Wat wordt daar gebouwd? Het voormalige Viconaterrein | De Utrechtse Internet Courant Wat wordt daar gebouwd? Het voormalige Viconaterrein | De Utrechtse Internet Courant

Wat wordt daar gebouwd? Het voormalige Viconaterrein

Wat wordt daar gebouwd? Het voormalige Viconaterrein
Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. In deze editie: het voormalige Viconaterrein.

Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. In deze editie: het voormalige Viconaterrein.

Wat was er eerst?

De geschiedenis van het fabrieksterrein begint in 1913. Willem Hendrik Verloop bouwt aan het water van de Vaartsche Rijn de eerste fabriek. Op het terrein werd ook een smederij gebouwd. In 1922 werd het geheel verkocht aan de ‘Nederlandsche Wasscherijmachinefabriek Poensgen & Wessel’ In 1940 veranderde fabriek opnieuw van eigenaar en werd het Meelfabriek ‘De Adelaar’. In 1955 werd de fabriek overgenomen door Vicona, een handelaar in veevoeder en naamgever van het terrein. Daarbij werd de voorgevel en het woonhuis witgeschilderd en aan de zijde van de Vaartsche Rijn een viertal metalen silo’s geplaatst.

Rond 2000 ging het gebouw dienen voor de opslag van antiek en hout en een jaar later werd het een gemeentelijk monument. In 2005 lagen de eerste plannen voor de herontwikkeling er, maar dit kwam niet van de grond. In 2009 werd de aanvraag voor herbouw van het monumentale fabriekspand en de bouw van appartementsgebouwen ingetrokken na een bezwaar. Door de economische crisis is er daarna niet veel gebeurd. Tot vorig jaar de grond werd gekocht door een nieuwe ontwikkelaar: Woonfront Rotsoord Utrecht.

Beeld: Het Utrechts Archief

Wat komt er nu?

Het nieuwe plan van Woonfront Rotsoord komt op hoofdlijnen overeen met het vorige plan. Zo komen er twee appartementenblokken en wordt de monumentale fabriek herbouwd. Het blok op de hoek Diamantweg en Rotsoord wordt zes lagen hoog en het blok haaks op de Vaartsche Rijn wordt vier lagen hoog.

Het plan bestaat uit 206 woonunits van 30 m2 bedoeld voor starters en studenten. In het huidige plan wordt het voormalige fabrieksgebouw deels teruggebouwd. In het zogeheten nieuwe ‘Klopgebouw’ zijn functies als kleinschalige bedrijvigheid en dienstverlening voorzien. De oplevering is gepland in oktober 2018.

12 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Een rommeltje, dat Rotsoord. Losse plannen zonder enige samenhang. Ik mis stedenbouwkundige regie. Dat doet het ergste vrezen voor de Merwedekanaalzone. Ook daar is het grondbezit versnipperd over een veelheid aan projectontwikkelaars. Met maar een doel: zo veel mogelijk, zo klein mogelijk, zo duur mogelijk.

 2. Herman

  @Barend, die langspeelplaat over geen visie en regie voor Rotsoord kennen we nu wel.
  Honderden jaren geleden is Utrecht ontstaan en het mooiste deel van de stad had ook geen visie ofzo gelukkig maar. Juist daarom is de stad zo mooi.

  Als je behoefte aan visie en structuur hebt moet je in Leidsche Rijn of Houten gaan wonen, dat is me toch even gestructureerd..

 3. Johan

  Hokkenproppen. Een ander woord voor stedenbouw in Utrecht.

 4. Rinske

  Misschien goed om voor de volledigheid nog even te vermelden dat de monumentale fabriek moet worden herbouwd, omdat deze ‘per ongeluk’ was gesloopt door een eerdere ontwikkelaar. Terwijl deze vanwege zijn monumentenstatus had moeten blijven staan.

