Utrecht opnieuw in top drie van gemeenten waar mensen en bedrijven moeilijk onderdak kunnen vinden Utrecht opnieuw in top drie van gemeenten waar mensen en bedrijven moeilijk onderdak kunnen vinden

Utrecht opnieuw in top drie van gemeenten waar mensen en bedrijven moeilijk onderdak kunnen vinden

Utrecht opnieuw in top drie van gemeenten waar mensen en bedrijven moeilijk onderdak kunnen vinden
Utrecht is opnieuw een van de krapste gemeenten als het aankomt op huisvesting van zowel bedrijven als consumenten. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL naar de leegstand en de verhouding tussen vraag en aanbod van huisvesting. In 2024 stond Utrecht op plek drie; het jaar ervoor stond de stad ook al in de top drie. 

Utrecht is opnieuw een van de krapste gemeenten als het aankomt op huisvesting van zowel bedrijven als consumenten. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL naar de leegstand en de verhouding tussen vraag en aanbod van huisvesting. In 2024 stond Utrecht op plek drie; het jaar ervoor stond de stad ook al in de top drie. 

Dat de krapte op de huisvestingmarkt zo groot is, is volgens Sven Bertens van JLL, geen toeval: “Vanwege de ligging heeft Utrecht een aantrekkingskracht op zowel consumenten als op bedrijven. Je ziet van oudsher daar al een grote vraag naar huisvesting.”

In Utrecht geldt in 2024 een krapte van 83 procent. “We kijken naar de actuele leegstand en verhouding tussen aanbod en vraag over de afgelopen drie jaar. Van beide variabelen maakten we vervolgens een ranking waarna we een relatieve score bepaalden. Deze scores weerspiegelen de moeilijkheden die bedrijven en consumenten ondervinden bij het vinden van geschikte huisvesting in bestaand vastgoed, niet zozeer een gebrek aan grond.” Er is in het onderzoek gekeken naar de vijftig grootste gemeenten van Nederland.

Verouderd

Met name verouderde kantoorpanden zouden niet in trek zijn, blijkt uit het onderzoek van JLL. Veel bedrijventerreinen zijn volgens hen verouderd, terwijl er tegenwoordig ook duurzaamheidsdoelstellingen zijn. Bertens: “Dit leidt tot meer leegstand in kantoren terwijl de vraag naar kwalitatief hoogwaardig vastgoed stijgt.”

In 2024 voerde Utrecht de lijst niet aan. Die twijfelachtige eer was aan de gemeente Westland (een krapte van 90 procent), gevolgd door de gemeente Lelystad (een krapte van 87 procent). Utrecht staat op plek drie (een krapte van 83 procent). De eerstvolgende G4-gemeente is Rotterdam, op plek tien.

18 Reacties

Reageren
  1. RABE

    Als de verouderde leegstaande kantoorpanden opgeknapt worden, dan kunnen we daar de asielzoekers onderbrengen. Of doorstromingswoningen voor oudere alleenstaanden die in een 1 gezinswoning wonen. Zolang er voor deze ouderen geen mogelijkheden worden gecreëerd, zal er niet veel vooruitgang te boeken zijn in Utrecht. Dus weinig kans op een woning in Utrecht.

  2. Endie

    Toch las ik onlangs dat die kantorenpuist bij het station jarenlang niet verhuurd was. Dat snap ik dan niet.

  3. HenQie

    Per gisteren stoppen met het voortrekken van statushouders in de sociale huur, en als het dan echt moet (hoezo asielquota?) deze statushouders/asielzoekers onderbrengen in kantoorpanden. Staan er genoeg van leeg en in the long term is de kost per kop ook niet zo hoog, net als een eenmalige €20k oprotpremie als de situatie in het thuisland voor die mensen goed is. Koopje op de lange termijn. Win-win.

    Verder stoppen met onzinnige co2 / klimaattaxen en dorpse hoogtelimieten op nieuwbouw (ja jij Utrecht) zodat er lekker flink gebouwd kan worden. Als het corporatisme over het hele spectrum dan ook eens inpakt: Geen cowboypraktijken, maar deprivatiseren van sociale huurwoningen… werkende regelgeving voor particuliere verhuurders.. dan gaat t een keertje goedkomen!

  4. Nico

    Utrecht opnieuw in top drie van gemeenten waar mensen en bedrijven moeilijk onderdak kunnen vinden. Gemeente Utrecht, maak u daar nu is druk om en doe er wat aan, zichtbaar wat aan zodat kids op een gegeven moment het huis uit kunnen en niet tot hun 30ste thuis moeten wonen omdat er 1 te weinig woningen zijn en 2 als ze er zijn zelden betaalbaar. Misschien kunt u zich daar voor inztetten ipv tegen kerstbomen te zijn, hele straten op de schop gooien vuurwerk verbod waaarvan u van te voren wist werkt niet en dan zeggen het heeft tijd nodig om te wennen aan verbod. Hou u nu is met belangrijke zaken als huizen bezig en bezorg bedrijven onderdak. Los deze problemen is op want een allesbrander verbod kan iedereen verzinnen en dus oplossen.

