Zorgen om wijziging puntenstelsel huurwoningen: “Studentenkamers 150 euro duurder” | De Utrechtse Internet Courant Zorgen om wijziging puntenstelsel huurwoningen: “Studentenkamers 150 euro duurder” | De Utrechtse Internet Courant

Zorgen om wijziging puntenstelsel huurwoningen: “Studentenkamers 150 euro duurder”

Zorgen om wijziging puntenstelsel huurwoningen: “Studentenkamers 150 euro duurder”
Een studentenkamer
Studentenbonden in Utrecht (Vidius) en Amsterdam (ASVA) maken zich zorgen over de wetswijziging met betrekking tot het puntenstelsel voor zelfstandige woonruimtes. Door de wijziging die op Prinsjesdag werd bevestigd kan er straks veel meer huur gevraagd worden voor kamers kleiner dan 40 vierkante meter.

Studentenbonden in Utrecht (Vidius) en Amsterdam (ASVA) maken zich zorgen over de wetswijziging met betrekking tot het puntenstelsel voor zelfstandige woonruimtes. Door de wijziging die op Prinsjesdag werd bevestigd kan er straks veel meer huur gevraagd worden voor kamers kleiner dan 40 vierkante meter.

De wijziging geldt alleen voor kamers in Utrecht en Amsterdam. De studentenbonden en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn geschokt over deze wetswijziging en vrezen voor onbetaalbare woningen voor studenten. De nieuwe wet gaat al per 1 oktober in.

De maatregel maakt het voor investeerders veel aantrekkelijker om zelfstandige woonruimtes aan te bieden, in plaats van onzelfstandige woonruimtes (kamers) waar veel vraag naar is onder studenten.

“In Utrecht worden de komende jaren een aantal bouwprojecten opgeleverd die oorspronkelijk bedoeld waren voor studenten”, zegt Vidius-voorzitter Thomas van Gemert. “De wetswijziging maakt deze woningen onbetaalbaar voor studenten. De druk op de toch al krappe woningmarkt neemt zo alleen maar toe.”

Ook Henriette Hoogervorst, voorzitter van Asva, maakt zich grote zorgen: “In Utrecht en Amsterdam wonen duizenden studenten in zelfstandige woonruimtes. Nieuwe zelfstandige woningen kunnen met deze wijziging nu tot wel 150 euro per maand duurder worden, en daarmee onbetaalbaar voor de gemiddelde student.”

Ook vrezen de bonden dan studenten die nu op kamers wonen langer op dezelfde plek blijven zitten doordat het veel minder aantrekkelijk wordt om naar een zelfstandige woonruimte te verhuizen. LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: “Minister Blok wil met deze maatregel de doorstroom in de woningmarkt bevorderen, maar dat geldt op deze manier alleen voor mensen met een hoog inkomen. Studenten worden zo juist benadeeld.”

12 Reacties

Reageren
  1. Objectivist

    Je moet als minister met onstuitbare maakbaarheidsneigingen nu eenmaal keuzes maken. Daar waar woningen dankzij de overheid zo ontzettend schaars zijn is de keuze voor de minister dus: 1) met gestuurd beleid woningen beschikbaar maken voor studenten die netto nog niets bijdragen aan een samenleving, maar geld kosten of 2) met gestuurd beleid woningen beschikbaar maken voor hen die werken, geld verdienen, dus bijdragen aan de economie en tegelijk de totaal op slot zittende woningmarkt weer iets op gang helpen.

    Vanuit een praktisch perspectief bezien (het morele perspectief bezien heb ik het als anarcho-kapitalist maar even niet over) vind ik het dan een verdedigbare keuze dat de minister ervoor kiest om een deeltje van de overheidspuinhoop weg te werken door te kiezen voor de werkenden die het geld in het laatje brengen. Waarom zou een student ook in een zelfstandige woonruimte moeten wonen, waar dit zelfs voor veel werkende Utrechters een ongekend luxe is, en die gesubsidieerde student het eigenlijk sowieso zelf niet kan betalen?

    Studenten en studentenbonden moeten niet zo zeuren en vooral de samenleving op de blote knietjes danken dat ze hier op kosten van de samenleving kunnen studeren, reizen en een kans op een succesvolle toekomst krijgen. Wil je perse een zelfstandige woonruimte als student? Ga dan lekker in een gemeente rondom Utrecht wonen.

