Veertig duurzame woningen in Leeuwesteyn; waaronder zestien eengezinswoningen van 307.000 euro | De Utrechtse Internet Courant Veertig duurzame woningen in Leeuwesteyn; waaronder zestien eengezinswoningen van 307.000 euro | De Utrechtse Internet Courant

Veertig duurzame woningen in Leeuwesteyn; waaronder zestien eengezinswoningen van 307.000 euro

Veertig duurzame woningen in Leeuwesteyn; waaronder zestien eengezinswoningen van 307.000 euro
Beeld: Gemeente Utrecht
In Leeuwesteyn in Leidsche Rijn worden onder de naam Lindehof veertig duurzame woningen gebouwd. De woningen in het blok worden voorzien van onder meer warmtepompen en zonnepanelen. De bouw begint in 2021.

In Leeuwesteyn in Leidsche Rijn worden onder de naam Lindehof veertig duurzame woningen gebouwd. De woningen in het blok worden voorzien van onder meer warmtepompen en zonnepanelen. De bouw begint in 2021.

De huizen komen op de kruising van het Willem-Alexanderpark en de route naar de Dafne Schippersbrug. Binnen het project is aandacht voor circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Vier van de woningen worden gelijkvloers en daarmee geschikt voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Ongeveer de helft van de woningen, waaronder zestien eengezinswoningen, gaan maximaal 307.000 euro kosten. Ook komt er ruimte voor bijvoorbeeld een koffiebar of fysiotherapiepraktijk en wordt een gezamenlijke tuin aangelegd, die ook overtollig regenwater gaat opvangen.

“In deze tijden is dit echt goed nieuws voor Leidsche Rijn, omdat we hiermee een mooie invulling gaan geven voor de strook langs het Amsterdam-Rijnkanaal”, zegt Klaas Verschuure. “De ambities die we hebben om Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen in Utrecht te realiseren, zit goed in dit plan gebakken.”

8 Reacties

Reageren
 1. Piet Snot

  Iemand een idee welk salaris je moet hebben om een hypotheek voor een dergelijk huis te bemachtigen?

  Ik kan je vertellen dat de mensen waar dit soort huizen hoofdzakelijk voor bedoeld zijn, toch mensen met niet de minste banen, steeds moeilijker in aanmerking komen voor dergelijke hypotheken. Zelfs met 2 banen. Hier wordt dus gebouwd voor een doelgroep die eigenlijk niet het meest last heeft de krapte op woningmarkt.

  De enige mensen die dit kunnen kopen zijn mensen met fors eigen vermogen. Dat zijn niet zo heel veel mensen. Pikety heeft gelijk.

  Dan zou je nog kunnen zeggen, doorstroming, maar de huizen van waaruit de kopers van deze huizen vertrekken worden waarschijnlijk, ondanks tegen een veel lager bedrag aangekocht, tegen dezelfde prijzen verkocht.

 2. Scherpschutter

  @Piet Snot

  Als eenverdiener kom je er met een bruto salaris van 65-70K per jaar en wat spaargeld (duizendje of 40-50 gaat snel in nieuwbouw zitten) wel. Verder is een hypotheek van 300K voor de meeste tweeverdieners met een modaal salaris vrij makkelijk op te hoesten, zeker bij de huidige rentestanden. Kan nog wel een bouwdepot bovenop ook.

  Of je het zou moeten willen ophoesten voor een als gevangenis ogend blokkendoosje met o.a. disfunctionele verwarming is een heel andere vraag…Persoonlijk zou ik het er in geen 1000 jaar voor betalen in ieder geval. Bibberen in de winter en geeneens een mogelijkheid om ooit op gas over te schakelen omdat er geen infrastructuur ligt…Je moet maar durven.

 3. Erwin K

  Wellicht eerst zelf even onderzoek doen? Met twee modale inkomens kun je de maximumprijs die hier genoemd wordt financieren. Met 1×1.5k modaal kom je al op 250k financieringsmogelijkheid. En ja, er is wat eigen geld nodig voor overige kosten en inrichting, maar een huis kopen zonder enige buffer is nooit een goed idee. Of sowieso geen buffer is geen goed idee.
  En ja, het is ook onverstandig maximaal te lenen, maar met 2 modale inkomens blijf je daar nog 70k onder.

  Ofwel, deze woningen zijn wel degelijk bereikbaar voor een grote groep mensen. En dit is nog de maximumprijs ook, als er woningen zijn die nog lager geprijsd zijn, wordt die groep nog veel groter.

