Gemeente roept mensen op mee te praten over toekomst Tivoli Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente roept mensen op mee te praten over toekomst Tivoli Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente roept mensen op mee te praten over toekomst Tivoli Oudegracht

Gemeente roept mensen op mee te praten over toekomst Tivoli Oudegracht
De gemeente organiseert op woensdagavond 4 maart 2015 een stadsgesprek over de toekomst van het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245, beter bekend als het voormalige Tivoli Oudegracht.

De gemeente organiseert op woensdagavond 4 maart 2015 een stadsgesprek over de toekomst van het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245, beter bekend als het voormalige Tivoli Oudegracht.

Het complex heeft een bijzondere betekenis voor de stad. Het ligt in het bouwblok tussen Oudegracht, Brandstraat, Springweg en Zwaansteeg. Voordat poppodium Tivoli het in gebruik nam, zat er een klooster, een weeshuis en het NV-huis. Poppodium Tivoli was een icoon waar veel inwoners van Utrecht en artiesten herinneringen hebben liggen. Na het vertrek van Tivoli naar TivoliVredenburg kwam het gebouwencomplex gedeeltelijk leeg te staan. Ter voorkoming van schade heeft de gemeente voormalig Tivoli daarom tijdelijk verhuurd aan Kytopia, de muzikale broedplaats van Kyteman.

Vier panden

De gemeente wil het gebouwencomplex – dat uit acht objecten bestaat – afstoten. De grote zaal van voormalig Tivoli vormt samen met de Regentenzaal en Springweg 102C en 102E de kern van het complex en is uniek in de binnenstad. Vanwege de cultuurhistorische waarde wil de gemeente deze vier gebouwen in samenhang behouden voor de stad. Het stadsgesprek gaat over een mogelijke invulling van deze vier gebouwen. De overige panden worden apart afgestoten.

De Vereniging Oud-Utrecht hield in 2014 een prijsvraag over de invulling van het totale gebouwencomplex. De inzendingen maakten de ruimtelijke mogelijkheden van het gebouwencomplex inzichtelijk voor de gemeente. In de verdere voorbereiding van het proces van aanbesteding en gunning organiseert de gemeente een stadsgesprek om een grote groep inwoners te bereiken. De gemeente wil de uitkomsten van deze avond meenemen in de verdere plannen en wil daarom graag van Utrechters weten welke functie de gebouwen moeten krijgen, welke functie vooral niet en welke randvoorwaarden mensen belangrijk vinden.

24 Reacties

Reageren
  1. Willem

    Mag ik even cynisch doen? Geweldig dat de gemeente originele ideeën van Utrechters inventariseert – maar blijkt de hele boel straks niet allang verkocht aan Corio?

  2. ACTK

    Eeeeh…, een echte poptempel misschien..? Zoiets als Paradiso..? Iets met een sfeertje! Zou dat niet een enorme aanwinst zijn voor Utrecht? 😛

  3. ACTK

    @Willem
    Dat zou niet netjes zijn Willem. Zoiets doet de gemeente Utrecht nooooit! Maar het zou mij niet verbazen als er een burger van Utrecht wint die toevallig bij Corio werkt…

  4. Bill

    Corio zal sowieso bezwaar aantekenen tegen een verbouwing, téveel concurrentie voor Hoog Catharijne..!!

    Maar dat plan/de winnaar m.b.t. een badhuis/hotel, etc.. op die locatie was toch een mooie..? Als het maar weer een publieke functie krijgt. Stijlvolle jazzclub (piano, zang stand-up comediants, debat à la pakhuis de Zwijger..?) zal ook een ideale invulling zijn.

  5. jos stelling

    Een Stadsfeestzaal! Zie België (m.n. Gent en Antwerpen).
    Voor alle Utrechters. Oneindige mogelijkheden/invullingen staan vooralsnog open. Wel een permanente expositie(s) over de geschiedenis vn de stad en vooral die plek (stadsmuseum). De politiek zich er niet mee laten bemoeien: als de ene helft voor is, is de andere helft daarom tegen en dus wordt het dan even niks.

  6. Utrecht CULTUURSTAD

    Idiaal voor een ART HOTEL ! met live muziek & galerie

  7. Fabian

    Maak er weer een concertzaal van, maar dan voor nieuwe muziekale talenten.

  8. Harry

    Waarom wordt eigenlijk nooit verteld dat het in de tweede wereldoorlog een hoofdkantoor van de SS was? Pracht-historie of past dat niet in de ‘marketing van het pand’?

  9. jos stelling

    ARJAN DEN BOER, bemoei jij je er even mee?

  10. ab

    a Ceesplace 2 !!

  11. TP

    Verkopen! Nu we 140 miljoen hebben uitgegeven aan TivoliVredenburg en hier jaarlijks 8 miljoen aan subsidie aan betalen niet nog een geldverslindend gebouw aanhouden. Laat de markt maar verzinnnen wat de beste oplossing is, rekening houdende met de monumentale status.

