Inwoners van Utrecht kunnen vanaf dinsdag 15 maart reageren op de plannen voor de nieuwe stadswijk Park Groenewoud aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Park Groenewoud krijgt onder meer 1500 woningen, twee parken, een school, kinderopvang en een gezondheidscentrum.
Op de plek waar straks de huizen moeten komen, staat nu nog de asfaltcentrale Utrecht. Die wordt ontmanteld, waardoor er ruimte komt voor de nieuwe woonwijk. De wijk bestaat straks uit 1500 verschillende soorten woningen. Er komen onder meer appartementen, huizen met een tuin, patio’s, atelier- en waterwoningen en er is ruimte voor tiny houses. Ongeveer de helft van de woningen valt in de categorie sociale- of middenhuur. De andere helft wordt huur of koop in de vrije sector.
De wijk wordt autoluw en aan de rand komt een Mobiliteitshub XL waar mensen gebruik kunnen maken van verschillende soorten deelvervoer of openbaar vervoer. Bewoners van de wijk kunnen daar ook hun eigen auto kwijt. In de wijk zelf zullen dus minder wegen en parkeerplekken komen, waardoor volgens de gemeente meer ruimte is voor groen. Ook kunnen daardoor 200 extra woningen worden gebouwd.
De asfaltcentrale wordt dus ontmanteld, maar verschillende hallen van de centrale blijven wel staan. Die hallen moeten op termijn een andere functie krijgen, maar worden eerst nog een zogenoemde broedplaats voor horeca, creativiteit en cultuur.
Papendorp-Noord
De plannen voor Park Groenewoud vallen samen met die voor Papendorp-Noord. In totaal komen er 3500 woningen en de gebieden gaan ook de Mobiliteitshub XL delen.
De twee wijken moeten een omgeving creëren die ‘zowel rust als levendigheid biedt’, aldus de gemeente. “De woonbuurten van Park Groenewoud bieden groene, rustige plekjes, twee parken, recreatie aan het water en autoluwe straten. Direct om de hoek biedt Papendorp Noord levendigheid in de vorm van winkels, horeca en andere voorzieningen.”
De reacties van Utrechters worden volgens de gemeente verwerkt in het stedenbouwkundig plan. Later dit jaar besluit de gemeenteraad over dat plan. Als alles naar verwachting gaat, begint de bouw van de wijk in 2024.
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten

Wat is een Mobiliteitshub XL? En vier andere vragen over alweer het volgende megaproject: Papendorp
Papendorp is nu nog een gebied waar Utrechters eigenlijk niet veel te zoeken hebben. Oké,…

Plannen Papendorp liggen klaar: ‘Levendig en groen stadscentrum’ met 3500 woningen
De plannen voor Papendorp zijn bekendgemaakt. In het gebied worden, als het aan de gemeente…
23 Reacties
ReagerenNu las ik laatst hier op DUOC dat er gebouwd moet gaan worden voor oudere inwoners.
Maar ook dit project is zoals gewoonlijk weer gericht op een jonge, mobiele urbane doelgroep. Leren die ambtenaren het nou nooit eens?
Hier hadden wel 6000 woningen kunnen komen, maar de gemeente vindt blijkbaar dat er ruimte genoeg is in de stad. Absurd dat er op zo’n centrale plek niet in hogere dichtheden wordt gebouwd.
Ziet er groen uit.
Verdichting en groen kunnen prima samen gaan! We is bedroevend te zien dat zo dicht bij het centrum er in Papendorp zo laag wordt gebouwd. Gebruik de schaarse stads ruimte heel goed en intensief, juist aan het kanaal kan makelijk tot 10 of 15 hoog gebouwd worden met een mooie wandelboulevard langs het Ams Rijnkanaal…
Park Groenewoud…. het bevat de woorden park, groen en woud. Knap gevonden.
Prachtig plaatje (weer….) met veel groen gras en bomen en door de boomtakken zie je dan nog net wat bebouwing. Het is geweldig gelukt om de kijker/koper/gemeenteraad/enz. te verleiden (of misleiden…?). Chapeau!
Wat gaat er mis, als voor een basisbehoefte (nl. een woning) deze trucjes nodig zijn?
Weer een wijk voor de happy few die kapitalen kunnen betalen voor een wijk waar je niet eens voor de deur kunt parkeren. Zo krijg je mensen Utrecht wel uit.
Geen woonlocatie dus voor mensen die slecht ter been zijn of door een handicap in een rolstoel zitten.
Besloten door lui in het bezit van een (bak)fiets en (gelukkig) goede gezondheid.
Ook met je deelauto wil je voor de deur parkeren om bijv. goederen af te leveren, gemeenteraad. En een monteur moet ook de mogelijkheid hebben om heel dichtbij te parkeren met zijn bus vol gereedschap en materialen.
Je zal er maar gaan wonen en later hulpbehoevend worden en afhankelijk van autovervoer. Een hoog roze-brillen-gehalte weer dit. Wat een armoe.
Is er niet een regel dat iedere woning per voertuig (auto, ambulance, politie, brandweer, etc.) bereikbaar moet zijn binnen een bepaalde afstand?