  5. Ihsan

    “Consument” ?? Sinds wanneer is huisvesting een consumptieproduct? Is dit nu simpelweg achterlijk taalgebruik, of gebruikt men zulke termen als vorm van politieke agitatie?

  6. Massegast

    Ik zou zeggen: houden zo. Het is mij al druk genoeg in ons stadsie. Je kan vaak over de hoofden lopen, waor. Zat ik maar in Stadskanaal…..

  7. Steven

    Hoewel het mij al jaren te druk is in Utrecht, immers we zitten propvol… Zou ik zelf ook graag aan een woning komen.
    Ik heb al herhaaldelijk aan RTV Utrecht een interview gegeven over krapte op de woningmarkt.

    Er zitten wat jaren tussen maar ik zit nog steeds in dezelfde situatie. Ik ben bijna 32, ik woon thuis, niet omdat ik het wil maar omdat ik nergens heen kan.

    Kopen in je eentje is niet te betalen. Sociaal huren mag niet want salaris. Vrije sector huren is vaak 4 tot 5 keer de huurprijs verdienen (met huren van 1500 betekent dit 6k bruto)… Kopen kan alleen 12 hoog in Overvecht, in een apartment uit 1950 wat in 1960 voor het laatst verbouwd is met energielabel G… (dat vind de Hypotheker vaak niet zo grappig).

    Maar laten we vooral statushouders helpen. Niet mensen die bijdragen (financieel) aan onze samenleving.

  8. W

    Tips voor steven:
    1. Beter betaalde baan zoeken
    2. Buiten utrecht gaan wonen
    3. Niet je woede en verongelijktheid op statushouders afwenden
    4. Gewoon beginnen met een simpel appartement en dan doorgroeien (wooncarriere).

    Probleem met jouw generatie is dat ze gelijk een eensgezinswoning in het centrum van Utrecht willen voor een lage prijs. Dat gaat natuurlijk niet.

    Succes knul!

  9. Woningnood

    Het geeft aan dat de bouwproductie met de overige G4 dus achterloopt.
    De grote projecten verlopen te traag ook, maar bovenal is het wonderlijk dat in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag te veel vast gehouden wordt aan laagbouw.
    Leidse Rijn is hiervan een voorbeeld. De weinigen torens die er zijn, zelfs bij 3 stations blijft rond de 10 verdiepingen de norm. Ook Wisselspoor ken merkt zich door laagbouw, zelfs 2 verdiepingen !
    Hopelijk wordt met de meest recente informatie de bouwhoogtes aan het Amsterdam Rijn kanaal bijvoorbeeld aangepakt. Vooral bij Papendorp is hier alle ruimte.
    5 lagen zou de minimum norm moeten worden.

  10. Paul

    @ HenQie en Steven, als je nu niet de staushouder er (geheel voorspelbaar) bij had gehaald was het nog net te doen, jullie reactie

  11. Ronald van zwol

    Even ter compensatie. We zijn fietsstad nr 1. Ok, wonen kan je schudden maar je kunt hier zalig fietsen. E scoren ook het hoogste met plofkraken, wonen hier ook. Dus niet zo negatief. We doen het best lekker.

  12. Binnenstadbewoner

    Utrecht is by far de populairste stad van NL. Tegen de enorme vraag naar woningen kan niet tegenop worden gebouwd. Je kan bouwen wat je wil maar zal altijd te weinig zijn en vaak sluit aanbod niet aan op de vraag naar betaalbare woningen.

    Politiek en gemeente moeten daarom een eerlijke boodschap gaan verkondigen. De woningmarkt is hier compleet ontspoord, dit gaat niet veranderen, gaat zelfs slechter/ duurder worden dus zoek je heil daarom elders. Bouw daar je sociale leven op. Bijna overal is het betaalbaarder dan hier. Met de trein kun je altijd gemakkelijk naar Utrecht komen. Woningzoekers moeten daarom stoppen met jammeren. Schouders eronder en verder kijken dan Utrecht. Dat moet de nieuwe boodschap zijn. Nu wordt er steeds valse hoop gegeven met de boodschap dat het meer bouwen wel beter zal gaan, maar dat is niet zo. Het aantal woningzoekers stijgt veel meer dan wat er wordt bijgebouwd.

