Toen Iris en Bouke tijdens hun zeven maanden durende reis door Azië in retraite in Japan zaten, maakten ze een keuze: “Wij gaan in een Tiny House wonen, en die gaan we zelf bouwen. Ook al hebben we helemaal geen ervaring met bouwen, we willen we het avontuur gewoon aangaan”, aldus Iris. Het Utrechtse stel kocht terwijl ze nog in Japan zaten alvast de trailer en in mei begon de ontwerpfase.
Het plan broedde al een tijdje in de hoofden van Iris en Bouke. “We focussen ons op bewust leven en gebruiken bijvoorbeeld al een tijd geen plastic meer. Het leven in een Tiny House sluit goed aan op deze levensvisie. Daarom zijn we een tijd terug een keer in Alkmaar bij een open dag van een Tiny House geweest. Toen dachten we nog ‘Nee! Dit is veel te klein”, vertelt Bouke.
Weinig spullen
Dat veranderde toen het stel op reis eens goed ging nadenken over wat ze willen van de toekomst. Toen kwam de realisatie dat een Tiny House toch wel goed bij hen past. De twee zijn al langer bezig met minimalisme en het leren leven met weinig spullen. “Veel spullen betekent ook meer onderhoud en meer zorgen over die spullen. En we zijn erachter gekomen dat dat niet is wat we willen van het leven”, aldus Bouke.
Tekst gaat verder onder de foto
Hij vervolgt: “Kleiner gaan wonen moedigt je aan om niet te veel spullen te verzamelen. Ook bespaar je veel op woonlasten en hou je uiteindelijk meer tijd en geld over. We willen niet het standaard pad bewandelen wat je door de maatschappij wordt voorgeschoteld: na je studententijd ga je hard werken, om daarna in een steeds groter huis te kunnen wonen. Dat is niet wat wij nastreven.”
Bouwen
Zonder te twijfelen kochten ze toen, tijdens de reis, alvast de trailer die de fundering van de Tiny House moest worden. “Een trailer is handig, want die kun je vastmaken achter je auto. En wij willen graag flexibel zijn. Dus op deze manier kunnen we straks om de twee à drie jaar verhuizen”, legt Bouke uit. Bovenop de trailer zijn Iris en Bouke nu aan het bouwen, op de Havenloods in het Werkspoorkwartier, waar ze via via de ruimte hebben gekregen om hun Tiny House af te maken. Onder een enorme zelf opgezette tent zijn ze hard aan het klussen, op basis van kennis die ze van andere Tiny House-bouwers hebben gekregen, het boek ‘Bouw je eigen Tiny House’’ en tutorials. De vloer zit er inmiddels al in en er zijn tweedehands ramen en deuren op de kop getikt.
Tekst gaat verder onder de foto’s
“Wat voor ons ook een belangrijke reden is om in een Tiny House te gaan wonen, is het feit dat je veel duurzamer kan leven. Dus gaan we zelf zonnepanelen installeren en proberen we alles van tweedehands materialen te bouwen. Zo hebben we straks isolatie van oude spijkerbroeken in ons huisje”, vertelt Iris. Verder zijn de twee geïnspireerd door de Japanse manier van leven tijdens hun reis, iets dat ze willen meenemen in de inrichting van hun Tiny House: “We hebben daar op futons geslapen, een dun matras. Dat willen we thuis ook gaan doen. Dus ons bed staat al op marktplaats en zodra die verkocht is kunnen we al gaan oefenen.”
Tekst gaat verder onder de foto
Woonplek
Het Werkspoorkwartier is geen officiële woonplek. Dus de Tiny House kan daar wel gebouwd worden, maar daarna moeten Iris en Bouke nog wel op zoek naar een plek om met hun nieuwe huisje te gaan wonen. “In Utrecht is dat nog niet zo makkelijk”, vertelt Bouke. “Er is in Utrecht nog niemand die in een Tiny House woont. Wel kennen we een Tiny House-community in Zeist, ‘KleinHuizen’ met vijftien huisjes. We moeten nog aanvragen doen voor locaties aan de gemeente Utrecht. Maar wie weet zijn wij straks de eerste Tiny House-bewoners van de stad.”