  12. utrechtse vogel

    Partijbureau van de PVV.

    Dat past goed bij Utrecht’s bruine verleden.

  13. Daniël

    Gewoon als poppodium blijven hanteren, netzoals de Helling, zoals het was.

    Het nieuwe Vredenburg spreekt mij totaal niet aan..
    Nieuw is niet beter.

  14. Michiel

    Ik vond dat badhuis nog niet heel gek. Het zou echt wat toevoegen, mits goed gedaan.

    Toerisme vindt dat soort dingen ook leuk, een beschaafd baantje kunnen trekken in het centrum ipv de Kwakel of de Hommel is ook erg aardig (waarschijnlijk tegen driedubbele prijs, maar ik verwacht dan ook wat meer luxe). Het kan waarschijnlijk ook als commercieel project, dus dan kunnen we de belastingcentjes verder in het mooie Tivoli laten verdwijnen. Wat ook wel wat oplevert, denk ik dan.

    http://www.thermaebathspa.com/ – voorbeeldje van een spa in een historisch centrum. Vrolijke toeristen.

  15. Heel simpel.....

    @ TP

    Ja en nee;
    Enerzijds ben ik het met je eens dat de exorbitante kosten voor TiVre op een creatieve manier terugverediend kunnen worden. Men kan dit doen door verkoop van de oude Tivoli, maar dan wel tegen marktprijs en geen onderhandse gunningen, vriendjespolitiek, zachte prijsjes, compensatieprijzen of handje klap. Men zou ook de oude Tivoli kunnen verhuren.

    Zu dit geen optie voor ‘t Hoogt kunnen zijn? Dan zou dat onzalige Kadeplan de koelkast inkunnen; maar dan wel een t Hoogt gericht op de kleine echte artistieke (misschien wel Nederlandse) films. Als de gemeente eigenaar blijft van het pand kan ‘t Hoogt als volledig gemeentelijke organisatie verder gaan in dit pand.
    Dan kan Jos samen met Wolf zijn wat meer op het grote publiek gerichte arthouse runnen in de oude city, zonder oneerlijke concurrentie.

    Van de andere kant hoeft niet alles voor het kapitalisme te wijken. Het leven gaat om meer dingen dan ervoor zorgen dat een marktpartij uiteindelijk zoveel mogelijk winst kan maken. We weten allemaal inmiddels wel dat deze winst helemaal niet ten goede komt aan ons als gehele samenleving. Dat argument begint langzaam aan zijn waarde kwijt te raken .

    Ik ben er dan ook groot voorstander van om Kiteman er te laten huizen en deze plek als muzikantenbroeinest te bewaren, iets wat zo langzaam aan typisch Utrechts is, gelet op de vele kruisbestuivingen. Dit plan heeft gewoon mijn voorkeur.

    En ik zou er voor kunnen kiezen om 1x per week hier kleine intieme/ huiskamerachtige concerten te laten plaatsvinden, zodat Tivoli zijn publieksfunctie niet geheel verliest en de mens nog kan zien wat er achter die gesloten deuren plaats heeft. Men zou Tivoli ook nog een rol kunnen geven bij allerlei festivals. Of laat het NFF het kantoor gedeelte betrekken Die hebben toch huisvestingsproblemen?

  16. Atilla Vigh

    De belangrijkste reden voor de samenvoeging van Tivoli Oudegracht bij Tivoli Vredenburg was de slechte logistiek op een plek als de Oude gracht. Dan lijkt het me weinig zinvol welke massale publieksattractie dan ook te situeren in het voormalige pand.

  17. jos stelling

    Tot nu toe kunnen alle ideeën (op het badhuis na) in De “Stadsfeestzaal” .

  18. Wan

    ..dan gaat dat het worden Jos!

  19. jos stelling

    Zo is dat Wan. Zie ook “de Vooruit” in Gent of de oude stadszaal aan de Meir in Antwerpen en elders in Brabant of Belgie. Je zou het ook “De Gelegenheid” kunnen noemen. Commerciele en culturele eindeloze mogelijkheden.

  20. Monique van Waes

    VOOR een boudoir-badhuis-hamam in de “Stadsfeestzaal”.
    Gebruik er de meest intieme ruimte voor, ik trommel wel een creatief team op, mooi leerproject om onze jeugdige tegelzetters op te leiden. MBO naar hoger niveau!

  21. jos stelling

    Mooie Portugese handgemaakte tegels (koud op elkaar) Monique? Turks badhuis?

  22. Ton

    Een brouwerij? Die komen steeds meer op. Mooie koperen ketels etc.

  23. Monique van Waes

    Ja, een dependance voor Maximus!

  24. Monique van Waes

    Ja koud op elkaar, vakkundig gezet. En onze Utrechts Turkse en Utrechts Marokkaanse medeburgers mogen meedenken van Utrecht tot Iznik tot Fez!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).