  Dus niks “alleen voor mensen met niet de minste banen” en “fors eigen vermogen nodig.”
  Waar overigens iedereen zelf voor verantwoordelijk is, maar dat is een andere discussie.

 4. Piet Snot

  @ Erwin K

  Duidelijke overschatting van wat de meeste Nederlanders aan inkomen hebben (en maakt meteen duidelijk in welke enorme bubbel, hogere middenklasse of over) je zelf leeft. Uberhaupt een overschatting van wat het modale inkomen in Nederland is.

  Ook is het jullie niet duidelijk welke strenge regels banken stellen aan hypotheken sinds 2008/ 2009. Welk eigen vermogen je in moet brengen en de marges die banken aanhouden. Veel jonge gezinnen hebben nog niet veel eigen vermogen, of ze moeten aangewezen zijn op ouders die voor een deel garant willen staan. Dat moet maar net kunnen, of dat geluk moet je maar net hebben. In de praktijk zijn veel jonge mensen, jonge gezinnen aangewezen op hulp van hun ouders.

  “Het bruto modale inkomen was volgens het CPB in 2017 € 34.000 (vakantietoeslag meegerekend), per maand is dat € 2.623 (bruto, exclusief 8% vakantietoeslag). Voor 2018 werd dit bedrag op € 34.500 geschat, voor 2019 op € 35.500 en voor 2020 op € 36.500”

  Scherpschutter heeft dus werkelijk geen idee met zijn 65-70 K, die leeft disecht in een enorme bubbel, maar dat moge duidelijk zijn met zijn gezwets op dit medium. Het is gewoon een elitaire knaap. 65-70 . Dat haal je net met 2 modale inkomens (full time).

  Erwin K: Jij gaat in je voorstel uit van 2 mensen die dan fulltime modaal salaris zouden hebben. In de praktijk zie je dat wanneer 2 mensen samen zijn, ze zelden niet allebei fulltime werken; zeker als er kinderen in het spel zijn.

  Deze huizen zijn wel bedoeld voor gezinnen. Of beide ouders werken in zo’n geval part-time, of 1 van de 2.

  Voor veel mensen zijn de huizen uit het bericht niet bereikbaar.

  Wanneer de partner part-time werkt haal je nog maar nog. 250-270.000 financieringsruimte.

  Overigens zijn banken hypotheekvoorstellen sinds de coronacrisis massaal aan het afwijzen; uit angst. Ik heb nu al 10 voorbeelden daarvan gehoord. Voorstellen die 2 maanden geleden nog goedgekeurd zouden zijn, met gemak.

 5. trol

  Piet snot: Tussen de 60 en 70k. Voor 1 iemand dus een goed salaris, voor 2 banen prima te doen, zelfs wanneer 1 slechts parttime werkt.
  Voordeel is dat je voor 800/900 euro p/m zit, koopje dus.

  Maar als dit voor die prijs te koop staat, dan verkoopt de eigenaar dit toch direct na oplevering weer voor 100k meer? of zit er eén of ander beding op?

 6. Scherpschutter

  @Piet Snot

  U vroeg hoeveel inkomen voor dit huis nodig is. Ik gaf u een 100% accuraat en correct antwoord, zonder verder enig waardeoordeel. En als ‘dank’ voor mijn feitelijke antwoord krijg ik nu van u de opmerkingen dat ik niet weet waar ik het over heb, dat ik in een bubbel leef en dat ik een elitaire knaap ben…?

  Zo ondankbaar, die beneden-modaaltjes. 😉 🙂

 7. Koel Hoofd

  Hoeveel opp krijg je voor dat geld? 60-70m2?
  Want zoveel opp nieuwbouw kan je kopen voor dat geld in Utrecht, zonder tuin of parkeerplaats maar met balkon en fietsenstalling.

  Is wel leuke afmeting voor alleenstaande met boven modaal ‘corona proof’ inkomen en fors wat spaargeld en afgeloste studieschuld. Maar voor een gezin met 1.5 modaal inkomen en paar duizend euro spaargeld en studieschuld echt geen optie.

  Want er zijn meer kosten dan alleen de hypotheek! De overheid heeft nu te maken met kosten die gierend uit de klauwen lopen door corona + opgelegde verduurzaming, reken maar dat ze de rekening doodleuk bij de burger zullen neerleggen want meer opties zijn er niet…

 8. Pee

  Alleen al omdat je de boel moet verwarmen met een warmtepomp houd het,zeker voor wat ze er voor vragen,al snel op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).