Utrechtse huizenprijzen ruim 21 procent gestegen, hoogste stijging van de G4 Utrechtse huizenprijzen ruim 21 procent gestegen, hoogste stijging van de G4

Utrechtse huizenprijzen ruim 21 procent gestegen, hoogste stijging van de G4

Utrechtse huizenprijzen ruim 21 procent gestegen, hoogste stijging van de G4
Archiefbeeld
De prijs van koopwoningen in Utrecht is in het eerste kwartaal harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. In de stad waren bestaande koopwoningen 21,3 procent duurder dan een jaar eerder. Het landelijke gemiddelde is 20,3 procent, zo melden het CBS en het Kadaster.

De prijs van koopwoningen in Utrecht is in het eerste kwartaal harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. In de stad waren bestaande koopwoningen 21,3 procent duurder dan een jaar eerder. Het landelijke gemiddelde is 20,3 procent, zo melden het CBS en het Kadaster.

Van de vier grootste steden stegen de prijzen in Utrecht het hardst: de prijsstijgingen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag waren lager dan het landelijke gemiddelde. Daar ging het om 19, 18,7 en 18,6 procent.

Verder bleef het aantal verkochte woningen dalen, in onze stad en onze provincie. In de gemeente Utrecht was die daling 37,6 procent. Van de vier grote steden werden er alleen in Amsterdam minder woningen verkocht: daar wisselde 42,5 procent minder woningen van eigenaar in vergelijking met een jaar eerder.

In alle Nederlandse provincies was het aantal transacties lager dan een jaar én een kwartaal eerder. In de provincie Utrecht was de daling bovendien het grootst. In vergelijking met een jaar eerder werden er 38,6 procent minder koopwoningen verkocht.

Een half miljoen 

Vorig jaar werd bekend dat men in Utrecht relatief weinig woning voor het geld kreeg. Op een ranglijst van Nederlandse steden waarop de woningen van een half miljoen met elkaar werden vergeleken, stond Utrecht bijna onderaan. Voor vijf ton kreeg je gemiddeld 79 vierkante meter en vier kamers.

In maart keek onder meer wethouder Klaas Verschuure (ruimtelijke ontwikkeling) na vier jaar terug op het woonbeleid in Utrecht: “Het eerlijke verhaal is gewoon dat er een stille ramp aan de gang is, en er is geen makkelijke oplossing. Maar we doen er alles aan om excessen tegen te gaan. We zijn kampioen woningbouwen in Utrecht, er worden jaarlijks heel veel huizen opgeleverd, maar het is nooit genoeg.”

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Nu de inflatie flink stijgt en mensen niet meer onbeperkt kunnen lenen vraag ik me af hoe lang het nog duurt voordat deze bubbel gaat barsten.

  2. Fred

    Nou, dat is dan voorlopig de laatste stijging geweest, want nu er iets anders heel hard stijgt – de hypotheekrente – is het snel afgelopen met het Utrechtse vastgoedfeestje.

  3. Erin

    Kom kom fred, mogelijk neemt de stíjging iets af maar afgelopen is het nog lang niet!

  4. Binnenstadbewoner

    Huizenprijzen in Utrecht blijven gewoon doorstijgen, maar waarschijnlijk minder hard en duurt wat langer om te verkopen.

    Misschien dat verkopers weer een beetje hun best moeten gaan doen. Dat is alles.

  5. JdV

    Ik hoop dat in 030 nog heel veel kleine woningen zonder parkeerplaatsen worden gebouwd. Dan is de prijsstijging van ruime woningen met eigen parkeerplaatsen de komende jaren geheel verzekerd. Hogere rente of niet.

  6. Utrechter2

    Het is geen natuurverschijnsel maar het gaat allemaal bewust. De olifant in de kamer die dood wordt gezwegen is de schuldencrisis, ja, ook in hypotheek-minnend Nederland. Je kan een kind uitleggen dat een beetje onethisch mens dat oplost door mensen die teveel schulden hebben gemaakt te helpen ten koste van mensen die netjes gespaard hebben. En dat zie je gebeuren: hoge geldpers-inflatie helpt mensen met schulden (vooral hoger opgeleiden met studieschulden en hoger opgeleiden die voor hun koopwoning tonnen schuld hebben). Idem dito met de rente die om die reden bewust laag wordt gehouden en zelfs tot absurde negatieve rente. Het komt natuurlijk ergens vandaan: en dat is de onderste helft van Nederland die huurt (huren is veel duurder dan kopen) of alleen een pensioen heeft. Zijn er nog mensen met vragen over de politieke versplintering?

  7. Utrechter2

    De officiële reactie van de wethouder is wederom en altijd doen alsof de woningnood een natuurverschijnsel is en het VVD-cliche (van een GroenLinks wethouder NB) dat er ‘hard aan gewerkt wordt’.

    Maar als de wethouder geen volledige informatie geeft dan doe ik het:

    1) de gemeente maakt de keuze door niet in Rijnenburg te willen bouwen, en woningbouw daar zolang mogelijk te traineren, en door te gaan met de strategie die al jaren weinig zoden aan de dijk zet en garant staat voor steeds hogere prijzen voor steeds kleinere appartement: inbreiding, inbreiding en nog eens inbreiding.

