Wat gaat er gebeuren met het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant Wat gaat er gebeuren met het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant

Wat gaat er gebeuren met het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht?

Wat gaat er gebeuren met het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht?
De belangrijkste psychiatrische observatiekliniek van Nederland zat zeventig jaar in Utrecht maar vertrok in 2018. Michael P., Mohammed B., Volkert van der G., en Robert M. hebben er gezeten, maar nu worden er plannen gemaakt voor andere bewoners. Want de gemeente ziet er graag nieuwe woningen komen.

De belangrijkste psychiatrische observatiekliniek van Nederland zat zeventig jaar in Utrecht maar vertrok in 2018. Michael P., Mohammed B., Volkert van der G., en Robert M. hebben er gezeten, maar nu worden er plannen gemaakt voor andere bewoners. Want de gemeente ziet er graag nieuwe woningen komen.

Het Pieter Baan Centrum zat sinds 1949 aan de Gansstraat in Utrecht maar vertrok in 2018 naar Almere. De locatie is van de Rijksoverheid en gaat verkocht worden. De gemeente mag op voorhand wel aangeven wat er allemaal mag gebeuren op die plek. Zo weten kopers wat ze er kunnen bouwen.

De gemeente schrijft vandaag dat er ingezet gaat worden op een mix van functies, met wonen als hoofddoel. En moeten gemengde woonvormen en woningen voor verschillende doelgroepen komen. Daarmee bedoelt de gemeente onder meer dat er gekeken moet worden of het een geschikte plek is voor bewoners die komen uit maatschappelijke opvangen en beschermd wonen, kwetsbare jongeren en statushouders.

Naast wonen moet er ook plek komen voor werken, cultuur en buurtfuncties. De verhouding tussen de functies moet later duidelijker worden.

COA

Eerder was er sprake dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers mogelijk het voormalige pand van het Pieter Baan Centrum zou kopen. Het COA zag hier toen van af omdat er nog veel onduidelijkheid was over de mogelijkheden met het pand.

Voordat er ook maar gebouwd gaat worden is er nog een flinke weg te gaan. De gemeente gaat nu op papier zetten wat de kaders van de ontwikkeling zijn. Ook moet betrokkenen en belanghebbenden gehoord worden en gaat de gemeenteraad er nog naar kijken. Dan moet de locatie nog door het Rijk verkocht worden.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Tja, het gebouw is 40+, dus economisch afgeschreven en moet dus worden gesloopt. Lekker duurzaam en goed voor het milieu.

 2. Dorian de G.

  Ja, dit kan een leuke creatieve hotspot worden met cultuur, maatschappelijke dingen en vooral horeca!
  Zo’n ontwikkelingskader is een groot goed: je spreekt met allerlei belanghebbenden over een goede invulling. Neem er aan deel als dat kan, want op die manier heb je invloed.
  Extra leuk is het dan als het dan in de gemeenteraad wordt behandeld en een Politieke Partij gooit er dan nog even een (aangenomen) motietje overheen waardoor je zorgvuldig gemaakte kader ineens compleet teniet wordt gedaan.
  Dus roep maar meteen: HORECA want iets anders kunnen we in Utrecht toch niet bedenken als het over een nieuwe bestemming gaat.
  (sorry, deze frustratie moest er even uit)

 3. Lachgas

  Deze plek werd ook wel “het luie end” genoemd. Lag/ligt aan de rand van de stad.
  In de gevangenis zaten ze, aan de overkant laggen ze!

 4. Massegast

  Als de nieuwbouw maar niet uit de éénheidsworstmachine van de eerste de beste architect komt. Maak er iets aparts van. Wordt ook wel met het woord ‘iconisch’ aangeduid.

 5. Barend

  @ Massegast

  Graag. Een mooie, iconische toren!

 6. Ties

  Idd, slopen die hap. Ihkv inbreiden zal er wel een flinke toren komen. En er staat er al één in de buurt, het ibb.