Hoe lang gaan we door met uitbreiden steden en dorpen? Utrecht groeit vast aan IJsselstein (Rijnenburg), Houten, Maarssen, Bunnik, etc, iedem dito. Iedere 10 jaar schuiven steden en dorpen naar elkaar toe. Uiteindelijk gaat dat niet meer. Dus?
Hier zou men de hoogte in moeten bouwen. Wederom een gemiste kans.
Asfaltcentrale. Dat klinkt als een potentieel vervuild terrein waar misschien nog wel een beetje aan moet worden schoongemaakt. Is er hier al wat over bekend?
Veel te veel groen helaas. Met een explosieve bevolkingsgroei is domweg elke vierkante meter nodig voor woningbouw.
“Een broedplaats voor horeca, creativiteit en cultuur”.
Commentaar is overbodig.
Prachtige plek. Aan het water. Zicht op de stad. Dicht bij de binnenstad. Zet daar nou eens een paar grootsteedse woontorens neer!
Alles bouwen ze vol maar wel voor een selecte groep.
De groepen die schreeuwen om woonruimte worden gewoon niet gehoord.
Hoe willen ze die klimaatdoelen halen door alles maar vol te bouwen?
Die klimaatdoelen kunnen nu al niet gerealiseerd worden.
Eenmaal volgebouwd is er geen weg terug meer en dat vergeten ze volgens mij teveel.
Hilarisch al die rode lapjes op de stiertjes (trolletjes/ reaguurdertjes) hier altijd.
De marktpartijen die dit ontwikkelen (niet de gemeente, echt niet), weten echt wel voor welke vraag ze bouwen, in welke vollumes en wat verkoopt.
Ik dacht dat we het volgens de neo-liberalistische reaguurdertjes toch aan de markt moesten overlaten?
Hilarisch, ghegheghe.
@pee/ realist
Logisch gevolg van rechts, neo-liberaal en zeer rechts stemmen.
Die zijn er alleen voor de happy few, ongeacht hun retoriek.
Je trapt er zelf ook in.
De markt bouwt niet voor iedereen. De markt bouwt datgene dat verkoopt.
@Joepie en Pee. Het is toch ironisch dat een kneiterlinks beleid in deze stad ervoor zorgt dat de stad alleen nog maar betaalbaar is voor de groen linkse happy few? Hoezo rechts, noem het liever naïef links.
De hoogte in op deze plek! Weg met dat dorpse gedoe.
@joepie: jij leeft onder een steen denk ik. De gemeente bepaald 100% wat er waar kan worden gebouwd. Puur door de bestemmingsplannen en vergunningen. Als de markt zou bepalen dat er vraag is naar huizen met 3 parkeerplaatsen en 500m2 kavels, denk je dan dat de gemeente daar akkoord mee zou gaan? Wat zijn jullie linkse trolletjes toch wereldvreemd en slecht geinformeerd.
Heb je wel gehoord van het park, het park. Heb je wel gehoord van het park gouden woud, ze zeggen dat ik daar niet wonen kan, het is alleen maar voor de rijke man, dat is U, dat is t, dat is e, dat is ch, dat is t heehee…
@ JdV
Niet waar. De gemeente heeft weinig te vertellen over grond die niet van haar is. Ze kan slechts bestemmingsplannen maken (in grote lijnen dus). Je bent slecht geïnformeerd. Waarom dan die neiging om jouw gedachtes in hoofden van mensen te prenten.
De grond is van Loostad en Volkers Wessels.
@ pee/ realist
D’66 en Christen Unie zijn niet links. Een aanzienlijk deel van de gemeenteraad in Utrecht is niet links. Utrecht voert deels neo-liberaal beleid.
Juist als Utrecht meer echt links beleid had gevoerd werd er juist niet alleen gebouwd voor de hapoy few, maar juist voor de arbeider, de leraar, verpleegkundige en de politieagent.
Idd wat anderen al schrijven … bouw in de hoogte en je kan ipv max. 3500, over de 20.000 woonruimte’s kwijt en dan kan al dat groen erom heen gewoon blijven, gewoon de hoogte in.
@Joepie, neo-liberaal beleid bijvoorbeeld participatiewet, mantelzorg, vrijwilligerswerk, legale wietteelt, donorwet dat zijn toch linkse uitwassen?
Maar eens stoppen met subsidies voor de culturele sector en overstappen op opstartleningen, zodat initiatieven er wel blijven.
Deze leningen moeten na een vooraf bepaalde winst en vastgestelde entreeprijs (die 3 x hoger kan, omdat de bezoekers dit prima kunnen betalen) gewoon weer terug worden betaald.
Het is nl. overduidelijk dat in de culturele sector veel te veel gratis gemeenschapsgeld rondgaat met o.a. exhorbitante salarissen dat eigenlijk besteed moet worden aan woningen, onderwijs, politie, zorg en defensie. Dit terwijl de entreeprijzen voor voorstellingen belachelijk laag zijn. Het is absoluut niet in balans.