Woudagebouw Lange Nieuwstraat wordt omgebouwd tot 58 appartementen | De Utrechtse Internet Courant Woudagebouw Lange Nieuwstraat wordt omgebouwd tot 58 appartementen | De Utrechtse Internet Courant

Woudagebouw Lange Nieuwstraat wordt omgebouwd tot 58 appartementen

Woudagebouw Lange Nieuwstraat wordt omgebouwd tot 58 appartementen
Het 'Woudagebouw' aan de Lange Nieuwstraat 119. Foto: DUIC
Het zogeheten ‘Woudagebouw’ aan de Lange Nieuwstraat gaat volledig verbouwd worden. De voormalige instelling van Altrecht gaat de komende maanden op de schop en bestaat daarna uit 58 huurappartementen. 

Het zogeheten ‘Woudagebouw’ aan de Lange Nieuwstraat gaat volledig verbouwd worden. De voormalige instelling van Altrecht gaat de komende maanden op de schop en bestaat daarna uit 58 huurappartementen. 

De vergunning hiervoor is na een lange procedure afgegeven. Het kenmerkende betonnen gebouw uit de jaren 50 van de vorige eeuw krijgt een compleet nieuw aanzicht. Ontwikkelaar VORM gaat het pand volledig strippen en uiteindelijk opleveren met een nieuw uiterlijk. Zo verdwijnt het grijze beton en komen er bakstenen voor in de plaats, komt er een extra verdieping op en moet er op de onderste verdieping publieke functies komen.

Onder het pand bevindt zich een ondergrondse parkeergarage voor 90 auto’s. Twintig hiervan worden beschikbaar voor de toekomstige bewoners en de rest blijft in handen van Altrecht.

Het gebouw staat al enkele jaren leeg nadat Altrecht het heeft verkocht.

Het Woudagebouw in de toekomst. Beeld: A3 Architecten
Het Woudagebouw in de toekomst. Beeld: A3 Architecten

38 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Benieuwd naar de “publieke functie” die men voor ogen heeft.
  Wat is overigens de doelgroep van de huurwoningen: starters?

 2. Karel

  Inderdaad. Wederom slaat de startersschimmel toe in de binnenstad. Dat is overigens nog tot daar aan toe. Veel erger is de kolossaliteit van het gebouw. Bovenop het huidige gebouw komt nog een verdieping. Waardoor de Lange Nieuwstraat wordt afgesloten met een massief bouwblok dat volstrekt detoneert in de kleinschaligheid van de rest van het Museumkwartier. Utrecht leert ook nooit van zijn fouten.

 3. Michiel B

  @Willem, @Karel,

  De reden dat starters zo’n gewilde groep zijn is omdat zij “bereid” zijn om absurde bedragen voor mini-appartementen neer te leggen. Waarom zou je één appartement van 80 m² voor € 1100 verhuren, als je straks er ook twee van 40 m² kan verhuren voor € 1800? Onder vriendelijke dankzegging aan dhr. Stef Blok… Lijkt mij ook niet dat het gebouw anders 58 appartement kan accomoderen op dit aantal verdiepingen.

  Op die locatie spreken van kleinschaligheid met dat gigantische gele gebouw erachter en dat foeilijke museumgebouw ervoor lijkt me ook wat overdreven.

 4. Kees N

  Ik moet toch altijd lachen om de onbedoelde consequenties van jachtig geschreven zinnen. (Bij elk medium komt dat voor, ik bedoel het niet beledigend).

  20 auto’s ?

 5. Simon Tarter

  Love it! Niet zo zeuren oude mannetjes, gewoon lekker in Houten gaan wonen. Binnenstad Utrecht is voor vrolijke mensen.

 6. FD

  Nou Karel
  kun je mij vertellen waar mijn hoog opgeleide kinderen met hun even hoog opgeleide aanhang mogen gaan wonen ?
  Startersschimmel, ga je mond spoelen.
  Van mijn dochter begreep ik dat term starter inmiddels bedoeld is voor begin dertigers (setjes) met 2×30-40k bruto inkomen.

