Utrecht maakt nieuwe plannen om doorstroming op huizenmarkt te bevorderen Utrecht maakt nieuwe plannen om doorstroming op huizenmarkt te bevorderen

Utrecht maakt nieuwe plannen om doorstroming op huizenmarkt te bevorderen

Utrecht maakt nieuwe plannen om doorstroming op huizenmarkt te bevorderen
Foto: Bram van Toor
De gemeente Utrecht gaat vanaf 1 juli de huisvestingsverordening aanpassen. Wie vanaf dan een nieuwbouwwoning wil kopen met een verkoopprijs tot 390.000 euro, heeft een vergunning nodig. Daardoor komen alleen mensen met een middeninkomen in aanmerking voor zo’n woning.

De gemeente Utrecht gaat vanaf 1 juli de huisvestingsverordening aanpassen. Wie vanaf dan een nieuwbouwwoning wil kopen met een verkoopprijs tot 390.000 euro, heeft een vergunning nodig. Daardoor komen alleen mensen met een middeninkomen in aanmerking voor zo’n woning.

De gemeente verleent de huisvestingsvergunning als de koper een inkomen heeft dat niet hoger is dan de landelijke grens voor middeninkomens. Voor eenpersoonshuishoudens is dat 62.191 euro en voor meerpersoonshuishoudens 82.921 euro.

Volgens wethouder Dennis de Vries betekent de nieuwe maatregel dat betaalbare koopwoningen ‘ook echt gaan naar mensen voor wie ze bedoeld zijn’, namelijk mensen met een middeninkomen.

“Met de huisvestingsverordening willen we de Utrechtse woonruimte evenwichtig en rechtvaardig verdelen. De verordening is bedoeld om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om een passende, betaalbare woning te vinden. En omdat we voortdurend kijken wat er beter kan, passen we de verordening regelmatig aan.”

Andere aanpassingen

Vanaf 1 juli worden ook een aantal andere aanpassingen doorgevoerd. Zo kunnen bestaande voorrangsregels straks ook worden toegepast op betaalbare nieuwbouw koopwoningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorrang voor mensen met een vitaal beroep of doorstromers uit sociale of middenhuur. In eerste instantie gebeurt dit met een experiment van twee jaar bij maximaal drie nieuwbouwprojecten.

Het college van burgemeester en wethouders wil verder per 1 juli twee beroepsgroepen toevoegen aan de ‘vitale beroepen’ die voorrang krijgen op een sociale huurwoning of middenhuurwoning. Nu zijn dat mensen die werken in de sectoren onderwijs, zorg en politie. Daar worden mensen uit de kinderopvangsector en mensen die bij de brandweer werken aan toegevoegd.

“Het uitbreiden van de vitale beroepsgroepen sluit aan op de huidige situatie op de Utrechtse arbeidsmarkt en richt zich op de meest vitale sectoren die van economisch en/of maatschappelijk belang zijn voor de stad.”

Voorrang bij achterlaten grote woning

Dan is er ook nog de bestaande voorrangsregel ‘van groot naar beter’. Mensen die een sociale corporatiewoning met minimaal vier slaapkamers achterlaten, krijgen voorrang op het doorstromen naar een woning van maximaal drie kamers. Per 1 juli komt deze voorrangsregel tijdelijk hoger in de rangorde waar de voorrang op bepaald wordt. De maatregel komt zo tijdelijk vóór de meeste andere voorrangsregels.

28 Reacties

Reageren
 1. TJA…

  En doorstromen van senioren uit grote koopwoningen naar kleinere bij hun nieuwe situatie passende woonplekken?

 2. Utrecht-Utrecht

  Bijzondere regeling weer.

  Een eenpersoonshuishouden met een inkomen van exact € 62.191 krijgt d.d. 4 april 2024 volgens de website Hypotheker.nl een maximale hypotheek van nog geen € 290.000 euro.

  Voor een nieuwbouwwoning van € 390.000 euro heb je een jaarinkomen van zo’n € 80.000 nodig om de hypotheek te krijgen.

  Een eenpersoonshuishouden dat het grensbedrag verdient kan dus nooit die woning van €390.000 euro kopen. En verwacht maar niet dat er veel nieuwbouwwoningen onder die € 390.000 worden gebouwd…

  We gaan dus bouwen voor eenpersoonshuishoudens die een ton van de ouders beschikbaar krijgen?

  En hoe zit het met die huisvestingsvergunning als je een nog goedkoper huis in Utrecht achterlaat, en wil doorschuiven naar een nieuwbouw woning van 390.000 euro? Mag dat dan wel, of krijg je dan ook geen huisvestingsvergunning als je net iets meer dan die € 62.191 verdient en die woning van € 390.000 maar net kan betalen met je overwaarde?

