huren.
    Wat is er zo moeilijk om huurprijzen te binden aan het aantal m2 dat een huis inzich heeft .nu mag je natuurlijk best hogere huren vragen voor kwaliteitief betere huizen .
    Zo heb je de kans dat de verhuurder ook nog eens gaat isoleren om een hogere huur te mogen vragen. Maar nooit meer dan door de overheid ingestelde m2 prijzen. Kortom een slecht huis 10 euro m2 . een beter huis 13 euro per m2 . En een goed huis 17 euro de m2. Of zie ik het verkeerd!

  22. Cas

    @yoshua, studenten eruit en bewoners erin geeft de wijk wel een boost op het gebied van leefbaarheiden sociale cohesie, die ontwikkeling kan je niet op tegen zijn.
    Verder een enorme lap tekst met 1 oplossing en dat is de opkoopbescherming. Wel raar dat ze na jaren niks doen nu ineens zien dat het een probleem is….

  23. Natte Otter

    Laten we beginnen met Utrecht onpopulair te maken. Het is vraag en aanbod en iedereen wil hier wonen, en terecht, super leuk hier. Maar iedereen denkt ook het recht te hebben om in Utrecht te wonen. En die ruimte is er gewoon niet. Dus laten we gewoon een marketing campagne beginnen voor Oost Drenthe ofzo…

  24. Paul

    @titia, helaas is uit onderzoek gebleken dat de huurders markt nog krapper wordt als de Zelfbewonings plicht ingevoerd wordt Het lijkt een simpel goed idee, maar de impact is voor huurders negatief. Een van de beste oplossingen is zelfs meer grote woningen te splitsen om de woning nood sneller op te lossen.

  25. Utrechter2

    @Paul: 1) hoe heet dat onderzoek? En hoe wil je grote woningen splitsen?

  26. Michiel

    Uiteindelijk kan de gemeente of het kabinet beleid maken wat ze wil, maar als er ieder jaar weer 100.000 mensen naar Nederland komen, die veelal in de grote steden willen wonen, dan is het dweilen met de kraan open.
    Tegelijkertijd zullen de prijzen ook niet dalen zolang bij de ECB de geldkraan wagenwijd open staat een de rente kunstmatig laag gehouden wordt.

  27. Michiel

    @Rob
    De politiek bepaalt niet de huurprijzen in de vrije sector. Als ik mijn huis wil verhuren, is er één persoon die de prijs bepaalt en dat ben ik. Het is namelijk mijn huis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).