Woningmarkt Utrecht wordt krapper - De Utrechtse Internet Courant Woningmarkt Utrecht wordt krapper - De Utrechtse Internet Courant

Woningmarkt Utrecht wordt krapper

Woningmarkt Utrecht wordt krapper
De woningmarkt in Utrecht wordt steeds krapper, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Koopwoningen in Utrecht hadden in het vierde kwartaal van 2017 te maken met een prijsstijging van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het aantal verkochte woningen nam juist af met 4 procent.

De woningmarkt in Utrecht wordt steeds krapper, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Koopwoningen in Utrecht hadden in het vierde kwartaal van 2017 te maken met een prijsstijging van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het aantal verkochte woningen nam juist af met 4 procent.

In het vierde kwartaal van 2017 zijn in heel Nederland ruim 66 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit, blijkt uit het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Hiermee is het record van het voorgaande kwartaal verbroken.

In Utrecht heerst er echter krapte op de markt. De verkoopaantallen in de stad waren juist lager dan in het vierde kwartaal van 2016, er was sprake een daling van 4,2 procent. In de hoofdstad Amsterdam was er zelfs sprake van een daling van 7,5 procent.

15 Reacties

Reageren
 1. Paula

  Ja dus.

  Dat is precies wat het vastgoedclubje, incl. gemeentepolitici die ze onder de pet hebben, incl. SP wethouder Paulus Jansen, willen, Kunnen ze NOG meer vragen voor kamertjes en studiootjes.

  De miljardairs op deze aardkloot zijn er 82% op vooruit gegaan het afgelopen jaar. De armeren betalen die welvaartsgroei voor de rijken. Mensen wordt wakker en stem zeker geen rechte partijtjes, want de blonde boedel en Bidet spelen onder één hoedje met de VVD’ers van deze wereld. SP en GL zijn ook steeds moeilijker te vertrouwen en D’66 heeft dat vertrouwen a;l tijden geleden te grabbel gegooid, net als de PvdA en het CDA. Blijft eigenlijk alleen de Partij voor de Dieren over als redelijke keus voor een andere wereld en een andere stad.

 2. Wim Vreeswijk

  Dat de verkoopaantallen van OG in het 4e kwartaal van 2017 terugliepen is een logisch gevolg van steeds verder stijgende prijzen bij gelijk blijvende of zelfs dalende koopkracht voor steeds meer Utrechters. De bomen groeien immers ook niet tot de hemel. We moeten ons echter niet laten verleiden tot nog meer woningen, meer verkeerscongestie, meer luchtvervuiling, minder groen, meer verstening dus wateroverlast en nòg meer dan de huidige 3651 inwoners per vierkante kilometer, waardoor Utrecht qua bevolkingsdichtheid nog meer stijgt dan de huidige 6e plaats landelijk Genoeg is genoeg !

 3. Piet

  @Wim, ik ben het niet met je eens. Heb namelijk zelf mijn huis net te koop gezet hoe gekker hoe beter!

 4. William

  Helemaal mee eens met Wim.

 5. Sjaak

  @ Piet

  Je weet dat alles wat je wil kopen ook belachelijk duur is geworden (en overprijsd is), je krijgt geen waar voor je geld; de volgende bubbel is allang geboren, dit systeem is eigenlijk al failliet, alleen de giga-klap moet nog komen> en moet je eens kijken hoeveel mensen er dan huilen huilie doen.

 6. GeenStijl@Utrecht

  Minder,minder mensen is de beste oplossing.

 7. Utrechter

  @Piet: en waar ga je wonen? Ik kan nu ook een aardig bedrag cashen door verkoop van mijn steeds duurder geworden woning, maar elke andere woning is evenveel duurder geworden zodat ik er niets mee opschiet. Sterker nog, als je naar een duurdere woning gaat verhuizen (wat de meeste mensen doen) dan heb je een nóg groter gat te overbruggen. Ofwel: een stijgende woningprijs is alleen goed voor diegene die er tussen zes plankjes uitgedragen worden of gaan emigreren. Rest ons weinig anders dan plaats maken voor al die duizenden die jaarlijks het mooie besluit maken om naar onze fantastische stad te verhuizen!