 3. Fred

  Pleisters plakken. Gerommel in de marge. Symptoombestrijding. Geef het beestje een naam, maar het onderliggende probleem van te weinig aanbod en teveel vraag is de essentie en alle knip-en-plak maatregelen zoals in dit artikel beschreven, leiden daarvan af.

 4. Nico

  1, wat gaat die vergunning losten want lijkt me sterk dat de gemeente het voor niets doet. Sterker ze zal er aan overhouden.
  Dan is het ook wel aardig dat de gemeente bepaalt wie wat mag kopen het moet niet veel gekker worden. Statushouders kregen ook al voorrang. Wat is een vitaal beroep ook dat wordt bepaald door de gemeente neem ik aan. Is een timmerman, loodgieter of machinist bij Ns ook vitaal beroep? want die heb je echt nodig toch?
  Ik zal verder niet uitwijden maar zo langzamerhand wil en bepaald de gemeente Utrecht heel erg veel voor zijn bewoners. Wel is van vrijheid gehoord gemeente?
  En ja, dit zal best wel weer goed zijn voor een groepje gelukkigen maar het grootste deel zal wel weer het nakijken hebben gok ik. Mag dit eigenlijk zo maar dat een gemeente bepaald wie wat mag kopen van een rechter?

 5. Rutger

  Stop met veel te veel regels, iets met bomen en bos.

 6. JdV

  Tja. Veel aanbod voor 395.000 euro na 1 juli denk ik.
  Voorrang voor essentiele beroepen. Das mooi. Snel ff baantje zoeken in de zorg. Met voorrang huis scoren. Ontslag nemen en baan buiten de zorg zoeken. Kaching.

 7. Lisette

  Dus, nog meer voorrang ten voordele van gezinnen en twee-verdieners. De single kan de koopwoningen niet krijgen (te weinig inkomen) en de kleinere apartementen gaan naar senioren die al een dak boven het hoofd hebben, zodat gezinnen ruinte krijgen.
  Wanneer houdt Utrecht eens rekening met de mensen die geen voorrangsregeling hebben? Zelfs op lotingwoningen in de sociale huursector zitten voorrangsregels.

 8. utrechter

  Kijk nu al uit naar de eerste rechtszaak hierover. Denk dat de gemeente Utrecht ook nu weer een keiharde tik over de vingers krijgt van de rechter

 9. Nina

  Bouw bejaardenhuizen, zodat onze kwetsbare ouderen een waardige oude dag hebben èn de gezinswoningen waar zij nu wonen beschikbaar komen voor startende gezinnen.

 10. Robin

  Lekker gemeente Utrecht. Jaren geen huis kunnen kopen omdat ik net te weinig verdien. Nu verdien ik beter (maar beslist geen 100.000 euro op de bank) zijn de huizenprijzen veel harder gestegen en mag ik nogsteeds geen huis kopen!? Ondoordacht.
  Jullie ontnemen mensen een kans op een woning ipv dat jullie ze bereikbaar maken.

 11. Wies

  Leuk voor deeltijdpersoneel met jubelton of familiehypotheek. Wordt ook op arbeidsduur en vermogen gecontroleerd?

  Met andere woorden: symboolpolitiek.

 12. Jan

  Dit is weer zo n totaal niet doordacht plan vandde gemeente. Wat alleen maar zorgt voor ellende.

 13. Robbert

  Er is maar 1 oplossing, niet zeuren maar bouwen, en bouwen overlaten aan de partijen die er verstand van hebben (en dat is niet de gemeente U)

 14. LgT

  Mensen moeten niet zeuren over de bemoeienis en regelgeving van de Gemeente Utrecht. De Utrechters hebben zelf gekozen voor een extreem Links College van B en W en dan kun je deze dwang verwachten.

 15. WJM

  Marcel van Dam, ook PvdA, bouwde destijds de zogenaamde
  Hat-eenheden voor singles!!! Niet al te grote één persoonseenheden. Maar alles zat erin. Waren voor starters zeer gewild en niet duur.
  Utrecht-Utrecht terechte opmerkingen!

 16. Boogschutter

  @ Nina “ Bouw bejaardenhuizen, zodat onze kwetsbare ouderen een waardige oude dag hebben(…)”.
  En dan krijg ik zeker als bonus JdV met zijn handen aan mijn bed?
  Waar is de nooduitgang??!

 17. Claudia

  ‘Maakt plannen’🙈. Dat betekent, onze gemeente kennende, dat het nog wel 20 jaar kan duren voordat de eerste paal de grond ingaat.