  13. Jeroen

    W is neem ik aan een riant wonende babyboomer. Zelden zulke wereldvreemde entitlement gehoord. Voor de generatie van Steven zijn er helemaal geen simpele betaalbare appartementen in de stad, laat staan eensgezinswoningen in het centrum. Nieuwe appartementjes zijn duur (>300.000), klein (50m2) en zeer gewild. Een hypotheek is voor hen onhaalbaar en sociale huur onbereikbaar. Succes dan inderdaad.

  14. Boogschutter

    @ W
    Waarom zo’ neerbuigend toon aanslaan in uw reactie op Steven?
    Hij kaart een reëel probleem aan waar veel mensen van zijn generatie zich probleemloos in kunnen herkennen.
    U kent zijn situatie verder helemaal niet.
    Waarom denkt u dan dat hij aan uw ‘tips’ wat kan hebben? Ze kunnen er ver naast zitten omdat hij er in de praktijk wellicht helemaal niets mee kan.
    Ook bespeur ik geen woede of verongelijktheid wat betreft zijn idee over statushouders. Eerder klinkt er frustratie in door die ik op zichzelf begrijpelijk vind. Wel denk ik dat die frustratie op een misvatting berust. Statushouders zijn namelijk helemaal niet de oorzaak van de woningnood. Hen weren – zo dit al mogelijk zou zijn – lost niks op. Het is de vrucht van decennialang neoliberalisme wat geleid heeft tot de afbraak van de volkshuisvesting. Ik ben het dus met u eens dat je statushouders daar niet op moet aanspreken. Maar verder, die toon van u, een beetje vanuit de hoogte. Waar is dat nodig voor?

  15. JdV

    Het is een feit dat je onmogelijk waar dan ook in NL kan bouwen voor de wensen van de inwoners. Het is namelijk heel simpel. De vraag naar/ wens voor een:
    – Grachtenwoning Centrum Amsterdam
    _ Eengezinswoning met tuin en garage Utrecht
    _ Vrijstaande woning strand Bloemendaal aan Zee
    _ Herenboerderij met zwembad in Assen
    _ Penthouse aan de maas met daketrras 100m2 Rotterdam

    Voor een bedrag van minder dan 1000 euro per maand zal altijd groter zijn dan de mogelijkheden.
    Wellicht wat overdreven, maar om aan te tonen dat het bouwen wat mensen willen voor de prijs die ze willen betalen op de locatie van hun voorkeur een onmogelijke opgave is waar we geen energie in moeten stoppen. Helaas zal het zo zijn dat we woningen moeten bouwen naar de mogelijkheden die er zijn in een land met 18 miljoen en groeiende naar de 20 miljoen inwoners met de hoogste bevolkingsdichtheid van europa en top 10 wereldwijd.
    Geef het maar op. Bouw relatief goedkope en ruimere woningen verder van de randstad, in de polder. Is je budget beperkt en wil je perse die tuin? Dan koop of huur je daar. Is je budget hoog en/of wil je een kleine(re) woning op een AAA locatie accepteren dan is Utrecht?Amsterdam een optie. Ga er dan wel van uit dat je moet concureren met vele andere liefhebbers.

  16. Jeroen

    JdV woont natuurlijk voor een schijntje in het centrum van Utrecht in een riante woning. Ik ook maar mij zul je niet horen zeggen dat mensen dan maar verder van de Randstad moeten gaan wonen. Er is nog ruimte genoeg in de Randstad als we niet net doen alsof glastuinbouw, poldergrasvelden en distributiecentra te beschermen landschappen zijn.

  17. JdV

    @jeroen: nou, verkoop je huis voor weinig geld en put your money where your mouth is. Koper blij en jij bent principieel.

  18. Steven

    @W, een beter betalende baan, ik heb het even opgezocht voor 2024 was een modaal salaris 44 duizend euro bruto per jaar. Ik verdien op jaarbasis meer dan 2 keer modaal. Je zou denken dat, dat een oké salaris is.

    Daarvoor heb ik de afgelopen 12 jaar erg hard gewerkt, heb ik (Godzijdank) minder dan 15 ziektedagen over de 12 jaar. Ik ben in die 12 jaar ook niet één keer te laat geweest.

    Wat kun je daarvoor en mee kopen, een apartment uit 1960 met energie al G, op Overvecht 8 hoog.

    U stelt dat ik direct maar een “grote” eens gezinswoning wil… Geen idee waar u dat op baseert. Echter 30m2 is simpelweg niet voldoende als je hybride werkt (wat de overheid stimuleert want minder verkeer op de weg) en dan ook nog een 3ton moeten betalen (kijk gerust eens op Fundament naar bijv de Springweg).

    En ja, mijn laatste opmerking gaat over statushouders, zij zijn absoluut niet het gehele probleem maar wel een onderdeel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).