Twee jaar vooruit betalen garantie voor kamer in studentenflat Ravellaan. Wethouder: “Zo gaan we dit niet doen” | De Utrechtse Internet Courant Twee jaar vooruit betalen garantie voor kamer in studentenflat Ravellaan. Wethouder: “Zo gaan we dit niet doen” | De Utrechtse Internet Courant

Twee jaar vooruit betalen garantie voor kamer in studentenflat Ravellaan. Wethouder: “Zo gaan we dit niet doen”

Twee jaar vooruit betalen garantie voor kamer in studentenflat Ravellaan. Wethouder: “Zo gaan we dit niet doen”
De inschrijving voor studentenkamers aan de Ravellaan 96 in Oog en Al staat open. In het voormalige kantoorpand van de gemeente Utrecht worden 180 studentenkamers gerealiseerd door Socius. Socius (voormalig STW) wil daarbij gaan werken met een pilot van financiële bewonersparticipatie. Wethouder Paulus Jansen (Wonen) heeft daar echter geen goed gevoel bij.

De inschrijving voor studentenkamers aan de Ravellaan 96 in Oog en Al staat open. In het voormalige kantoorpand van de gemeente Utrecht worden 180 studentenkamers gerealiseerd door Socius. Socius (voormalig STW) wil daarbij gaan werken met een pilot van financiële bewonersparticipatie. Wethouder Paulus Jansen (Wonen) heeft daar echter geen goed gevoel bij.

De participatie houdt in dat bewoners twee jaar huur vooruit kunnen betalen. Daarbij moet de huur voor twee jaar worden voldaan en krijgt de bewoner twee maanden gratis huren (24 voor 22 maanden) én gegarandeerd een plek. Bewoners met deze financiële participatie krijgen voorrang, maar de participatie is niet verplicht. “Ook studenten zonder deze constructie kunnen zich inschrijven, maar zijn niet verzekerd van een plek. Daar hebben we een toewijzingssysteem voor”, aldus Pim Koot commercieel directeur van Socius.

Wethouder Paulus Jansen heeft zijn bedenkingen bij deze constructie. “Op zich is het als een vrijwillige optie best een aardig idee, maar wat me niet zou bevallen is dat je een voorrangspositie kan kopen. Ik snap het plan, maar dit bevalt me niet en wordt wat mij betreft niet zo uitgevoerd.”

Asociaal

SP-fractievoorzitter Tim Schipper noemt het een asociale constructie en stelde mondelinge vragen in de commissievergadering. “Studenten met ouders met poen zijn gegarandeerd van woonruimte en de anderen moeten achteraan sluiten.” Schipper is daarom benieuwd wat de verdere beantwoording van de wethouder zal zijn.

Schipper: “Eerder deze week kwam het bericht dat er nog altijd een zwaar tekort is aan studentenwoningen. Om bij een dergelijke krapte voorrang te geven aan mensen met poen kan echt niet. Iedereen moet dezelfde kans hebben op een woning. Dit is een poging snel geld in kas te krijgen over de rug van een hele grote groep studenten.”

Pim Koot van Socius zegt deze participatie in te voeren om verzekerd te zijn van de financiering voor het pand. De participatie is in een aanbestedingsprocedure samen met de gemeente Utrecht ontwikkeld en is een proef, maar je kunt bij je inschrijving wel alvast aangeven of je interesse hebt.

Pilot

Het is volgens Socius moeilijk om de volledige financiering rond te krijgen voor het pand door de tijdelijke duur van het contract. Het bedrijf is geen eigenaar van het pand door de huurovereenkomst die nog tien jaar loopt van de gemeente Utrecht. “Het is vooral een pilot waarbij we moeten kijken of dit werkt.”

Socius is als beste uit de aanbestedingsprocedure gekomen en wil op deze manier de financiering verzekeren. Paulus Jansen zal echter eerst gaan bekijken wat de precieze voorwaarden zijn voordat de pilot uitgevoerd kan worden.

Tien procent van de kamers worden overigens verhuurd aan jongeren die vanuit de zorg terugkeren in de maatschappij. De organisatie roept toekomstige bewoners ook op om mee te helpen in de verbouwing. “Voor 48 uur onder professionele begeleiding meeklussen krijg je 10% huurkorting, zolang als je bij ons blijft wonen”, zegt Socius.

12 Reacties

Reageren
  1. Tja

    En weer krijgen verhuurders veel macht over huurders. Ik hoor politici veel roepen, maar de verhuurders krijgen alleen maar meer macht en mogelijkheden en zo worden ze slapend rijk, gefaciliteerd door onze eigen overheid nota bene.