  2. maarten van den oever

    Het gaat minister Blok alleen in naam om de doorstroming. Zijn werkelijke interesse ligt in de aantrekkelijkheid van gebouwen voor investeerders en in het belang van die investeerders. Vandaar ook dat hij de vergroting van de bouwnorm tot 50 m2 voor zelfstandige woningen, zoals die in utrecht plaatsvond, heeft gesteund. Dat in utrecht een zich socialist noemende wethouder maar niet begrijpt dat hij alleen het belang van vastgoed exploitanten steunt en in feite alleen bereikt dat mensen nu gedwongen gaan samenwonen in die 50m2-woningen en dus veel kleiner moeten wonen dan voorheen is daarbij een tragisch gegeven. Die studenten die nu geen studentenwoning meer kunnen vinden moeten nu nog kleiner in zelftsandige woningengaan wonen door het optreden van deze gemeenteraad. Een liberaal beleid verdedigd door een SP-er.!!

  3. Lekkage

    Met de groeten van Minister Blok (vvd) op advies van en ingefluisterd door de IVBN. En natuurlijk de fracties die dit allemaal steunen.
    KOPEN ZAL JE! (of je ouders). En anders blijf je maar lekker thuis.

  4. Stef

    Wat is nou €150?! Paar keer minder uit eten of wat minder op de Neude zitten…

  5. Cico

    Aha, de zegeningen van marktwerking. De prijs van de onzelfstandige woonruimte (kamer) wordt kunstmatig laag gehouden in een overspannen woonmarkt, daarom wordt die restrictie opgeheven. Dan kan alles duurder worden, wat alleen maar zorgt voor moneys voor de verhuurders. De wetgever hoopt dat er meer wordt gebouwd, maar een projectontwikkelaar gaat natuurlijk niet dat geweldige tekort op woonruimte wegwerken. Die heeft geen enkel belang bij een groter aanbod woonruimte dat voor een goedkopere huurprijs zorgt.

  6. Jansen

    Dit schreef ik in het topic over kraken vandaag, maar dan zonder de typofouten 😛 :

    Het kraken in bijvoorbeeld Kanaleneiland, zou niet nodig zijn als de politiek niet de zakken van de vastgoedwereld aan het spekken was en alles wat arm en laagopgeleid is uit de stad aan het wegschoppen was. Meneer van de Christen Unie, wat doet u daaraan? Niets toch? Wanneer is de laatste keer dat de CU iets zinnigs heeft gedaan voor de stad en gemeente Utrecht?

    Is wel duidelijk dat de politiek er vooral is voor de vastgoedwereld en niet voor haar burgers en inwoners. Zie het beleid uit Den Haag om het puntenstelsel aan te passen. Even voor de duidelijkheid; er wordt nu al rond de vijfjhonderd euro voor een studentenkamer gevraagd en zo goed als alle sociale huurwoningen gaan de deur uit voor de maximale prijs van zevenhonderdentien euro. Ik bedoel maar. Zelfs mensen met een zeer gemiddeld inkomen kunnen dat al niet betalen.

    Dat zijn geen ongelukjes, maar dat is beleid.

    @Stef: een verhoging van honerdnevijftig! Dat zou betkenen dat studentenkamers van pak ‘m beet 18m2 straks voor zeshonderd of meer dan zeshonderd euro de deur uit gaan. Als je dat normale prijzen vindt, dan ben je niet goed bij je hoofd.

    En al dat gezanik over “de werkenden” altijd. Het merendeel van de werkenden heeft een kutbaan en is slaaf van of het bedrijfsleven of de overheid. Waarom? Om de belachelijk hoge woonkosten te kunnen dragen o.a. en om al geld te pompen in de zakken van zorgvezekeraars en de banken en andere witte boorden boeven. En als ze dat niet doen dan pompen ze het in die zgn. economie. Zogenaamd door keuzevrijheid, ernstig beïnvloedtd oor de brainswashing van de marketing- en reclamejongens. Ik laat maar eens een tegengeluid horen.

  7. Stephanie

    @jansen: Hear Hear!

  8. Kenne

    Beste Stef, ga er eens vanuit dat een gemiddelde studentenkamer in Utrecht tussen de 300 en de 500 euro kost, afhankelijk van de grootte. Tel daar eens 150 euro bovenop. Dat zijn prijzen die op andere plekken in Nederland worden gerekend voor een complete woning. Bedenk dan ook nog even dat de vroegere studiebeurs tegenwoordig is veranderd in een lening, en dat de meeste studenten al nauwelijks rondkomen met een bijbaantje daar bovenop. Hopelijk krijg je dan enig inzicht in hoe ontiegelijk dom en onwetend je opmerking over ‘minder uit eten of op de Neude hangen’ is.

