Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Een update uit de wijken | De Utrechtse Internet Courant Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Een update uit de wijken | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Een update uit de wijken

Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Een update uit de wijken

Utrecht heeft als doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. In 2008 kwam vanuit de gemeente de notitie ‘Utrecht Creëert energie’ uit. Vijf jaar later vraagt DUIC zich af waar we staan. Inmiddels zijn er vele initiatieven ontstaan, zowel vanuit de gemeente, maar zeker ook vanuit de gemeenschap.

Inmiddels lijkt het klimaat wat naar de achtergrond verschoven en voor zowel bewoners als ondernemers geen reden om hun bedrijf of woning duurzamer te maken. Het financiële argument blijkt dat wel te zijn. Simpelweg geld besparen op de energierekening slaat aan. De gemeente voert haar beleid uit op vijf pijlers: Wonen, Bedrijven, Energie, Vervoer en de verduurzaming van de gemeente zelf.

Afgelopen jaar startte in Oog in Al een pilotproject. Tijdens bewonersbijeenkomsten werden geïnteresseerde bewoners voorgelicht over het verduurzamen van hun huis. Aan de hand van een warmtescan werd duidelijk waar geïsoleerd kon worden. De scan was aanleiding om maatregelen te nemen.

Te denken valt aan het isoleren van dak, vloer of muur, maar ook het opwekken van energie door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Bewoners konden zich opgeven om hun huis te laten doorlichten door een expert die vervolgens een advies gaf, inclusief kostenindicatie. Vervolgens werd er een inventarisatie gemaakt van het aantal klussen, waarop bewoners zich konden organiseren en gezamenlijk de inkoop konden doen.

Zonnepanelen Tuindorp

Dit laatste vond ook plaats in de wijk Tuindorp, waar bewoner Peter Smit een aantal zonnepanelen op zijn dak wilde plaatsen. Hij startte het bewonerscollectief Zonnig Tuindorp. Tijdens de eerste bijeenkomst waren er direct al 50 bewoners. Smit zocht contact met de gemeente. De gemeente betaalde niet alleen het zaaltje voor de bijeenkomst, maar gaf tijdens de bijeenkomst ook voorlichting over de subsidies die er zijn voor duurzaamheidsinitiatieven.

Inmiddels rijden de busjes met zonnepanelen af en aan. “Nu is het de tijd om door te pakken,” aldus Smit. De subsidie is op en bewoners willen wel, maar wachten af tot de gemeente weer subsidie geeft. “We moeten het momentum niet verloren laten gaan,’ geeft Smit aan. “Straks is de aandacht weg en dat zou zonde zijn.”

“Leeft enorm in de wijk”

Tijdens het radioprogramma DUIC in de stad gaf Oog in Al bewoner Martijn Rademakers zijn relaas. “Het leeft enorm in de wijk, dat zag je alleen al aan de opkomst tijdens de bewonersbijeenkomsten. Het is alleen vaak niet duidelijk door wie je benaderd wordt en het door te lopen traject gaat met horten en stoten. Het zou mooi zijn als er meer lijn in komt voor de overige wijken, maar ook wat het overal plan is.

Bewoners zijn niet alleen benieuwd naar wat het heeft opgeleverd, maar ook naar wat wordt er gedaan met de uitkomsten van de pilot. Welke wijken worden bijvoorbeeld nu aangepakt? Het is allemaal nog wat Ad-hoc, maar het positieve is dat er beweging in zit, “, aldus Rademakers.

De gemeente heeft als volgende bewonersinitiatief een bijeenkomst voor VVE georganiseerd in de Jaarbeurs op 15 mei. Wil je meer lezen, ga dan naar bijeenkomst jaarbeurs.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).