2400 woningen en weinig auto’s in groene Cartesiusdriehoek | De Utrechtse Internet Courant 2400 woningen en weinig auto’s in groene Cartesiusdriehoek | De Utrechtse Internet Courant

2400 woningen en weinig auto’s in groene Cartesiusdriehoek

2400 woningen en weinig auto’s in groene Cartesiusdriehoek
Impressie van de toekomstige Cartesiusdriehoek. Beeld: gemeente Utrecht
De gemeente heeft de plannen gepresenteerd voor het voormalige rangeerterrein van de NS, langs de Cartesiusweg. Het moet een duurzame, groene stadswijk worden met zo’n 2400 woningen en weinig auto’s. Dat staat in het koersdocument dat het college van B&W heeft vastgesteld met grondeigenaar NS.

De gemeente heeft de plannen gepresenteerd voor het voormalige rangeerterrein van de NS, langs de Cartesiusweg. Het moet een duurzame, groene stadswijk worden met zo’n 2400 woningen en weinig auto’s. Dat staat in het koersdocument dat het college van B&W heeft vastgesteld met grondeigenaar NS.

De wijk in Utrecht-West wordt de Cartesiusdriehoek genoemd. Als het aan het college van B&W en de NS ligt wordt het ‘een stedelijk en groen gebied om te wonen, werken en bewegen’. Er komen zo’n 2400 koop- en huurwoningen, waarvan minimaal 580 sociale huurwoningen en 300 starterswoningen met middelhoge huurprijzen.

Daarnaast moet het gebied verkeersarm worden: volgens de gemeente is het met uitstek een plek voor het gebruik van fiets en openbaar vervoer. Het aangrenzende treinstation Zuilen moet daar een rol bij spelen. Gebruik van de auto wordt dan ook ontmoedigd. “De wijk moet de uitstraling krijgen van een park, met veel groen en wandelpaden. Energie, water en de gebruikte materialen in de wijk moeten duurzaam zijn”, laat de gemeente weten.

Ontmoetingsplaats

Het CAB-gebouw, wat voorheen een busremise en werkplaats was van de NS, moet de ontmoetingsplaats van de buurt worden. Daar zullen maatschappelijke en commerciële voorzieningen zijn voor onder andere sport, cultuur, horeca en winkels. Bovendien moet een tunnel van de Locomotiefstraat naar de Tweede Daalsedijk zorgen voor een snelle verbinding met de rest van de stad.

De gemeenteraad moet het koersdocument nog goedkeuren. Wanneer dat gebeurt kan de gemeente, samen met de NS, verder kijken naar eisen en ontwerpen voor de woningbouw en openbare ruimte in de Cartesiusdriehoek.

Eerdere plannen

Sinds 2000 is de gemeente Utrecht al bezig met de grootschalige herontwikkeling van het gebied van zo’n 120.000 vierkante meter, wat er grotendeels braak en desolaat bij ligt. Het gebied ligt ingeklemd tussen de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam en de Tweede Daalsedijk en loopt parallel aan de Amsterdamsestraatweg.

In april 2015 werd er in een raadsvergadering al besloten dat een deel van het gebied autovrij zou worden. Er zouden geen parkeerplaatsen komen en toekomstige bewoners moesten bewust instemmen met het feit dat zij geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning. Later was er echter sprake van betaalde parkeeropties.

Over de woningen zei wethouder Paulus Jansen eerder al tegen DUIC: “We willen een gespreid programma. De eigenaar, NS, wil wel verdienen dus het zal een mix van koop en huur worden. Ik vermoed dat er ook een deel sociale huur zal komen. Studenten en starters pakken toch vaker de fiets en gaan met het openbaar vervoer.”

Daarnaast moeten de oude spoorlijnen in het gebied ook zichtbaar opgenomen worden in de buitenruimte en moeten gebouwen met cultuurhistorische waarde behouden blijven.

9 Reacties

Reageren
 1. Joost

  Flinke vlinders!

 2. A. Zijnzeikert

  Plaatjes a.u.b.

 3. Doemdenker

  Denken ze dat iedereen ov of fiets kan gebruiken of wordt dat verplichting?

 4. cas

  @ doemdenker, Dit wordt een mooi hoekje om alle autohaters en bereikbaarheidsprobleem ontkenners te huisvesten.
  Of, de gemeente had er voor kunnen kiezen de totale parkeercapaciteit ondergronds te brengen.

 5. JdV

  Alweer een bakfietsreservaat ! Het gaat de goede kant uit.

 6. Wim B.

  Oh leuk, en ik hoop dat er dan ook composttoiletten komen.

 7. Max Hiehle

  Dit soort plaatjes die erbij geleverd worden zijn verneukeratief, ze deugen van geen kant. Op het plaatje boven het artikel staan schaduwen ingetekend. Aan de richting daarvan is te zien dat op één en hetzelfde moment er drie (!) zonnen aan het firmament staan op elk hun eigen plek.
  Wat is nog meer onjuist op zo’n plaatje?
  Max

 8. paul

  Wel jammer dat er niet meer woningen komen, zo dicht bij het oude Centrum deel. Het lijkt me ook geweldig om vanuit hoogbouw op de actieve sporen uit te kijken !

 9. Verena

  Van mij zou het hele NS- terrein mogen blijven zoals het is: een prachtig gebied dat historie uitademt, een oase van rust en halflandelijkheid. Maar ik snap ook dat de ruimte daar goed benut kan worden voor de broodnodige woonruimte. Ik pleit dan wel nadrukkelijk voor méér sociale huurwoningen.

  De impressie ziet er heel goed uit. Wel fijn als er in dat gebied ook veel groen komt. In die hoek is weinig park te vinden, dus een plek waar rust te vinden is in het drukke centrum is heel welkom! 🙂 (Ook voor omringende wijken)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).