Transformatie voormalige Hogeschool Utrecht aan Nijenoord van start; 192 huurwoningen in Ondiep | De Utrechtse Internet Courant Transformatie voormalige Hogeschool Utrecht aan Nijenoord van start; 192 huurwoningen in Ondiep | De Utrechtse Internet Courant

Transformatie voormalige Hogeschool Utrecht aan Nijenoord van start; 192 huurwoningen in Ondiep

Transformatie voormalige Hogeschool Utrecht aan Nijenoord van start; 192 huurwoningen in Ondiep
Artist impression van het gebouw aan Nijenoord
Wethouder Paulus Jansen (wonen) van Utrecht heeft gisteren het startsein gegeven voor de transformatie van de voormalige Hogeschool Utrecht aan Nijneoord 1 naar 192 vrijesectorhuurappartementen.

Wethouder Paulus Jansen (wonen) van Utrecht heeft gisteren het startsein gegeven voor de transformatie van de voormalige Hogeschool Utrecht aan Nijneoord 1 naar 192 vrijesectorhuurappartementen.

De Hogeschool Utrecht is vertrokken uit het pand omdat al het onderwijs en onderzoek van de instelling naar De Uithof moest. Daarvoor werden panden in de binnenstad, zoals onder meer de onderwijslocatie aan Nijenoord 1, verkocht.

Er komen, naast de 192 vrijesectorhuurappartementen, ook twee commerciële ruimten en een parkeergarage. Het gebouw met een oppervlakte van circa 21.000 m2 ligt aan Nijenoord 1 in de wijk Ondiep. De voornamelijk twee- en driekamerwoningen hebben een woonoppervlak variërend van 50 tot 85 m2 en worden verhuurd in het middeldure segment.

Het gebouw, uit 1959 was oorspronkelijk het kantoorgebouw van de Detam. OPL Architecten uit Utrecht heeft het transformatieontwerp gebaseerd op versterking en accentuering van de karakteristieke elementen van het oorspronkelijke gebouw.

24 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Jammer dat het weer relatief kleine appartementen worden. Het zou leuk zijn als er eens een keer gebouwd zou worden (of verbouwd, dat mag ook) voor de bovenkant van de markt. Dat bevorderd de doorstroming.
    Maar wel een mooi pand op de artist impression. En gelukkig geen studentenwoningen !

  2. Cornelis

    Ik ben benieuwd wat ze verstaan onder ‘middelduur segment’. Vaak mondt dit uit in forse huurprijzen, die op zichzelf nog haalbaar zijn voor starters, maar waar een inkomenseis aan verbonden wordt die totaal onredelijk is, zegge 3,5x de maandhuur. Als je die inkomenseis haalt kun je vaak net zo goed kopen…

  3. Frits

    Project Zijdebalen iets voor jou, JdV? Aardig aan de bovenkant van de markt hoor 😉

  4. Rietje

    Hoezo van start ?
    Ze zijn vorig jaar al begonnen.

  5. JdV

    @Frits. Absoluut. Had ik ook op verschillende appartementen ingeschreven. Helaas 10 x meer inschrijvers dan woningen en geen geluk gehad bij de loting. Maar inderdaad een prima voorbeeld dat er een hele grote (latente) vraag is naar duurdere koop- en huurwoningen. Meer zijdebalens dus 🙂

  6. Frits

    @JdV, aha vandaar! Ja hoor, meer Zijdebalen, prima. Misschien de oude gevangenis Wolvenplein?

  7. JdV

    @Frits. Goed idee, maar ik vrees voor een culturele bestemming cq studentenwoningen 🙂

  8. Berend

    @JdV: Meer bouwen voor alle prijsklassen. Nog altijd een chronisch tekort aan woningen en kamers in Utrecht. En als er eens een appartementencomplex wordt gebouwd, dan is het een lullige 4 hoog.

  9. Henkie

    Jongens kunnen we eens af van die saaie grijze kleuren. Het Stationsgebied is ook al een en al 50 tinten grijs. Nederlands weer is grijs. Zoek het eens in wat warmere kleuren en in de afwisseling. Zijdebalen dat hierboven al wordt genoemd is een goed voorbeeld van hoe het ook kan.

  10. Ramon

    JvD, Berend.

    Mijn hoop is gevestigd op het Breurskwartier en de Merwedekanaal zone. Hopelijk gaat men daar de Zijdebalen kant op. Maar dan met meer en hogere uitschieters tot hopelijk 150 meter ofzo

  11. Zonnewende

    Helemaal eens met Henkie!

  12. Michiel Bilderbeek

    Zijdebalen lijkt het enige project in Utrecht waar vrijwel iedereen positief over is. En terecht, want een redelijke dichtheid, goede kwaliteit van openbare ruimte en geen grijze blokkendozen gecombineerd met een grote verscheidenheid aan woningtypen.

