Wethouder blijft erbij: ontwikkelaar KWP moet huurprijzen Wilhelminawerf verlagen Wethouder blijft erbij: ontwikkelaar KWP moet huurprijzen Wilhelminawerf verlagen

Wethouder blijft erbij: ontwikkelaar KWP moet huurprijzen Wilhelminawerf verlagen

Wethouder blijft erbij: ontwikkelaar KWP moet huurprijzen Wilhelminawerf verlagen
Artis impression Wilhelminawerf
Ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) moet de huurprijzen van appartementen in de Wilhelminawerf verlagen. Wethouder Diepeveen benadrukte donderdag in gesprek met de gemeenteraad dat nog steeds nagedacht wordt over vervolgstappen.

Ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) moet de huurprijzen van appartementen in de Wilhelminawerf verlagen. Wethouder Diepeveen benadrukte donderdag in gesprek met de gemeenteraad dat nog steeds nagedacht wordt over vervolgstappen.

Eind oktober bleek uit een brief van de wethouder dat huizen in de Wilhelminawerf veel duurder worden aangeboden dan de gemeente voor ogen had. Volgens de gemeente komt dat doordat ontwikkelaar KWP zich niet houdt aan de prijsafspraken die in december 2016 zijn gemaakt.

KWP zegt zich ‘niet gebonden te voelen aan de destijds gecommuniceerde huurprijzen’ en voelt zich vrij om zelf het huurprijsniveau te bepalen. De huurprijzen in het gebied liggen zo’n 15 procent hoger dan in de brief uit 2016 met de gemeente werd afgesproken. Appartementen van 41 vierkante meter worden nu aangeboden vanaf 850 euro.

Gemeenteraad

De Utrechtse gemeenteraad uitte woensdag in gesprek met de wethouder haar ongenoegen. “Het is schandalig wat hier is gebeurd en we hopen dat de wethouder er alles aan gaat doen om herhaling te voorkomen. We willen dat er in de toekomst echt geen ruimte meer komt voor dit soort ontwikkelaars in de stad”, zei Jeffrey Koppelaar van Student & Starter.

“Deze ontwikkelaar heeft blijkbaar lak aan de enorme nood aan betaalbare woningen, maar ook lak aan de afspraken die ze zelf aan de raad heeft gestuurd”, zei Floor de Koning van GroenLinks.

De Koning deed een oproep aan KondorWessels: “Kom tot inkeer en verlaag de huurprijzen aan de Wilhelminawerf.” Maar ook het college moet wat De Koning betreft aan de slag. “Als KondorWessels de prijzen niet verlaagt, bewandel dan alle juridische wegen om KondorWessels te houden aan hun eigen afspraken. En zorg dan voor een stevige schadevergoeding aan de stad, die geïnvesteerd kan worden in meer betaalbare huur elders”, betoogde ze.

Juridische stappen

De gemeente gaf in oktober al aan KWP nadrukkelijk te hebben aangesproken en zich te beraden op vervolgstappen. Wethouder Diepeveen bevestigt woensdag opnieuw daar mee bezig te zijn. “Wij gaan er nog steeds vanuit dat wat hier ligt een afspraak is die gestand gedaan moet worden”, zei hij.

“Daar begint het mee. Niet capituleren, maar acteren. […] Er zijn ambtelijke gesprekken en drie bestuurlijke gesprekken gevoerd. Morgen staat een gesprek in mijn agenda met Reggeborgh, de huidige belegger. Daarna is het tijd om conclusies te trekken. We zullen met Reggeborgh indringend spreken […] Als dat niet leidt tot waar wij willen komen dan ligt het juridische pad voor ons. Dan zullen wij de stappen zetten die nodig zijn”, aldus Diepeveen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Aah leuk.. armpje drukken.

  Ik denk dat ik weet wie er gaat winnen.

  Niet te snel een grote broek aantrekken als je de zaken niet goed schriftelijk bent overeengekomen.

 2. Bromsnor

  Bromsnor roept: “Zet hem op Diepeveen, niet capituleren maar acteren”! Zelfs al zou je geen schijn van kans hebben, dan moet je laten zien wie de baas is in de stad. Zeker niet de projectontwikkelaars.