Eigen wooncommunity
In de toekomst hopen Iris en Bouke zelfs een eigen Tiny House-community op te starten. “Het liefst met een eigen voedselbos en moestuin. En we willen graag dat er mensen van verschillende leeftijden bij de community komen. Want elke generatie kan weer iets anders bijdragen. En ook willen we iets doen aan het sociale probleem dat oudere mensen ervaren, die vaak eenzaam weg worden gestopt in bejaardentehuizen.”
Tekst gaat verder onder de foto
Nu wonen Iris en Bouke nog in een appartementje in het centrum van Leidsche Rijn. “Het voordeel daarvan is dat alles om de hoek zit, en de gezelligheid die je daar hebt. Maar we kijken ook uit op een ander appartementencomplex, en naar buiten gaan komt er zo weinig van als je in je appartement zit. En we kijken er juist zo naar uit om veel buiten te leven. Dat hebben we ook geleerd in Azië: weer of geen weer, naar buiten gaan kan altijd. En eigenlijk kunnen we niet meer wachten tot we hier weg kunnen”, vertelt Iris.
Iris en Bouke hopen hun Tiny House eind november af te hebben en zodra ze grond hebben gevonden om hun nieuwe huisje neer te zetten, trekken ze er direct in. De ontwikkelingen rondom de bouw van Iris en Bouke’s stulpje is te volgen op hun blog. En voor de Utrechters die ook geïnteresseerd zijn in het bouwen van hun eigen Tiny House, of die gewoon even binnen willen gluren, organiseert ‘het Bewuste Stel’ op 13 september een open dag.
25 Reacties
ReagerenNiets dan lof en hulde voor het nastreven van geluk in het leven, maar dit hele verhaal leest eerder weg als een vrijwillige vorm van zelfmarteling dan het nastreven van levensgeluk….Werkelijk geen idee wat je state of mind is als je voor je plezier met je ega in een piepkleine caravan gaat wonen om op dunne matrasjes te slapen en je kapot te werken zodat je eigen verbouwde groenten kunt eten. Echt, ik begrijp er werkelijk geen ene jota van….
Ik denk overigens ook wel dat de Gemeente dit gaat tegenwerken. Onfhankelijke en zelfvoorzienende burgers die vrijwel niet te belasten zijn is wel het allerlaatste dat dit bijzonder linkse gemeentebestuur wil hebben.
Dit allemaal gezegd hebbende: alle geluk gewenst! Ik kan wel bewondering voor het lef opbrengen en heb waardering voor het dwarse denken, hoe totaal buitenaards (kunnen we testen of dit wel mensen zijn?) het hele idee ook op me overkomt…
Met alle respekt:
* een tiny house op een trailer = caravan ter groote van een tendermaster
* achter de auto hangen en wegrijden = ga maar vast sparen voor een auto met grote brandstofverslindende motor want anders kom je niet weg
* In utrecht is dat niet zo gemakkelijk (staplek vinden) = Het is de 4e stad van Nederland die volgebouwd wordt en de resterende postzegeltjes groen is openbaar = wildkamperen verboden. En op een volkstuintje is het verboden om te wonen.
Het is en blijft toch een apart soort mensen die in tiny houses gelooft en denkt dat hun groene levensfilosofie nooit zal veranderen….
Zigeuners hebben die groene tiny house mobiliteit lifestyle al eeuwen lang en een ook geheel eigen talen en culturen. Ze worden ook overal met de nek aangekeken en het leven zuur gemaakt en zelfs vervolgd omdat ze niet in een huis wonen zoals ‘alle anderen’. Ook hier in Nederland waar ze gedwongen zijn om in kampen te wonen omdat ze het verrekken om een huis te betrekken..
De politie kent ze ook allemaal, niet omdat ze allemaal crimineel zijn, maar omdat ze anders zijn…
Waarom zou de hoog opgeleide elite dat willen nadoen omdat het zogenaamd duurzaam is? Omdat ze denken dat ze niet ongewenst zijn of verjaagd en vervolg zullen worden omdat ze hoog opgeleid en wit zijn? Dat is naief en wereld vreemd.