    Ik hoop dat het model Zijdebalen (al dan niet met nog een paar hogere uitschieters en accenten) vaker ingezet gaat worden nu er weer massaal gebouwd mag worden.

  13. De Architectuurnerd

    Serieus mooie architectuur, ook het interieur. Herinner mij die monumentale trap nog met fraai smeedwerk en treden van travertijn die als een slakkenhuis omhoog wervelden. De eenvoudige, maar chique zwart-witte tegels, ambachtelijk metselwerk, de reine tegeltjes op de gevel… hele mooie architectuur uit halverwege de vorige eeuw. Net als de Schouwburg van Dudok is het ‘licht’ ontworpen: met veel lichtval, stalen kozijnen en ranke zuilen. Een reactie op de bedompte Amsterdamse School-achtige stijlen daarvoor met z’n kleine raampjes. Bovendien kon het dankzij nieuwe technieken met gewapend beton.
    Ik schrok daarom toen ik het gebouw totaal gestript zag, dit is toch niet het volgende 20e-eeuwse monument zonder bescherming dat wordt opgeofferd om plaats te maken aan de volgende donkere blokkendoos? Een quick fix met snelle winsten voor die eeuwige honger naar appartementjes als de economie weer eens aantrekt?
    Nou, half dan. Er het is semi-verblokkendoost. Kan er helaas geen mooier verhaal van maken. OPL architecten lult wat wolligs over accentuering van karakteristieke elementen, maar verneukt ondertussen de gevel met de voorspelbare balkons. Zelfs op de begane grond. Buitenruimte verkoopt immers beter, weet de makelaar te melden. Net wat meer marge. Ook de originele, historische pasteltinten van de jaren ’50 maken plaats voor een grijstint. Of beige, ik weet nooit precies hoe die deprimerende kleurentonen heten die de laatste 6 jaar zo hip zijn.

  14. JdV

    @De architectuurnerd. Het bouwbesluit zegt ook iets over appartementen en buitenruimtes. Zelfde geldt voor bergingen. Dus of dit een ontwerpkeuze of een verplichting was valt moeilijk te zeggen.

    BOUWBESLUIT 2012

    1. Een te bouwen woonfunctie, anders dan een woonfunctie voor studenten of een woonfunctie voor zorg, heeft een rechtstreeks bereikbare buitenruimte.
    2. Aan de in het eerste lid gestelde eis wordt voldaan door toepassing van de voorschriften in deze afdeling.

    Artikel 4.35. Aanwezigheid, afmetingen en bereikbaarheid
    1. Een woonfunctie heeft een niet-gemeenschappelijke buitenruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 4 m² en een breedte van ten minste 1,5 m, die rechtstreeks bereikbaar is vanuit een niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied van die woonfunctie.
    2. In afwijking van het eerste lid kan bij een woonfunctie met een gebruiksoppervlakte van niet meer dan 50 m² de buitenruimte gemeenschappelijk zijn indien de vloeroppervlakte aan buitenruimte ten minste 1 m² per op die buitenruimte aangewezen woonfunctie bedraagt, met een minimum van 4 m² en een breedte van ten minste 1,3 m. De buitenruimte is rechtstreeks vanuit de woning bereikbaar of via gemeenschappelijke ruimten.
    3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing op een woonfunctie waarin door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers opvang aan asielzoekers wordt geboden.

    Artikel 4.36. Verbouw
    Op het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een woonfunctie is artikel 4.35 van overeenkomstige toepassing, waarbij in plaats van het in dat artikel aangegeven niveau van eisen wordt uitgegaan van het rechtens verkregen niveau.

  15. Wim Vreeswijk

    Alleen is het jammer dat men niet vermeld wat het ‘middeldure segment’ inhoudt voor deze flatjes van 50 tot 85 m2 ?!

  16. JdV

    @Wim Vreeswijk. Sociale huur is tot 711 euro dus dat zal het niet zijn. ik schat ergens tussen de 800 (50m2) en 1100(85m2). Keurige goed betaalbare bedragen toch, op te brengen voor iedereen die meer dan VMBO heeft gedaan.

  17. Severijn

    @ JdV

    Hahaha

    Onder welke steen leef jij eigenlijk.

    800 euro tot 1100 euro per maand redelijke bedragen?

    Voor iedereen die meer dan VMBO heeft gedaan?

    De gemiddelde HBO en WO’er (en dan zeker de starters) kan dit soort bedragen echt niet ophoesten. Ook niet bij de salariseisen van 4, 6, 6 of 7 x de maandhuur.

    Verdien je dat, dan koop je een huis. En iedereen die ik ken die een huis koopt doet dat al lang niet meer in Utrecht; want geen waar voor je geld.

    Je gaat natuurlijk niet 350.000 euro neertellen voor een arbeidershuisje met 1 slaapkamer zonder tuin, want dat is wat je in Utrecht krijgt. De hoogopgeleide, witte trek, de stad uit is al lang en breed ingezet, zeker onder families.