 7. Joris

  Leuk gebouw voor in een vinex wijk…

 8. dirk

  Jammer dat het karakteristieke uiterlijk verloren gaat. Het aangezicht is natuurlijk “niet meer van deze tijd”, maar persoonlijk heb ik het altijd zeer duister/imposant gevonden.

 9. herman

  Wat moeten er toch ongelooflijk veel publieke functies zijn.
  Zoveel gebouwen hebben dit nodig op begane grond niveau om wat leven in de brouwerij te krijgen.
  Vraag me af of er uberhaupt nog wel publieke functies over zijn?

 10. Waldorff

  Jammer, je kan het Woudagebouw misschien niet mooi vinden, het is zeker een kararteristiek gebouw-wat ik wel ga missen.
  De nieuwbouw die hier gaat komen is echt een duizend-in-een dozijn zeg.
  En waar gaat de rebus naar toe???

 11. Herman D

  Nou bijna al die nieuwbouwprojecten in de binnenstad zijn voor starters en studenten. Het is wel allemaal hetzelfde toch. De binnenstad wordt dan wel heel eenzijdig. Ik kan me ook voorstellen dat het voor de afwisseling goed is dat er voor tweeverdieners wordt gebouwd. Of voor ouderen..

 12. Teunis

  Mooi dat die ernstig detonerende bunker een make-over krijgt met gevels die beter bij de omgeving passen.

 13. cas

  Vind het aantal parkeerplaatsen dat vrijkomt voor de appartementen wel erg krap. hoe meer ze in de garage kwijt kunnen, de minder op straat.

 14. Binnenstadsbewoner

  @ Teunis

  Beter bij de omgeving passen? Ga er eens kijken. En realiseer je dan dat er pal naast dat charmante zwarte huis een flatgebouw van vier verdiepingen komt staan. Massaal, grof en misplaatst. Het ambtelijk apparaat heeft weer eens zitten slapen bj de goedkeuring. Doodzonde.

 15. Robin

  Publieke functie = horeca 😉

 16. maarten van den oever

  Inderdaad goede zaak om zoveel woningen bij te bouwen, ook voor starters. Maar wel jammer dat het de vorm heeft van een zestiger jaren fabriek, geschikt voor een of ander vervallen industrieel terrein, maar niet voor een karakteristieke binnenstad.
  Dit is net zoals de idioot misplaatste nieuwe vormgeving van het postkantoor weer een bewijs dat er nu bij de stad gestreefd wordt naar het afbreken van het authentieke karakter van de binnenstad. Nu hoog catharijne zo een duidelijke flop is, is er kennelijk aanleiding om zulke gebouwen overal in de binnenstad te zetten. het is een nieuw voorbeeld van anti-democratie: dat bouwen waarvan zeker is dat de bevolking zo iets niet zou willen.

 17. jelle

  Prima plan. Ten eerste goed dat dat leegstaande gebouw voor iets nuttigs wordt gebruikt, en ten tweede ziet t er een stuk beter uit dan die grauwe betonkolos die er nu staat.

 18. Joop

  Voor een vergunning voor op straat parkeren is een wachtlijst van bijna twee jaar. En zonder auto op je naam, kom je niet op de wachtlijst. Dan kun je tot die tijd een abonnement nemen op de parkeergarage in de ABC-straat. Daar is nog wel plek, maar dat kost dan ook bijna €180 per maand. De huur van één van de 20 plekken onder het Woudagebouw zal wel niet veel minder zijn dan dat.

 19. isabell

  @ Robin: NEEEEEEEEEEEEEEEEE!! Niet nog meer horeca in de binnenstad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. Rietje

  Weer zo’n blokkendoos.
  Saaier dan saai.
  Het oude gebouw was ernstig lelijk, maar tenminste niet saaaaaiii…
  Gaaaap….