Mooi
Wonen in een woonwagen neemt t.o. conformistisch wonen in een flat toch best wel veel ruimte in beslag. Misschien kunnen ze daar ook nog iets voor verzinnen…. stapelbare tiny hoogbouw?
Wel zijn er al sinds jaren enkele woonwagenkampen in Utrecht, dus de eerste zullen ze helaas niet meer zijn.
Normaal heet zoiets een woonwagen, beetje vreemd want juist in de stad Utrecht is er voor deze mensen geen standplaatsen beschikbaar, maar blijkbaar voor tiny houses wel.
Bromsnor denkt dat een koopstudio van 20m2 met keuken en douche ook een tiny house is.
Lieve mensen hoor die Bouke en Iris, echte aanpakkers. Ik droom zelf ook wel wel van minimalisme en ontspullen, maar ook ik hou ook van realiteitszin. 1 Tiny House, vrijstaand + eigen voedselbos + moestuin, dat is dan ongeveer 500m2 x 1000 euro is 500.000 euro voor een stekkie aan de rand van een kantorenpark. Misschien is dat wel de reden dat er geen tiny houses zijn in Utrecht en wel in Zeist.
Beste Bouke en Iris,
Hebben jullie al eens uitgerekend hoeveel natuur er verloren gaat als elke inwoner/gezin van Nederland in een vrijstaand Tiny House wil wonen?
Jullie droom is helaas alleen maar mogelijk voor een paar happy few.
De idealen die jullie nastreven zijn lovenswaardig!
Maar die kunnen met de bevolkingsdichtheid in Nederland alleen gerealiseerd worden als er Tiny Appartment Complexen worden gebouwd. Flats dus eigenlijk :-).
Ben benieuwd of jullie dan nog steeds zouden kiezen voor Tiny.
(Ik ben 45 en woon op 42m2 in een appartementencomplex)
Dag Iris en Bouke,
trek je maar lekker niks aan van al die zuurpruimreacties!
Ik vind het een mooi idee, en iedereen mag zijn eigen dromen hebben.
Ben alleen bang dat het moeilijk wordt om in of rond Utrecht een mooie plek te vinden. Maar waarom zou je dat ook willen… Bij jullie filosofie past toch echt beter een rustiger deel van het land.
Hallo Iris en Bouke,
Leuk dat jullie zo fanatiek bezig zijn. Als jullie echter willen voldoen aan jullie kernwaarden zullen jullie een plek zoeken buiten de stad.
De publieke ruimte in Utrecht is weliswaar te veel verhard, maar het grondgebruik van tiny houses is te inefficient voor een stad als Utrecht. Een probleem los je niet op door van het ene uiterste naar het andere uiterste te bewegen.
Isolatie met spijkerbroeken…… Zeker nog nooit de isolatiewaarden bij gelijke dikten vd verschillende materialen bekeken? Bij weinig m3 is effectiviteit van isolatie uiterst belangrijk. En waarmee wordt de ruimte dan verwarmd? Met meer verwarmingskosten dan nodig.
Tja, charmant idee, maar niet alle hergebruik keuzen zullen verstandig uitpakken…..
Mooi, zoveel ondernemerslust.
Kan niet ? Misschien, maar we gaan het gewoon proberen.
Natuurlijk lost dit de woningnood niet op. Maar de meeste tweeverdienenden met een hoge opleiding hebben een twee-onder-een-kapper als horizon. Daar kunnen zo twee of drie ‘kleine huisjes’ op, inclusief moestuin. Scheelt dus een factor 2 a 3.
@Adriaan, van spijkerstof wordt hoogwaardig isolatiemateriaal gemaakt, dat slechts 10% dikker moet zijn om dezelfde isolatiewaarde te realiseren als steenwol. zie als voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=FIt3F4d-lrM. Het is wel wat duurder, maar bij een klein huis maakt dat netto niet zoveel uit.
Het contrast tussen het enthousiasme en de gedrevenheid van Iris en Bouke en de stugge reacties hier is weer typisch en eigenlijk lachwekkend. Lieve mensen, je hoeft er zelf niet in te gaan wonen. Leef en laat leven.
Iris en Bouke: veel succes en plezier gewenst!
