Tiny houses in Utrecht: kleine oplossing voor groot probleem? | De Utrechtse Internet Courant Tiny houses in Utrecht: kleine oplossing voor groot probleem? | De Utrechtse Internet Courant

Tiny houses in Utrecht: kleine oplossing voor groot probleem?

Tiny houses in Utrecht: kleine oplossing voor groot probleem?
De Porta Palace
Utrecht is de snelst groeiende regio van Nederland en heeft nog steeds te maken met een woningtekort. Veel mensen zijn daaromopzoek naar creatievere manieren van wonen. Terwijl juist veel mensen in een groot huis zouden willen wonen is er ook een beweging die zich thuis voelt in het tegenovergestelde: piepkleine huisjes. Zou dit ook in Utrecht kunnen?

Utrecht is de snelst groeiende regio van Nederland en heeft nog steeds te maken met een woningtekort. Veel mensen zijn daaromopzoek naar creatievere manieren van wonen. Terwijl juist veel mensen in een groot huis zouden willen wonen is er ook een beweging die zich thuis voelt in het tegenovergestelde: piepkleine huisjes. Zou dit ook in Utrecht kunnen?

De zogeheten tiny house beweging groeit snel in de wereld en begint ook op te komen in Nederland. Het idee is vrij simpel; mensen zouden in veel kleinere duurzame huisjes kunnen wonen, volwaardige huizen van 10m2 tot 45m2. Dit bespaart ruimte en energie is de gedachte. Utrechter Jelte Glas bouwde er één.

“De woningmarkt is heel gespannen in Utrecht en dit soort initiatieven kunnen een oplossing zijn”, vertelt Glas. Hij studeerde bouwkunde en liep al langer met het idee voor een tiny house rond. “Ik heb persoonlijk altijd al een eigen dak boven mijn hoofd willen bouwen. Maar de keuze is beperkt voor veel mensen; of een woning van 300.000 euro kopen of twaalf jaar ingeschreven staan bij de sociale woningbouw.” Samen met een oud-studiegenoot besloot hij om zelf een huisje te bouwen.

Porta Palace2 - woonpioniers Daniel Venneman en Jelte GlasGlas is geen onbekende aangaande creatieve oplossingen. Hij was ook betrokken bij de oprichting van Buurland; een buurtcollectief bestaande uit bewoners van een blok sloopwoningen in Tuinwijk. Deze groep mensen besloot om alle hekken te slopen en heggen te snoeien waardoor er een grote open ruimte achter de woningen ontstond waar iedereen samen kon komen. De ruimte werd ingericht, met een zwembad, sauna, moestuin, een touwbrug, een pizza-oven, klimwand, kippen en nog veel meer. Het project werd genomineerd voor WijMakenUtrecht trofee 2014.

“Ook dit laat zien dat je met creatieve oplossingen tot een leefbaardere omgeving kan komen”, vertelt Glas. “En tiny houses is ook weer zo’n oplossing.” Glas richtte samen met twee vrienden, Arthur van der Lee en Daniël Venneman, een collectief op: de Woonpioniers. Daarbij gaat het niet alleen om de kleine huisjes. “We zijn begonnen met de vurige wens om eigenhandig en zonder torenhoge hypotheek het dak boven ons hoofd vorm te geven. Inmiddels verkennen we een nog veel bredere horizon en ontwerpen vernieuwende woonconcepten”, laten ze weten op hun website.

Leegstaande panden

De Utrechtse bouwkundige benadrukt ook dat tiny houses niet zozeer dé oplossing is maar wel onderdeel daarvan. “We moeten creatiever omgaan met de mogelijkheden. We kunnen ook met heel weinig middelen leegstaande panden geschikt maken voor bewoning. We stoppen wat mobiele keukens en mobiele badkamers in een oud schoolgebouw en er zullen genoeg studenten en starters in de rij staan om er tijdelijk te wonen. Ook juridisch is er van alles mogelijk, maar de wil van alle partijen moet er wel zijn om dit mogelijk te maken.”

GlasPorta Palace3 - woonpioniers Daniel Venneman en Jelte Glas voert veel gesprekken, met allerlei partijen om iedereen enthousiast te maken. Toch gaat het niet altijd even makkelijk. “In Utrecht lijkt er weinig mogelijk te zijn.” Omdat GroenLinks en D66 in Utrecht de kansen inzien van tiny houses hebben ze het college om opheldering gevraagd over de knelpunten die er zijn. “GroenLinks en D66 zijn van mening dat het wenselijk is om ook in Utrecht ruimte te geven voor dergelijke initiatieven – eerst wellicht tijdelijk, maar zeker ook structureel. Momenteel blijken er echter een aantal beperkingen te zijn die het realiseren van dergelijke woonwensen in de weg staan”, aldus de partijen aan het college. Zij zien graag een tijdelijk plek die ingericht kan worden voor verhuur aan mensen met tiny houses met het oogpunt om te experimenteren met deze woonvorm.

