De gemeente Utrecht opent per 1 juli een meldpunt waar mensen misstanden in de particuliere verhuur kunnen melden. De gemeente hoopt op basis van de meldingen gerichter actie te kunnen ondernemen tegen verhuurders die zich niet aan de regels houden.
Het meldpunt is onderdeel van de wet ‘goed verhuurderschap’, die ook op 1 juli ingaat. De wet moet ongewenste praktijken bij verhuur tegengaan en moet woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten beter beschermen. Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten straks aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder het tegengaan van discriminatie en intimidatie. Ook komt er een maximumbedrag dat verhuurders als borg mogen vragen en mogen er geen onterechte servicekosten worden gevraagd.
In de nieuwe wet is dus ook het meldpunt voor huurmisstanden opgenomen. Als de gemeente misstanden constateert, krijgt de verhuurder een waarschuwing en eventueel ook een boete of bestuursdwang opgelegd om de misstand op te lossen. Mensen kunnen bij het meldpunt kosteloos en anoniem misstanden melden. Het meldpunt is alleen bedoeld voor meldingen over particuliere verhuurders.
“De woningnood in Utrecht is hoog en we zien helaas dat sommige verhuurders hier misbruik van maken”, zegt wethouder Dennis de Vries. “Denk aan veel te hoge huren, slecht onderhoud en intimidatie of bedreiging als een huurder hier iets van zegt. Veel huurders hebben vanwege de krapte op de woningmarkt ook geen alternatief. We zijn daarom blij met deze nieuwe wet. Die geeft ons meer mogelijkheden om overtreders aan te pakken en huurders te beschermen.”
7 Reacties
ReagerenHuurcommissie en rechtspraak zijn niet voldoende? Nog maar weer extra belastinggeld sprenderen aan een kliklijn? Het houdt niet op, niet vanzelf. #minderoverheid
natuurlijk is er een probleem bij de particuliere verhuurders die de zaken niet op orde hebben maar dat de mensen geen keus hebben is echt een probleem van Utrechtse politiek. Als je tegelijkertijd geen nieuwbouwgrond uitgeeft, althans niet tegen normale bedragen. Splitsen verbied, ophogen verbied, kamerbewijze verhuur verbied, woningdelen verbied, maar wel Utrecht wil laten groeien dan resulteert dat in woning nood en grijpen mensen naar alles wat ze maar kunnen krijgen om te kunnen wonen. Wethouder Dennis de Vries zou niet aan symptoom bestrijding moeten doen maar de oorzaak moeten wegnemen.
@Tom de Laat
De oorzaak kan Nederland helemaal niet wegnemen zonder een Nexit.
De oorzaak is namelijk de EU met vrij verkeer van goederen en personen die overal mogen werken en wonen waar ze willen heeft namelijk een complete volksverhuizing (a.k.a. brain drain) op de been gebracht. En, houdt dat ook moedwillig in stand. Het probleem is: al die mensen moeten wel ergens wonen want dat is hun recht, maar Nederland wordt niet groter, enkel propvoller onder een ‘deken van stikstof en CO2’…
Er ligt nog een polder braak, daar woningen bouwen zou huurders echt helpen want dan hoeven ze niet met een malafide verhuurder in zee, waar de overheid ze nu wel toe dwingt door hun falend ingrijpen in de woningmarkt. Maar GL en D66 zijn daar willens en wetens voor gaan liggen want het wereldklimaat redden heeft prioriteit boven huisvesting. PvdA=GL dus die woningen komen er niet, wel windmolens, zonneparken en recreatie. De symptomen van een nieuwe socialistische heilstaat in spé…
Binnenstad 50 procent
Shortstay
Expats
Onderhuur
Geen handhaving
Als Binnenstadsbewoner hoor ik massaal verhuur via Airbnb
Dat mag officieel maar 2 maanden per jaar
Zolang handhaving wegkijkt
Blijven de rolkoffers door de binnenstad rollen
Dit meldpunt gaat niets te doen krijgen maar is opgetuigd voor de buhne.
Zie deze link: https://nos.nl/artikel/2481673-huren-in-de-vijf-grootste-steden-stijgen-fors-aanbod-daalt
@ Tom de laat, juist makelaars geven aan dat woning splitsing de snelste methode is om woningnood te bestrijden. De feite onderbouwen dit uit recent RaboResearch onderzoek in Nederland. Er zijn vorig jaar maar 75.000 nieuwe woningen gebouwd in ons land, en ruim 20.000 bij gekomen door splitsing, toppen etc. Gezien huidige nieuwbouw materialen & arbeid kosten stijgingen, en milieu thematiek is het zeer zeker niet te verwachten dat het aantal nieuwbouw woningen alleen voldoende is.
Vroeger woonde er in grote steden veel mensen per woning, nu juist niet. Dus is splitsing juist ook een logische stap.