Utrechts college heeft plannen voor 700 huizen bij Haarrijnseplas; van appartement tot steiger- en strandwoning Utrechts college heeft plannen voor 700 huizen bij Haarrijnseplas; van appartement tot steiger- en strandwoning

Utrechts college heeft plannen voor 700 huizen bij Haarrijnseplas; van appartement tot steiger- en strandwoning

Utrechts college heeft plannen voor 700 huizen bij Haarrijnseplas; van appartement tot steiger- en strandwoning
De Haarrijnseplas. Beeld: Google 3D
De plannen voor de woningbouw rondom de Haarrijnseplas zijn af. Op en rond het strand bij de Haarrijnseplas moeten maximaal 700 duurzame woningen komen en er komt plek voor een Utrechts Kindcentrum, evenementen en horeca. Op de Haarrijnseplas komen energie-eilanden.

De plannen voor de woningbouw rondom de Haarrijnseplas zijn af. Op en rond het strand bij de Haarrijnseplas moeten maximaal 700 duurzame woningen komen en er komt plek voor een Utrechts Kindcentrum, evenementen en horeca. Op de Haarrijnseplas komen energie-eilanden.

De ‘Entree’ van de nieuwe buurt is straks al te zien vanaf de Maarssenseweg. De Entree moet gaan bestaan uit twee appartementsgebouwen en het Utrechts Kindcentrum. Het hoogste appartementsgebouw krijgt acht woonlagen en er komen verder vier woonblokken met rijtjeshuizen en zogenoemde geluidswalwoningen.

Woonblok ‘De Slagen’ moet worden omringd door natuur, zoals bos en weiland. In dit deel van de nieuwe buurt komen ook de twee-onder-een-kap-woningen. Aan de rand van de Haarrijnseplas staan De Steigers gepland, drijvende woningen, paalwoningen en steigerwoningen. Op het strand van de Haarrijnseplas moet het ‘Strand-huizen-blok’ komen.

Meer sociale- en middeldure huurwoningen

“Dit gebied is voor Utrecht uniek door de ligging bij zo’n grote plas en heus strand”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Het vraagt om een uitgekiend plan voor woningbouw, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving.”

In tegenstelling tot eerdere plannen voor Haarrijn, komen er na overleg met woningbouwcorporaties meer sociale huurwoningen en woningen in de middeldure categorie komen. Verder zijn er twee-onder-een-kapwoningen in de plannen opgenomen.

Duurzaamheid

De nadruk bij de ontwikkeling van de buurt ligt volgens de gemeente op duurzaamheid, duurzame energie en gebruik van circulaire materialen. Ook moeten er voorzieningen voor elektrisch vervoer en deelvervoer komen.

Op de Haarrijnseplas komen verder drijvende eilanden met zonnepanelen. Jaarlijks moeten die goed zijn voor 4 miljoen kilowattuur, waarmee het grootste deel van Haarrijn van energie zou zijn voorzien. Op de zonne-eilanden komen ook groenstroken, die geschikt zijn als broed- en foerageerplek voor watervogels.

Inspraak

Het college van B&W heeft het bestemmingsplan ‘Woningbouw Haarrijn en Haarrijnseplas’ vrijgegeven voor inspraak. Vanaf september kunnen Utrechters zes weken lang een reactie indienen. Daarna wordt het bestemmingsplan voorgelegd aan de gemeenteraad. De aanbestedingen voor de ontwikkeling volgen naar verwachting eind 2021.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Mooi project. Grote concurrent voor de Merwedekanaalzone denk ik, zeker voor mensen die toch niet zonder auto willen en richting of in Amsterdam werken.

  2. erwin

    Zo dat gaat lekker de hoogte in, not! 8 woonlagen is niks natuurlijk.
    Ennuh: wat is een Utrechts kindcentrum..?

  3. Rivierenwijk

    Hier de documenten met foto’s van geluidswalwoningen en kindcentra: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/leidsche-rijn/buurten/haarrijn/

  4. Henk

    Groen links gaat niet rusten totdat het laatste grassprieten bedenkt zijn met huizen en versteende tuintjes, velden met zonnepanelen en de laatste bomen gekapt zijn voor brede fietspaden, busbanen, sporen en trottoirs. Natuurlijk om de natuur te redden. De beste natuur vindt je immers direct onder de tram en busbaan tenslotte. Dat is algemene kennis.

