Een deel van de gemeenteraad is in actie gekomen tegen de veelbesproken huurwet van Minister Blok die vanaf 2018 ingaat. Dat blijkt uit schriftelijke vragen aan het Utrechts college, nadat er in Amsterdam een oplossing is gevonden voor het probleem.
Afgelopen Prinsjesdag kwam de minister met een speciale wet voor Utrecht en Amsterdam. Er was direct veel kritiek op. In deze wet staat namelijk dat verhuurders in deze twee steden een onbeperkte hoeveelheid huur kunnen vragen voor kamers onder de veertig vierkante meter. Nu is dat nog beperkt tot onder de sociale huurgrens van 710 euro per maand.
In Amsterdam is er nu een maas in de wet gevonden door de wethouder, zo schrijft het Parool. Amsterdam zal vanaf nu in erfpachtcontracten vastleggen dat woningen kleiner dan veertig vierkante meter onder de huurgrens van 710 euro moeten blijven. Op deze manier zijn er in de hoofdstad 5.200 appartementen behoed voor een huurverhoging.
De SP, de ChristenUnie en GroenLinks willen nu weten of een dergelijke constructie in Utrecht ook mogelijk is en of het college bereid is om een gesprek met de minister aan te gaan, zodat Utrecht niet de enige stad is in Nederland met een uitzonderingspositie.
6 Reacties
ReagerenDe Amsterdamse oplossing, gebaseerd op erfpachtcanons, is in Utrecht niet mogelijk. In Amsterdam staan bij alle huizen op erfpachtgrond; in Utrecht is dat maar een paar procent.
Laten we dan maar gauw zorgen dat Blok en zijn VVD verleden tijd zijn na de verkiezingen.
Ik zie het al helemaal voor me…. Nu uniek appartement in centrum Utrecht (Kanaleneiland) met alle stadse voorzieningen en gemakken (half leegstaand winkelcentrum) om de hoek. 40 m2 voor maar €1299/mnd.
T kapitalisme is een beetje extreem dorgeslagen tegenwoordig.
Ongedaan maken die wet.
Nog even en Urecht wordt de stad waar huren niet meer mogelijk is zelfs met een modaal inkomen!
Straks? We zien het al voor ons?
Het is al zover:
https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/wijken/wijk-binnenstad/2016-09-startdocument-Foreeststraat-2.pdf
” De huurprijzen van de appartementen
tot 30 m2 bvo zijn onder de liberalisatiegrens van € 710,- per maand.” (pagina 2).
En dit is nog onder de huidige wetgeving, laat staan wat er zou gebeuren met de níeuwe wetgeving.
Nog even en je betaalt voor een studentenkamer van 10 m² al 700 euro. Leuk hoor, die vrije marktwerking. Werkt goed.