Ook Glas merkt op dat hij nog niet zomaar in zijn tiny house kan gaan wonen. Officieel is het gewoon een aanhanger en dus geen woning. “Maar de vrijheid die je ervaart in zo’n huisje is dan ook veel groter.” Op dit moment staat Glas met zijn Porta Palace, zoals het huisje genoemd is, op FabCity op Javaeiland in Amsterdam. Op dit evenement presenteren verschillende pioniers op het gebied van wonen hun creaties daar. Zo zijn er meerdere tiny houses te vinden in het mini-dorp maar ook andere innovatieve oplossingen voor stedelijke problemen. Glas vertelt: “De mensen die naar onze Porta Palace komen kijken zijn enthousiast. Ook delegaties van verschillende gemeentes zijn langs geweest, maar ook projectontwikkelaars en de rijksbouwmeester. Alle mogelijkheden zijn er om te gaan experimenteren met dit soort woonvormen. Maar we moeten dit wel met z’n allen doen.”

Porta Palace - woonpioniers Daniel Venneman en Jelte Glas415_PP_exterior_03a

 

9 Reacties

Reageren
  1. Victor Charles

    Uitstekende initiatieven en Glas slat de spijker op zijn kop dat je of in de sociale huurwoning zit of in een koophuis van 300.000,- Euro, geen middenweg.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Ach het is eigenlijk net zoals de bekende woonwagens van vroeger waar hele gezinnen in woonden, maar het idee is gewoon super maar zal weer stranden op stupide regeltjes.
    https://www.google.nl/search?q=afbeelding+oude+woonwagen&rlz=1C1PRFE_enNL658NL659&espv=2&biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjPytDWqMPNAhVlDcAKHTIOCX0QsAQIIg&dpr=1

  3. Sander

    Volgens mij bestaat dit al lang! In elke wijk staat zoiets. Van die Frans Bauer huisjes.

  4. Joost

    Even samenvatten..
    1 laagse bebouwing, flexibel en vast wensen voor een tuintje of wat vrij zicht. En het liefst op dure grond in de stad.

    Ik zie een analogie tussen de huidige woonwagenkampjes en dit initiatief… Lage dichtheid, vrijheid blijheid, en als ze ergens op een mooi plekje zitten is het ‘mobiele’ er ineens vanaf.. Maar net zoals iedereen een stukje grond kopen of huren om te wonen.. homaar..

  5. Zonnewende

    Ik hou van de uitstraling van die Tiny huisjes. De materialen hout en glas vind ik prachtig. Maar het is geen kant en klare oplossing. De meeste fans willen het Tiny huisje namelijk met bijbehorend lapje grond eromheen (ik ook). En dat is nou juist de flessenhals.

    Mijn slogan: Tiny huis zoekt dak!

    Ik wil wel een Tiny huis op het dak van een appartementencomplex :-). Loze ruimte, en super uitzicht!

    En alleen boven de 300.000 euro een huis? Beetje overdreven…

    Eigenlijk heb ik al een Tiny huis. Een appartement op een leuke plek, van 42 m2. En onder de 200.000 euro.

  6. Herman

    Poetentiele bewoners van Tiny Houses zijn helemaal niet uit op een enorme lap grond waar ze voor weinig kunnen wonen, ook de vergelijking met kampers i sflauwekul.

    Wat dan wel?
    Er zijn weilanden zat als je daar een paar tot Tiny hous bestemming benoemt dan heb je genoeg.

  7. Geenstijl@Utrecht

    Het lijkt erop dat juist de zure reaguurders het jammer vinden dat mensen met een tiny house zo goedkoop uit zijn, omdat zijzelf tot hun strot aan een dure hypotheek vastzitten.

  8. William Poutsma

    Ik woon ook redelijk klein, op 46m2 met mijn lief in Overvecht, in een 2k-appartement. Klein wonen maakt extra creatief, qua spullen en ruimtemanagement. En we proberen zo gastvrij als mogelijk te zijn. Liever mensen over de vloer dan spullen.

    Zelf ben ik volger van het Franse bedrijf Pop-Up House. Hopelijk komt dat ooit eens naar NL. een energiezuinig huis van hout, in een mum van tijd opgebouwd.

  9. Freija

    Zonnewende een appartement van 45 m2 kun je eigenlijk geen huis noemen en het feit dat je daar 200000 euro voor betaald hebt bevestigt alleen het feit maar dat huizen onbetaalbaar zijn geworden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).