 8. blm

  Die flats in Kanaleneiland had de woningbouwvereniging zelf moeten opknappen en verkopen als starterswoningen. Boe SP! en gemeenteraad! Je zit daar voor de mensen in je gemeente en niet voor deze vastgoedmensen uit een ander werelddeel die nu hoge huren vragen voor woningen die ze bijna gratis hebben kunnen kopen.

 9. Scherpschutter

  @Sjaak 22/1/2018 – 17:59

  Daar heeft u volkomen gelijk. Dit fiat-valuta systeem leeft alleen bij gratie van het vermogen om nieuwe schuldenaren te vinden, waarbij dit op een steeds grotere schaal zal moeten wegens de mathematische onmogelijkheid in het systeem: namelijk dat er altijd meer schuld uitstaat dan er überhaupt geld in omloop is om de schuld af te betalen. Er zijn alleen geen nieuwe schuldenaren meer te vinden….Particulieren zitten op de max, overheden ook. Een zeer zeer zware crash is onvermijdelijk.

  De eerstvolgende crisis zal al een ongekende omvang kennen, maar zal naar mijn inschatting nog geen totale systeemcrash omvatten. Zolang banken en overheden nog de mogelijkheid hebben om met een muisklik al uw spaarvermogen te vorderen (zie Cyprus) hoeft het systeem niet compleet om te vallen. Wel zullen we vermoedelijk breder Griekse toestanden zien: pinlimieten, een verbod op het overschrijven van bedragen boven de 1000 euro, opnieuw jaren van totale recessie en herstructurering. Het wordt vervelend, maar waar u zich echt zorgen over zou moeten maken is de crisis na de volgende grote crisis….

  Of het nu gaat over de komende crisis of grote crisis daarna: de mensen die dan ‘huilie huilie’ doen zullen niet de mensen zijn die nu geïnvesteerd hebben in stenen en grond. Tangible assests. De mensen die de sigaar zijn zullen de mensen zijn die hun virtuele spaarvermogen (spaarsaldi en o.a. pensioenen) bij banken ingevorderd zien worden in een poging het systeem overeind te houden….DIE zullen hangen.

  Tot die tijd zal de Utrechtse woningmarkt zich door een totaal falend gemeentebeleid (gebrek aan nieuw aanbod) zich door blijven ontwikkelen tot een tweede Amsterdam, en mogelijk op middellange termijn (tussen de twee crashes in) tot misschien wel een soort New York, met enorme prijsstijgingen. Wie denkt dat het einde van de prijsstijgingen in zicht is komt bedrogen uit. We staan pas aan het begin….

  Wees verstandig. Investeer in stenen. Aan vraag naar woonruimte zal nooit een gebrek zijn. Zeker niet in Utrecht.

 10. cas

  @ Scherpschutter, en een huis bestaat ook niet voor 80% uit virtueel vermogen..?? Iets met marktwerking wat de prijs kan laten stijgen maar ook net zo hard kan laten dalen.
  En je kan niet een dakpan uitgeven bij de supermarkt… In dure huizen kunnen ook arme mensen wonen..

 11. Scherpschutter

  cas 23/1/2018 – 11:41

  Nee.

  Het geld dat u verplicht door overheden opgedrongen wordt, bestaat uit papier en digitale credits. Het produceren van een briefje van 500 euro, kost wellicht 20 cent. De intrinsieke waarde is dus ook 20 cent. De rest is virtuele lucht en dus ook ongeveer uw fluctuatiebandbreedte. Uw briefje van 500 euro kan morgen ineens nog maar 5 cent waard zijn, de waarde van oud papier. Vraagt u dit maar na in Zimbabwe bijvoorbeeld.

