UU en SSH zetten handtekening: bouw ruim 900 studentenwoningen op USP bijna van start UU en SSH zetten handtekening: bouw ruim 900 studentenwoningen op USP bijna van start

UU en SSH zetten handtekening: bouw ruim 900 studentenwoningen op USP bijna van start

UU en SSH zetten handtekening: bouw ruim 900 studentenwoningen op USP bijna van start
Een impressie van het nieuwe gebouw. Foto: OZ Architects
Begin volgend jaar start de bouw van het vijfde studentencomplex op het Utrecht Science Park (USP). De grondeigenaar, dat is de Universiteit Utrecht, en gebouweigenaar hebben de erfpachtovereenkomst ondertekend. Er is begin 2025 plek voor 921 studenten in woontoren High Five.

Begin volgend jaar start de bouw van het vijfde studentencomplex op het Utrecht Science Park (USP). De grondeigenaar, dat is de Universiteit Utrecht, en gebouweigenaar hebben de erfpachtovereenkomst ondertekend. Er is begin 2025 plek voor 921 studenten in woontoren High Five.

Naast ruim 900 woonplekken, krijgt High Five onder meer ook een wasserette, een binnentuin, studieruimtes, een plek om te sporten en horeca met terras. De start van de bouw van het complex stond gepland voor eind dit jaar, maar dat wordt nu het eerste kwartaal van komend jaar.

High Five komt te staan tussen de complexen Johanna en Cambridge, aan de Cambridgelaan. Er worden twee woontorens gebouwd die met elkaar verbonden worden. Er komen 721 studio’s met eigen voorzieningen, maar ook 200 studentenkamers met gezamenlijke woonkeukens. Die groepswoningen bestaan straks uit ongeveer tien studenten.

‘Ook reuring buiten kantoortijden’

Nu zijn er in totaal een kleine 3000 studentenwoningen op het USP. Daar komt over ongeveer twee jaar dus verandering in. En daar is de vice-voorzitter van de UU, Margot van der Starre, erg blij mee.

“De woningnood onder studenten is erg hoog in Utrecht”, zegt Van der Starre. “Als Universiteit Utrecht willen we graag ruimte maken voor deze groep door meer studentenwoningen mogelijk te maken in het Utrecht Science Park. Nieuwe bewoners brengen levendigheid met zich mee in de vorm van betere voorzieningen en reuring, ook buiten kantoortijden. Dat willen we in dit gebied graag stimuleren.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Stadsie

    Bouw meer van dit soort subsidie torens op de Uithof. Dan kan de SSH haar sociale huurwoningen weer teruggegeven aan de stad.

  2. Koel Hoofd

    Parkeer alle studenten maar op de Uithof in een toren.
    Komen er vele woningen vrij in de stad.

  3. Bromsnor

    Bromsnor denkt dat het hoog tijd wordt dat UU en HU verantwoording nemen voor de huisvesting van hun (internationale) studenten. Het is hun primaire bron van inkomsten en het tekort aan studentenkamers in Utrecht begint het verdienmodel van UU en HU te ondermijnen. 900 woonplekken zet echter nauwelijks zoden aan de dijk.

  4. Wim

    @ Stadsie

    👍 De prachtigste panden in de binnenstad zijn eigendom van de SSH.
    Doodzonde dat die allemaal zijn volgepropt met studenten,

  5. Baliekluiver

    Heel goed, kunnen de studentenhuizen in de binnenstad dan ook gesloten worden? Want de ‘levendigheid en reuring’, de politiek correcte formulering voor de destructieve en ontwrichtende overlast die daarvan uitgaat kunnen we missen als kiespijn!

  6. GeeWee

    Er is een groot tekort aan studentenkamers en dan bouw je vooral studio’s met eigen keukens en badkamers. Je kunt toch veel meer studenten onderdak helpen met apart te verhuren kamers? Is ook een stuk gezelliger kan ik uit ervaring vertellen.

  7. Wil

    @stadsie: ssh = stichting STUDENTEN huisvesting

  8. Tom

    GeeWee,

    Daar ben ik het van harte mee eens. Ook ik kan uit eigen ervaring vertellen dat gedeeld wonen als je net op kamers gaat veel gezelliger is dan zo’n kille individuele studio. Zie ook het succes van studentenhuizen in andere delen van de stad.

  9. Leon

    Hopelijk verhuizen de zuurpruimen hier snel uit de stad. In de stedelijke studentenhuizen wonen meer Utrechters dan in de gezinswoningen die de reaguurders hier bewonen, dus hun vertrek kan er mooi voor zorgen dat er ook weer meer studenten in de binnenstad terecht kunnen. Wel zo leuk voor de sfeer.

