In de Utrechtse wijk Leeuwesteyn komt een zogenoemd woonzorgconcept, waarbij senioren voorzieningen delen met bewoners van eengezinswoningen. Het idee is onder meer dat de bewoners op deze manier een beetje naar elkaar omkijken.
Het woonzorgconcept in Leidsche Rijn bestaat uit 111 sociale huurwoningen, waarvan 94 appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen. Dit alles ligt rondom een gezamenlijk binnentuin. Dinsdag ondertekenden de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros een overeenkomst om het idee te verwezenlijken.
“In een groeiende stad als Utrecht, is het zo belangrijk dat er ook woningen beschikbaar komen voor senioren”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Vaak willen zij wat kleiner wonen en laten veelal een grotere woning achter. Die komt dan beschikbaar voor bijvoorbeeld een jong gezin, en zo komt er meer beweging in de woningmarkt. Bovendien is dit een mooi woonconcept, waar bewoners worden gestimuleerd om in het dagelijkse leven naar elkaar om te kijken.”
Zelfstandig
Sommige senioren die in het complex komen te wonen hebben zorg nodig. Dat zal door AxionContinu worden verleend. “Het nieuwe woonconcept past bij onze visie op zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen”, zegt Marie-Claire van Hek van AxionContinu. “Naast het wonen in een betrokken leefgemeenschap is goede zorg aan huis een belangrijke voorwaarde voor ouderen om langer thuis te kunnen wonen. Hoe dit er precies uit gaat zien, werken we komende periode samen met Mitros uit.”
Leeuwesteyn is een duurzame buurt die nog vol in ontwikkeling is. Er komen ongeveer 1.100 koop- en huurwoningen. Inmiddels zijn zo’n 440 woningen opgeleverd. De bouw van de 111 woningen van het woonzorgconcept moet eind dit jaar starten.
15 Reacties
ReagerenKan ik mij als oudere opgeven voor deze seniorenwoningen?
Zover zijn we dus al heen, een wethouder die in het dagelijkse leven naar elkaar om te kijken als een ‘nieuw woonconcept’ gaat verkopen. Ben ik de enige die daar heel verdrietig van wordt?
@Baliekluiver: inderdaad, vroeger had je gewoon buurten. In zo’n buurt woonden allerlei mensen en stonden er allerlei huizen, koop en huur. De mensen waren gewend op elkaar te letten, al moet je dat ook weer niet te veel idealiseren. Maar dit nieuwe concept van sociale huurwoningen gaat verdacht veel op een getto lijken, met ook nog als opdracht om op elkaar te letten. Dat moet dus kennelijk nog worden uitgewerkt. Dan kan de overheid zich weer verder terugtrekken, zoals zij dat de afgelopen decennia al in toenemende mate heeft gedaan en nog steeds meer doet. Of ben ik nu te somber?
Sociale cohesie kun je niet met dit soort voorop gezette projecten creëren, cohesie is iets dat maatschappelijk ontstaat in een buurt zonder sturing.
Een plek vol bemoeials , moet er niet aan denken
Nou, nou wat zijn jullie lekker negatief, eerste reactie daar gelaten. Inderdaad zorgde de buurt vroeger voor zichzelf, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Dus als er een initiatief is dat daar moeite voor doet, juich ik dat toe, ik wil daar wel wonen.
Eindelijk, de oudjes tellen weer mee. Wel benieuwd hoe hoog de kosten zullen worden. Niet alle oudjes hebben namelijk een riant pensioen.
Ja leuk, wanneer komt er zoiets voor koopwoningen? Ik wil echt van die veel te grote eengezinswoning af, maar kan niks geschikts vinden.
Misschien kunnen al die starterscomplexen wat minder hysterisch geadverteerd worden als alleen voor starters? De opppervlakte en indeling zijn namelijk supergeschikt voor allenige senioren. Als er wat meer divers wordt geadverteerd komt er misschien een wat diversere bewoning en kan er ook wat doorstroom op gang komen.
Maar op deze manier wil ik niet in zo’n starterscomplex wonen en de bewoners is een complex met alleen maar starters beloofd dus ze zien daar mij ook liever niet natuurlijk.
Dat kan beter!
Hou gewoon de buurten en de wijken levend. Bouw daar kleine woningen voor ouderen zodat zij in “hun” buurt kunnen blijven.
# BABE ik denk dat dit inderdaad voor de goed gevulde ouderen een plek gaat worden, vooral de zorg die je moet afnemen is behoorlijk prijzig. we worden allemaal oud maar als je aan de zorg moet in deze vorm een aanslag op je oude dag voorziening, ik heb dat gezien in de Keizershof op kanalen eiland je eigen huisarts mag niet meer binnen komen hulp in de huishouding word tegen gehouden en verplicht mee eten tegen absurde prijzen . OUDEREN KIJK UIT VOOR DEZE VORM VAN SAMEN WONEN. wand als je er zit kom je onder deze verplichtingen niet uit
Ook wij, 60+, willen graag kleiner en vooral socialer wonen in die zin dat ik het een positief uitgangspunt vind om naar elkaar om te kijken. Jammer dat het alleen sociale huurwoningen zijn. Ik zou het fijn vinden als zo’n project ook voor de vrije sector of met koopwoningen gerealiseerd kan worden
Zou er graag voor in aanmerking komen, heb nu ook zorg van Axion Continue,mooie vorm van wonen.
brrr, een concept… in de horeca betekent dat:
1. bedacht om geld mee te verdienen
2. snel wegwezen uit deze tent
Heel veel addertjes onder het gras en teveel strijkstokken.
Langzaam maar zeker gaan we weer terug naar de oude dorpen waar de ouderen het samen rooiden en tante Truus van 50 zich het lot aantrok van die ene die op het punt stond het hoekje om te gaan. Eerst heeft de politiek ons doen geloven dat we allemaal het liefst ‘zo lang mogelijk thuis willen wonen’. Dat resulteerde in vele mensen achter Geraniums en ongeconcentreerde zorg aan huis. Nu gaan we elkaar voorbereiden op de tijd dat we allemaal voor elkaar gaan zorgen. En oh ja, er is natuurlijk ook een commerciële partij die er brood in ziet je steunkousen aan te komen trekken.
Er groeien inmiddels generaties op die de goede ouderenzorg niet meer meegemaakt hebben. Dat betekent in de praktijk dat het nog een tijd gaat duren voordat ze dat wiel opnieuw gaan uitvinden. Ondertussen springen de haviken erop om al het geld dat er in zit er uit te halen.