  5. alex

    Mooi plan!

  6. Dorine

    Interessant dat de wethouder Economie hier aan het woord komt, en niet de wethouder Wonen.

  7. Roos

    Waar ligt de Haarrijnse Plas precies? Ik heb geen voorkennis. 🙂

  8. Massegast

    Krijg je hier niet vroeg of laat met wateroverlast te maken? Nog niet zo lang geleden was er nog een open verbinding met het Amsterdam-Rijnkanaal en werd Maarssenbroek slechts door een laag dijkje beschermd. Ze hebben daar jaren, zonder dat ze zich er van bewust waren, een behoorlijke risico gelopen.

  9. Moniek

    Waarom drijvende eilanden met zonnepanelen, vroeg ik me af? Je kunt toch ook alle daken volledig bedekken? Of worden de drijvende eilanden groter dan het beschikbare dakoppervlak?

  10. Tom

    Jammer dat er weer een stuk ruimte wordt opgeofferd aan dure (twee-onder-een-kap)woningen in lage dichtheid. Al is dit geen logische locatie voor de goede OV en fietsverbindingen die voor een hogere dichtheid nodig zijn, en zijn de toekomstige automobilisten vanuit hier snel en zonder anderen in de weg te zitten op hun geliefde A2. Liever hier dus dan in Groenewoud.

    @JdV Ik denk niet dat deze wijken elkaar echt zullen beconcurreren. Sommige mensen zullen zich meer hierdoor aangetrokken worden (ruimte, water, naast een snelweg wonen), andere door Merwede (levendigheid, autoluw, dicht bij de stad).

    @Dorine Klaas Verschuure is de wijkwethouder voor de wijk Leidsche Rijn, waaronder de Haarrijnseplas valt, vandaar.

  11. Gregor

    Waarom zou je een succesvol recreatiegebied, dat net volledig opnieuw is ingericht, om zeep willen helpen met appartementen “in het zand”? Wat denk je wat het eerste is dat gebeurt op een zonnige dag: Bewoners die gaan klagen over geluidsoverlast en weet ik wat nog meer! Ik snap hier werkelijk niets van en komt op mij vooral over om zoveel mogelijk weer geld te vinden om allerlei gaten in de gemeente begroting te vullen. Eindelijk een mooi stukje water,, groen en ruimte (zolang je maar met je rug naar de A2 staat) waar ongelimiteerd van genoten kan worden. En we plempen het weer vol met huizen en alle negatieven gevolgen van dien. Treurig beleid wordt hier gevoerd.

  12. cas

    @ Henk, daarom is amelisweerd zo populair, als een ander het doet kunnen ze er lekker tegenaan schoppen en zelf ergens anders hun gang gaan omdat het uit hun eigen koker komt en iedereen even naar links kijkt.

  13. Utregter

    Serieus, zo’n mooi natuurgebied vol zetten met onbetaalbare woningen?
    Op zo’n plek ‘betaalbare’ woningen neerzetten? Betaalbare voor mensen met een inkomen net onder de balkenende norm zeker.
    Maar buiten dat het onbetaalbaar word (wedden?), zonde van de natuur daar.

  14. BdV

    Dat klinkt als een nieuwe locatie voor bewoners, die klagen over geluidsoverlast van nachtelijke recreanten. Of wordt het zo vol gebouwd dat er geen ruimte voor recreatie meer overblijft?

  15. Bill

    “De gemeente gaat bestaande woningen kopen om ze betaalbaar in de markt te zetten” -> DUIC reageerders zeggen dat dit helemaal mis zal gaan en Groen Links zou nieuwe woningbouw moeten regelen

    “De gemeente regelt nieuwe woningbouw” -> DUIC reageerders zeggen dat Groen Links natuur opoffert om alsmaar nieuwe woningen meer te zetten

    Sterker nog, er wordt nu door jullie al geklaagd omdat er straks door de nieuwe bewoners geklaagd zal gaan worden. Ongelofelijk.