 21. Hans Versnel

  Plaats in de kelder voor 20 auto’s van bewoners? Er komen toch 58 appartementen dus waar blijven die overige 38 auto’s? Op straat parkeren? Daar wil het college toch vanaf. Het Wouda gebouw is niet mooi maar wel karakteristiek voor die tijd. Toentertijd hebben we nog geprotesteerd tegen die lelijke bunkerbouw en nu dan handhaven? In elk geval is het voorgestelde inderdaad iets voor een slechte Vinex wijk. Laten ze starten met een interessante architect die iets spannends en echt vernieuwend neerzet.

 22. Arthur van Beveren

  Typische dorpse niks-architectuur waar Utrecht steeds voller mee raakt. (Vredenburg etc).
  Doe eens iets bijzonders als je zo graag een stad wil zijn Utrecht.

 23. Ohoh

  58 kippenhokken voor starters in een megalomane blokkendoos. Tsjonge jonge jonge, wat een aanwinst voor het Museumkwartier.

 24. A.Zijnzeikert

  Je vraagt je toch af wat zo’n welstandscommissie eigenlijk precies voorstelt als je dit ziet. Aan de andere kant is alles een verbetering bij die betonnen kolos zonder enige uitstraling of cohesie met de omgeving die er stond natuurlijk. Wel mooi metselwerk en bakstenen straks, daar hou ik wel van.

 25. Toine Goossens

  Het aantal inwoners dat vanuit Utrecht naar elders verhuisd stijgt flink. Met name gezinnen met jonge kinderen trekken weg uit de stad. Die verhuizen naar vooral naar De Bilt, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist (CBS).
  Uit Utrecht vertrekken inmiddels meer mensen dan uit Den Haag en slechts 13% minder dan uit Rotterdam.

  Wat hebben gezinnen met kinderen nog in Utrecht te zoeken. Zij maken meer dan gemiddeld gebruik van de auto door combinatie van werk, beiden, en kinderen opvoeden. Dat mag niet van Lot van Hooijdonk. Dat moeten zij maar per fiets doen. Starters nemen in de oude stad hun plaats in.

  Het is dat er op de veemarkt woningen zijn bijgekomen, anders was het nog veel erger geweest. Maar ook op de veemarkt zitten nu 170 starterseenheden in de planning. Woningen kun je dat niet noemen, waar moet dat heen als die starters relaties of kinderen krijgen?

 26. Architectuur van nivo.

  Bedroefende architectuur opnieuw ..op zo’n prominente plek in het Museum Kwartier !

 27. U-RBAN

  Deze doorsnee kwaliteit hoort toch niet in het Museum kwartier thuis ?
  Wie verleent daar toestemming voor ?
  In de binnenstad mag je meer ambitie verwachten van de gemeente !

 28. JorisDr

  Een veel te groot en nietszeggend flatgebouw op zo’n kwetsbare plek in het Museumkwartier. We hebben toch afdelingen welstand en stedenbouw? Wat hebben die zitten slapen zeg.

 29. John van Galen

  Utrecht jongerenghetto. Alle diversiteit verdwijnt uit de bevolkingssamenstelling van de binnenstad. En wat een lomp veel te groot gebouw zeg.

 30. Kuch

  @ Toine Goosens

  wat is er nu eigenlijk eens zo erg aan dat Utrecht nieuwe jonge inwoners krijgt, zogenaamde starters? Het zorgt er juist voor dat de levendigheid in de stad gewaarborgd blijft en het voorzieningen niveau in ieder gavl op peil blijft en zelfs uitgebouwd wordt.

  Cijfers interpreteren naar eigen inzicht, daar bent u altijd erg goed in.

  Het enige dat echt verandert is de smanestelling van de bevolking en dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Starters in Utrecht en gezinnetjes in Zeist, prima deal toch?

 31. Toine Goossens

  @ Ahhhh Kuch,

  Het voorzieningenniveau blijft helemaal niet op peil. 40% van de verpleeg- en verzorgingstehuizen is of gaat dicht. Als gevolg daarvan komen er zoveel ouderen bij spoedeisende hulp dat deze voorzieningen inmiddels regelmatig een opnamestop instellen.
  Gehandicapten die met de auto de stad in willen krijgen daar de kans niet voor, er zijn geen voorzieningen voor hen.