    Wat krijg je er voor terug? Tijdelijke expats die belangrijk willen doen en hipsters die belangrijk willen doen en corporale zuidas-mannetjes en vrouwtjes. Ik kan je nu al voorspellen dat de sfeer in de stad er nog verder aan gaat.

  18. JdV

    @Severijn. Als 2 starters (hbo/wo) vroeger 300 of 400 pp hebben betaald voor een kamer kunnen ze met zijn 2en als ze weken echt wel 500 pp opbrengen hoor. Het gast om appartementen voor 2 persoons huishoudens. Dan is 1000 euro echt wel te doen. Met 2 personen komt erbruto zeker 5 k per masnd binnen dus 5 x de huur past prima. Relax. Niet iedereen is even arm als jij denkt. En anders is ervast in Nieuwegein of Maarssenbroek iets vergelijkbaars te huur voor minder.

  19. blm

    Waarom toch bijna overal huur en geen koop? Daar is ontzettend veel vraag naar. Zeker in het middensegment of starterssegment. Schreeuwend tekort. Geef iedereen een kans.

  20. Thijs

    Nijenoord, dat lijkt me toch geen “binnenstad”, DUIC.

  21. Severijn

    @ JdV

    Ik ken anders genoeg afgestudeerden HBO’ers en WO’ers die (gedwongen) als ZZP’er worden ingehuurd, tegen net iets meer of precies het minimumloon. Ik ken genoeg mensen die 1900 (of minder) euro bruto per maand verdienen.

    Mensen in Nederland zijn steeds langer single, door allerlei oorzaken. Deze mensen kunnen, door looneisen bij huurwoningen, geen huurwoning in de vrije sector bemachtigen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn veel te lang. Kopen is er ook niet bij. Huurwoningen tussen de 720 euro en 1000 euro zijn voor deze doelgroep zwaar uit den boze. Deze woningen worden dan ook massaal verhuurd aan (tijdelijke) expats, of mensen met te rijke pappies en mammies, die wel even bijspringen. Als dit soort appartementen al verkocht worden, worden ze opgekocht door vermogenden om tegen nog hogere prijzen verhuurd te worden, zoals je vaak terug kan zien in het aanbod van bepaalde makelaars.

    Kortom, zo staat de markt er in Utrecht een beetje voor.

  22. Pipo

    @ JdV

    Dus de armen (huidige inwoners van Utrecht) moeten maar naar Nieuwegein of Maarsenbroek?

    Waarom? Waarom wordt er in de stad Utrecht, voor haar bewoners, niet gezorgd dat er genoeg aanbod is voor alle markten?

    Financieel succesvol zijn zegt weinig over hoe je als mens bent en welke waarde je voor de (Utrechtse) samenleving hebt.

    Dit is trouwens het Utrechtse internetplatform en niet het Nieuwegeinse of Maarsenbroekse.

    Overigens worden in Nieuwegein en Maarsenbroek dezelfde belachelijke huurprijzen gerekend. Het enige wat je er dus mee op schiet is dat je woonomgeving er minder op wordt als je verhuisd en het voorzieningenniveau op 15 minuten van je huis afneemt.

  23. William Poutsma

    Ik vond het nooit een mooi gebouw, terwijl ik wel van wederopbouw hou, van zgn grijze kantoorarchitectuur; had er ook wrs mee te maken dat ik nooit binnen ben geweest. Dacht dat het altijd al HU was geweest, kon me nl niet voorstellen dat in het op het oog gesloten, donkere gebouw goed vertoeven / studeren was. Ik moet verdere historie / DETAM maar even onderzoeken dan.

    Van dit gebouw snapte ik iig niet dat het nog niet tegen de vlakte lag, of in de recente ‘strip’ golf van kantoorgebouwen, nog niet was meegenomen.

    Verder kan ik me voorstellen dat de HKU even verderop aan de andere kant vd spoorlijn niet naar Uithof moet omdat het geen onderdeel is van HU?! Dat complex aan Oudenoord 700 vind ik wel een geslaagd recent herontwikkelingsproject.

  24. Ans

    Waar blijven de betaalbare huurwoningen voor werkende jonge mensen die nog niet zo’n hoog inkomen hebben en in de stad Utrecht geboren en getogen zijn? Werkelijk NIETS voor te krijgen. Op woningnet staan ze structureel op plek 100 ofzo. Ze zijn gedoemd om óf de stad uit te gaan (waar moeten ze heen? waar is wel betaalbare woonruimte te krijgen?) óf om tot hun 30e ofzo bij hun ouder(s) te blijven wonen.
    Echt schrijnend dat er voor studenten en rijke mensen wel van alles wordt gebouwd maar voor deze jonge werkende mensen niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).