    Wat is nog het nut van de reacties onder dit soort artikelen? Het is werkelijk nooit goed.

  16. RABE

    Was daar geen sprake van vervuild water???
    Moet daar de bodem ook niet gecontroleerd worden??

  17. JdV

    Liever geen sociale – en middenhuur in deze nieuwe wijk. Graag wat extra vrijstaande of 2 onder een kap woningen. Er is op andere plekken in Utrecht genoeg plek voor sociale huur en de bijbehorende bewoners.

  18. JDC

    Ik verwacht dat het ten koste zal gaan van recreëren zoals dat nu mogelijk is. En dat is iets wat bijzonder jammer zou zijn, want juist het groen (natuur) en de verkoeling op kunnen zoeken lijkt me iets wat we moeten koesteren!

  19. JdV

    @BdV. De Haarrijnse plas als recreatiegebied mag ook gewoon om 22.00 uur worden gesloten. Geen enkele reden voor nachtrecreatie daar. Verbieden lost dit issue eenvoudig op. En handhaven, dat wil ook wel helpen.

  20. Koel Hoofd

    “De nadruk bij de ontwikkeling van de buurt ligt volgens de gemeente op duurzaamheid, duurzame energie en gebruik van circulaire materialen. Ook moeten er voorzieningen voor elektrisch vervoer en deelvervoer komen.”
    Toe maar, wat moeten die woningen met uitizcht op hightec ipv natuur daar gaan kosten?

    @Massegast @Rabe,
    Er staat mij ook iets bij van wateroverlast en vervuiling op die locatie.

  21. Bernhard

    Eens met Gregor. Dergelijke recreatiegebieden zijn schaars in Utrecut. Niet volbouwen.

  22. Tanja

    Laat de gemeente Utrecht, nu eerst eens ALLEEN MAAR huizen bouwen voor “onze eigen” kinderen, GEBOREN in Utrecht. Zodat deze jonge volwassenen/ dertigers, niet noodgedwongen hun geboorteplaats hoeven te verlaten. Een verschijnsel dat trouwens in heel Nederland plaatsvindt. En dan in de prijsklasse van €290.000tot €360.000. En maak een begin met WOON VERGUNNINGEN zodat niet iedereen hier zomaar een huis kan kopen. DANK voor uw aandacht.

  23. Dave

    Gaat iedereen nu massaal roepen dat de gemeente hier natuur opoffert? Haha, de Haar Rijnse plas heeft niks met natuur te maken. Die is juist gegraven om zand te winnen voor het ophogen van Leidsche Rijn.

    Het is inderdaad ook nooit goed hier.

  24. JdV

    @Dave: op een haar na alle natuur in NL is aangelegd. De Loosdrechtse plassen. Amelisweerd/rhijnauwen. De Haarrijnse plas.
    Helemaal met je eens. Als er woningen, wegen of voorzieningen moeten komen kan die aangelgde natuur makkelijk worden hergebruikt. Dat is inderdaad allemaal gezeur van groene nimby’s, die bezwaren.

  25. Katja

    Ja hoor, plemp alles maar vol met woningen. Schijt aan de natuur…

  26. Peet

    Ik kom daar vaak met de hond maar zou er niet willen wonen. Ok als je aan kant van het water woont is nog wel mooi maar aan de andere kant zit je tegen een drukke snelweg aan te kijken. waar natuurlijk weer een geluidswal komt wat ook erg gezellig is in je tuin tegen een wal aan kijken. Verder heb je daar niets in de buurt en maar aan 1 kant kan je de wijk uit want andere kant is Haarzuilens Natuurmonumenten dus geen toegang auto’s. Weet je hoe druk het zal zijn als daar 700 /1400 auto’s ochtends uit moeten met 1 uitgang. Ik ga nu al stuk hahaha. En dat moet dan de snelweg op bij de Wetering ook een lang stuk met 1 weg een en al file s’ ochtends. de dichtsbijzijnde winkels zijn Maarssenbroek of Vleuten maar geen van beiden dichtbij zeker 20 minuten fietsen vanaf haarrijnse plas. Kortom alleen aantrekkelijk voor senioren die gepensioneerd zijn en niet s’ochtends naar werk hoeven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).