Wijk C-Komitee laat woonblok ontwerpen als alternatief voor stadsbioscoop ‘De Kade’ | De Utrechtse Internet Courant Wijk C-Komitee laat woonblok ontwerpen als alternatief voor stadsbioscoop ‘De Kade’ | De Utrechtse Internet Courant

Wijk C-Komitee laat woonblok ontwerpen als alternatief voor stadsbioscoop ‘De Kade’

Wijk C-Komitee laat woonblok ontwerpen als alternatief voor stadsbioscoop ‘De Kade’
‘De Meiboom’, zo moet het nieuwe woonblok op het Paardenveld gaan heten. Althans, als het aan het Wijk C-Komitee ligt. Zij zien de geplande bioscoop op het stuk grond liever niet komen en deze nieuwe appartementen des te meer. 

‘De Meiboom’, zo moet het nieuwe woonblok op het Paardenveld gaan heten. Althans, als het aan het Wijk C-Komitee ligt. Zij zien de geplande bioscoop op het stuk grond liever niet komen en deze nieuwe appartementen des te meer. 

Momenteel ligt het plan ‘De Kade’ bij de gemeente. Een plan dat pas achteraf op wenselijkheid door de buurt kon worden beoordeeld. Het plan omvat een bioscoop met 7 zalen (885 stoelen), een onderwijsinstelling voor de HKU en bedrijfsruimten.

Veel omwonenden worden niet blij van deze beoogde koppeling van het park met een bioscoopcomplex en verwachten veel overlast. Overlast waarvoor in hun ogen geen oplossingen voor gevonden kunnen worden. In de toelichting van het plan valt te lezen: ‘De gemeente Utrecht heeft een actuele behoefte aan woningen voor kleine huishoudens, net afgestudeerden, andere starters of senioren en staat in principe positief tegenover initiatieven om woningen in dit marktsegment te bouwen. Bovendien verkopen woningcorporaties een deel van hun bezittingen in de binnenstad en zijn zij op zoek naar nieuwe bouwlocaties. Woningbouw op het Paardenveld wordt gegarandeerd succesvol.’

Er kunnen 30 tot 36 woningen worden gerealiseerd, waarvan het grootste deel met een oppervlakte van 54 m2. Het bouwvolume van dit woningplan is daarmee kleiner dan het eerder genoemde bioscoopplan. Met de komst van de singel en het groen wordt de plek ook aantrekkelijk voor de retail, van fietsenmaker, afhaalgelegenheid tot een koffie-theehuis dat ook als bijeenkomstruimte voor verschillende buurtgroepen kan worden gebruikt.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  Goed meegedacht. Wel een saai ontwerp voor zo’n vette zichtlocatie.

 2. Marcel

  Saaier kan bijna niet. En daar ben ik wel blij mee, want dit alternatief maakt de kans alleen maar groter dat er op die plek een fijne nieuwe bioscoop komt. Deze hoek van Utrecht-centrum kan wel wat meer levendigheid gebruiken.

 3. Robb

  Wat schattig.
  Altijd leuk om te zien dat je van een appartementencomplex met starters en studentenwoningen van 7 hoog veel minder overlast en parkeerdruk heb dan 885 bioscoopstoelen.

 4. Fred

  Jaja, we willen allemaal de lusten van de stad – cafeetjes, restaurantjes, bioscoopjes – maar ho not in my backyard. Wijk C, is dat die wijk waar iedereen sowieso tegen alles is? Of het nou een grotere Bijenkorf of een nieuwe De Kade is?

  Het Wijk Nee Comité komt nu met een huisjesplan, wellicht ingefluisterd door Jos – zelfbenoemd bioscoopmonopolist – Stelling. Geef ondernemers, zoals bij De Kade, toch de ruimte om nieuwe initiatieven te ontwikkelen! En als het je allemaal te druk wordt, verhuis je toch naar De Bilt?

 5. C

  Oerlelijk gebouw

 6. swek030

  Ja man, natuurlijk is er behoefte aan een nieuwe bios. Altijd volle bak bij de huidige bioscopen. En niemand downloadt films of gebruikt popcorntime.

  Succes! Net zo veel winst draaien als Tivoli Vredenburg, moet wel haalbaar zijn 😉

 7. Fab

  Goed plan, vreselijk ontwerp. Er is in dit kleine stuk geen behoefte aan nog meer grote aanloop voor bijvoorbeeld een bioscoop. Daarvan zijn zijn er genoeg in de binnenstad, er daarvan een paar worden omgezet in een prachtige woonlocatie. Zoals altijd bedenkt de Gemeente zonder in het voortraject echt te kijken naar ‘logisch’tiek en het daadwerkelijk gebruik van een gebied door mensen. @Fred, verhuizen naar De Bilt? Soms Ook wat geld in een zakelijk binnenstadproject gestoken?

