Utrecht stond vorig jaar op 7e plek van Europese steden met hoogste huurprijs Utrecht stond vorig jaar op 7e plek van Europese steden met hoogste huurprijs

Utrecht stond vorig jaar op 7e plek van Europese steden met hoogste huurprijs

Utrecht stond vorig jaar op 7e plek van Europese steden met hoogste huurprijs
Foto: Robert Oosterbroek
Utrecht stond vorig jaar op de zevende plek van Europese steden met de hoogste gemiddelde huurprijs voor een woning. De lijst wordt aangevoerd door Parijs, Londen, en Amsterdam. Dat blijkt uit de Internationale Huur Index van HousingAnywhere.

Utrecht stond vorig jaar op de zevende plek van Europese steden met de hoogste gemiddelde huurprijs voor een woning. De lijst wordt aangevoerd door Parijs, Londen, en Amsterdam. Dat blijkt uit de Internationale Huur Index van HousingAnywhere.

In Utrecht koste het vorig jaar gemiddeld 1.304 euro per maand om een woning te huren. In Parijs lag dit bedrag op 1.803 euro, Lodenaren betaalden gemiddeld 1.780 euro en Amsterdammers 1.635 euro.

Corona

De gemiddelde huurprijs in Utrecht was in het begin van 2020 nog 1.292 euro per maand. Op 1 april was dat bedrag gezakt naar 1.280 euro. Volgens HousingAnywhere is deze daling te danken aan het coronavirus.

Op 1 juli 2020 was de gemiddelde huurprijs in Utrecht met 1.281 euro per maand ietsjes gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal en aan het eind van het jaar was dit toegenomen tot 1.304 euro.

Druk

Niet alleen in Utrecht nam de gemiddelde huurprijs toe in het vierde kwartaal, ook in Den Haag en Rotterdam stegen de prijzen. HousingAnywhere schrijft dat het wegblijven van internationale vraag en druk van de pandemie in deze steden minder is terug te zien in de huurprijzen dan in andere Nederlandse en Europese steden.

Ook is vorig jaar de gemiddelde huurprijs in Utrecht toegenomen ten opzichte van 2019. Toen betaalde iemand nog gemiddeld 1.289 euro per maand voor een huurwoning, vorig jaar was dat 1.304 euro. In bijvoorbeeld Amsterdam was is de gemiddelde huurprijs vorig jaar gedaald ten opzichte van 2019.

Bekijk hier het volledige overzicht van Housing Anywhere.

22 Reacties

Reageren
 1. itsgreen

  Stierenpoep 1304 euro. Ahhh ik zie het al. Het is een expat site. Ja expats huren wat duurder over het algemeen. Omdat ze het kunnen betalen, vaak gestoffeerd met alles er op en er aan, en omdat ze wat prominenter willen wonen.

  Overigens vind ik 1300 euro niet ongewoon, maar gemiddeld is het echt wel lager dan dat.

  Dus doe niet dom en quote dit niet als waarheid politiek.

 2. Fred

  Mooi, staan we ook eens een keertje ergens bovenaan!

  Nu volgen er een heleboel verontwaardigde reacties van boze huurders over dat het de schuld is van de beleggers.

 3. Scherpschutter

  Hier ziet u de Derde Natuurwet van Scherpschutter in actie. Hoe linkser het bestuur, hoe hoger de huurprijzen.

 4. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “Hoe linkser het bestuur, hoe hoger de huurprijzen.”

  Dus mensen gaan niet in een stad wonen voor de ligging, faciliteiten en andere prijsopdrijvende zaken maar voor het plaatselijke bestuur…………..

  Dat Utrecht in hetzelfde rijtje van Londen, Parijs en Amsterdam staat geeft duidelijk aan dat Utrecht al lang niet meer een kleine provincie stad is.

 5. Koel Hoofd

  1304 x 2.20371 = 2874 gulden per maand voor een huurwoningkje in een shitwijk. In een beetje normale wijk moeten mensen gemiddeld 1750 euro neertellen voor 80 vierkante meter, in de binnenstad krijg je daar slecht 45 vierkante meter voor. Terwijl er in Utrecht helemaal niets te beleven is anders dan linkse achterlijkheid en groene luchtkastelen want zelfs het echte groen gaat er aan.
  Wat een waanzin!