  10. Cornelis

    De binnenstad mag best levendig blijven met studenten ! De Uithof is overigens niet onbegrensd voor nieuwbouw; er is weinig ongerept groen meer tenzij de Universiteit grond van fruittelers opkoopt

  11. HenG

    Wat een kille panden zeg. Geen uitstraling. De studio/studentenkamer verhouding mocht wat mij betreft wel andersom 😊 heb zelf met veel plezier op de Uithof gewoond met veel groen om me heen.

    Beetje sad dat de voorzieningen na al die jaren nog steeds niet fatsoenlijk zijn (supermarkt en een tram in het weekend)

  12. Trol

    Ik snap de keuze voor studios ook totaal niet. 721 x huurtoeslag, 721 x energie toeslag. Het mag de gemeenschap wel weer wat kosten. Maak er inderdaad kamers van. Is ook nog eens gezelliger en socialer. Ben benieuwd of deze toren ook weer voor buitenlandse studenten beschikbaar wordt. Want dan schiet niemand er wat mee op

  13. Exces

    @ Trol

    Precies de reden waarom dit gebouwd wordt. De projectontwikkelaar (dat is niet de SSH of de UU) incasseert indirect zijn geld via hoge huur, die dus gesubsidieerd wordt door ons allemaal. Precies zoals het neoliberalisme en het moderne kapitalisme werken> de staat/ overheid financiert de rijkdom van enkelen.

  14. Exces

    Lelijke jaren-zeventig-bouw (overal), maar dan nu.

  15. Eloise Camphuys

    hopelijk worden de ‘stadspanden’ dan sociale huurwoningen voor alleenstaanden die kunnen aantonen geen problemen gehad te hebben met politie, drugs, etc. Ouderen, het liefst boven de 45 . Dan kan de SSH deze stadspanden uit handen geven aan de gemeente, de gemeente herstelt ze weer in oude glorie en worden deze woningen ook door de GEM. Utrecht verhuurd. En niet meer door v/h MItros bijv, die alle sociale huurders uit de huizen heeft gemieterd omdat ‘prioriteit wonen in de binnenstad alleen voor de allerrijksten is” dé schande. De stad MOET diverser. Veel meer ouderen, veel meer sociale huur in bestaande panden. Studenten moeten er weg. Zij overheersen nu de stad. 9 van de 10 mensen (allen hoogopgeleid) voelen zich bedreigd in de stad door de vele, vele jongeren, zich niet thuis in de eigen stad, etc. De stad is voor iedereen. Dus heel goed dit. en hopen dat al die studenten daar lekker gaan wonen en daarna terugverhuizen naar het land of de stad van herkomst. Zo blijven wij een diverse stad van álle leeftijden, rangen en standen !

  16. dirk van zuylen

    Beter dan Eloise kan ik het niet zeggen. De SSH is een asociale verhuurder geworden. Vroeger waren zij er voor de allerarmsten. Ik zag laatst tijdens mijn zoektocht naar een appartement onder ‘vrije sector” zelfs appartementjes van nog geen 20m2 van ze staan voor 1200 euro per maand. Niets sociaal aan dus. Dit is een van de vele asociale huisvesters geworden voor de allerrijksten. Het ergste is wel dat de medewerkers van de SSH , van beheerder tot bewoner- en verhuurmedewerkers mede stake/stockholders zijn geworden. Zo krijg je dus hebzuchtigheid binnen een bedrijf en asociale bedrijfsvoering. De stad zal in ieder geval floreren bij minder studenten. Er verdwijnt (jippie) dan Horeca en komen weer normale prachtige winkels voor in de plaats. Diversiteit. Net als vroeger weer woonwinkels, elektronicaketens, muziekwinkels, antiekwinkels. Voor iedereen iets. Hopelijk voelt de oudere Utrechter zich dan ook weer geneigd deel uit te maken om ‘s avonds een stukje uit te gaan en komen er ipv al die kinderdrugsdiscotheken ook weer wat gelegenheden voor álle leeftijden bij. Bruine kroegen, zoals King Arthur , leuke pubs etc. Gezelligheid dus. Voor iedereen. Het nuttige met het aangename verenigen. Mooi, nu de verhuurders van studenten en expats panden verplichten er weer normale woningen van te maken, muurtjes weg te halen, splitsingen verplicht op te heffen , zo niet: boete. En weer een normale gezonde leefomgeving te creeëren waarbij mensen niet tot diep in de nacht wakker gehouden worden door dronken expats en studenten op dakterrassen die geen binding , geen sociale gevoelens, geen geschiedenis en geen feeling met onze stad hebben. Utrecht weer Utrechts aub.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).