  9. Stef

    Beste Kenne, de gemiddelde student woont tegenwoordig in een zelfstandige wooneenheid, heeft een auto (zie parkeerproblemen bij studentenflats Max, VLL en op Uithof), heeft een (bij)baan, hangt in hippe koffietenten waar zonder blozen 4€ wordt afgetikt voor een latte, hangt ‘s avonds op terrassen op De Neude (neem daar anders eens een kijkje) en gaat geregeld uit eten (een andere verklaaring heb ik anders niet voor de overdaad aan restaurants in de binnenstad).
    Verder hoeven we niet al te zielig te doen over die leningen, als je je eerste baan krijgt verdwijnen je schulden als sneeuw voor de zon.

  10. Michiel B

    @Stef,

    Er zullen vast genoeg studenten gespekt worden van bovenaf door paps en mams (waarom heeft iedere student een laptop van 1000+ euro?), maar dat is gewoon verplaatsing van het vermogensprobleem. Het echte probleem is dat álle woningen hierdoor duurder gaan worden. In de vastgoedwereld staat men momenteel te springen en te juichen. Zoveel mogelijk panden worden nu direct opgekocht voor de verhuur. Bel eens een makelaar zou ik zeggen…

    Ook zie je veel studenten in de stad op dure plekken. Er zijn natuurlijk 30.000+ studenten in Utrecht. Het zullen vast niet dezelfde mensen zijn die je constant daar ziet. Zo zit ik ook maar een keer per paar maanden op het Neude, en toch zit het altijd wel vol. De gemiddelde student zul je niet zien: die zit thuis de koffie van gister op te warmen en de asbak nogmaals leeg te roken.

    Ik ben overigens geen student, maar ik zie wel in waar dit heen gaat (ik zeg het al sinds de plannen van ‘ons Stef’ bekend werden): Alleen nog maar kleine hokjes voor de hoofdprijs. Duizend euro huur (exclusief) voor een woning is nog ‘laag’ op de huurmarkt en je moet toch wel met twee man vrij aardig verdienen om dat maar op te kunnen hoesten zonder problemen. Gewoon jammer, want wonen in Utrecht wordt straks onbetaalbaar, terwijl we nog steeds een beetje een hopeloos provinciaal stadje zijn.

  11. Rick

    @Jansen: Mooie woordspeling, slaaf van de bank. Ik verwonder me altijd over het passieve schoppen vanaf de linker zijlijn. De wijze waarop je je distantieert van bijvoorveeld de hard werkende “marketing jongens” zonder zelf een oplossing aan te dragen. Ga eens wat doen man! Veel mensen kiezen voor ondernemerschap omdat ze met plezier en passie werken. Vanuit je hart zeg maar. Het is vooral dit ondernemerschap waar de economie op draait. Moeilijk voor te stellen wellicht voor gezonde -doch luie- mensen die schaamteloos en ongelimiteerd aanspraak maken op het geld van een ander, maar probeer het eens:

    Als we allemaal slaaf zouden zijn van de bank in onze woonkamer met sociale vangnetten en subsidies als de norm, dan kunnen we straks überhaupt niet meer op het terras zitten.

    Ik heb mijn hele studie keihard gewerkt. Daar is niets mis mee!

  12. Jansen

    @ Rick, waar baseer je eigenlijk op dat ik niks doe en geen ondernemerschap toon?

    Ik leid en run namelijk mijn eigen projecten en daar kan ik goed van rondkomen. Ik ga niet over mezelf zeggen dat ik succesvol ben, maar ik mag niet klagen denk ik.

    Baseer je dat op mijn uitspraken of op je eigen vooroordelen?

    Ik denk dat laatste.

    Wie noemt mij eigenlijk links? Ik ben niet namelijk niet uitgesproken links of rechts.

    De economie draait helemaal niet op, overigens zwaar gesubsidieerd, ondernemerschap, maar op het plebs dat het geld met bakken ‘moet’ uitgeven. Daar komt het geld namelijk vandaan dat de grote jongens in hun zakken kunnen laten glijden en waar de jachten in St. Tropez mee betaald worden.

    Hoezo heb je aanspraak op geld als je hard gestudeerd hebt? Werken mensen die niet gestudeerd hebben, omdat ze daar simpelweg de capaciteit niet voor hebben of de mogelijkheden niet voor hebben, niet net zo hard naar hun kunnen?

    De meeste mensen zijn slaaf van het BANCAIRE wezen, omdat hun leningen opgedrongen worden, we leven namelijk in een schulden economie, mocht u dat iets zeggen. We leven allemaal van een shuldenberg die we zelf gecreeërd hebben.

    De meeste mensen hebben een bepaalde baan, niet vanwege een keuze voor die specifieke baan, maar omdat er geld op de plank moet komen, om huur te betalen, om een hypotheek te betalen, om eten te betalen en natuurlijk om mee te gaan in het kapitalistische circus van consumeren. We ‘moeten’ allemaal iedere twee jaar en vaak veel vaker, een nieuwe smartphone hebben en de auto is met name een statussymbool, hij mag niet te oud zijn en moet wel glimmen.

