Wat wordt daar gebouwd? Meergeneratiewonen op het Veemarktterrein | De Utrechtse Internet Courant Wat wordt daar gebouwd? Meergeneratiewonen op het Veemarktterrein | De Utrechtse Internet Courant

Wat wordt daar gebouwd? Meergeneratiewonen op het Veemarktterrein

Wat wordt daar gebouwd? Meergeneratiewonen op het Veemarktterrein
Impressiefoto Kas&Co. Beeld: Hegeman Bouwgroep Almelo
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: meergeneratiewoningen op het Veemarktterrein.

Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: meergeneratiewoningen op het Veemarktterrein.

De eerste woningen zijn al enige tijd in gebruik, maar van de laatste woningen is pas vorig jaar de eerste heipaal geslagen. Op het Veemarktterrein wordt al jaren gewerkt aan een moderne en duurzame wijk. Met de start van de bouw op het laatste bouwveld, bouwveld M, is het einde dan nu toch echt in zicht.

Wat was er eerst?

De veemarkt in Utrecht kent een lange geschiedenis op verschillende locaties in de stad. Zo zou de Veemarkt ooit nog zijn gehouden op de Neude, dat rond 1450 werd verhard. Later verhuisde de markt naar ‘Catharijnevelt’, wat nu beter bekend staat als Vredenburg. Van 1928 tot 1970 moesten de veemarktbezoekers naar de Croeselaan. Dan komen we pas aan op het terrein wat nu bekend is als ‘De Veemarkt’, het terrein bij de Voorveldse polder.

Hier kreeg de veemarkt de kans om uit te groeien tot een van de grootste van het land, omdat er op dit terrein tussen de Sartreweg en de A27 een groot hallencomplex kon worden gebouwd. Er werden koeien en andere dieren met handjeklap verhandeld, maar ook ruiterfeesten gehouden. Bovendien leende het complex zich ook goed voor andere evenementen dan de veemarkt. Zo zijn er rommelmarkten, verzamelbeurzen en brocantes gehouden, maar heeft ook de autohandel hier lange tijd zijn vaste stek gehad.

In 2005 werd besloten om het terrein te herontwikkelen, waarmee het einde van ‘de veemarkt’ werd aangekondigd. Eind 2012 werden de hallen uiteindelijk gesloopt om 600 nieuwe woningen te realiseren.

(Tekst loopt door onder foto.)

De runderhal tijdens een veemarkt. Foto: Het Utrechts Archief

Wat komt er nu?

Op ‘bouwveld M’, het stuk dat aan de Biltse Rading aan de kant van De Bilt ligt, verrijst in 2019 Kas&Co, een bijzonder project waarbij meergeneratiewonen centraal staat. Hier komen mensen te wonen die graag willen ‘co-wonen’ met familieleden of mensen uit hun eigen vriendenkring, maar tegelijkertijd een eigen plekje willen hebben. Ook is er een kas voor gezamenlijk gebruik, een binnentuin en een dakterras waarvan de invulling door de bewoners zelf kan worden bepaald.

Sowieso wordt er binnen het project veel afgestemd op de (toekomstige) bewoners. Zo zijn alle woningen anders, waardoor mensen kunnen kiezen voor veel kamers in een huis, of juist één grote, open ruimte. Mocht je met je ouders of grootouders gaan wonen, dan is er te kiezen voor een appartement op de begane grond of bijvoorbeeld een studio nabij. De woningen hebben allemaal een eigen terras of tuin, maar zijn wel weer verbonden met een omgang op de eerste etage.

In totaal komen er twaalf appartementen en twintig woningen. De appartementen zijn inmiddels allemaal al verkocht, en er is van de woningen nog maar een bouwnummer beschikbaar.

1 Reactie

Reageren
  1. Jan met de Pet

    Ik zie dat de woningen prijstechnisch voor iedereen bereikbaar zijn 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).