De vernieuwing en verduurzaming van 174 sociale huurwoningen aan de Nigerdreef in de Utrechtse wijk Overvecht is afgerond. De woningen zijn van het gas af en ook het uiterlijk heeft een opknapbeurt gekregen.
Woningcorporatie Portaal en ontwikkelaar BAM Wonen werken samen aan de verduurzaming van meerdere hoogbouwflats in Overvecht. De flat met 174 woningen aan de Nigerdreef is het eerste project dat is opgeleverd. Een ‘mooie mijlpaal’, vindt Marnix van Namen, programmamanager projecten bij Portaal.
Aanpassingen
De woningen zijn beter geïsoleerd, hebben nieuw glas en ook aan de ventilatie is gewerkt. Daarbij zijn alle woningen nu van het aardgas af; alle keukens zijn voorzien van inductiekookplaten. De flat bespaart 70.500 kubieke meter gas per jaar als gevolg van de aanpassingen. Ook de uitstoot van CO2 daalt met circa 126.600 kilogram per jaar.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De grindtegels op de gevel van het flatgebouw hebben plaatsgemaakt voor grijze gevelpanelen. De nieuwe balkonhekken zijn van glas. Ook is de entree toegankelijker geworden met een lift op de begane grond. De portieken en bergingen zijn opnieuw geschilderd.
Van Namen: “Komende jaren willen we met elkaar ook de andere 10-hoog flats in Overvecht verduurzamen en opknappen. Dingen die we bij Nigerdreef geleerd hebben bijvoorbeeld over de techniek van het bestaande gebouw of uitvoering van de werkzaamheden nemen we mee naar de volgende flats omdat we samen doorgaan. Daar plukken ook de bewoners de vruchten van.”
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
Gekoppelde berichten

Miljoenensubsidie uit Europa voor verduurzamen van flats in Kanaleneiland en Overvecht
Utrecht heeft 4 miljoen euro Europese subsidie gekregen voor het renoveren en energiezuiniger maken van…

Portaal en BAM verduurzamen 174 woningen aan Utrechtse Nigerdreef
Woningcorporaties Portaal en BAM gaan volgend jaar 174 woningen aan de Nigerdreef in Overvecht verduurzamen.…
8 Reacties
ReagerenWell done.
Kijk, nu blijven de bekende zuurpruimen weg. Er valt blijkbaar niks te zeuren.
Maar….wat gaat dat de bewoners extra kosten?
Het is nuttig om zo’n bericht kritisch te lezen. In het gebouw werd gas alleen gebruikt om op te koken. De verwarming (= 60% van het energieverbruik in een woning) is al sinds de bouw van Overvecht in de jaren 60 van de stadsverwarming afkomstig. Het omzetten van gas naar elektra om op te koken is dus eigenlijk een kleine ingreep. Bij de bouw van Overvecht en Kanaleneiland is zowel een gasnet als een stadsverwarmingsnet aangelegd. Dat laatste is toen doorgezet door Ir. Mijnlieff van de Pegus, hoewel aardgas indertijd erg goedkoop was. De hulpwarmtecentrale (rookt bij vriezend weer en gebruikt aardgas) bij winkelcentrum Overvecht is naar hem genoemd. Wat zijn de primaire energiebronnen waar dit woongebouw aan de Nigerdreef nu gebruik van maakt? Voor de stadsverwarming is dat voor 75% biomassa (Lage Weide) en de rest aardgas. Later wordt er rioolwarmte en aardwarmte aan toegevoegd. Elektra wordt bediend met de bekende energie-mix, waarvan steenkool de belangrijkste component is. Om aardgas bij de elektriciteitsopwekking te sparen is het gebruik van steenkool sinds de Oekraïne-oorlog opgevoerd. Tot verdriet van minister Jetten draaien de kolenterminals in de havens van Rotterdam en Amsterdam weer op volle toeren. King Coal was weer eens de reddende engel. Met dank aan de mijnwerkers in Colombia, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
@Arbeider
Dat hangt van het elektricteitsverbruik af…
Ziet er veel beter uit!
@Massegast: Er wordt inderdaad gesuggereerd dat je geen gas meer verbruikt maar indirect blijf je nog altijd van gas afhankelijk (incl. de bijbehorende kosten).
Ik mag hier best wel wat over zeggen, als getogen Overvechtse, en ruim 8 jaar gewoond hebbende op deze betreffende Nigerdreef. Komt ie:
Hartstikke leuk Portaal, al hadden jullie dit 10 jaar geleden al kunnen én moeten doen. In de tussentijd is deze flat nl tot het afvoerputje van Utrecht/Overvecht verworden, waar alleen nog maar mensen terecht kwamen die echt nergens anders heen konden. En ja, die moeten ergens heen, ik ben niet de NIMBY persoon die dan gaat lopen miepen, maar wat het badwater is van dit beleid is dat niemand maar dan ook niemand zich meer verantwoordelijk voelt voor zijn of haar leefomgeving. Banken, televisies, serviezen, alles heb ik uit het raam zien vliegen. Ik heb 112 gebeld toen ik hoorde dat er ‘ergens’ een vrouw gruwelijk mishandeld werd. Helaas kon ik de politie niet vertellen of dit links, rechts, onder of boven ons was; zo gehorig en zo anoniem tegelijkertijd, beide om te janken.
Toen er eens een buurman de gaskraan open had gezet en dreigde de boel op te blazen (iets met paar maanden huurachterstand geloof ik) was voor ons de maat vol en zijn we hem naar de andere kant van de stad gepeerd. Sorry Overvecht, still lof joe <3