Wat wordt daar gebouwd? Het nieuwe RIVM en CBG op Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant Wat wordt daar gebouwd? Het nieuwe RIVM en CBG op Utrecht Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Wat wordt daar gebouwd? Het nieuwe RIVM en CBG op Utrecht Science Park

Wat wordt daar gebouwd? Het nieuwe RIVM en CBG op Utrecht Science Park
Een artist impression van het toekomstige pand
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: het RIVM en het CBG op Utrecht Science Park.

Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: het RIVM en het CBG op Utrecht Science Park.

Het F.A.F.C. Wentgebouw, in de volksmond ook wel de Ponskaart genoemd, is al enige tijd geleden gesloopt. Op het terrein aan de Sorbonnelaan wordt er gewerkt aan de nieuwe huisvesting van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Tijd voor een terugblik.

Wat was er eerst?

Het F.A.F.C. Wentgebouw werd in 1974 geopend als ‘Transitorium 4’. Het werd in gebruik genomen door de studie Tandheelkunde en was destijds een gebouw dat zijn tijd ver vooruit was. Zo was er in het ontwerp van het gebouw rekening gehouden met alle afvoer- en afzuigbuizen die essentieel zijn in een gebouw voor tandheelkunde. Daar was tussen iedere verdieping een laag van anderhalve meter voor uitgespaard, zodat technici er goed bij konden. Ook schreef de Volkskrant in 1999 nog over de destijds innovatieve practicumzalen. In Utrecht waren die ingericht op de nieuwe opstelling van een zittende tandarts en een liggende patiënt. Voorheen stond de tandarts en zat de patiënt. In 1988 komt er een einde aan 93 jaar tandheelkunde in Utrecht. De opleiding stopte omdat er te veel tandartsen opgeleid werden in Nederland. Daarnaast moest er bezuinigd worden op wetenschappelijk onderwijs. De nieuwe gebruikers van het gebouw werden gevonden in de faculteiten Farmacie, Biologie en Scheikunde.

F.A.F.C. Wentgebouw in 1975  Beeld gemeentearchief

In 2015 draagt de Universiteit Utrecht de grond echter over aan het Rijksvastgoedbedrijf, dat er nieuwe huisvesting voor het RIVM en het CBG gaat bouwen. Het Wentgebouw wordt duurzaam gesloopt. Dat wil zeggen dat bijna al het materiaal van het gebouw, namelijk 98 procent, wordt hergebruikt.

Wat komt er nu?

Op de kavel aan de Sorbonnelaan gaan zich nu dus het RIVM en het CBG vestigen. De komst van deze organisaties moet de positie van de Universiteit Utrecht op het gebied van Life Sciences, in het bijzonder Public Health en Sustainability, versterken. Daarnaast moet de locatie en het ontwerp van het gebouw de kennisuitwisseling tussen het RIVM en het CBG met andere (inter)nationale partners stimuleren.

Het nieuwe gebouw krijgt achttien verdiepingen en wordt daarmee bijna tachtig meter hoog. Het krijgt een oppervlakte van ongeveer 80.000 vierkante meter, waarvan bijna een kwart gebruikt wordt voor laboratoria, en huisvest straks 2.200 medewerkers.

Daarnaast heeft duurzaamheid een hoge prioriteit gekregen in het ontwerp van het gebouw. Zo wordt de klimaatbeheersing energieneutraal en moeten groene daken en wanden ervoor zorgen dat het gebouw in de winter warmte vasthoudt en in de zomer warmte buiten houdt.

Eind 2015 werd bekend dat de bouw vertraging zou oplopen en meldde NRC dat de kosten miljoenen hoger uit zouden vallen. Het ontwerp van het gebouw voldeed namelijk niet aan de gestelde eisen wat betreft mogelijke trillingen. Vanwege de precisieapparatuur die gebruikt wordt door een instantie als het RIVM moet het gebouw vrijwel compleet trillingsvrij zijn. Met een snelweg en een tramlijn naast de deur, kon het ontwerp dat er lag dat niet garanderen. Met het nieuwe ontwerp konden de bouwwerkzaamheden begin 2017 beginnen. In het najaar van 2021 moet het af zijn.

8 Reacties

Reageren
 1. Joep

  Op de Uithof dus

 2. Harry

  U bedoelt natuurlijk op De Uithof.
  Science Park is in the UK namelijk.

 3. Tim

  Dit blijft een dom en onlogisch project op vele vlakken, maar het is wel weer een leuk gebouw.

 4. Hans Versnel

  Inderdaad!

 5. Abel

  Op de Uithof!

 6. Sjaak

  Utrecht Science Park, Life Sciences, Public Health en Sustainability.
  We live in England or something?

 7. Luuk Upuuk

  Na de Brexit gaat de Universiteit verhuizen naar Milton Keynes ivm de verstaanbaarheid………

 8. Lombokker

  Toen het contract werd getekend (17 juli 2014) zou het 267 miljoen gaan kosten. Ik ben erg benieuwd hoever dat inmiddels is opgelopen. En of de oplevering (gepland in 2018) ook werkelijk in 2021 plaats zal vinden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).