Dit wordt de nieuwe studententoren op voormalig KPN-terrein | De Utrechtse Internet Courant Dit wordt de nieuwe studententoren op voormalig KPN-terrein | De Utrechtse Internet Courant

Dit wordt de nieuwe studententoren op voormalig KPN-terrein

Dit wordt de nieuwe studententoren op voormalig KPN-terrein
De toekomstige studententoren 'De Kwekerij' op het voormalig KPN-terrein Burgemeester Fockema Andreaelaan. Foto: SSH
Het voormalig KPN-kantoor aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan wordt gesloopt en maakt plaats voor een woontoren voor ongeveer 700 studenten en starters. SSH en Jebber nemen de transformatie van het terrein op zich dat ‘De Kwekerij’ gaat heten. 

Het voormalig KPN-kantoor aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan wordt gesloopt en maakt plaats voor een woontoren voor ongeveer 700 studenten en starters. SSH en Jebber nemen de transformatie van het terrein op zich dat ‘De Kwekerij’ gaat heten. 

De Kwekerij is een verwijzing naar het verleden waarin dit gebied diverse tuinderijen herbergde. De Utrechtse studentenhuisvester heeft het terrein in 2008 al aangekocht, maar pas in mei wordt er begonnen met de sloop. Aanvankelijk was het plan om het KPN-gebouw te verbouwen tot woningen, maar uiteindelijk is er niet voor transformatie gekozen omdat er met nieuwbouw duurzamer en minder kostbaar gebouwd kan worden. De toren moet in 2019 gereed zijn.

De studentenkamers worden ongeveer 21 vierkante meter en hebben een klein keukenblok en een eigen badkamer met douche en toilet. Elke verdieping krijgt een grote keuken waar de bewoners met elkaar kunnen eten.

SSH ontwikkelt in totaal 318 studio’s voor studenten en Jebber ontwikkelt zo’n 450 woningen voor starters.

17 Reacties

Reageren
 1. le@lijk.nl

  lelijk…..en hoe!

 2. bezwaar

  jaren zestig en zeventig all over again.

  Utrecht wordt steeds lelijker……..

  Laat de buurt maar lekker bezwaar maken!

 3. Croeselaan

  Voorstanders van de plannen rondom de Jaarbeurs, letten jullie even op?

  Waarschijnlijk worden de plannen in deze stijl, zoals op het plaatje van deze flathorror, gebouwd.

  Dan weten jullie dat alvast.

 4. Corina

  Ik woon met mijn man in een eengezinswoning in Vleuten. Nu de kinderen het huis uit zijn zouden wij graag naar een mooi ruim appartement in of bij de binnenstad verhuizen. Maar die zijn er niet. Alle bouw is voor studenten of starters. Sijpesteinkade, Rotsoord, Lange Nieuwstraat en zo. Nu dit weer. Jammer hoor dat het allemaal zo eenzijdig is.

 5. Kpn-terrein

  @ croeselaan

  Nee hoor, rondom de jaarbeurs worden ze gelukkig twee keer zo hoog.

 6. Johan

  Rotterdam heeft plannen ontwikkeld om 20.000 goedkope woningen af te breken en die te vervangen door duurdere en grotere woningen. Gezien het accent op nieuwbouw van kleine hokjes voor studenten en starters, komt Utrecht op termijn ook in de situatie dat de boel scheefgegroeid is. Het besef dat diversiteit van bevolkingssamenstelling noodzakelijk is voor een gezonde stad dringt nog niet door tot onze bestuurders.

 7. Croeselaan

  @ KPN-terrein

  Ben er maar blij mee, van die lelijke dozen die dan 2x zo hoog zijn.

  Je kan niet echt spreken van top-archicteuur, maar eerder van lekker goedkoop, maar wel een torenhoge huur vragen.

 8. render

  Zelfs op de render (=impressietekening) is dit ding lelijk, terwijl gebouwen op renders altijd veel mooier zijn dan in de praktijk.

  Dan weet je het wel……..

 9. Bill

  Commissie Welstand, waar is uw inzicht…?? Dit is nou precies niet de architectuur voor welke plek in Utrecht dan ook, wat een misser….!

 10. Willem

  21 m2 incl keukenblok en badkamer met douche en toilet?!?!
  Hahahahahahaha wat een goeie!!!
  Die Jebber toch!!
  Al tijden niet meer zo gelachen!

 11. MJPD

  @Croeselaan No worries, de petitie is afgelopen getekend. Lelijke hoogbouw gaat er niet komen in Utrecht.

 12. Zier

  @ Bill

  Je snapt natuurlijk dat dit de gebouwen zijn die jij zo graag wil rondom de jaarbeurs, want dit is de ambitie die Utrecht meestal tentoonspreid. Geloof maar dat de gebouwen daar de kwaliteit krijgen als het hierboven getekende.

  Van de investeerders mag het allemaal niet te duur zijn en de impact op de omgeving kan ze gene zier schelen namelijk.

 13. Zonnewende

  Wederom een gemiste kans. Wat een communistische architectuur.
  Ook bij Rotsoord heeft Jebber een mooie kans laten lopen. Wat een lelijk gebouw is dat daar geworden. Dit lijkt van hetzelfde laken een pak.

  Welstand en gemeente, wat waren jullie overwegingen dit goed te keuren?

  Over de starters/studenten: dit plan was al jaren in de maak. Maar sindsdien zijn er nog ontelbaar veel nieuwe plekken bij gekomen voor studenten en starters. Het is inderdaad hoog tijd dat er ook appartementen komen in de midden- en bovenmoot. Er zijn inmiddels veel mensen die graag in een appartement wonen ipv in een huis, mits het een goed alternatief is: veel raam, hoogwaardige materialen en een flinke buitenruimte.

 14. Barend

  Tsja. Dit zijn twee problemen in een klap in de wereld gezet. Weer zo’n studenten- en startersproject en weer zo’n doos. Ik ben een overtuigd voorstander van hoogbouw, maar zeer zeker niet van die platte dozen zoals op dit plaatje. Slank en mooie hoogtebeeindiging graag, heren
  projectontwikkelaars en architecten

 15. Bill

  @ Zier: Ja, dat is een vereiste… Ik zie inderdaad heel graag hoogbouw in het gebied verrijzen, mits het van zeer hoogwaardige kwaliteit is, laat het anders maar. Het Jaarbeursterrein moet met zijn kwalitatieve hoogbouw worden omarmt door de Utrechters. Laat die hoogbouw zeker zitten als de ambitie en de verwezenlijking van hoogbouw met publieke functies en architectonisch top er bij de gemeente niet voor de volle 100% is.

  Hier trouwens wat impressies die het beeld wat minder somber maken:

  https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=40800

 16. Max

  @Corina & Zonnewende:
  http://nos.nl/artikel/2171228-goedkope-huizen-voor-starters-bijna-uitverkocht.html
  En daarom blijven er woningen voor starters bijgebouwd worden, daar is de meeste vraag naar.

 17. A. Zijnzeikert

  Waarom bij de jaarbeurs niet een architectuur met een knipoog naar Zijdebalen ? Met hier en daar een hoger torentje ? Daar was volgens mij niemand negatief over, en de appartementen gingen als warme broodjes over de toonbank. Laat ze dat meenemen bij de ontwikkeling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).