Woningcorporaties stappen definitief naar de rechter vanwege de bevriezing van de sociale huurprijzen. Afgelopen dinsdag zorgde een gesprek tussen de brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes en minister Mona Keijzer niet voor een oplossing. De minister wil doorgaan met de huurbevriezing. Aedes zegt daarom door te gaan met de zaak tegen het kabinet.
De coalitiepartijen van de Tweede Kamer zijn van plan om de huur van sociale huurwoningen twee jaar te bevriezen. Die maatregel is onderdeel van de Voorjaarsnota, maar eerder waren er met de corporaties andere afspraken gemaakt.
In die zogenoemde Nationale Prestatieafspraken (pagina 17, red.) staat onder meer dat de huren wel jaarlijks verhoogd mogen worden met gemiddeld 4,5 procent. Door de huurbevriezing zou dat de komende twee jaar dus niet mogen.
De maatregel zou leiden tot allerlei problemen, zeggen de corporaties, zoals het niet kunnen verduurzamen en bouwen van woningen. Begin deze maand kondigden woningcorporaties dan ook al juridische stappen aan. Vandaag zeggen ze dat die rechtszaak definitief doorgaat.
‘Verbijstering is groot’
“De handtekening van de minister onder een heel pakket aan afspraken om de woningnood aan te pakken is bindend”, zegt Aedes-voorzitter Liesbeth Spies. “Kun je nog spreken van een betrouwbare overheid als die afspraken zo makkelijk bij het grof vuil gezet worden?”, aldus Spies.
“Corporaties werken sinds jaar en dag intensief samen met overheden op alle niveaus en die samenwerking wordt nu flink gefrustreerd. De verbijstering is groot bij vrijwel alle partijen die zich inzetten om al die nieuwe woningen te bouwen voor vele woningzoekenden. Corporaties zien de gang naar de rechter als een uitzonderlijke, maar wel noodzakelijke stap, om de goede volkshuisvesting overeind te houden.”
Geen nieuwbouw en verduurzamen
Vorige week riepen de provincie Utrecht, de U10-gemeenten* – waaronder Utrecht – en het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) de Tweede Kamer nog op om “zo snel mogelijk het besluit over de huurbevriezing terug te draaien”. Dat is volgens hen noodzakelijk.
“De huurbevriezing betekent voor de U10-regio dat 10.000 woningen niet meer gebouwd kunnen worden of 90.000 woningen niet meer kunnen worden verduurzaamd”, schrijven de partijen in een gezamenlijke brief. “Dit gaat in tegen alle gemaakte afspraken met het Rijk rond de woningbouwopgave in de Woondeal van afgelopen jaar. Op deze wijze zijn ze niet meer uit te voeren.”
Landelijk betekent de huurbevriezing dat “corporaties de komende jaren 180.000 minder nieuwe woningen bouwen of 1.600.000 minder huizen kunnen isoleren en maar liefst € 49 miljard aan investeringscapaciteit verdampt”, zegt Spies.
*Dit is een netwerkorganisatie van de gemeenten Utrecht, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.
Gekoppelde berichten

Utrechtse woningcorporaties: ‘Door huurbevriezing lopen we vast’
Het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) roept het kabinet in een brief op om geen huurbevriezingen…

‘Verhuispremie’ voor mensen die sociale huurwoning inruilen voor kleinere in Utrecht is op
De verhuispremie die de gemeente Utrecht in september 2024 beschikbaar stelde voor Utrechters die verhuizen…

Gemeente Utrecht wil 800.000 euro bijdragen omdat corporaties stoppen met verkopen van sociale huurwoningen
De gemeente Utrecht is van plan dit jaar 800.000 euro bij te dragen aan het…
6 Reacties
ReagerenSchandalig dat woningbouwcorporaties naar de rechter gaan. Bestaande huurders van een sociale huurwoning via een woningbouwvereniging hebben niks te maken met nieuwbouw van sociale huurwoningen. Dat zijn aparte projecten die t.z.t. na oplevering ook weer gaan renderen,. Sociale huurders hoeven ook niet solidair te zijn met woningzoekenden voor een sociale huurwoning omdat zij hier geen partij in zijn. Net zoals eigenaren van koopwoningen dat ook niet hoeven te zijn met de bouw nieuwe koopwoningen. Dat bestaande huurwoningen niet geïsoleerd zouden kunnen worden, zij zo. In de praktijk levert dit huurders nauwelijks wat op.
In het algemeen gaat het hier om een kwetsbare groep huurders met (relatief) lage inkomens. Zij zien het leven steeds duurder worden. Een huurbevriezing geeft dan net een beetje meer lucht. Wat men uitspaart aan de huur kan gelijk worden uitgegeven aan zaken die duurder zijn geworden. Men houdt niets extra’s over.
Verder is het een discussie die zich heel ver boven de hoofden van de huurders afspeelt. De PVV zal ervan profiteren.
In tegenstelling van tot wat vaak gedacht wordt, worden de nieuwe woningen niet rechtstreeks bekostigd met de huuropbrengsten. Nieuwbouw wordt vrijwel volledig betaald met leningen. De huuropbrengsten zijn echter wel noodzakelijk om (meer) te mogen lenen. Bestaande huurders betalen dus niet voor nieuwe woningen.
als huurder zeg ik: goed zo
het geven van een cadeautje via andermans portemonnee is niet okee.
als je als kabinet een huurbevriezing wilt, betaal dat dan zelf.
dit zou een koekje van andermans deeg zijn
Wat zijn het toch een amateurs in dit kabinet…,
Jammer dat de jaarlijkse absurde verhogingen van de OZB niet bij de rechter aangevochten kunnen worden.
De PVV zal er van profiteren?
Het is juist allemaal de schuld van de PVV, die gewoonweg liegen tegen het land en de achterban. De huren zouden aldus de PVV bevroren worden>> mooi niet dus, het enige probleem is dat de PVV van tevoren al wist dat de huren niet bevroren konden worden en dus doelbewust aan kiezersbedrog doet, samen met Mona Keizer.
Geen van deze regeringspartijen, PVV, BBB, NSC of de VVD zou beloond moeten worden. ZIJ zijn de oorzaak van veel problemen. Ze worden niet door “links” tegengewerkt, maar door zichzelf, omdat ze anders doen dan ze zeggen te doen. Alleen de belangen van de ultrarijken worden behartigt door rechts conservatieve partijen. 95% van de bevolking is niet de doelgroep. Wij, Jan met de Pet, hebben niks aan rechts.