 7. C.

  Mij is uit het bericht niet duidelijk of er sprake is van afbraak van wat er staat en nieuwbouw op die plek. Is het nu echt niet mogelijk om van het bestaande gebouw onder meer/met name verschillende wooneenheden te maken, vooral in de sociale woningbouwsector. Een mooi gebouw is het niet, maar het staat er, en vanuit milieuoverwegingen lijkt me hergebruik toch altijd te verkiezen boven nieuwbouw (waarvan men altijd zegt dat het goedkoper is, maar dan de kosten van afbraak en verwerking van de resten gewoon nooit meerekent). Kortom: hergebruik en inventief oppimpen van het gebouw; welke architect legt zich daar nu eens op toe!

 8. Paul

  Heel jammer natuurlijk dat een dergelijk kennis centrum na Almere is vertrokken.
  Vindt dat de gemeente zich moet inspannen om hier iets te krijgen wat ook een rijks expertise heeft.
  De rijksmunt is na Houten vertrokken etc.
  De stad heeft niet alleen woningen nodig maar juist in deze crisis tijd ook werkgevers van hoog nivo !

 9. Pete

  Woningen,,woningen,,,betaalbare huurwoningen

 10. Ramon

  @massegast

  Maar als het geen eenheidsworst is , dan vind de Utrechter het lelijk, niet Utrechts, past niet in onze mooie stad. Je kan de opmerkingen zo uitschrijven.

  Helaas heeft men hier niet het lef echt spraakmakende architectuur neer te zetten.

 11. Joas

  @ Barend

  Ja, echt passend, een toren, in dit buurtje wat de charme en allure van een dorp heeft.

  Maar goed, nu even zonder cynisme,

  Er staan daar nog heel veel kleine arbeiders en tuinderswoningen en het is een omgeving waar de natuur letterlijk de stad in loopt, ook dankzij de mooie groene begraafplaatsen extra geaccentueerd. Echt niet de plek voor een stadse toren.

 12. Katja

  Horeca ? “creatieve hot spots”?

 13. Daan van der Veer

  Voorlopig gaat het nog niet plat er komt een andere bewoner in voor een jaar

 14. MJPD

  @Joas
  Inderdaad niet de plek qua omgeving om een ‘toren’ neer te zetten, dat gaat er vast ook niet komen, maar het aantal vaste hoogbouwfetisjisten is nu eenmaal nogal hoog hier en die blijven valse hoop houden. Zijn over het algemeen niet de mensen die in de buurt zelf wonen, maar vinden dat je dan maar op een hutje op de hei moet gaan wonen.

  “bewoners die komen uit maatschappelijke opvangen en beschermd wonen, kwetsbare jongeren en statushouders.”
  Altijd weer dezelfde groepen. De gemeente moet juist woningen bouwen voor starters en gezinnen, degenen die werken, zorgen voor economische groei en de gemeentekas spekken. Hiermee wordt het weer een potentiele ‘hotspot’ van overlast. Faciliteer dergelijke opvang gewoon buiten de stad opdat omwonenden er geen last van hebben.

 15. Koel Hoofd

  @MJDP
  Die sociaal zwakkere bewoners en externe zielepoten leveren warme emoties en dus media aandacht op waar de politiek zo gek op is. Verkiezingen komen er weer aan mensen!
  COA zal er wel in trekken, worden ze bij GL en D66 altijd erg blij van.
  .

 16. Pee

  Als ze daar een azc van maken kan de buurt zijn lol op.

 17. JR

  Hai MJPD. Persoonlijk ben ik voorstander van een prachtige toren op het Tolsteegplantsoen. Krijgt dat trap- en poepveldje eindelijk een nuttige invulling.

 18. MJPD

  @JR
  De monumentale status van onze wijk houdt dat wel tegen. Verder nog wat inhoudelijks te melden…?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).