  Een huis staat op grond. Een huis bestaat uit stenen en vele andere materialen. Een huis is een primaire levensbehoefte in ons klimaat. Huizen (en zeker ook grond) zijn schaars. En natuurlijk kan een huis in waarde fluctueren, maar die fluctuatie is niet te vergelijken met de mogelijke fluctuaties in geld (u kunt van de ene op de andere dag al uw koopkracht kwijt zijn). Als er geen geld als transactiemiddel zou zijn, dan vertegenwoordigt uw huis nog altijd een zeer forse waarde…

  En natuurlijk kunt u geen dakpan inleveren bij de supermarkt. Dat kunt u nu echter ook niet. Wel kunt uw huis verhuren natuurlijk en de inkomsten inleveren bij de supermarkt. Of uw huis verkopen en die inkomsten gebruiken.

  Grond, stenen en goud: het zullen de reddingsboeien van uw vermogen zijn, de komende 20 jaar. Los uw hypotheek zo snel mogelijk af en maak u zo snel mogelijk onafhankelijk van het door de Staat opgedrongen ruilmiddel dat Euro heet.

 12. Cico

  ‘Vraag naar woonruimte zal in Utrecht nooit een gebrek zijn.’ De ironie wil dat mensen de stad juist ontvluchten zodra de woonprijzen niet betaalbaar zijn en leefomstandigheden verslechteren (zoals in jaren ’60- ’70). Inmiddels zijn er al berichten dat jonge gezinnen de stad juist massaal ontvluchten in Amsterdam en Utrecht. Investeren in stenen is geen absolute garantie op rendement, zeker niet als je in een hoogconjunctuur investeert. Je zegt zelf dat er een gigantische crisis aankomt, wie gaat er in dat geval jouw huis kopen? Die staat dan leeg.

 13. Scherpschutter

  Cico 23/1/2018 – 15:39

  En ondanks dat jonge gezinnen de stad uit vluchten is er nog altijd fors meer vraag dan aanbod. Echt, het zal nog vrij lang zo blijven zolang de gemeente niets drastisch aan haar beleid veranderd. En ook dit zal niet gebeuren. Ambtenaren hebben namelijk meer belang bij woningschaarste (burgers die je nodig hebben om een probleem op te lossen) dan bij woningoverschot (dat of je onvermogen als planner toont en woningeigenaren pissig maakt).

  Correct. Er komt inderdaad een gigantische crisis aan. In Davos wordt de crisis van de toekomst deze week al besproken, zeker ook dat centrale banken geen enkel wapen meer over hebben om er iets aan te doen, zo zal het in de media klinken…. Dat is natuurlijk bepaald niet juist (invordering van spaarvermogen zal op ongekende schaal gaan gebeuren, zie Cyprus, wat in essentie een testje was), maar het geeft wel de situatie goed weer. Je wil gewoon geen grote spaarvermogens bij banken hebben over een paar jaar…

  Het investeren in een woning (in het licht van de eerstvolgende crisis) draait dan ook niet eens zozeer om rendement behalen als wel om het redden van uw spaarvermogen. Al helemaal wanneer we dit doortrekken naar de crisis na de volgende crisis, want dat wordt pas echt vervelend. Dan is er namelijk ook geen spaargeld meer om te vorderen…

 14. cas

  Kijk soms moet je veen reageren, maar dan komt scherpschutter met zijn echte antwoordt. Vermogen in je huis stoppen om schulden weg te werken. Dat is natuurlijk de beste optie, want eigendom in de vorm van een huis is veel lastiger af te pakken.
  Verder is investeren in (fysiek) goud het beste om je crisis proof te maken. China en Rusland doen dit niet voor niets op grote schaal.

 15. Piet

  @de rest, ik ga gewoon in Utrecht wonen en tot op heden zegt iedereen dat ik een geweldige deal heb gedaan. Het is namelijk niet zo dat ieder huis binnen een dag is verkocht en bij sommige huizen valt dus nog wel degelijk te onderhandelen. Moet wat aan gebeuren maar dan is het strak ook helemaal mijn huis. De hypotheek is lager dan wat ik nu betaal maar wel de helft meer ruimte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).