Utrechtse woningcorporaties gaan door met beperken van huurstijging voor huurders die kleiner willen gaan wonen | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse woningcorporaties gaan door met beperken van huurstijging voor huurders die kleiner willen gaan wonen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse woningcorporaties gaan door met beperken van huurstijging voor huurders die kleiner willen gaan wonen

Utrechtse woningcorporaties gaan door met beperken van huurstijging voor huurders die kleiner willen gaan wonen
Utrecht
Woningcorporaties uit de regio Utrecht hebben een jaar lang geëxperimenteerd met het beperken van de huurstijging voor huurders die kleiner wilden gaan wonen. Het experiment is een succes en de corporaties gaan er dan ook mee door.

Woningcorporaties uit de regio Utrecht hebben een jaar lang geëxperimenteerd met het beperken van de huurstijging voor huurders die kleiner wilden gaan wonen. Het experiment is een succes en de corporaties gaan er dan ook mee door.

Het experiment werd gestart vanwege de hoge woningnood in Utrecht en omstreken. Een oplossing zou zijn om de doorstroming te stimuleren. Huurders die al lang in een grotere woning zitten, betalen een relatief lage huur. Verhuizen is voor deze daarom vaak niet aantrekkelijk.

Deze huurders krijgen al voorrang bij het krijgen van een kleinere woning, maar de woningcorporaties spraken dit jaar ook af dat mensen die een kleinere woning gaan huren nooit meer dan 50 euro boven de vorige huurprijs per maand hoeft te betalen.

120 woningen vrijgekomen

Met deze regeling zijn 135 huishoudens in de regio Utrecht verhuisd naar een kleinere of beter passende woning. Zo kwamen er 120 woningen vrij voor gezinnen, die op hun beurt vaak weer een kleine sociale huurwoning achterlaten. Een deel van de vrijgekomen woningen wordt niet meer verhuurd, maar gesloopt of verkocht.

De regeling geldt voor alle huurders die willen verhuizen van een corporatiewoning met vier of meer kamers, naar een woning met maximaal drie kamers. De corporaties zijn van plan de regeling de komende tijd extra onder de aandacht te brengen.

10 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Volgens mij zijn er best veel ouderen die alleen of met zijn tweeën nog in een huis wonen waar een hele familie in kan. Dus als de woningcorporaties kleine huizen aanpassen voor bewoning door ouderen, dan kunnen ze denk ik nog veel meer mensen over de streep trekken.

 2. Antoniushof

  Dan kunnen de corporaties na de verhuizing van de oude bewoners lekker cashen met de nieuwe huurprijzen voor de nieuwe bewoners van dezelfde woning.

 3. Breedstraatbuurt

  Gaan ze ook de prijzen aanpassen van de mensen die al kleiner wonen? Ik betaal voor mijn studiowoning net zoveel als iemand met een gezinswoning..

 4. Berend

  Het klopt dat veel ouderen kleiner willen wonen en volgens mij is het al toegestaan te ruilen. Nu de grote vraag, hoe komen gezinnen, alleenstaanden en ouderen met elkaar in contact hierover.

 5. Jeroen

  Dus en kleiner gaan wonen, en toch nog meer betalen? Zijn ze gek geworden? En dan nog “De vrijgekomen woningen worden verkocht of gesloopt”. Mag je zeker meer dan 250k gaan neerleggen voor een uitgeleefde woning.Welk probleem wordt er hier nou opgelost, want uiteindelijk blijven er dus minder woningen over.

 6. isabelle

  Grappig, die hebzucht van woningcorporaties. In plaats van een lagere huur aanbieden, ga je meer betalen voor minder.

  En idd @Jeroen: de huurder/potentiële koper als cash cow. A double whammy!

 7. Claudia

  Wat een flutregeling, onder het mom we zijn heel goed bezig met “minder”huurverhoging. betalen mensen toch nog meer voor minder. Al is dat max 50 euro. En dan nog cashen voor de oude woning. En inderdaad wordt er nog veel verkocht onder het mom we bouwen er dan wel anderhalf sociale huurwoning voor terug. Om daar vervolgens ook weer de hoofdprijs voor te vragen.

 8. Grock

  De domheid die hier weer geventileerd wordt is ronduit schokkend! Hoe kan het toch dat mensen maar iets roeptoeteren terwijl ze de geschiedenis niet kennen of er ook maar enige kennis van hebben genomen. Lees bijv. HET BEWOONBARE LAND van Wouter Beekers, een uitgave van 2012 waarin de geschiedenis van de volkshuisvestingsbeweging in Nederland wordt besproken. Of meld je als vrijwilliger aan bij de huurdersraad van jouw corporatie, of verdiep je in de Woningwet. Corporaties zijn sinds het debacle met de handel in derivaten en het bekende verhaal van de Maserati van de Rochdale directeur, de aanschaf van het passagiersschip in Rotterdam, met handen en voeten gebonden en aan alle kanten gecontroleerd. De verhuurderheffing, door Rutte opgelegd en de ATAD opgelegd door de EU, draagt ertoe bij dat de corporaties ca. 4 maandenhuur per huurder afdragen aan belasting. Dat is naar schatting vijf keer meer dan een woningeigenaar afdraagt, tel uit je winst! Dus i.p.v. te hakketakken op de corporaties of de Gemeente, kun je je woede beter richten op alle neoliberale regeringen, CDA, PvdA, D66 en VVD en sinds kort ook op de Christen Unie. Zij hebben de marktwerking ingevoerd waarmee we nu te dealen hebben. En ten slotte als opmerking: Binnen de tripartiete overeenkomsten, d.w.z. afspraken tussen corporaties, gemeente en huurders, wordt aan het eind van ieder jaar in zgn. prestatieafspraken vastgelegd, hoeveel sociale huurwoningen er verkocht, gesloopt of nieuw gebouwd gaan worden. en eveneens hoeveel de huren v.a. 1 juli in het nieuwe jaar verhoogd mogen gaan worden. 21 dec. j.l. heeft min. Ollongren de kamer hierover een brief Vaststelling maximale huurverhoging 2021 verstuurd. Ik zou zeggen, lees het eens na en hou op met het uiten van loze kreten.

 9. Grock

  Vergat ik bij mijn vorige reactie te melden: voor slechts € 37,90 per jaar bij betaling op rekening en met € 2,50 korting bij automatische incasso ben je lid van de Woonbond. Als huurder is dat altijd een verstandige keus.

 10. Huurder

  En iedereen was still na Grock.

  Het leuk wijzen naar ‘domheid’ , en wijzen naar regels die opgelegt zijn . Maar u geeft hierbij zelf al aan dat de top van deze bedrijven fraudeerde, en de maatregelen zijn dus opgelegt om praktijken van deze orde te voorkomen.
  Ik zie hier geen lijn naar de huurder, die uiteindelijk betaald.

  U zegt het al zelf : “De verhuurderheffing” niet de “huurdersheffing”

  Leest in mijn ogen als grote dure woorden van een elitair.
  Wel wil ik u bedanken voor de informatie verschaffing.
  Bedankt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).