Gemeente Utrecht maakt werk van gasvrije nieuwbouw - De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht maakt werk van gasvrije nieuwbouw - De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht maakt werk van gasvrije nieuwbouw

Gemeente Utrecht maakt werk van gasvrije nieuwbouw
De gemeente Utrecht wil dat nieuwbouwwoningen aardgasvrij worden opgeleverd en heeft daarvoor afspraken gemaakt met het netwerkbedrijf Stedin.

De gemeente Utrecht wil dat nieuwbouwwoningen aardgasvrij worden opgeleverd en heeft daarvoor afspraken gemaakt met het netwerkbedrijf Stedin.

De gemeente en Stedin hebben een convenant ondertekend waarmee een aantal inspanningsverplichtingen ten aanzien van aardgasvrije nieuwbouw vast zijn gesteld. De gemeente gaat in gesprek met ontwikkelaars die nu nog nieuwbouw ontwikkelen met een aardgas infrastructuur om te kijken of zij ‘tot een meer toekomstbestendige en duurzame energievoorziening zijn te bewegen’.

Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om al aangegane contracten waar aardgas is voorzien open te breken. Het nu nog investeren in een aardgas infrastructuur leidt volgens de gemeente later tot hogere kosten voor de afnemers als er alsnog moet worden overgestapt op een alternatief voor aardgas.

Boodschap uitdragen

Hoewel naar verwachting op 1 januari 2019 de wetswijziging voor het afschaffen van aansluitplicht voor aardgas ingaat, wil de gemeente tot die tijd de boodschap aan ontwikkelaars in Utrecht uitdragen dat een toekomstbestendige en duurzame energievoorziening zonder aardgas is.

Voor lopende nieuwbouwprojecten wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de woningen niet op aardgas aan te sluiten. De gemeente en Stedin gaan daarover in gesprek met ontwikkelaars. Voor bestaande bouw wordt gezocht naar werkbare oplossingen voor afnemers die nu van het aardgas af willen en daarvoor afsluitkosten moeten betalen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).