 3. Tim

  Nobel dat de wethouder vervolgstappen zet, maar ik zie weinig kans als er geen harde afspraken zijn. Jammer genoeg kun je geen juridische zaak starten tegen een soort van vrijwillige afspraak die weliswaar onfatsoenlijk is overtreden, maar geen consequentie heeft.

 4. Scherpschutter

  Het is inderdaad schandalig wat hier allemaal gebeurd is. Er zijn door ambtelijk geklungel geen juridisch bindende afspraken. Waren ze er wel dan was dit niet gebeurd…

  Deze totaal op hol geslagen linkse ambtenaren dienen dan ook een toontje lager te zingen, de afspraken te respecteren en deze goudeerlijke ontwikkelaar te compenseren voor het pubiekelijk bezoedelen van de goede naam van deze partij. Doe dit achter gesloten deuren, in plaats van wild met modder te smijten om je eigen geblunder te compenseren.

 5. Thomas

  @ Bromsnor

  De baas in de stad? Er is ook nog zoiets als eigendomsrecht hoor. En daar heeft de gemeente geen barst over te vertellen.

 6. JdV

  Heel goed dat de gemeente en de wethouder keihard ingrijpt. Het siert ze dat ze als eerste kijken wat er bij hen zelf fout is gegaan en dat de betrokken verantwoordelijken een berisping of ontslag krijgen.
  O nee, wacht even……

 7. Jeroen

  Betaalbare woningen bouw je altijd met bijbehorende jachthaven natuurlijk…

 8. WvR

  @Bromsnor:
  Zo werkt georganiseerde misdaad inderdaad.
  Ongeacht of je in je recht staat, laten zien wie er de baas is, chapeau.

  Laten we nou gewoon maar zien wat er uit een juridische procedure komt.
  Verlagen? Dan verlagen. Zo niet? Even uitzoeken wie er verantwoordelijk was voor de totstandkoming van de “afspraken”, en dienovereenkomstig handelen.

 9. Marcel

  Leuk weer al deze opmerkingen en ongenoegen. Maar stel is voor dat u zelf ontwikkelaar bent en moet bouwen volgens alle normen die er iedere keer bedacht worden? Dan vraag je al snel 800 tot 1000 euro voor 41 m2. Valt nog mee denk ik. Ik zit zelf in ontwikkeling en bouw en weet alles van het gedoe met gemeenten en gedoe. Compleet ondoenlijk om dan de kostprijs te halen die je eerst wilde. Dat theorie gedoe van bestuurders is compleet belachelijk. Deze wethouder moet is van zn luie stoel afkomen en een weekje in de bouw meelopen. Daarna in de bouwkeet nog is babbelen over hoe hij er alsnog over denkt.

 10. Koel Hoofd

  De wethouder maakt zelf de fout maar schuift dit af op een ander en probeert nu via de media die ander onder druk te zetten omdat die nu weet dat de wethouder straks zijn ongelijk bij de rechter gaat halen….
  Zou de wethouder dat zelf door hebben?

 11. Tom de Laat

  @marcel: Als je zelf in de ontwikkeling zit dan weet je dat de prijzen zoals deze gesteld waren prima moeten kunnen bij deze schaal met een acceptabel rendement vóór een institutionele partij. We hebben het hier niet over huis tuin en keuken project ontwikkeling of een hobby ontwikkelaar die uit z’n jasje is gegroeid zoals een Hooijdonk. Dat het goedkoper kan blijkt ook uit de reactie van KWP.. iets met een hoger niveau van afwerking.en een andere afnemer.

  Gewoon de volgende keer een echt team juridisch specialisten de papieren laten opmaken, scheelt een bak ellende. En dat gezeik over regeltjes is zo oud als de weg naar Rome en toch valt er prima geld aan te verdienen door genoeg mensen. Groetjes van je collega ontwikkelaar.

 12. Bromsnor

  @Thomas 11/12/2020 – 13:20, het gekozen “bestuur” van de stad gaat over zaken van algemeen belang, waaronder bestemmingsplannen. Ook u als privépersoon kan niet doen en laten wat u wil. Er zijn regels, ook voor privé-eigendom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).