 18. RABE

  Ja de senioren willen hun eengezinswoning graag ruilen voor een klein appartement. Maar dat is er niet, daar wordt niet aan gedacht, daar wordt niet over gesproken. Dus dat komt er niet en als het er wel zou komen over een aantal jaren, dan zal het voor de hoofdprijs zijn.

 19. Henk

  Symtoombestrijding die niet tot een structurele oplossing leidt, integendeel. Dit is populisme ten top. #minderoverheid

 20. Koel Hoofd

  Ach, kwam weer eens niet door de censuur heen.
  Het is een ondoordacht plan wat de problemen niet oplost maar wel veel erger maakt.
  Overigens, heeft iemand al bedacht dat de preferentie beroepen onderwijs en politie ambtenaren zijn? En dat met 8% ziekteverzuim juist ambtenaren die zorg zo hard nodig hebben?

  Deze is ook leuk.
  Nederland is dankzij de EU doelstelling “50% bevolking hoogopgeleid” (Lissabon akkoord) tegenwoordig intussen verdeeld in nagenoeg 50% HBO/WO en 50%LBO/MBO, oftewel 50% rijk door weten en 50% arm door onwetendheid. Alleen hebben we dankzij corona geleerd dat zonder die 50% lageropgeleiden heel Nederland stil staat, dat zijn heel erg veel essentiele beroepen die niet door ambtenaren of zorg worden uitgevoerd.

  Daarom staat die middenklasse ook zo gigantisch onder druk, die wordt dankzij die achterlijke EU doelstelling gemarginaliseerd en door de politiek geplukt. Want wat is in die setting nog ‘de middenklasse’? Twee parttime werkende WOers, een fulltime werkende startende WOer? Want met een fulltime HBO en parttime MBO/HBO of 2x MBO inkomen, wat in de jaren negentig nog de middenklasse was, kan je hier al lang geen woning meer betalen. Laat staan een gezin beginnen want daar zijn die peperduurzame binnenstedelijke konijnenhokjes op de 8e verdieping veel te klein voor. Maar voor een miljoen euries heb je een nieuw huis in de cartesiusdriehoek waar je wel een gezin in kan beginnen.

  We moeten toch echt maar eens betere leiders gaan kiezen want dit gaat nergens meer over. Behalve dan over rechten welke worden toegekend door dezelfde ‘gekozen’ mensen die ze net zo makkelijk ook weer afnemen, niet omdat het moet maar omdat het kan.

 21. 'Van klein naar beter'

  ‘Fijn’ die regeling ‘van groot naar beter’. Voor ‘groot’ kom ik als 1-persoonshuishouden niet in aanmerking. Voor ‘beter’ ook niet, want die wordt door ‘groot’ voor mijn neus weg gekaapt!

 22. Utrechtse Jantje

  Ik heb het al vaker hier gezegd, begin eens met ,, echt ,, betaalbare woningen voor die doelgroepen te bedenken en te maken …dus spreek er grote bouw ondernemingen op aan , er is tegenwoordig voldoende kennis en materialen daarvoor bekend , en te maken , met lichtere constructie opbouw en afbouw …Dan pas , en niet eerder …zal de gewone doorsnee inwoner pas wat kunnen kopen of huren ….

 23. Huisje Boompje Beestje

  Hoe lang moet je eigenlijk een essentieel beroep hebben om in aanmerking te komen? En wat als je als zorgmedewerker een huis hebt en daarna in een andere bedrijfstak gaat werken?
  JdV benoemt daar een goede truc!

  Ik hoop altijd dat de gemeente dit soort “hacks” vooraf bedenkt en tackelt, maar ik ben bang dat er weer niet genoeg is nagedacht. Ik ben benieuwd!

 24. Primo

  Even doorborduren op JdV.

  Ik werk in de zorg, als ICTer. Hiervoor werkte in bij het mkb en een multinational. Ik zou dus NU in aanmerking kunnen komen voor zo’n huis. Maar ik krijg elke week wel een bericht van een recruiter via LinkedIn. Het kan dus zomaar zijn dat ik over twee jaar bij een gemeente werk, of een bedrijf. Hoe werkt dat dan? Moet ik dan verhuizen, of gaat het hier om mensen die echt zorg verlenen? Nog veel vragen dus.

 25. Lieverick

  En nu maar hopen dat de bedweters bij de gemeente al deze reacties lezen en nog eens goed achter hun oren krabben!!!!!!

 26. Philipp

  Long story short: If you sell an apartment you are forced to keep the price above 390K. If your apartment is worth less, you need to renovate until it is luxurious enough.

 27. Gré Braadslee

  Nog langer wachten op een huis met een tuintje als alleenstaande? En mijn zoon wacht pas 22 jaar?

 28. Femke

  Ik ga mij nu alvast inschrijven voor bejaardenwoningen. Wachttijden zullen vast 35 jaar zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).