  Oh ja, voordat mensen weer op rechts beginnen te katten, links is hier net zo schuldig aan. Want niet een, echt niet één partij heeft zich de afgelopen 20 jaar hard gemaakt voor de bevolking, het ging allemaal om het eigen belang. Nederland is een bananenrepubliek met popie jopies aan het stuur.

 6. Scherpschutter

  @Kadoendra

  “Dus mensen gaan niet in een stad wonen voor de ligging, faciliteiten en andere prijsopdrijvende zaken maar voor het plaatselijke bestuur”

  Focus Kadoendra. Lees wat ik zeg, formuleer dan een heldere gedachte in het verlengde daarvan, check die nog een keer en gooi hem dan pas online. Tang. Varken.

  “Dat Utrecht in hetzelfde rijtje van Londen, Parijs en Amsterdam staat geeft duidelijk aan dat Utrecht al lang niet meer een kleine provincie stad is.”

  Wel, het geeft in ieder geval aan dat we ons qua links wanbestuur kunnen meten met de grootsten en dat is best knap voor een dorp met slechts 350.000 inwonertjes.

 7. Ihsan

  7e uit welgeteld 17 steden! Als ik dit “nieuws” mag geloven zijn de termen ‘anywhere’, ‘Europa’ en ‘gemiddeld’ wel erg aan deflatie onderhevig.

 8. Massegast

  @Kadoendra — Ach, was Utrecht nog maar die kleine, stille provinciestad! Waar je na half 7 ‘s-avonds overal een kanon kon afschieten. Met slechts een paar café’s die open waren. Er bleef me niets anders over dan huiswerk maken, studeren. En dan vooral in die prachtige leeszaal van de Openbare Bibliotheek aan de Voetiusstraat. Met het geklingel van de Dom op de achtergrond. Het heeft me geen windeieren gelegd. En nu? Is die stille stad door de corona-maatregelen even terug. Totdat het feestgedruis weer een aanvang neemt. Het dansen op de vulkaan.

 9. Kadoendra

  @Scherpschutter

  “een dorp met slechts 350.000 inwonertjes.”

  Dat u Utrecht een dorp noemt slaat meer op de projectie van uw kleine geest.

  Niet alleen de gehele bebouwing van Utrecht is in de loop der jaren enorm toegenomen maar ook de gehele infrastructuur in en om Utrecht.
  Zelfs de naamswijziging de Uithof in Science Park is een verwijzing naar de enorme groei van Utrecht.
  Heden ten dage is de Universiteit van Utrecht niet slechts een Nederlandse Universiteit meer, maar een Universiteit die internationaal er ook toe doet o.a door de vele samenwerkingen met veel beursgenoteerde bedrijven.

  Maar u als ondernemer hoeft ik dat natuurlijk niet uit te leggen.

 10. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Focus Kadoendra. Focus. U dwaalt weer af.

 11. René

  @Scherpschutter: zo werkt kapitalisme ook (helaas). Ons linkse stadsbestuur heeft de stad zo aantrekkelijk gemaakt, dat veel mensen er willen wonen en dus de huurprijzen omhoog gaan!

 12. W

  Hebben we niet een Links college van burgemeester en wethouders hier in Utrecht?!
  Groen Links en D66! Met nota bene de Christen Unie erbij! Wat heeft bij voorbeeld deze laatste club al die jaren gedaan voor de woningbouw van de sociaal zwakkeren in de Utrechtse samenleving? Waar is het sociale gezicht gebleven in de Utrechtse politiek? Er leven in Utrecht meer mensen dan studenten en yuppen hoor! Of wordt er alleen maar gedacht aan de huisvesting van de afgestudeerden die graag in Utrecht willen blijven hangen! Het gaat om én én in het leven, een mix!

 13. woutvr

  Waaat?? Dit mag de gemeente zich wel aantrekken zeg!!

 14. Yoshua

  Koelhoofd,

  U rekent om in de gulden en komt op een enorm bedrag uit.
  Ik reken altijd alles om in de goudgulden (65 stuivers).
  U wil niet weten welke astromische bedrage er nu worden uitgegeven vergeleken met de waarde van de goudgulden.
  Met een 1 goudgulden huurde je een woning voor een kwarrtaal.

