Weer sterke stijging WOZ-waarde Utrecht Weer sterke stijging WOZ-waarde Utrecht

Weer sterke stijging WOZ-waarde Utrecht

Weer sterke stijging WOZ-waarde Utrecht
De WOZ-waarde in Utrecht is in een jaar tijd met 11,2 procent gestegen. Daarmee komt de gemiddelde waarde uit op 327.000 euro.

De WOZ-waarde in Utrecht is in een jaar tijd met 11,2 procent gestegen. Daarmee komt de gemiddelde waarde uit op 327.000 euro.

De gemiddelde WOZ-waarde van Nederlandse woningen per 1 januari 2020 was voor het vijfde jaar op rij hoger dan het voorgaande jaar. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in heel Nederland 270.000 euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren.

In Utrecht is zowel de stijging als de gemiddelde WOZ-waarde hoger. Een jaar geleden was de gemiddelde waarde nog 294.000 euro, dat is dus met 11,2 procent gestegen naar 327.000 euro. De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen zoals waterschapslasten en inkomstenbelasting vast te stellen.

Bloemendaal

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019. De huizenprijzen stijgen vanaf 2014, in lijn daarmee laat de WOZ-waarde na 2015 een stijging zien.

In de gemeente Bloemendaal was de gemiddelde WOZ-waarde met 750 duizend het hoogst. In Delfzijl was de gemiddelde WOZ-waarde met 134 duizend het laagst

17 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Water is nat. Gras is groen. De WOZ waarde stijgt.

  2. Lombokker

    Dit betekend overigens niet dat de WOZ belasting met 11,2% stijgt.

  3. Koel Hoofd

    @Lombokker, het betekend wel dat de gemeente veel meer inkomsten krijgt.
    Hopelijk blijft de Raad waakzaam, kritisch, scherp en alert op de groen gebakken lucht die ze voorgeschoteld krijgen..

  4. Hans

    Oorzaak: totaal verziekte woningmarkt.
    Oorzaak daarvan: continuering hypotheekrenteaftrek in combinatie met jaarlijkse gigantische huurverhogingen + de enorme schaarste aan betaalbare woningen (woningtekort is gelijk aan aantal woningen wat een stad als Rotterdam herbertgt). Prijsopdrijving is het gevolg van dit alles. En natuurlijk de enorme ellende voor starters en modaal verdienende gezinnen. Gezellig is het wel om als veertigjarige nog steeds bij paps en mams in te wonen. Aardappelen met jus en aanspraak.

  5. trol

    Klopt Lombokker,,,maar dat die stijgt is zo ongeveer zoals JdV zegt. Water is nat, gras is groen, de belasting stijgt 🙂

  6. cas

    @ Lombokker, nee wil Utrecht zijn schuld aflossen en begroting op orde krijgen is een veel hogere stijging nodig 😀

  7. Hans O

    Door de klimaatverandering stijgt de zeewaterspiegel ook. Waarom de WOZ dan niet.

  8. Hadjememaar

    De WOZ waarde is min of meer gerelateerd aan de verkoopwaarden van je huis en wordt gebaseerd op transacties met vergelijkbare woningen bij je in de buurt. De WOZ waarde is dus niet politiek. De onroerend goed belasting (een afgesproken percentage van de WOZ waarde) is wel politiek. @Koel Hoofd en cas, WOZ waarde heeft maar weinig met groen gebakken lucht te maken of met het op orde krijgen van de begroting..

  9. RvD

    @Hans. Huizenprijzen (en huren) zijn een combinatie van vraag en aanbod. Afgelopen jaren zijn er jaarlijks iets meer dan 70.000 woningen per jaar bijgekomen in Nederland (aanbod), maar de immigratie is jaarlijks rond de 250.000 (bron: CBS). Daarnaast groeit het aantal eenpersoons huishoudens meer dan de bevolking, dus zorgt voor een nog sterkere groei.

    De tekorten en prijsstijgingen hebben dus niets te maken met bijv hypotheekrente aftrek, maar met een sterke groei van de bevolking door immigratie (vraag) – en minder personen per woning – , die sneller gaat dan woningbouw (aanbod).