Een belangrijk deel van onze CO2 voetafdruk wordt bepaald door het verwarmen van onze huizen gedurende 8 maanden van het jaar. Gelukkig wonen velen van ons in een rijtje of een appartement. Scheelt al veel stookkosten vanwege de gedeelde muren. Kijk ook eens hoe dik de wanden van een nieuwbouwwoning zijn. Hoe zit dat met een zelfgebouwde tiny trailer? Volgens mij stook je je helemaal een breuk in zo’n ding. Hoe groen is het dan echt?
Grote idealen of tiny idealen het zijn beiden idealen en de mooiste idealen gaan niet over luxueuze materiële zaken.
Iris en Bouke; Hou vast aan jullie idealen!
Er is grond genoeg in Nederland, het is een beleidsmatige keuze om 3/4e agrarisch te bestemmen. In een Tiny House wonen hoeft niet meer ruimte in te nemen dan een doorsnee rijtjeshuis kavel. Maar je verbruikt minder energie, water, spullen en laat meer ruimte voor natuur. Een en al voordelen. In Utrecht is een uitdaging, maar de stad kan niet achter blijven wat nieuwe woonvormen betreft. En dat er behoefte is aan andere woonvormen dan appartementen en rijtjeswoningen dat is al lang bewezen. Minder huis = meer leven. Heel veel succes Iris en Bouke, zet hem op en laat je niet van de wijs brengen door angst en negativiteit van anderen hoor!
Ieder zijn fetisj .
Ik heb Utrecht verruild voor een klein monumentje in Friesland. Dezelfde minimalistische principes, vrij uitzicht maar met waterleiding en riolering. Je kan er nog een hypotheek voor krijgen ook. Hypotheeklasten zijn nog geen 400 euro. Natuur in overvloed en ze zitten hier te springen om ondernemende jongeren. Voor wie de sprong durft te wagen 🙂
De al jaren gestapelde wooncontainers op de campus zijn ook gewoon TH’s.
De gemeente is al op de vingers getikt vanwege het uitsterfbeleid van standplaatsen. Deze plaatsen zijn een wezenlijk onderdeel van het woonsysteem en dus niet enkel voor zigeuners. Gewoon stukje grond van de gemeente bezetten, klaaro.
@GeeWee
8 maanden per jaar is onzin,
Ik stook al 25 jaar enkel en alleen tussen 1 oktober en 1 maart.
Dat is slechts 6 maanden per jaar.
Heb ook al 25 jaar problemen met eneco over waarom ik toch zo weinig gas en electra verbruik omdat dit “onmogelijk is”
Ik zit er toch warmpjes bij en ventileer echt goed,.
Wat betekend dat?
Dat mensen liever de verwarming opendraaien ipv een warme trui aan te trekken en geen cheap shit polyester kleding te kopen wat na 3x wassen al kapot is…
Dat mensen liever alle lampen en apparaten laten aanstaan terwijl ze deze niet eens nodig hebben omdat ze in een andere kamer zijn…
Maar goed, volgens Eneco ben ik gek en heb ik een slimme meter nodig net zoals die andere 350.000 debielen die in UTrecht wonen.
Lekker ecologisch en ontspuld bezig. Maar ondertussen wel naar Japan vliegen.
Mijn huis is slecht geïsoleerd, maar ik vlieg niet naar Japan. Per saldo is mijn voetprint kleiner.
Overigens: geen plastic gebruiken? waar zijn je sportschoentjes van gemaakt dan?
volgens verschillende reageerders zijn er maar twee smaken: óf jezelf het ongans consumeren, óf als een prehistorische holbewoner door het leven gaan. gij zult consistent zijn!
@erwin lekker cynisch, wie zei dat ze met het vliegtuig zijn gegaan? En volgens mij wordt met het plastic vooral het wegwerp-plastic gebruikt, e.g. boodschappen verpakkingen.
Misschien een project voor jou: je huis isoleren en daarmee je ‘voetprint’ verkleinen, zonder je er makkelijk vanaf te maken en te zeggen dat hij kleiner is dan die van anderen.
‘k Blijf het heel knap vinden! Doorgaan!
Lie(f)s.