Veelbesproken appartementencomplex aan Berlijnplein opgeleverd aan ontwikkelaar Change= Veelbesproken appartementencomplex aan Berlijnplein opgeleverd aan ontwikkelaar Change=

Veelbesproken appartementencomplex aan Berlijnplein opgeleverd aan ontwikkelaar Change=

Veelbesproken appartementencomplex aan Berlijnplein opgeleverd aan ontwikkelaar Change=
Bouwbedrijf BAM heeft het appartementencomplex met 600 woningen aan het Berlijnplein in Utrecht opgeleverd aan de ontwikkelaar Change=. Eerder raakte dit project in opspraak vanwege de hoogte van de servicekosten.

Bouwbedrijf BAM heeft het appartementencomplex met 600 woningen aan het Berlijnplein in Utrecht opgeleverd aan de ontwikkelaar Change=. Eerder raakte dit project in opspraak vanwege de hoogte van de servicekosten.

Het appartementencomplex ligt naast de Pathé bioscoop. De woningen zijn tussen de 30 en 40 vierkante meter groot, en volledig gestoffeerd met onder meer een laminaatvloer, wasmachine en gordijnen.

Daarnaast zitten er in de plint 39 atelierwoningen van 40 vierkante meter met daarbij een vliering van 12 vierkante meter. Voor deze groep is er ook een gedeelde werkruimte. Verder zijn er onder meer zes binnentuinen, is er een technisch team dat ingehuurd kan worden voor klussen en is er een doordeweekse bemande receptie.

BAM Wonen is in februari 2020 gestart met de bouw. De oplevering van de appartementen aan ontwikkelaar Change= heeft in twee fases plaatsgevonden.

Servicekosten

De appartementen zijn bedoeld voor jonge werkende mensen, tussen de 20 en 35 jaar oud. De huurprijs bedraagt zo’n 633 euro per maand en zit daarmee in de onderste regionen. Wat eerder echter stof deed opwaaien was de hoogte van de servicekosten. Die zijn namelijk 330 euro per maand, waardoor de maandelijkse lasten voor bewoners aanzienlijk toenemen.

In 2020 hadden verschillende Utrechtse politieke partijen al hun twijfels uitgesproken over het project. Het televisieprogramma Boos van Tim Hofman had onder de noemer ‘Change=: Hoe steenrijke Ralph Mamadeus jonge huurders uitknijpt in de wooncrisis’ ook aandacht besteed aan het onderwerp.

Inbegrepen

Deze Mamadeus, CEO bij Change=, zegt nu in een persbericht van BAM dat hij met het concept starters juist tegemoet wil komen. “Starters moeten voor hun eerste woning op de reguliere markt behoorlijk wat gespaard hebben. Bij Change= geldt dat veel minder omdat allerlei bijkomende kosten, zoals nutslasten, internet, wasmachinehuur en stoffering al bij de huurprijs en servicekosten zijn inbegrepen.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Dus als ik het goed begrijp, is change= een nieuw soort hotel voor juppen.
  Alleen is de bagage niet alleen kleding maar ook de eigen meubeltjes en wordt de kamer een appartement genoemd. Maar je moet wel je eigen stekkie zelf opruimen, bijna net zoals thuis…
  Hmm, het kan dus ook een dure studentenkamer zijn voor rijke studenten.
  ‘Het gemak dient de mens’ is een businessmodel waar je echt alle kanten mee op kan. Braak liggend terrein voor creatieve zakelijke breinen.

 2. Bernard Cornelissen

  Een woning van tussen de 30 en 40 m2? Wie wil er überhaupt in een woning van minder dan 100 m2 wonen? Starters willen dat toch ook niet?

 3. Liza

  De rechtse-neoliberale werkelijkheid en de natte droom van neoliberalen. Recht van de sterkste (rijkste). Zo’n stad is Utrecht dus ook geworden (want ligt in een neo-liberaal Nederland) en daar kan zelfs een linkse gemeenteraad of oppositie ook maar iets aan veranderen.

 4. JdV

  Prima concept. Laat de markt maar aantonen of het succesvol zal zijn of niet. Je hoeft er uiteindelijk niet te gaan wonen, eigen keuze.

 5. Rob H.

  @Bernard Cornelissen: In welke wereld in 100m2 voor een starter, normaal?

 6. Paul

  ‘Zijn we er weer met zijn allen ingetrapt…’

 7. Ramon

  Dus voor 330 euro heb je water , electra, Internet en je bespaart op het inrichten van je huis. (Vloer, wasmachine, gordijnen) daar naast nog een stukje servicekosten die je altijd hebt in een appartementencomplex. En dat allemaal voor 330 euro. Ik zeg koopje, zeker als je er maar een paar jaar woont.