    Daarnaast is nieuwbouw duurder door meer oa milieumaatregelen (aardgasvrij) en wordt bouwgrond steeds schaarser en dus duurder.

    Dus je moet of enorm veel bijbouwen – maar dit zullen relatief dure nieuwe woningen zijn – of je moet iets gaan doen aan de bevolkingsgroei.

  10. G.H.

    Ik heb nog niet eens antwoord gekregen op mijn bezwaar tegen de WOZ 2019.
    Kennelijk is men te druk met de waardebepalingen voor 2020. Waartegen ik tezijnertijd ongetwijfeld ook weer bezwaar ga indienen.

  11. Scherpschutter

    Een morele gemeente rekent natuurlijk een 0% hogere premie (of zelfs een korting door inxeigen vlees te snijden), want een morele gemeente beseft natuurlijk dat burgers en bedrijven in deze tijd niet gebaat zijn bij ook maar een Euro belastingverhoging, laat staan over iets bezopen als de papieren fictieve waarde van een woning…

    Ook maar een cent extra die de Gemeente heft over een probleem dat ze in beginsel zelf heeft veroorzaakt (krapte woningmarkt) is per definitie een grove schande, maar laat het maar aan links over om nog eens een schaamteloze greep in de portemonnaie te doen van bloedende burgers.

    Mark my words…Links gaat voor de volle 11%!! Een dergelijke kans op een financiele aanval op de natuurlijke Klassenvijand genaamd de middenklasse laten ze niet lopen.

  12. Piet

    Gelegaliseerde diefstal.

  13. Carin

    @RvD, als je met cijfers en bronnen aan komt zetten moet je wel de juiste gegevens noemen en niet alleen het aantal immigranten noemen.
    Als je kijkt naar 2019: 1-1-2019 :17.282.163 inwoners op 31-12 2019: 17.407.585 inwoners. Verschil: 125.422 dat is geboorte – sterfte + immigranten – emigranten.
    (bron website van het CBS)
    De groei van de bevolking is lager is dan jij suggereert en immigratie is zeker niet een grootste veroorzaker van het huizentekort.

    Om het tekort op te lossen zou er snel bijgebouwd moeten worden echter de meeste mensen willen een rijtjeshuis met tuin. Dat is ook wat de laatste 3 decennia het meeste is gebouwd en daardoor is bouwgrond schaars geworden.
    Er zou dus eigenlijk meer gestapeld gebouwd moeten worden. Dit wordt in de meeste grote steden inmiddels ook wel gedaan (meestal door projectontwikkelaars) maar aangezien de hypotheekrente zo ontzettend laag is worden deze appartementen voor enorme bedragen verkocht.

    De druk op de woningmarkt in de Randstad en rond de grote en middelgrote steden is erg groot en daar plek vinden om nog meer bij te bouwen is moeilijk. Daarnaast is het niet bevorderlijk voor een fijne leefomgeving, milieu etc. Misschien moet het aantrekkelijker gemaakt worden om in de krimp regio’s te gaan wonen. Daar is misschien nog ruimte om meer bij te bouwen.

  14. Koel Hoofd

    @Hadjemaar, u heeft het mis.
    Een aantal kranten staan er vandaag vol over!
    De WOZ stijging werd zelfs de stille sluipmoordenaar van koopkracht genoemd….

  15. Henk

    @G.H.
    Wel van te voren uitgerekend om wat voor bedrag dat bezwaar gaat?
    Waarschijnlijk zijn de kosten voor de bezwaarprocedure hoger dan het bedrag dat je terug zou kunnen krijgen. En daarmee zorg je dat de kosten alleen maar verder oplopen.
    Nog los van je eigen tijd en energie

  16. Don

    De kosten van de falende blunderput genaamd de gemeente utrecht moet ergens van betaald worden. Ben benieuwd wanneer er mensen hun huis uitgezet worden omdat ze de kosten niet meer op kunnen brengen.

  17. Nina

    De afgelopen jaren is de WOZ-waarde in Utrecht gestegen, maar de gemeente Utrecht heeft er steeds voor gezorgd dat er geen lastenstijging was voor huiseigenaren door het OZB-percentage te verlagen. Hopelijk blijft dit zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).