    2) de gemeente maakt de keuze om bewust zoveel mogelijk inwoners te verwelkomen, ook mensen zonder economische of sociale binding met Utrecht. Hoe meer mensen hoe beter, zonder te vertellen welke consequenties de beleidskeus heeft.

  8. Wim Vreeswijk

    Zodra de koppeling inflatie en hypotheekrente een feit is dendert de huizenmarkt terug en komen er heel wat Utrechtse huiseigenaren ‘onder water te staan’ doordat de hypotheekschuld de verkoopwaarde gaat overtreffen. Dit is een beweging die iedere 10 jaar plaatsvind, net zoals bij het beleggen in aandelen. Daarom moet je ook alleen op het dieptepunt kopen en op het hoogtepunt verkopen. Daar is enige zelfbeheersing voor nodig.

  9. Sterkst Groeiend woning te kort in Utrecht

    @Bill huizen is niet een soort willekeurig luxe product. Als je werk hebt in Utrecht Banen moter…of je niet dagelijks in de file met dure benzine wil staan van buiten de randstad.. dan probeer je te huren, of kopen. Prijzen zijn gebaseerd op vraag. De vraag en aanbod lopen niet minder, maar steeds meer uit de pas…
    @ utrechter 2, mischien heb je gelijk dat mensen zonder encomische of sociale binding kopen, maar onbekend of dat % echt groot is . Indien je bereid bent veel meer te betalen dan in de rest van de randstad of Nederland zal er toch wel zeker een vorm van binding zijn.
    Tevens is er een sterk groeiende expat gemeenschap die openstaande vacatures moeten opvullen.
    Meer onconventioneel denken is nodig, hoger bouwen bv in Papendorp lijkt zeer logisch.
    En Rijnenburg 40.000 woningen opstarten.

  10. Koel Hoofd

    ECB gaat niet eerder dan eind dit jaar, begin volgend jaar iets aan de rente doen. Dan pas gaat het in alle richtingen echt heel erg spannend worden …

  11. Nina

    Als de hypotheekrente stijgt naar 4%, hebben veel mensen al een groot probleem wanneer hun rentevastperiode afloopt en hun rentelast verdubbeld ten opzichte van de vorige rente. Dat gaat om honderden euro’s meer per maand.

    Daarbovenop komen nog de stijgende energierekening (die soms verdubbeld) en duurdere boodschappen (11% stijging in het afgelopen jaar).

    Wonen, verwarmen en eten zijn basisbehoeften. We mogen al blij zijn als we ons deze basisbehoeften kunnen blijven veroorloven. Veel mensen kunnen nu al niet meer rondkomen en dan moet de coronacrisis nog worden terugbetaald en volgt een verdere prijsstijging van producten, als de oorlog in Oekraïne voortduurt.

    Mevrouw Kaag en meneer Jetten van D’66 zitten op een pot van 60 miljard “voor het klimaat” die we deels anders kunnen gaan inzetten. Dat wordt inmiddels onvermijdelijk.

  12. Utrechter2

    @Sterkst Groeiend woning te kort in Utrecht:

    Ik weet dat bedrijven altijd wijzen op die onmisbare ICT’er met al die skills maar onder die vlag, met ongetwijfeld leuke belastingconstructies, worden ook in horeca, marketing, retail en andere branches engelssprekenden ingevlogen. Je weet wel, die branches waar je meestal boven de 19 cq. 25 jaar al als te oud wordt gezien ondanks die ” schreeuwende tekorten op de arbeidsmarkt” .

    Met andere woorden: de Nederlandse starter financieert via belalstingvoordelen aan het bedrijfsleven en aan zijn eigen concurrenten de absurde huren.

    Los van de ideologie om zoveel mogelijk migranten (ook niet-expats) binnen te halen.

  13. Utrechter2

    @Koel Hoofd, @Nina:

    Precies daarom zal de ECB het niet doen. Ook omdat de schuld-piramide, en in Nederland en wellicht andere landen de huizenmarkt-piramide, niet mag instorten.

    Om te voorkomen dat spaarders en gepensioneerden naar de bank rennen en hun geld snel gaan uitgeven wekken de ECB en de Fed en de media wel telkens de indruk dat de rente in een nabije toekomst echt verhoogd gaat worden (meestal wordt een half jaar tot een jaar aangegeven) .
    Het bovenstaande was spreekwoordelijk trouwens: het gaat niet om de bankrun op korte termijn maar om het lange termijn effect. De “stommelingen” zonder schulden in de economie moeten natuurlijk wel het ideel blijven hebben dat sparen (voor het pensioen en voor de studies van de kinderen) lonend is. Want anders spaart niemand meer en zijn we definitief aangekomen bij de Latijns-Amerikaanse economie met drukpersgeld waarin alleen de dollar nog vertrouwd wordt en zo niet de bitcoin.

  14. Peter H.

    Volgens mij worden hier appels met peren vergeleken. Je kunt met de genoemde cijfers niet beweren dat de afgelopen maanden de prijzen zijn gestegen. De huizenprijzen op 1 april jl. Liggen mogelijm zelfs lager dan op 1 januari jl. Ten opzichten van 1 april vorig jaar liggen ze nu 21% hoger… maar dat is op het conto van de ontwikkeling van 2021.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).