 8. Thuisblijver

  @Rob H. Iedereen (ook starters) willen een twee-onder-een-dak, met een garagebox ernaast. Maar voor de meeste wordt dit pas bereikt na een paar stappen, na kamer, dan bovenwoning, dan tussenhuis en tenslotte het ideale stekje. Dit stappenplan vind ik logisch (heb ik zelf ook afgelegd, met gewoon werken, en geen gekke fratsen zoals dure vakanties etc.). Dit concept is in ieder geval beter dan tot je 33e thuis blijven wonen.
  Kopers zijn vaak zuiniger op hun spullen dan huurders, dus dit complex zal niet zo snel afgetrapt worden als een gemiddelde Mitros flat.

 9. JanV

  @JdV want er zijn zoveel betaalbare alternatieven beschikbaar voor woningzoekenden wil je zeggen? Of bedoel je met eigen keuze dat je er ook voor kunt kiezen om niet ergens te gaan wonen?

 10. JdV

  @janv: er zijn zeker veel betaalbare alternatieven voor woningzoekers. Niet op die locatie, maar goed, beggars can’t be choosers. Dan kies je voor dat geld een andere plek. Buiten Utrecht bijvoorbeeld.

 11. Rob H.

  @Thuisblijver: Ik ben al redelijk op streek in mijn wooncarrière, maar ik wil beslist geen twee-onder-een-kap met garagebox. Ik moet er niet aan denken zelfs Dat lijkt me dus een behoorlijke generalisatie. Mijn ideale stekkie ziet er beslist anders uit.

 12. Scherpschutter

  Ik sluit me volledig aan bij Ramon. Die servicekosten zijn inderdaad een absoluut koopje. Het toont wat mij betreft maar weer aans aan hoe onthutsend financieel ongeletterd de Nederlander gemiddeld wel niet is. Woningzoekenden die wel kunnen rekenen zullen vermoedelijk vechten om deze woningen. Wat een koopje in de huidige markt.

 13. JanV

  @JdV Ah dus dan moeten alle mensen met een kleine portemonnee maar buiten Utrecht een plek gaan vinden. Helder.

 14. cas

  @ Scherpschutter en Ramon, de leeghoofdige die Excel of de rekenmachine niet kunnen gebruiken zijn uiteraard voor (en boeven die bij het bedrijf zelf werken)! Al eens de prijs voor een wasmachine of een stukje laminaat gezien…. binnen 1,5 jaar wordt je al maandelijks opgelicht door de service kosten. En het is geen concept maar gewoon reguliere verhuur, concept wordt als woord gebruikt voor hippe mensen die dommer zijn dan een baksteen.

 15. GeeWee

  @Ramon en Scherpschutter: die 330,– euro dekt minder dan jullie denken:

  Veiligheid & community € 105,-
  Gebouwbeheer & onderhoud, lockerservice, schoonmaak, wifi algemene ruimte € 75,-
  Internet in de woning € 55,-
  Nutslasten algemene ruimte € 17,50
  Roerende zaken € 50,-
  Nutslasten eigen woning € 24,-

  Je betaalt dus nog steeds je water en elektra zelf. En je betaalt dus 180,- per maand aan nonsens als ‘community’ en aan onderhoud – wat tot de reguliere verhuurderslasten behoort en niet tot de servicekosten van de huurder.

 16. JdV

  @janv: absoluut. Weet u waar dat trouwens ook zo is…..?
  Overal.
  Mensen met een kleine portemonee moeten een plek vinden: buiten Bloemendaal. Wassenaar. Bosch&Duin. Bilthoven. De keizersgracht in Amsterdam. Oud Zuid. En zo kan ik nog wel honderden plekken opnoemen waar je niet kan wonen als je het niet kan betalen. Gek he? Weet je wat nou ook zo oneerlijk is? Je hebt een rijbewijs en 5000 euro om een auto te kopen en je kan geen nieuwe mercedes kopen voor dat geld. Of geen nieuwe Rolex voor 500 euro. Vreselijk. Waar moet het toch naar toe in deze maatschappij.

 17. JanV

  @JdV: Dan ben je slecht geïnformeerd: ook in Bloemendaal is er sociale huur, waar je dus betaalbaar kan wonen. Mag nog wel wat bij. Dus laat Utrecht nou maar gewoon genoeg betaalbare woningen regelen, dan voorkom je dat Utrecht een reservaat voor rijke luitjes wordt en daar profiteert uiteindelijk iedereen van.

 18. JdV

  @janv: dus als ik u bdgrijp is er in Bloemendaal een sociale huurwoning voor iedereen die daar zou willen wonen? Geen wachtlijst? Of je nou daar al jaren staat ingeschreven of net 1 week, voor iedereen is daar plek?
  Wellicht moet u zich toch eens beter informeren. Mijn stelling is dat het op heel veel plekken in NL zo is dat er (veel) meer vraag dan aanbod is. Daar moet je niet in willen voorzien. Dat gaat je namelijk nooit lukken. Er zijn vast wel 10.000 mensen die graag een goedkope woning op een AAA+ locatie in Utrecht of Amsterdam of Wassenaar willen. Daar moet je gewoon de markt zijn werk laten foen. Net zoals bij Mercedessen en Rolexen. Of moet de overheid die ook maar gaan aanschaffen voor iedereen die er 1 wil?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).