Vraag naar studentenkamers neemt vooral in Utrecht flink af door leenstelsel | De Utrechtse Internet Courant Vraag naar studentenkamers neemt vooral in Utrecht flink af door leenstelsel | De Utrechtse Internet Courant

Vraag naar studentenkamers neemt vooral in Utrecht flink af door leenstelsel

Vraag naar studentenkamers neemt vooral in Utrecht flink af door leenstelsel
Vanwege het afschaffen van de basisbeurs blijven veel studenten langer thuis wonen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen en vooral in Utrecht, dat veel jonge studenten kent.

Vanwege het afschaffen van de basisbeurs blijven veel studenten langer thuis wonen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen en vooral in Utrecht, dat veel jonge studenten kent.

Dat blijkt uit de Landelijke studentenhuisvesting Monitor 2015 van brancheorganisatie Kences. Doordat beginnende studenten tegenwoordig alles voor hun studie moeten lenen, besluit een steeds groter wordende groep om langer bij de ouders te blijven wonen. Deze trend is vanzelfsprekend het meest van toepassing op startende studenten. Juist deze groep is van oudsher veel op zoek naar een kamer in Utrecht. Doordat deze groep vaker wegblijft uit de stad waar ze studeren, zal de vraag naar studentenkamers in Utrecht flink afnemen, zo concludeert de monitor.

Mocht deze ontwikkeling zich voort gaan zetten dan is het volgens Kences niet ondenkbaar dat Utrecht in 2022 genoeg studentenwoningen heeft.

‘Moeten blijven bouwen’

De Utrechtse studentenunie VIDIUS betwijfelt of de trend omschreven door Kences bewaarheid wordt. “Wij zien steeds meer de tendens dat er gezegd wordt dat het einde van de kamernood in zicht is. Dit is een gevaarlijke kijk op de zaak omdat lang niet alle factoren worden meegerekend,” zegt voorzitter van VIDIUS Pijke Dorrestein. “De effecten van het leenstelsel zijn nog steeds onduidelijk, maar we weten wel dat in Utrecht de spanning op de woningmarkt voor studenten nog steeds het hoogste is van heel Nederland.”

Dorrestein: “Dat betekent dat in Utrecht het hoogste aantal studenten liever ergens anders zou willen wonen. Het is dus belangrijk dat er slimme oplossingen worden geboden om studenten een passende woning aan te blijven bieden.  Als we nu niets bijbouwen kampen we over vijf jaar met een groot tekort. Juist over vijf jaar zal ook een groot deel van de tijdelijke studentencomplexen aflopen.”

2 Reacties

Reageren
  1. Meerkoet

    Er is helemaal geen kamernood voor studenten in Utrecht. Je heb als student binnen max. 1 jaar een kamer van de SSH te pakken. Meestal al binnen een paar maanden. Bij “normale” sociale huurwoningen is de wachttijd 10x langer.

  2. Hay

    Goed punt Meerkoet, al zullen studenten zeggen dat zij er slechts korte tijd iets aan hebben.

    Daarnaast zijn de argumenten van Vidius wel dramatisch; als beleidsmaker zou ik totaal niet overtuigd zijn. Als je belangrijkste punt is dat de ‘spanning’ (blijkbaar betekent dat: hoeveel studenten ergens anders zouden willen wonen) in Utrecht het hoogst is, zegt dat helemaal niet dat er überhaupt een tekort is. Hooguit dat Utrechtse studenten het meest verwend zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).