  Ja hup weg met die mensen. Kuch heeft lak aan hen.

 32. Kuch

  Altijd weer die gehandicapten en de ouderen.

  Er zijn meer voorzieningen nodig in een stad hoor. Ik weet het niet. Vaak voorzieningen die nu niet bepaald door de door u omschreven doelgroepen in stand gehouden worden.

  Misschien moeten de kinderen van die ouderen eens aan de slag, ipv alles bij de overheid neer te leggen.

  Zeist staat trouwens bomvol met seniorencomplexen.

  Lul toch niet, je kan met een ontheffing gewoon overal komen als gehandicapte zijnde. Gewoon een gove leugen van u meneer Goosens.

  Laten we idd alles aanpassen op oudere mensen en op gehandicapten. Een erg realistisch idee en scenario. Want dit zijn ook echt de meest dominate groepen in de samenleving.

 33. Toine Goossens

  @ Ahhhh Kuch,

  Alweer vergeten dat het aantal 65 plussers de komende jaren verdubbeld in Utrecht?
  Zullen we eens samen de gehandicapten in de binnenstad tellen? Ik gok dat we aan een of twee handen genoeg hebben.

  Van die dominantie van deze groepen in Utrecht is bitter weinig te merken. Daarom blijf ik daar op wijzen.

 34. Rietje

  @Kuch.
  Als je geen idee hebt hoe het is om als gehandicapte/chronisch zieke/bejaarde, volledig uitgekleed door de overheid, je eigen boontje te moeten doppen, kun je daar maar beter geen uitspraken over doen.

 35. [email protected]

  @Kuch 25/5/2016 – 15:01,
  Volgens mij heb jij last van het eigenheimers syndroom beste Kuch, ik zou er gauw iets aan laten doen, anders val je in de categorie L.llo.
  Toine zijn bijdrage is juist zeer zinnig en zeker sociaal naar ouderen toe.

 36. Kuch

  @ Rietje

  Volgens mij worden we allemaal uitgekleed, vooral door gaan met blijven stemmen.

  Daarnaast, ja, je staat er in het leven grotendeels alleen voor. Het is niet realistisch altijd maar naar anderen te wijzen. Ouderen hebben meestal kinderen en familie. Hoezo is de zorgplicht per sé een taak van de overheid. In vele andere landen en delen van de wereld nemen kinderen hun ouders in huis net zoals die ouders voor jou zorgden in je jonge jaren. Dat dit onze samenleving niet meer hoefde door een ooit goed georganiseerde verzorgingsstaat, wil niet zeggen dat je daar als kind van een oudere geen enkele verantwoordelijkheid meer in hebt. Gelet op de situatie in de gezondheidszorg, is het misschien ook wel beter qua mindset om daar niet meer blind op te vertrouwen.

  Vergis u niet, ik ben geen enge rechtse denker, maar je kan niet altijd alles maar bij de ander neerleggen.

  Natuurlijk hebben ouderen veel geld en arbeid in onze samenleving geïnvesteerd, maar dat maakt de ouderen niet meteen belangrijker dan de jongeren en mensen van 40-50 van nu.

  Daarnaast is de groep, gezonde, vermogende ouderen zeer groot. Misschien moet het geld aar wel gehaald worden. Ik zeg niet dat alle ouderen vermogend zijn, maar een forse groep wel.

  Wat ik zeg: hoezo is het erg dat de samenstelling van een stad verandert. Daar heb ik nog geen enkel antwoord op mogen ontvangen. Alleen maar reacties die daar nu net niet over gaan.

 37. Gastvrij

  Erg vermakelijk om veel van deze frustraties te lezen, frustraties die geen enkel invloed op welke besluitvorming dan ook hebben.
  Lijkt me nogal erg frustrerend ……..

 38. John

  @ kuch, u zorgt voor uw ouders neem ik aan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).