 8. E.T.

  Fredje, afzeiken is erg makkelijk. Meedenken en doen zoals wijk c, te lastig voor jou vermoed ik.

 9. Mikel

  Wijk C? Wordt gewoon in de rest van Utrecht Wijk Zeik genoemd.

 10. Herman

  Goed plan!
  Deze plek is totaal ongeschikt voor een uitgaanslocatie. Ligt veel te afgelegen van de plek waar het gebeurd.

  Nu wat schaven om er een echt mooi complex van te maken.

  Die Stelling kan doorgaan/modderen in zijn eigen Louis Harlooper complex en als je een leuke ontspannende film wilt bekijken dan kun je over een jaartje naar de jaarbeurs. De bieb kan in dat KvK complex, likkie verf er overheen en klaar.

 11. WIJK C ...wat visieloos..!

  Wat een suf pand , dit hoort in Emmen, of Arnhem ! Maar toch niet op zo’n mooie plek aan de singel. Gelijk als je uit de Daalse tunnel het centrum rijdt dan zie je dat …
  Het is helemaal niet onlogisch plek voor een klein bioscoop complex van nog geen 900 stoelen… Het ligt immers in de binnenstad, en op loop afstand van CS. Bovendien wordt in de directe omgeving 2 nieuwe stads wijkjes gerealiseerd met heel veel appartementen ( Zijde Balen & Daalse Dijk) ook ligt Ekko Theater om de hoek al zeer vele jaren, en vele restaurants nabij.
  Ik denk dat bovendien dat deze enkele dwars liggende “wijk C-er” een denk fout maken als ze minder verkeer willen…Wat trekt meer verkeer 50 appartementen of 850 stoelen ? Wijk C was altijd een levendige wijk, waar zowel Anton Geesink,als andere bekende BNR die er woonde over vertelde… En nu moet het een ” rust oord ” worden pal in het centrum van de stad ?

 12. Freddy

  Ik woon graag in wijk C..en ben niet bang voor leven in de brouwerij ! Zij komen zeker uit een of ander provincie oord ??
  Als je hier geboren bent, denk je niet zo…!
  Ik hoop dat de gemeente niet naar die lui luistert.

 13. Waan idee...

  Een blauwe reiger aan de singel daar ? Het lijkt wel Amelisweerd !
  Het zal aan deze buiten zijde altijd druk blijven omdat het een strategisch knoop punt is, CS-Amsterdamse straatweg-Vogelenbuurt- Binnenstad noord. Welke persoon bedenkt zo’n illusie politiek ?
  Vindt overigens het gebouw net zo lelijk als die parkeer garage nu..of eigenlijk erger.

 14. Dirk

  Het Wijk C-komitee komt over als verwend en egoïstisch. Wel de lusten van het wonen in het centrum en niet de lasten.

  Met de Kade probeert de gemeente dit deel van het centrum te ontwikkelen (het is nu een donker, naar gebied en met het water dat daar langs gaat stromen zal het nog iets geïsoleerder zijn).

  Dit plan gaat totaal niet in op deze realiteit en probeert enkel dezelfde ruimte te vullen met iets waarvan zij denken dat het ze minder overlast oplevert en waar niemand echt iets tegen kan hebben. Vanuit die hoek gezien is dit plan niets meer dan een politieke move dat ze in hun juridische procedure gaan gebruiken om aan te geven dat er alternatieven zijn. Dat maakt het Wijk C-komitee een bijzonder cynische club.

 15. Egbert

  Beneden maats plan om zo’n dode plek te creëren op deze prominente plaats. Het getuigt van zeer weinig stedenbouw kundig inzicht en kennis van de omgeving.
  Een publieke functie geeft een positieve stedelijke uitstraling aan de mooie slingel …waar als kenmerk op veel punten bijzonder gebouwen staan. ( stad schouwburg, Sterrenwacht, Gevangenis Complex)

 16. Hans Versnel

  Een mooie plek voor de woningbouw die Wijk C kan versterken. tenslotte is daar al veel verloren gegaan aan de woonfunctie. Het ontwerp kan natuurlijk altijd beter. Voor De Kade is er dan nog steeds het gebouw van Vinke/Staffhorst aan het Vredenburg tegenover TivoliVredenburg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).