  2. Gábor

    Dit is verkeerde beeldvorming. Zoals de laatste alinea ook laat zien is Socius juist een initiatief dat vanuit een sociale inslag werkt.
    Het punt is dat banken geen geld uitlenen, waardoor vernieuwende initiatieven die goede studentenwoningen willen creëren geen financiering krijgen. Om banken te omzeilen moeten er andere financieringsvormen worden gezocht en dit is een optie. De wethouder van Wonen zou vernieuwende initiatieven juist moeten toejuichen in de strijd voor meer studentenwoningen, in plaats van zo behoudend te reageren. Dat de SP tegen is is voornamelijk retoriek, want hoe wil je anders met de huidige financiële situatie dit soort project opzetten? Dan zouden alleen grote bedrijven dat kunnen en geen jonge initiatieven zoals Socius, ik neem aan dat dat ook niet is wat de SP wil. En ze hebben meer dan genoeg aanbod voor gewone studenten, bij verschillende projecten.

  3. berend huisman

    Een woonplek voor studenten van rijke ouders. Wie anders kan twee jaar huur vooruit betalen?

  4. Jeroen

    Het gaat om een bedrag van minder dan 10.000 uiteindelijk. Dat moet toch wel bijeen te krijgen zijn, ook voor ouders die niet super rijk zijn? Scheelt ze later iets van 400 euro per maand die ze anders ook voor hun kind hadden moeten schokken.

  5. Tja

    Misschien klinkt het je wat raar in de oren, maar arme of gemiddeld rijke mensen hebben geen 10.000 euro over , die hebben net genoeg om rond te komen. Soms zelfs minder. Die 400 euro oer maand hebben ze vaak ook niet voor hun kind. Overigens is het. absurd dat we huren van 400 euro per maand normaal zijn gaan vinden.

  6. Frederik Hendrick

    Rijke ouders / kinderen gaan niet aan de Ravellaan wonen dus dit lijkt me onzin

  7. Peter

    Ik word wel eens moe van die politiek correcte houding van linkse partijen.
    Karl Marx is allang dood en zijn gedachtengoed ook. En er zijn nu eenmaal verschillen in de maatschappij. Studenten weten daar prima mee om te gaan.En je betaalt gewoon je huur die je toch zou betalen.

  8. Marco Knol

    Ik vind dit een slechte zaak. Toen ik in 1994 mede de Stichting Tijdelijke Huisvesting Utrecht oprichtte en we aan de slag gingen op de Vondellaan moesten we het geld gewoon bij de bank lenen tegen marktconform tarief. Na een half jaar hadden we het terugbetaald uit de huuropbrengsten.

    Nu weet ik niet of de gemeente huur vraagt (destijds aan ons niet) maar ik weet wel dat STW al wat jaren bezig is. Het verbaast me daarom dat er kennelijk niet voldoende geld in kas is om een volgend project te financieren.

  9. Maarten

    Goed initiatief om de woningmarkt/kamermarkt eens op een andere manier te benaderen. Ach en de SP, hoezo asociaal? Niet alles hoeft altijd maar eerlijk verdeeld te worden. Soms geeft meer geld privileges, niets om je druk over te maken. Daarmee wordt wel ruimte gecreëerd, ook voor mensen die niet vooruit kunnen betalen. Denk aan de woonruimte die vrij komt als de huidige weggaan.

  10. DMG

    Dit stuk is verkiezingsretoriek en stemmingmakerij. Ik hoop dat de journalist inziet dat hij voor het karretje van de SP is gespannen in campagnetijd. Hij/zij laat naast Socius alleen een SP-wethouder en een SP-raadslid aan het woord, wanneer een D66’er of VVD’er om een reactie was gevraagd, was het een veel evenwichtiger en ander verhaal geworden. Daarbij is het voor een SP-wethouder wel heel makkelijk om een dergelijk plan als huur vooruitbetalen af te branden zonder dat hij goede alternatieven hoeft te geven voor een financiering. En het is ook raar dat de wethouder niet op de hoogte lijkt te zijn van een pilot van de gemeente waar hij dus zelf politiek verantwoordelijk voor is!

  11. Gábor

    @Marco Knol
    STW is de stichting die aan de Archimedeslaan studentenwoningen heeft. Socius is een jong bedrijf dat is opgezet door het voormalig bestuur van de stichting STW en heeft op dit moment geen banden meer met STW. Zoals in het bericht ook staat vraagt de gemeente huur aangezien zij eigenaar zijn. Ik vermoed dat de banken in de jaren ’90 iets soepeler krediet versterkten dan nu. Daarom moet je nu inventief zijn. En als je iets vraagt van mensen (voor de financiering twee jaar huur vooruit, die veel ouders toch al hebben gespaard voor hun kinderen) moet je ook iets teruggeven (huurkorting en zekerheid).

  12. Utrecht groeit

    Goed initiatief ! Bij problemen moet je conventionele oplossingen/experimenten toe staan. Immers , als ” de rijke student” zich hier vestigt zijn er per saldo voor de andere studenten toch meer kamer kansen. Wel is belangrijk dat dit in een soort garantie fonds komst komt er er niet een soort Meneer Roest voorbij de kas kan lopen om deze leeg te roven.Of dat er op ander wijze gedupeerde huurders kunnen ontstaan door mis management/ top salarissen van bestuurders.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).