 5. Peter

  We zijn er gaan kijken. 30m2 tegen een woekerhuurprijs. Je kunt er niks in kwijt, dus een wasmachine e.d. moet in een gezamenlijke ruimte. Om maar wat te noemen. De verhuurder gaf al aan dat de appartementen (groot woord) gestoffeerd worden opgeleverd omdat niemand er langer dan 1.5 jaar zal blijven wonen.
  Het is feitelijk schandalig: huisjesmelken 2.0.
  Bah

 6. Herman, oh Herman

  Beste Herman, je maakt een onvergeeflijke denkfout. Namelijk, dat er een verschil is tussen organische stadsontwikkeling en stedelijke ontwikkeling die ontstaat doordat op winstbeluste projectontwikkelaars hun kans grijpen om willekeurig welk stukje grond in de stad vol te stoppen met hokjes. Amen.

 7. Thijs

  Mocht je er willen huren, vanaf €966: https://www.stuworld.nl/nl/projecten/utrecht/33 oftewel gekkenwerk in de stad en het zal alleen maar erger worden.

 8. buurtbewoner

  De bijdrage van Stuworld aan de gekte op de huizenmakt.

 9. Oxysept

  Interessante website, dat Stuworld.nl! Ik zit nu al een half uur te staren naar de eerste twee zinnen: “Utrecht. De vierde een een van de oudste steden van Nederland met meer 660 duizend inwoners.”

 10. MJPD

  @Herman
  U kunt het wel een “langspeelplaat” noemen, maar het is helaas wel de realiteit. Barend heeft het over samenhang en u maakt daar, geheel passend in uw eigen context van ‘dan gaat u maar elders wonen’, structuur van. De verwijzing naar honderden jaren geleden raakt kant noch wal.

  Het pas opgeleverde Keramus op Rotsoord bijvoorbeeld is een op elkaar gestapeld aantal containers met een glanzend bruine, hoe verzin je het, voorgevel. Past mooi bij het glanzende “gouden” gebouw ernaast. En dat alles zonder balkon. Hm, toch nog enige samenhang….

  @Peter
  “omdat niemand er langer dan 1.5 jaar zal blijven wonen.”
  Dat klopt. 70-80% zijn internationale studenten die ook nog eens huursubsidie ontvangen, zoals eerder vermeld hier op DUIC:

  “Zo’n 70 tot 80 procent van de huurders zijn internationale studenten die hier voor een jaartje komen studeren.” Holland2stay beheert meerdere panden in Nederland en Utrecht. Naast het verhuren van de kamers helpen ze buitenlandse studenten ook met het regelen van huursubsidie en verzekeringen.”

  Op die manier kunnen de hoge huurkosten worden gefinancierd met door Nederlandse burgers betaald belastinggeld. De projectontwikkelaars vullen hun zakken en de gemeente laat alles maar gebeuren. Ondertussen is er nog steeds een groot woningtekort voor Nederlandse studenten en starters. Maar laten we vooral nog meer internationale studenten toelaten.

 11. JR

  @ MPJD

  De spijker op zijn kop. Waar het om gaat is da de gemeente de regie weggeeft bij de stedelijke ontwikkeling. En misschien nog wel blij is ook dat er alleen nog maar hokken gefabriceerd worden, omdat dit de achterban van onze huidige regenten past. Wat uit het oog verloren wordt is dat het ook tot de taak van bestuurders zou horen dat men oog heeft voor de gezondheid van de stad op de lange termijn. Daar past geen eenzijdig hokjes stapelen bij. Daarbij past diversiteit in bouw en bevolkingssamenstelling bij. Dramatisch dat daar niet op gestuurd wordt.

 12. Plaatselijke bevolking

  50 tinten bruin steen, bruin steen en bruin steen. En o ja, voor de vorm staat er een boom.

  Ik zie dat de 30 m2 nu voor ca. € 650 wordt aangeboden, dat is best marktconform (mijn 12 m2 destijds, in Houten, kostte me € 260).

  Inmiddels wonen er ook al studenten. Want ik zie er elke dag een winkelwagentje staan op het hoogste balkon van het laagste gebouw.

  Maar wat is het er een grauwe, stenige boel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).