    Je kan je afvragen hoeveel echte keuzes mensen maken al weten we allemaal dat wij mensen vooral denken eigen keuzes te maken waar we dan redelijk gelukkig mee lijken te zijn. De mensen achter de knoppen weten wel beter en weten uitstekend hoe ‘ons’ te bespelen.

    @ Stef

    Dat een klein aantal studenten, vaak oudere jaars die al een baan hebben naast hun studie, in een zelfstdanige wooneenheid wonen, waar je huursubdisie voor mag aanvragen , wil nog niet zeggen dat het gros dat doet. Die wonen namelijk vaak veel te duur en particulier in kleine hokejs van huisjemelkers. Dat een flink deel van de studenten uit vermogende gezinnen komt, wil nog niet zeggen dat de student die geen rijk vangnet heeft niet keidhard moet ploeteren om rond te komen.

    Ik ga nu wat gemiddeldes geven uit de tijd dat ik nog studeerde, een paar jaar geleden en tel uit. Ik baseer mij op mijn eigen situatie en op situaties uit mijn omgeving. Ik had, naast mijn studie, twee dagen de tijd om te werken per week, meer niet, want ik nam mijn studie, mijn full time bezigheid zeer serieus en er moet ook gestudeerd worden naast de verplichte lessen om he. Daarmee verdiende ik tussen de 225 en 275 euro per maand. Mijn huur betrof 275 euro, spotgoedkoop op dat moment, een kamer van de SSH, die huurprijzen liggen al in een ver verleden. Collegeld was toen 1425 euro of iets in die geest per jaar en verder moest ik nog een paar honderd tot duizend euro neer tellen voor studiekosten. Ik had uitwonende beurs, die niet meer bestaat, maar een lening is geworden, van 435 euro geloof ik. Je ziet al dat de kosten voor normaal levensonderhoud niet meegenomen zijn. Ik betaalde idd alles zelf, Maar zoals je al kan zien in dit kleine overzicht had ik helemaal geen geld om uit eten te gaan of in dure koffietentjes te zitten. Mijn uitgaan beperkte zich tot a 5 keer per jaar, buiten wat huisfeestjes met euroshopper bier om. Geld voor een eigen auto, incl. verzekering en benzine had ik al helemaal niet. Studenten die dit wel hebben, krijgen deze meestal gesponsord van hun ouders. Vaak het oude auto’tje van mams of paps, of van een tante, waarbij de studenten vaak de verzekeringen al niet hoeven te betalen en geen aanschafkosten hebben.

    Dan iets over je laatste opmerking. Starters op de arbeidsmarkt hebben gigantische problemen en werken vaak ver beneden hun niveau. Als er al contracten aangeboden worden, zijn dit tijdelijke contracten en dat betekent dat er gebruik van je gemaakt wordt. Na 2 contracten komt er weer een ander, want jou vast in dienst nemen is te prijzig. Zo werkt het. Die lening terugbetalen gaat voor veel starters inde toekomst een giga probleem woren, wat nu al blijkt, want Groningen is momenteel erg soepel wat betreft het terugbetalen. Men doet niet moeilijk als het even een paar maanden niet lukt. Achterstanden van maanden zijn de normaalste zaak van de wereld. Ze kunnen ook niet anders, want veel starters hebben het geld gewoonweg niet om de lening terug te betalen.

    Vervelde dat je zo’n karikatuur maakt van een wezenlijk probleem.

    Daarnaast. Het is idd van de zotte dat je in Utrecht 675 euro moet neertellen voor een onzelfstandige kamer, ik put nu uit praktijvoorbeelden, terwijl je daar idd op plaatsen elders een compleet halfvrijstaand huis voor kan huren of waar je dat bedrag aan hypotheek kwijt bent aan een redelijk huis. Als dat nog normaal is?

    Ik sluit me overigens bij Michiel B aan dat het belachelijk is dat Utrecht meent een wereldstad te zijn, waar vanuit overheidswege de huur en kooprijzen opgedreven worden, om een soort succes verhaal te verbeelden, zodat men mee kan doen met huurprijzen uit de echte wereldsteden, zodat alleen nog maar de echte yuppen en expats in Utrecht komen wonen, terwijl iedereen die wel eens in echte metropolen is geweest, weet dat Utrecht niets meer dan een gemiddelde provinciestad is. Een paar hoog te bouwen gebouwtjes doen daar niks aan af. Wel eens in het Ruhrgebied geweest? Dat zijn stedelijke gebieden. Deze steden gedragen zich daarentegen niet alsof ze London of New York zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).