 15. Kadoendra

  @W

  “Hebben we niet een Links college van burgemeester en wethouders hier in Utrecht?! Groen Links en D66!”

  Laat je geen rad voor je ogen draaien door het woord links van GroenLinks want deze partij steunt keihard rechts beleid tegen uitkeringsgerechtigden.

  In Nederland mag er bij een persoon slechts een huiszoeking verricht worden als er een verdenking is van een strafbaar feit.

  Terwijl er nu al een aantal jaren een wet is die een huiszoeking toestaat bij elke Nederlander met een uitkering ook al is er geen enkele verdenking van een strafbaar feit.

  Bij het uiteindelijk aannemen van deze wet konden de VVD, PVV, CDA, SGP en 50Plus uiteindelijk rekenen op de steun van de PvdA, D’66 en GroenLinks.

  Terwijl slechts de ChristenUnie, de PvdD en de SP tegen hebben gestemd.

  Toen GroenLinkser Andre van Es wethouder van Sociale Zaken was in Amsterdam zat zij gewoon keihard VVD beleid uit te voeren bij uitkeringsgerechtigden.

  Onder haar verantwoording was er een z.g.n werkervaringsproject in het Amsterdamse Bos en hier was sprake van ernstige intimidatie en discriminatie door gemeente personeel naar uitkeringsgerechtigde toe.

  Ernstige strafbare feiten dus.

  Pas bij het aantreden van de nieuwe wethouder van Sociale Zaken, de SP’er Arjan Vliegenthart is het per direct afgeschaft.

  Maar er is iets waar GroenLinks echt knetter links op is en dat wil ik ten slotte ook nog even duidelijk maken.

  De asielzoekerswetgeving is zeer duidelijk omschreven en gaat slechts over de opvang van oorlogsvluchtelingen en politieke vluchtelingen, maar niet over de opvang van economische vluchtelingen.

  Maar GroenLinks wil ook economische vluchtelingen opvangen en ondertussen trakteren ze de bestaande onderklasse van Nederland op keihard rechts beleid!

 16. arjan S

  @scherpschutter,
  Wat bedoelt u met “Tang. Varken”, in u reactie op kadoendra?

 17. Scherpschutter

  @Rene 11:28

  Ja, dat zal het zijn. LOL

 18. Cico

  haha, die Scherpschutter toch. Zit nu weer verkondigen dat liberalisatie van de woningmarkt typisch ‘links bestuur’ is (en sociale huur is dan rechts?). Internetgeleerden hebben immers altijd gelijk.

 19. arjan S

  @scherpschutter, heb je mijn vraag niet gelezen ofzo?

 20. Utrechtse Jantje

  Het lijkt hier wel oorlog mensen ..Ofwel discuseren op het scherpst van de schede…Maar ik heb er dus wel goed aan gedaan , om na mijn pensionering de stad te verlaten ….Moesten meer ouderen doen , komt er ook meer ruimte voor de jongeren om een gezin te kunnen stichten in het voormalige Sticht …

 21. Scherpschutter

  Cico

  De “liberalisatie” van de woningmarkt? LOL. En dan doelt u concreet op…?

 22. Kadoendra

  Cico

  Links bestuur, rechts bestuur volgens mij kan je beter oprecht betrokken bestuur hebben.

  Als je kijkt naar de 10 jarige! ellende bij de kinderopvangtoeslag dan is mijn inziens de grote reden een totaal gebrek aan oprechte betrokkenheid bij een zeer groot deel van de politiek voor de problemen van de bestande onderklasse van Nederland.

  De PvdA zit nu te wijzen naar het rechtse beleid maar de PvdA heeft dit rechtse beleid wel heel veel jaren geholpen met het optuigen ervan.

  Bij D’66, PvdA en GroenLinks zie ik al jaren oprechte betrokkenheid voor de asielproblematiek, maar ik zie ook al jaren dat deze zogenaamde linkse partijen zeer vaak geen oprechte betrokkenheid tonen voor de bestande onderklasse van de Nederlandse samenleving.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).